Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, February 27, 2012

Jalan² Ke House Warming

السّلام عليكم و رحمة الله


Last week Shiemz sefamily ke Seremban umah member hubby Ajai ngan Miza sempena 'House warming'. Sangat terujer weols ke rumah mereka². Argghhh.. bila nak dpt umah teres mcm nie?? Sila berangann yekk!! Sangat beshhh.... Umah cantek besar... anak² silalah main bola di dalam rumah ye... hahhaa...

Sangat jeles tgk umah org besar²... InsyaAllah ade rejeki nak jugak beli umah sdr mcm nie... Whatever, thanks to Ajai n Miza coz jemput kami sekeluarga... Dapat makan sedap²... Walaupun tuan umah kemain sibuk ke sana ke mari melayan tetamu, Shiem n the still maintain duduk kat umah theyols mcm umah sendirik... hahaha.... 2,3 tambah makanan... Air bergelen² aku telan... Hahaha...

Tgk hadzeq makan.. kemain lagik..dah mcm abglong kawasan dah.... dengan beg silang dier tue.. haha
Geng ibu² bini² sedunia
Hip hip horey cara muslimah... hehehe
Nielah geng² lepak sedunia... haha
Hip hip horey beramai².. heheheh
Me wiz tuan umah
Keje tdo jer dak dobot nie.... hehe
Cantekkan umah mereka.... Ambek sikit² jer la... hehe

Friday, February 24, 2012

Phonics Techniques ~ Mama Home School


السّلام عليكم و رحمة الله

Last week shiemz n hubby ke Reading Technique Program @ Majlis Khalid Al-Walid Jln Semarak anjuran The Little Caliphs.. Ape yg diajarkan kepada parent ialah teknik membaca pantas yang mana teknik nie bukan mcm kita² dulu.. Kalau dulu ABC disebut a..b..c..d..e..f..g..h.. Tapi skarang nie bukan begitu. Skrg kebanyak kindy diajar dengan teknik 'Phonic'. Teknik ini diajar dengan menyebut a, ba, ca, da, fa, ga, ha... Teknik nie kanak² diajar dengan menyebut bunyi huruf tersebut bukan menyebut nama huruf.

Dengan teknik nie, alhamdulillah Hadzeq pun sikit sebanyak dah kenal bunyi n huruf tue... Even kat sekolah dier dah belajar tapi kat umah still Shiemz n hubby repeat balik... Takut dier ter kebelakang dari kawan² dier yg lain. Kat umah tu kirenyer mcm 'Mama's Home School'. Shiemz biase²kan dier menulis mewarna n menyebut bunyi² bagi suku² kata perkataan tersebut.

Kat umah pun shiem still bg latihan kat dier sebabnyer Hadzeq nie banyak main.. Takut dier nie terkebelakang dr kawan².. So, hari² should be 5-10 minit kena bg dier belajar jugak.. Takmolah berharap ngan cikgu² jerk...

Nie utk asah skill abanglong supaya pandai berfikir n menggunting.. (Fine Motor Skill). Mang agak kekok dier pegang gunting tu so terpaklah ajar cara pegang gunting agar dier selesa.. So abglong harus banyak berlatih ok... :D

Nielah reading technique yg shiemz pergi ngan hubby. Bagus sesapa kalu boleh pegi.. balik umah leh praktik ngan anak².. InsyaAllah.... Kaedah Phonics, IT'S WORK!!! Just try ok!! Laman web yang berkaitan dengan Phonics Techniques. Uols leh masuk n bg anak² tgk.

Theyols mesti suka dengan warna warni.. cara sebutan semuanya diajar... Sistem membaca menggunakan kaedah bunyi ini dikatakan akan lebih mempercepatkan anak kecil belajar membaca. Selain menyeronokkan bagi anak kecil ianya juga boleh diakses secara percuma sahaja. Kita juga sebagai ibu bapa boleh turut belajar bagaimana kaedah “phonics ” ini digunakan dan dipraktikan kepada anak- anak.
pembelajaran anak² masa kini x sama mcm kita dulu. So, itu yg merisaukan shiem sebab tak tahu Hadzeq nie more kepada ape? Dalam usia yg mcm nie nampak dier masih main² tapi since dah belajar cara Phonics nie dah nampak dier amatlah berminat utk belajar. InsyaAllah, sikit² kiter kasik training lama² nanti cepatlah dier membaca. Usaha tangga kejayaan~!! :D

Nie Program yg shiem n hubby join.. Mesti korang akan terpikir "OOOoo.. mcm tu ghupernyerr" :D
video

video

Wednesday, February 22, 2012

Anak Teruna Saya

السّلام عليكم و رحمة الله

Taraa.. inilah anak teruna sy yg dah grade last year @ KEMAS.. hahaha... Terbayang² muka dier 20 thn akan datang... Camne gayanya yekk?? Hopefully, abglong belajar setinggi² yg boleh lebih dr mama ngan papa ok... Belaja ghajin² ye abglong... Nanti sama² masuk u ngan adik k... Mama papa pray for both of u... InsyaAllahh... :D

Muka baik giler.. Kalu tgk pangai, heh~!! Nakal.... hehe :D

Di mana saya? :D

Hasil Kerja Tangan En Somi

السّلام عليكم و رحمة الله

Meh nak story meh... sejak dua menjak dok Putrajaya nie, mang haku hamat la malaih nak masak... Kalu masak, amatlah sloww... nak ambek mood dulu la bagai... Haha... so kadang en somi kalu dier ghajin mang dier yg masak. Even sayoq campoq@ ayam goreng bg dier sudah memadai... Last 2 days, Shiem masuk dapor... Nak masak, sekali terkejut tgk dlm fridge... Pheww... baguslah en somiku... Siap potong² bawang besaq ngan bawang putih termasuklah carrot... Walaupun bawang² ngan carrot ituew di potong kasor² tapi it's perfect for me... hahha... Syabas lah en somi... En somi memang begitu, kalu nak ikut baju suar dier mang x yah berlipat.. disangkotkan semuanyaaa... so, penuh la segala baju suar dlm lemari tue.. nak tutup pintu kdg2 smp x muat selagi shiemz x bawa kuar n lipat... kononnyaaa nak mudahkan kiterlah tue tapi sebenarnya menambahkan keje kiter.. hahha... watever en somi, tahniah..... hahah


Monday, February 20, 2012

Gara² kepala Amiena terhantuk ke bibirku


السّلام عليكم و رحمة الله


Sakit~!! Makan | Minum | Gosok gigi @ yg bersangkot ngan bibir munggilkuuuu mang x leh nak buat ape... pedih dan memedihkan... Uwaaa.... Gara² mata pejam... Anak dara hantok kapla kat bibirr... uwaaa.... Amienaaa.... why u did this to meee.. cakit tauu~!!! :(

Tuesday, February 14, 2012

Hari tanpa make up sedunia~!

السّلام عليكم و رحمة الله


Hari ini hari tanpa make up sedunia.. hehehe.. gara² lambat bangunnyer pasal~!! Phewww... Padahal shiem kunci jam... Kunci jam kul 515 then setiap 5 minit akan snooze... Haha... Tapi pagi tadi tidak... Amiena bangun seawal kul 4 pagi.. kendian dier minum susu then tdo balik dlm kul 5.. pastu mama Amiena pun leh tdo skali dgn Amiena.... toing~! toing~! Baguskan?? Pastu hambekkk.......kul 620 baru aku bangun.. ape lagik, berlari la aku pepagi td dlm umah.. hahaha.. Panaskan bubur nasik amiena.. panaskan susu amiena... mandi solat.... kul 635, bergegas kuar hantar Amiena ke taska lagik... hua hua hua... kesian anak dara saye tue... mase dlm kete, ngah sedap tdo pastu skali bibik taska angkat dier lak.. terjaga la si kenit tu.. then meraung la.... passssstuuuuuu.................mama Amiena pun sama² meraung la dlm hatiii~!!!! Uwaaaa... aku x suker keadaan ituewww... x sukerr.....~!!! Mencikk~!!

Pagi tadi mang shiemz bawa kete mcm pelesit... gara² x nak ketinggalan bas ke tempat keje. Lantak laa... segala lobang segala bonjol aku terjah... lantak la viosss.. naseb ko ler dpt tuan mcm aku.... Bukan aku x sayang ko tapi aku terdesakkk~!! Hahhahaha..... mcm hareeemmm~!! Sampai jer kat dato Onn.. Shiemz tgk bas x sampai lagik... hahhaa... neves ai hilang serta merta okehh~!! Kul 7 tepat smp ke Dato Onn... Bayangkan laju x laju aku buat keje pagi tadi... bangun kul 620-635 (mandi solat panaskan bubur/susu Amiena) pastu 645-7 pagi aku dr umah sri gombak ke KL... hambekk... Kl drift aku pagi tadi~!!! Naseb baik Allah masih sayangkan ai.... xde la jadieq ape² kejadian pd diriku ini... Pasni jgn buat lagik yekk~!! Skali dah bangun, sila jgn tdo balik ok.. remind ya selff bebeh~!! Hhuhuuhuuu.... Wargghhhh~!! Tak sabarnyer nak balik~!! Nak pelok² anak dara saye ituewww..... ~!! mama nak pelok kuat².. pelok erat²~!! hahaha... Anak teruna pagi td sempat la cium dahi tue walaupun dier x tahu keadaan mama dier yg sebenar.. yg en somi biase la.. relekssss...... hahahha.....

Monday, February 13, 2012

Simple story :D

السّلام عليكم و رحمة الله


Ini makanan ai utk tghr.. pheww... Makan kat Peguam Negara... Situ kalu lambat pegi, jawabnyaaaaa...... seperti makanan di bawah ini... Itu jer yg ade.. yg lain licin.. hahha.. Camne pun, alhamdulillah... kenyang jugaa.... sebenarnya mkn simple² nie lagik nikmat dr makan yg banyak² kan... heheh

Balik dr makan nasik, balik tue rembat coklat cadbury lak.. coklat mang fav ai ler... kalu stress jerk, mang cokolat la yg shiem telan.. hehehe... heaven~!

Friday, February 10, 2012

Vanilla Coklat Episod 8..Adegan yg belum dipotong~!!

Moh layan Vanilla Coklat Episod 8..Adegan yg belum dipotong~!! Hahhaha....

Cuti Panjang Balik Kampung :D

السّلام عليكم و رحمة الله


Nie citer cuti panjang last week... Isnin - Selasa (30hb-31hb jan) cuti coz Amiena demam.. Then Rabu Hari Wilayah. Khamis-Jumaat (2hb-3hb Feb) ambek cuti balik kg samapai hari selasa next weeknyer (Maulid Nabi ngan Thaipusam). So dpt la bercuti ke kampung selama seminggu. Hoyeahh!! Beshhh!! Kitaorang mang pantang ade cuti panjang, mang akan balik kampung sebab cuti panjang berbaloi kalu balik kg.. dah la jauh kan... xkan sekejap² jer balik.. Alang² kan.. hehe

Cuti kali nie bw member balik.. dier dtg check in kat umah ayahda n bonda shiemz selama 4 hari 3 malam.. Kitaorang bawa derang jejalan la sepanjang tempoh bercuti tu.. cuma x sempat nak ke Langkawi jerk.. heheh... So, layan jer la gamba k.. :D
Time nie kitaorang kat KFC sambut behday Shiemz ngan Hadzeq. Abah belanja.. hehe
Nie Amiena kat umah nyang.. letih gamaknya..
Kitaorang kalu balik kampung singgah umah wan ngan tok, mesti lepak kat pondok tu... sejuk berangin jerk.. hehe
En somi main hp jerk...
Nie wan... :D
Wan layan cicit.. :D
Amiena ngan nyang... :D
Ape la hadzeq buat kat reban arnab tu... makngah layan jer la dier.. :)
Si kenit nie, bertempek jer la kejenyer.. :D
nie kat Wang Kelian.. soping time!
ALan ngan Aiqin soping...
Nie anak² org Patani.. :D
Alan..... Haihh... :)
Sian en somi, kena kedong si Amiena nie... hehe
Nie kat kola Perlis.. :D
Suar tentera baru beli kat Wang kelian..hehe


Nie kat Gua Kelam... Mandi manda
Amiena syiok tdo
Malam sebelum pulang ke KL..pekana ikan bakaq dulu kat kuala Perlis.. :D
So, nie jerlah gamba yg boleh shiemz kongsikan bersma... :D