Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Friday, November 30, 2012

Bawak bekal :)

السّلام عليكم و رحمة الله


Sejak dua menjak berpindah opis ke Parlimen nie, memang agak ghajin gak la memasak.. Kalu leh hari² tapi menu xde la variasi.. Ulang² menu yg sama jer selagi encik suami x bising.. hehehhe... Nasi goreng utk breaksfast.. dah 2 hari Shiem masak.. bekal bawak g opis.. Hehe.. Encik somi pun bawak bekal yg sama jugak... suka la dier.... Puji melambong bila bini buat bekal bekpes ke opis...

Sebenarnya bagus bawak bekal. jimat sket duit kan... Simple² jer pun.  ;)

Nampak x puji melambong, kalu x haraammmmmm nak msg Shiem dlm FB nie... 
Malam² dah siapkan bahan, bangun pagi terus campak² jerk.. hehehe...
Nie menu malam². Grill ayam @ daging.. konon diet laki bini... Hahaha.. xde maknanya.... Terpaksa gak masak nasik utk budak² kecik dua ketul tue.. Bila nampak nasik, kena jugak cedok sesenduk dua kan.... Shiem guna Periuk Pemanggang Ajaib yg mama abah bagi. Alhamdulillah senang mudah.... Berguna jugak Pemanggang ajaib nie.,.... ;)



Monday, November 26, 2012

Amiena ;)

السّلام عليكم و رحمة الله
Lama x story bab anak² shiem nie. Bebaru nie Amiena si kecik nie demam... Demam 2 hari x kebah².. jenuh dok tuam kepala dier.. x berbaju x berseluar.. berpamper jer... Nasib baik Sabtu ahad dier demam... Kalu tak jenuh nak ambek cuti plak... Semlam check² gigi dier ruper tumbuh lagik giginyer sebanyak 2 batang. So total gigi dier dah ade 2 btg... Patut la makan kuat... Rupernyer gigi dah hampir penuh dah... 

Amiena saye yg sangat manja.. Asyid nak bertempek..nak dipelok jer... Semalam sehari suntuk berkepit... Pastu lompat ateh badan shiem. Pelok² pastu mulut cot cet cot cet.. Mama..... Mama.... Mama..... pastu laga² idong². Eeeee... geram tul ngan anak mama yg sorang nie. Manja kemain.... Abglong dulu mana mau pelok². Rimas dier... Hahaha


Dengan abglong pun dier sayang. Suka kacau² abglong.. Kalu abglong marah dier.. Dier tepok pipi kiter pastu sebut "mama..mama..." sambil tunjuk kat abglong. Kalu kiter buat² marah abglong, muka kemain puas hati... banggalah dier, mama marah abglong yek.. Hahaha.. Lain anak lain kerenahnya yek... 


Haa.. tgk nie... suka bertempek jer...
Puting xleh tinggal..camne nak bat nie... idea..idea.... ;p
Waktu demam.. berkerut jer dahi..heheh
Abglong bawak diri main lappy jer keje...  ;)

Sunday, November 25, 2012

Perkara Yang Tidak Diduga ;)

السّلام عليكم و رحمة الله

Hari Jumaat lepas ade Perjumpaan Bulanan Warga Parlimen. Shiem mang x baget langsung ade sesi perkenalan staff² baru. Giler neves.. Naseb bek hari tue teringat nak pakai baju yg vouge da vass sket kan dari hari biase. Adui.. ghase malu giler beb.. dah la 1 Parlimen tue.. Selalunya 1 Bahagian jer... Aiyok.... mak malu sudah.... Terpaksa la.. Kaluku tahu, ku EL hari tue.. hahahha....

siap dapat souvenir lagik tue. Selendang batik.. jadieq la... dapat jugak... Hehe... Ketua Pentadbir yang bagi souvenir tue. Wah.. ghase mcm dapat Anugerah Pekerja Cemerlang (APC) lak... kah kah kah.. Klakar tul ghase....

Pastu pagi nie check email, ade lak email berkaitan Perjumpaan Bulanan tue. Bila check email tue... Wah.. muka akuuuu..... klakar siot!! Ghase nak hantok kepala kat dinding.. hahahha.... Baget cun la kan!! Hahahha... 

Apepun tahniah untuk diri sendirik sebab berjaya bertukar ke tempat barui... Opis baru visi baru misi baru semangar baru. InsyaAllah ;)

Shiemz menerima cenderahati drpd datuk Lamien Sawiyo, Ket Pentadbir Parlimen

Nielah antara kakitangan baru.. hehehe

Datuk Lamien Sawiyo, Ketua Pentadbir Parlimen sedang memberi ucapan ;)

Yg kat depan yg bat tangan kat mulut tue PSU aku. Encik Syazwan... ;)

Thursday, November 22, 2012

Khamis yg Membosan ;)

السّلام عليكم و رحمة الله


Bosan... Keje x banyak.. So kena cari keje sampingan... hehehe... Buat mase skrg keje maybe smp hujung tahun nie x banyak lawatan keluar/masuk. Keje² failing bagai tue keje² biase dari zaman berzaman. Mang keje hakiki.. Hehehe... melayan perasaan jer la... Kadang² ok.. kadang² x ok.. ntah hape yg aku pikirkan ntah... Hehehe... So dari aku memikirkan benda bukan².. baik aku update blog.. Hehehe

Nie gamba semalam. Aku update kat Instagram, selendang yg baru aku beli. So semalam adalah hari berlilitan... Sedap jugak pakai selendang nie.. dah la bidang besar... so bila lilit² silang sana sini, xdelah singkat selendang tue.. bolehla menutup ape yg x patut.. hehehhe

 See... cun kan?? hehhehe

Nie lak sesi gatal menggatal.... Gatal berinai.... ntah hape².. siap berdeco lagik tuh... Tapi xdelah secantik org pakar kan. Hehehe.. Shiemz nie mang suka berinai dr dulu.. kalu dulu dok kampung, menjawab lah inai kat umah tok aku kejekan... inai pokok lagi terbaek kan.... Inai nie pun Shiemz beli @ fb NIsa Henna Artist.. RM5 jerk. Nie Henna daun tau.. mang dier buat sendiri inai nie...  Pekat jer kalernyer.. Terbaek ;)

Nie Victoria Secret 250 ml. Baru smp tadi... Hehe... Nie ade 6 botol, 3 for me and 3 for my sista in law... Wangi... Boleh mandi perfume pasni.. hahahha ;)

Tuesday, November 20, 2012

Soping From US..Sakan! ;)

السّلام عليكم و رحمة الله


Mode soping mari. Jom soping.... Hehehe.... Dah lama x soping... Korang jgn mengata aku plak tauu... Bukan nak riak @ nak menunjuk tau... He he he... aku nie jenis bukan slalu soping. 4,5 tahun skali soping beria². So mood soping aku dah mari. Hasil rembatan online sahaja... hahhahaha.. Nie gara malas berjalan.. So online jer yg ghajin.... mana berkenan just klink Maybank2u.. hahhha.... 


Nie shawl Cearra. rembatan dari Humairacontemporary. Tak slalu soping sini. Ade la dlm 2,3x... Sebab material dier bagus n menarik... Walaupun aku pakai x semenarik model di atas.. hehehe
Nie shiem order Skirt ngan EdastBoutique. Memandangkan skrg nie zaman pakai skirt, ai pun sudah teringinlah walaupun dah tahu, bukannyer comel sgt pun pakai ngan badanku yg gempal nie... Just try n error... Sebab dah boring asyid pakai baju n style yg sama jer kalu kuar. So nak try style lain plak kan... ;) 


Jeng jeng jengg..... Jgn terkejut aku rembat handbag/slingbag nie. Brand Coach. Nie Shiem borong ngan member sekolah Shiem. Semua tahu la kan.... Coach nie kalu g butik dier, memang x dpt la harga ratus²an. Semuanya ribu²an... Memandangkan member shiem skrg ngah belajar kat US sponsership by UKM dan Kem Pengajian Tinggi kat University Of Wyoming, bat partime job jual barang² Coach, Victoria Secret, Quinny dll. Pepaham la, barang kat sana murah.. so ambek peluang la sementara dier belajar kat sana. Alhamdulillah... Hasil rembatan kencang, shiem dpt 2 jenis bag nie.. Harga biarlah rahsia. So, kalu korang berminat, leh add FB dier as name Shopping in US. Mana tau rezeki korang dpt diskaun kan.. Sebab dier suka shipping by kontena. Sebab kos shipping lg murah berbanding air shipping. Satu lagik shiem order Body Mist. 1 botol harga dlm RM45. Ambek 3 botol dpt RM120. So shiem rembat 3 botol dlm pelbagai bau. Haa... soping sakan... heheh... Puas hati kan.... Ok, pasni leh puasaa.... makan meggi hari² yek.... Alhamdulillah. ;)


body mist

IF YOU:
BUY 1 = RM 45
BUY 3 = RM 120 
BUY 5 = RM 200

BUY MORE THAN 1...BOLEH CAMPUR2 ANTARA:

1. FRAGRANCE MIST
2. HYDRATING BODY LOTION
3. SMOOTHING BODY SCRUB
4. DAILY BODY WASH
5. DEEP SOFTENING BODY BUTTER
6. ULTRA MOISTURIZING HAND AND BODY CREAM
7. EAU DE TOILETTE
8. BODY GEL

JUGA, BOLEH CAMPUR JENIS BAUAN...:)



Monday, November 19, 2012

Farid Kamil Power! ;)

السّلام عليكم و رحمة الله


Hehe... Bukan nak bergosip ke ape.. Tapi nie positifly thinking. Diana Daniel dah pregnant. Giler kentang cepat tul kan... Leh geng ngan Fasha Sanda la kan... Heheheh... Ehem... Shiem pun ngah berusaha utk 3rd one.. Wallahualam.. kalu ade rejeki, alhamdulillah.. xmo tunggu² lagik... ;)

Monday Bluess :)

السّلام عليكم و رحمة الله

Monday bluess.... Dengan cuaca mendung, membuatkan diriku begitu malas mengadap kerja² yg ade depan mata. Walaupun keje tue seciput saje pun. Malas telah menguasai diriku. Hahaha... Biaselah kan.. semua org begitu... Sabtu ahad cuti macam x rase ape² sekejap bebenornya ghasenyer.

Hari sabtu, ambek mood g berjimba sekejap ngan kawan shiem ke KLCC. Anak² en somi yg jaga. So it's time for me to realist tension. Mama nak g berjimba sekejap yek... anak² duduk umah ngan papa ok. Mama dah bagi makan semua, so boleh duduk dendiam dekat rumah k. Hehehe... Plan memula ingat nak tgh movie tapi skali dah lambat plak pegi nyer sebab en somi pagi tue g service motor kesayangan dier. So kul 4 dah kuar dari rumah. Just teman kan fatimah servay kasut. Servay je pun... belinyer idak... lepas tue jejalan dlm KLCC cuci mata.. Lepak² makan²...

Skali skala jejalan best jugak.. spent time utk diri sendiri. Alhamdulillah.. Walaupun jejalan, hati tetap teringat kat anak². Ibu namanyaa.... sejengkal jauh pun teringat kat anak².. org laki kalu keluar mana nak ingat.. bukan kata nak kol, nak msg pun susah.. hehehe...

So, tgklah gambar ku ituew.. ghamai yg kata shiem dah kurus... hahaha.. Kalu nak diikutkan, xdelah kurus sgt pun.. tapi badan ade la susut sikit... Itu pun disebabkan sebelum nie breastfeed.. pastu makan pun kontrol gak sikit... Maklom la skrg umur pun dah 3 series, haruslah jaga pemakanan sikit.. Zaman skrg nie mcm² penyakit... Mengharapkan dipanjangkan umur n diberikan kesihatan yg baik agar dpt melihat anak² berjaya. InsyaAllah ;) 




Ahad pulak petang baru ajak hubby g jejalan bawak anak². Masak pun x... So lastly, ajak hubby g makan. Hubby lak teringin nak makan mee kuah Satay Station, Titiwangsa... Pastu order satay 5 ayam 10 daging, air milo ais + carrot susu.. hambek kau RM34!! Giler mahal.... malas dah nak g makan situ.... Cukuplah tueee.... Mahal giler, boleh pakai Ferrari tokey kedai nie.... Hehehe.... 

boring kalu duduk rumah pastu x kemana²... seminggu nie jer dah 3,4x ke rumah mil lepak... Dah boring.. so ajak hubby g jejalan. Tumpang hadzeq ngah cuti sekolah. Nanti dah start sekolah, susah dah nak ke mana². Ingat pasni nak ajak hubby ke Fraser Hill lahh.. kutip strawberry.. hehehehhe

Friday, November 16, 2012

Selamat Bertukar ;)

السّلام عليكم و رحمة الله

Hari nie banyak mase free. So dok opis baru nie, keje ikut time... Time ade conference ke time ade lawatan keluar/masuk baru la bz. So shiemz nak story tentang opis baru. Alhamdulillah, start melapor diri di Parlimen Malaysia pada 22hb Oktober 2012. Shiem di tempatkan di Bhgn Antarabangsa dan Protokol. Kalu nak ikutkan banyak bezanya berkerja di tempat lama n di tempat baru. Bezanya di tempat baru nie banyak AMALAN dari PROSEDUR. So pepahamlah mcmana cara kejenyer. Sini ghamai staff yg dah keje 5,6 tahun dan lebih  dan x penah bertukar ke mana². So cara kerja pun memang lamalah. So aku sebagai org baru terpaksalah follow aje. So kalu nak bat perubahan dari segi failing dan prosedur agak amat payah. So bos aku pun penah cakap... Kalu aku ghase benda tu (amalan) boleh diubah, kita ubah..Kalu tak kita folow sajerlah... So selama 3 weeks lebih kurang kat sini, agak payah jugak nak ubah... Dan ade part² yg simple nak ubah pun jadieq isu bg derang.. So shiem ambek keputusan, im follow jerlah... Dan aku buat jerlah keje aku kan... Keje orang aku x pedulik... it's simple kan... ;)

WORK is a four. Better word But when you truly believe in something, when you are moving with purpose, work is not just not bad, it's good. Work means throwing your energy at something you believe in to make a change, to make it the way you want it to be. Commitment is the recipe for change. When you commit with your vision, promise and work, it pays off in something better than bacon (if there is such a thing).. real change - Ben Michaelis, Ph.D. ;)

So, sebelum bertukar hari tue. Member² kat opis lama bat farewell.. So sangatlah hepi walaupun dalam hati berat sebenarnya nak pindah ke opis baru. Opis lama sangatlah besar dah sangatlah banyak kepala tapi disitulah kenangan yg paling terindah walupun ade juga pahitnya. Mana² pun ade manis n pahitnya kan... So alhamdulillah.. apepun Allah swt dah memudahkan urusan shiem. Shiem dpt bertukar ke KL. So dekat ngan anak². Anak² x sihat ke boleh ambek halfday jer kan... Takdelah kena ambek cuti. Setahun duduk di Putrajaya, cuti tinggal 2 hari. Dasatkann!!? Hahaha... Apepun alhamdulillah...syukran Ya Allah!
So, shiem upload sikit sebanyak gamba mase farewell bersama sahabat² di BPSM, KPKK. 

  
 
















Wednesday, November 14, 2012

Doa Akhir Tahun & Awal Tahun 1433/1434H

السّلام عليكم و رحمة الله

Pejam celik pejam celik dah masuk 1434H. Alhamdulillah.. Allah SWT masih memanjangkan usia ku ini. Semoag diberi keberkatan dalam hidup ku dan keluarga ku. Dalam usiaku yg mencecah angka 3 nie, banyak lagi yg harus aku ubah.. Terlalu banyakkk!! Semoga Allah SWT memberiku kekuatan. Amin. So ini doa AKHIR TAHUN & AWAL TAHUN. Sekiranya kawan² merasakan ia bermanfaat, bolehlah disharekan di FB k. ;)

Doa Akhir Tahun (dibaca selepas waktu Asar)



Doa Awal Tahun (dibaca selepas waktu Maghrib)

Monday, November 12, 2012

Weekend Activity ;)

السّلام عليكم و رحمة الله

Lamanyer rasanya aku x berupdate blog nie. Banyak sebab kenapa aku x sempat nak update blog. Firstly, aku bz yg teramat sangat mase keje di Bhgn Pengurusan Sumber Manusia, KPKK sebelum aku bertukar ke Parlimen Malaysia. Sibuk ngan 5S, sibuk ngan keje² tertangguh dll. 2nd, kat umah memang aku x sempat nak update sebabnya kat umah terlalu la banyak keje (membasuh \ menyidai \ melipat \ menyusun\ memvakum \ mengemop) pendek kata bukan setakat di opis je 5S, tapi kat umah pun aku bat 5S. Dengan melayan kerenah anak² dan suami.

Walaubagaimana pun selepas nie aku akan cuba mengupdate sebanyak mungkin. InsyaAllah walaupun sebesar kuman je cerita tue.. hahah... Aku kagum ngan kawan² aku yg lain.. memang ghajin mengupdate blog... Tak kire mase dan ketika. InsyaAllahh... Shiemz, u can do it!!! Hahhaha...

Ok, nie nak update tentang citer last weken. Yg mana x plan pun nak bercuti ke Bukit Tinggi. Bukan bercuti sangat punlah.. Pegi balik je pun... Plan memula nak pegi breakfast je... Skali en somi ajak ke Bukit Tinggi plak.. Saje bawak isteri n anak² berjalan² kan.... Maklom la cuti sekolah... Hehehe.. So jom layan gambar² ke Bukit Tinggi k... Sebenarnya ke Bukit Tinggi tue dah kerap sgt dah pegi... Bukit Tinggi... Genting... 
Bukit Tinggi... Genting... Tue je la yg dok ulang.. Hahaha... small baget... Hahahhaha