Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, May 21, 2012

POWER PUMPING (PP)

السّلام عليكم و رحمة الله


Alhamdulillah... 3x mengepam... 12 oz... Malam nie nak bat power pumping... InsyaAllah ;)


Bagaimana caranya:



  • Pump for 10-20minit
  • Rest 10 minutes,
  • Then pump another 10 minutes,
  • Then rest for 10 minutes
  • Then pump again for 10 minutes.
  • Do this for about an hour, sekali sehari, 2-3 kali seminggu (Dapat buat setiap hari lagi bagus)
Satu lagi petua, Di samping ini..boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night, every day….
  • 15 min pump
  • 15 rest
  • 15 pump
  • 15 rest-continue 1-2 jam.. InsyaAllah...
TRY MY BEST!!

10 Bulan Esklusif Breastfeeding

السّلام عليكم و رحمة الله


Lama x bercerita tentang Esklusive Breasfeeding Nur Amiena. Alhamdulillah dah 10 bulan tempoh penyusuan Amiena. Sekejap jer mase berlalu. Alhamdulillah.. Target utk 1 tahun bakal tercapai. Cuma ade sedikit kebimbangan kerana stock EBM semakin berkurangan kerana KEMALASAN yg melanda. Hari nie Shiem bangkit semua utk mengepam dengan kerap yang mana sesi mengepam di opis akan dilakukan sebanyak 3x. Iaitu sesi 1: 9-10am, Sesi 2: 12 - 1 pm dan sesi 3: 4-5 pm. InsyaAllah. Nak tambahakan stock Amiena.

Skrg nie hasil mengepam kurang memberangsangkan. Dulu mase 3-6 bulan, sesi mengepam di opis dapat dalam 15-20 0z. Skrg nie dapat dalam 10-12 oz. dan kadang² dalam 9 oz. Sangat menggerunkan.. tapi ku usaha sedaya upaya untuk membuat pertambahan susu demi Amiena. kalu kat umah memang x mengepam la sebabnyer si mak temah tue, menempek aje 24 jam even dier dah start makan. Makannyer kuat tapi menyusu jugak kuat!! Haihhh.. x paham tul. Org kata kalu dah start makan, minum tue akan berkurang tapi Amiena nie nampaknya sama saje. Huhuhu... Kalu 12-16oz dihantar ke taska, sebanyak tu jugak habis... huwaaa~!! 


Takpe, mama usaha selagi boleh k. Tapi ghamai kata badan Amiena x besar tapi isinya padat. dan dier sangatlah lincah.. Memanjat sana sini.. sangat aktif... itu mungkin kelebihan susu ibu kan. Alhamdulillah... Kadang² MIL cakap, kecik badan Amiena nie. Bagi jer la susu formula. hehehe.. Shiem ok kan aje sebab x nak argue. Selagi boleh shiem try bagik susu badan. insyaAllah..

Skrg nie masih esklusif mengamalkan meminum susu, makan kurma n minum air longan kering. Vitamin shaklee pun on off makan. Hehehe.. Whatever, Shiem akan berusaha keras mengepam utk tambahkan stock. Dan akan sedaya upaya nak bat power pumping.. takut nanti stock x cukup bila dah start bulan puasa nanti. Huhuhu.... InsyaAllah... chaiyok!!



Inilah budak yg kuat menyusu walaupun badannyer x besar mana... nak menempek dan nak berkepit jer ngan mamanyer.. hehehhe


Wednesday, May 16, 2012

SELAMAT HARI GURU

السّلام عليكم و رحمة الله


SELAMAT HARI GURU. Bebaru nie g Redang, Terengganu (Sorry, x start story about Redang lagi.. hehe). Tanya Hadzeq, nanti Hari Guru nak bg ape kat Teachers...? Dier tunjuk keychain.. So tanya dier, ade berapa teachers kat skool? Pastu dier kire sorang² dgn jari.. "Teacher Ekin, Teacher Farah.. bla bla bla". Hehee... So pagi nie bersemangat la dier ke skool nak bg kat teachers keychain² tue... Balik kang ade la yg dier story tue...

Herm.. kalu nak story bab cikgu nie... Memang xde la yg terindah nak diceritakan.. Sebabnyer mase sekolah dulu aku agak nakal.. sekolah main²... Org sibuk belajar ghajin², aku sibuk main².. aku sibuk cintan cintun... Lastly, belajar ke mana.. bobpren pun kemana... Berchenta bagai nak rak tapi akhirnya x ke mana... GHhase penyesalan tue jgn cakap la.. kalu boleh diflash back... nak aje aku belajar ghajin²... Ape pun, hopefully anak² saye ghajin lebih dr saye.. jd seorang yg berguna suatu mase nanti.. InsyaAllah... 

Ape pun SELAMAT HARI GURU buat semua... Semoga kalian dirahmati dan diberkati selalu... Amin ;)

Teater Upin & Upin Musical

السّلام عليكم و رحمة الله

Nie backdatednyer story... 6 Mei 2012 (Ahad).. Actually x plan pun nak bawak dier ke Istana Budaya tapi disebabkan opismate booking tiket utk anak beranak dier, so shiem pun selit sket la utk hadzeq.. So weols plan g berdua jer disebabkan si kenit tu x boleh masuk. Hehe.. that day, papa dier yg jagakan amiena..


 Mase pegi tu agak terujer jugak la Hadzeq... Smp jer dalam IB tu, Hadzeq said "Mama, mana wayang Upin Ipin x start lagi?".. Hhahaha... wayang?? Nie bukan wayang la sayang.. nie teater Upin ipin... Klakar tul la hadzeq nie... 

Theater nie berlangsung dalam 2 jam... Herm.. Hadzeq boleh konsentrate dlm mase sejam ++ jer la.. pastu mulalah nak terkencing la nak itu la nak ini la.. hahhaha.. Pastu bergilir ngan papa dier pulak pegang Amiena.. so mama layan amiena kat luar sambil suap dier makan... 
Apepun mang puas hati leh masuk Ib bawak hadzeq... Pasni kalu ade lagik, nak try masuk la.. Harga pun x mahal sgt la.. not bad... kih kih kih....




Sempat ambek gambau tuee... hehehe