Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, December 18, 2012

Saye mahu DIET!!



السّلام عليكم و رحمة الله

Shiemz ghase verat badanku sudah naik mencanak. Kena buat sesuatu.. Omggg.... Kena mulakan dengan Atkin Diet. Setangah hari jer dah telan berapa banyak air kosong... Asyid nak terkencing jer ghase. Tapi memandangkan nak kurus (walaupun x kurus sangat), kena kuatkan hati kuatkan minda kuatkan jiwa kuatkan nafsuu.... Huhuhu... Sebenarnya Shiem nie asal bukanlah dari kategori kurus. Tapi badan jenis berisi dan bukan jugak kategori berisi gilerr... Tapi dalam kategori Gemuk. Tapi itu bukan alasan jugak Shiem boleh hidup selesa. Haruslah menurunkan berat badan. 

Tahun 2009. Time nie berat dekat 80 kg jugak. Huhu

Nie Gambar 2010. Time nie dalam proses diet jugak. Memandangkan nak conceive. Sebab Hadzeq dah 4 tahun time nie. Masih x dapat adik lagik. Makan ubat hormon pun x jadieq ape. Lastly² diet n excercise sendiri kat umah jerk. Start x makan nasi @ kurangkan Khaibohidrat. Dapat turunkan berat badan dari 80 kg ke 72-71 Kg.

Alhamdulillah setelah dapat turunkan berat badan, Shiem pun pregnant anak ke 2. Time nie cecah berat badan 82 Kg. Wowww!!

Selepas bersalin anak ke 2 pada tahun 2011. Berat badan stick pada 69 Kg.


Dan skrg verat badan saye sudah naik... Almost 73kg... Uwaaaa.. Saye perlu diet.. diet dan diett............... Saye akan mulakan dengan atkin diet!!! ;p

Thursday, December 13, 2012

السّلام عليكم و رحمة الله

Sejak dua menjak nie ghase mcm mata nie kemerahan, tak bermaya dan dry. Pepagi ghase mcm bertakung jer taik mata.. naik rimas lak aku.... So semalam beli eye mo moist. Try kot² boleh melembapkan matakan... Yela, keje kerani nie, mengadap PC jerk.... Mata pun naik letih... Kdg² tdo pun x cukup.... So sendirik tgk mata sendirik ghase risau... so beli jerlah kan... heheheh

Wednesday, December 12, 2012

DARIPADANYA kita datang KEPADANYA kita kembali


السّلام عليكم و رحمة الله
(Entry Backdated)

INNALILLAHIWAINNAILAIHIROJIUN.. DARIPADANYA kita datang KEPADANYA kita kembali.. Semoga roh jenazah nenek (hubby's side) dirahmati dan ditempatkan dalam golongan orang² yang soleh. InsyaAllah. 

Arwah nenek berusia 86 Tahun dan arwah meninggal sebab sakit tua pada hari Isnin (10.12.12) jam 1130 pagi. Shiem terima kol dari hubby (time tu ade event), kata ade emergency. Time tue leh lak x bawak hp. huhuhu.. Berlari² shiem blk ke opis kol hubby. Dalam kepala nie asyid ingat anak jerk. Rupernyer hubby cakap nenek dah meninggal kul 1130 pagi (hari kejadian). Arwah nenek meninggal selepas makan n minum susu. Time tue mama mertua Shiem nak pakaikan dier pampers, skali badan dier dah lembik dan matanya pun dah ke atas.

Alhamdulillah, arwah nenek pegi dengan mudah n tenang. Semasa urusan memandikan jenazah, shiemz dpt peluang memandikan nenek. Sebelum nie ambek kursus mandikan jenazah, tp belum ade peluang mandikan jenzah yg betul². Kali nie berpeluang. Alhamdulillah.. Sebenarnya sangat mudah mandikan jenazah. Kalu dipraktikkan selalu senang jerk. Kadang² terbayang bila smp mase nanti, org plak akan mandikan aku... :(

Mase Shiem mandikan jenazah nenek, ape yg terdetik di hati. Ya Allah... sucinyer wajah nenek... putih bersihnya badan nenek... Segala urusan pengebumian pun sangat berjalan dengan lancar. Ape yg Shiemz lihat semasa hayatnya, arwah nenek x penah tinggalkan solat sehinggalah dier dah x berupaya bangun sendiri untuk ke bilik air. Sebelum nie walaupun terpaksa berjalan sambil pegang dinding @ kadang² 'mengesot' di lantai, dier tetap solat. MasyaAllahh...

So, kita yg masih hidup nie kena teruskan hidup... Al-Fatihah

Monday, December 10, 2012

Percutian ke Pangkor - Travel Agensi yg TERUK!!

السّلام عليكم و رحمة الله 

Dah selamat Family Vacation ke Pangkor Island. Sangat best. Percutian yg ditaja oleh abah sepenuhnya.. hehehheheh... Pakej nie shiem servay internet jerk... Dan ini pakej nyer..


To & Fro Ferry Trans From Lumut to Pangkor Jetty
To & Fro Van Taxi Trans From Pangkor Jetty to Accommodation
2 Nights Accommodation
2 x Set @ Buffet Breakfast
1 x Set @ Buffet Beach Lunch
1 x Beach Dinner
1 x Beach BBQ Dinner with Complimentary PA System Karaoke
1 x Island Hopping by Speed Boat
1 x Snorkeling at Coral Island (Snorkeling Gear Included)
1 x Banana Boat Ride Complimentary drinking water during snorkeling
Complimentary 01 hour use of kayak (02 Seater)

Normal Weekend
RM 230.00 nett per person
RM 115.00 nett per child (4-11years) 


Travel Agency nie sangat la teruk. Lain Chalet yg aku mintak lain yg di baginya. Aku mintak 3 bilik, 2 bilik jer dpt.. Nasib baik dier return balik duit aku, kalu x mang aku ngamuk kat situ. Pastu service Dinner sangatlahhhhhhhhhhh low class... setakat masak ayam mcm masak rendang, togey goreng ikan bakq..ikan bakaq.. Masak tue asal ade jerk... pepagi breakfast order main hentam jerk.. roti canai la... nasi lemak la... Kirenyer ASAL ADE jeee... Pastu derang ade 4 group nak kena layan malam tue.. Group melayu 3 group 1 group cina... yg group cina kemain ko layan bagus punyaa... Siap beralas mejaaaaaa... dekat lak ngan Karaoke set... Yg group melayu nie ko letak belakang2.... group aku alas meja pun xde.... Apekejadahnyer semua nie????? Asal kau nak lebihkan group cina lak...?? Kata derang..group cina nie susah la kak... Pastu?? Aku lak nak kena berkorban.. Helloooo...aku pun bayar laaaaa... bukan preeeee.... Geram tul aku, pastu dah la bawak kitaorang g snorkling kul 2 tghr.. x ke panas gilerrrrr time tuu.....?? Terbakor kulit aku okehhhhhh..... Katanya tempat derang jauh dari pulau snorkling tu.. Air bergelora sebab hujan... so watt??? Dah la google kena bayar.... Sepatutnya masuk la dlm pakej skali.... Bila dah smp tempat snorkling, bukan dier drop kitaorang kat situ tapi kat tempat mandi manda... lorhhhh...................................... Dier bodoh ke atau aku dibodohkannn??? 

Katanya sebab group ktaorang ade yg x snokling... Kalu gitu, kau drop jer la yg nak snorkling.... Vangang kannn??? Memang Travel Agency nie Hampehhhhh!! Aku xkan suggest pada sesapa yg nak pegi Pangkor through Travel Agency nie... Sebab ape??? 

i) Pihak pengurusan yang deal ngan aku nie memang teruk Espsecially Ms Bella. Kemain through call, manis mulut cakap Challet Flora Beach resort ade 2 Deluxe 1 Standart Tapi bagi Suria Beach Resort. Nak menipu akuu.... Dalam Quotation kau tetiba lak kata fully book. 

ii) Port utk pakej nie jauh dari Kawasan Challet terpaksa naik turun Taxi. 

iii) Dinner teruk...ASAL ADA.. tak sedap.. tawar.... Nak g Dinner pun kena naik taxi.. 

iv) penginapan jauh dari laut... So, kalu korang nak g through Travel Agency kena cari betul². make sure korang x kena tipu mcm aku kena... Aku ngah try kol pihak management Travel Agency nie. Tapi x dpt lagik... Aku leh gelarkan Travel Agency nie Travel Agency Jalanan jerk... Kampungg punyer.... Asal ade customer.... Asal dpt untung.....


Nasib baik Family kitaorang nie jenis x mengamuk kat situ... So layan jerk..janji anak2 hepi.... So, korang layan jer la gamba x seberapa nie.... Hilang mood nak story... hahahhahaa



































Monday, December 3, 2012

Majlis Makan Malam YPDN Bersama Dengan Ahli² Dewan Negara

السّلام عليكم و رحمة الله

Majlis Makan Malam YPDN Bersama Dengan Ahli² Dewan Negara Bagi meraikan Ahli Dewan Negara yang tamat tempoh. Alhamdulillah nie event protokol yg ke 3 Shiemz involve sepanjang sebulan lebey Shiem berkerja di Parlimen Malaysia. Sangatlah hepi ngan pekerjaan aku skrg. Kena ngan jiwa.. kena ngan hati... Semoga Allah SWT memberi 1000 kebahgiaan ku di sini. InsyaAllah....

Yang bestnyer mase event nie, Shiem dapat bersalaman dengan Tun M... Arghhhhh.. seronoknyaaa.... dah lama dah teringin nak bersalaman dan berbalas senyuman dgn Tun M... My Idol.. ;)


 Tun M... I Love u♥

Yang Berhormat Senator Tan Sri Abu Zahar Ujang, Yang di-Pertua Dewan Negara.