Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Friday, December 30, 2011

AMBANG 2012 Anjuran KPKK

السّلام عليكم و رحمة الله

Sambutan Tahun Baru 2012 semakin hampir! Tentukan temujanji anda di Dataran Merdeka Kuala Lumpur pada 31 Disember 2011 (Sabtu), jam 9.00 pagi hingga 1.00 pagi (keesokannya). Sertai kami di sini... :D Shiemz sendiri pun x tau nak p ke x coz hubby xde... Dah la opis nie semua wajib kena pegi.. adeih... Kesian kat anak² nak kena hantar taska... Hadzeq tue maybe leh bawa tapi kesian pepagi buta nak kena bangun pastu nak jalan kaki dr Dato Onn (Opis lama) ke Dataran Merdeka... Nak packing kat Dataran Merdeka, jgn harap la... jemmm.... parking mesti xde... huhuhu

Tuesday, December 27, 2011

Opsyen SBPA & Opsyen 60 Tahun

السّلام عليكم و رحمة الله


Alhamdulillah, hari nie dah dpt borang utk sign Opsyen SBPA ngan Opsyen Persaraan 60 Tahun. Hahaha... Nak sign panjang ke nak sign pendek?? Kah kah kah... sign jer laaa....


Thursday, December 22, 2011

Perdana Menteri setuju tangguh SBPA - Omar Osman

22/12/2011 12:53pm

PUTRAJAYA 22 Dis. - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu pelaksanaan skim sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) ditangguhkan untuk dirunding semula dengan penjawat awam, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman.

Beliau berkata demikian kepada sekumpulan ahli kongres itu di perkarangan bangunan Perdana Putra selepas mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri di sini hari.

Omar dijadualkan mengadakan satu sidang akhbar di Universiti Putra Malaysia tengah hari ini berhubung isu itu. - UTUSAN


Nota: Baguslah.. pikir semasak²nya.. kesian kumpulan sokongannn... :D

Thursday, December 15, 2011

Ombak Rindu



السّلام عليكم و رحمة الله


Semalam dah pegi tgk Ombak Rindu wiz my lalink. Best giler!! Kalu nak citer bab sinopsis pasti ghamai yg dah tahukan.. Sebabnya movie nie dah start tayang pada 1 Dec lagik.. Shiemz baru pegi tgk ngan hubby semalam... Mang best sangat~! Love Aaron Aziz so much!! Lakonan dier mang natural... Kat luar mesti perangai dier sama mcm tue gak.. hahaha...





 Part nie yg aku suka... Romentik habiss.. :D

Adeih.. jatuh cinta aku... Romentik habis... tapi part camne Hariz boleh jatuh Cinta ngan Izzah tue aku x tau mcmana... tetiba jer Hariz dah jatuh cinta kan... Haihh.... mestinyerr... nanti nak beli cd lah.... So, meh la layan lagu² dalam movie Ombak Rindu k.. :D



Wednesday, December 14, 2011

Registered New School

السّلام عليكم و رحمة الله

Nak story tentang new education untuk Hadzeq. Sebelum nie mase Hadzeq 4 tahun, Shiemz masukkan dier ke tadika KEMAS berdekatan dengan umah. Itupun hasil jasa baik ibu taska masukkan Hadzeq ke situ setelah bercuti panjang selama 3 bulan dek kerana Shiemz berpantang di Kampung. Sebab budak² taska yg umur 4 tahun di masukkan ke Tadika KEMAS. Alhamdulillah.. banyak yg Hadzeq pelajari kat tadika tue. Bukan nak cakap ape lah.. selalunya kita nampak tadika KEMAS nie mcm x bagus @ mcm low class tapi Alhamdullillah Hadzeq kat situ, banyak yg dier belaja termasuklah menghafal ayat² lazim.. boleh menulis mewarna dan membaca doa².. Shiemz ngan hubby pun kekadang terkejut dier boleh menghafal ayat² lazim tue.. Yela, tgk dier mcm main² jerk.. Bila kiter ajar pun mcm x berminat.. Maklom budak² kalu mak ayah yg ajar mang x sangat nak ikut tapi kalu cikgu cepat jer kan.. hehehe


Utk year 2012, Shiemz ngan hubby plan nak tukar tadika utk hadzeq. Bukan sebab tadika KEMAS tu x bagus tapi nak dier lebih belajar. Yela, kawan² kat taska tue adalah kawan² dier di tadika KEMAS. So, kalu dier bertukar tadika bermakna dier bertukar angin, bertukar rakan taulan, luas pergaulan luas pemandangan dier... 3,4 bulan jugak shiem ngan hubby servay tadika utk dier... So, kami dah jumpa tadika yg terbaik utk dier walaupun ade tadika yg lebih baik.. Cuma dari segi kewangan jer x lepas... hahah... So, Shiemz dah pegi taska nie n ambek quotation serta bayar booking skali. Tadika tue adalah tadika Little Caliph @ Sri Gombak.

10hb Dec ghitu, ade Open Day @ Litlle Caliph Program. So that day kami pun bawa hadzeq skali utk registration. Nampak dier hepi nampak dier suka ngan tadika tue... Kalu tgk pada Program yg disediakan, mang bagus... Actually tadika nie Islamic English Creative Pre School Program Subjek yg derang provide ialah math, english, art, hafazan etc. So, harap² hadzeq dapat belaja lebih baik lagik. Supaya dapat jadieq anak yg bijak dan soleh. insyaAllah. Dan itu adalah doa utk semua ibu bapa pd anak² derang kan?

Kalu nak citer bab fee, Shiemz ghase shiemz n hubby masih mampu la nak tampung perbelanjaan utk Hadzeq tetiap bulan sebanyak RM210/mth. Kalu sesapa berminat leh la try.. registration tue prepare la dalam 1k. Kalu nak ikut sosak nafas jugak tapi utk anak², mama papa usahakan jugak... InsyaAllah.. Nak² Islamic school kan... Bukan kita x pandai nak didik derang tapi utk xtra education mang perlu la... So, tadika utk hadzeq dah setel... Harap Hadzeq dapat banyak ilmu kat situ... Mama keje jauh² (Putrajaya), penat cari rezeki utk Hadzeq ngan Amiena... Mama pun banyak berkorban mama dan keringat utk membesarkan Hadzeq ngan Amiena... Kami bukan nak mintak bayar balik tapi belajarlah ghajin² utk diri sendirik... Untuk kejayaan Dunia dan Akhirat.. InsyaAllahh



Lambaian Kaabah.. Alhamdulillah

السّلام عليكم و رحمة الله

Nie nak story tentang Lambaian Kaabah♥ (Backdated story)

Actually, Mama Abah dan Ucu (adik) dah selamat sampai ke Tanah air pada 30hb November 2011. Yg mana derang ke sana selama 46 menunaikan haji. Alhamdulillah.. Semoga mendapat haji mabrur. Ape dihajatkan oleh mama abah sudah tercapai.. Rukun Islam ke 5 telah tertunai. Yg untung adik shiemzlahh.. heheh... Tingkatan 5 dah jd hajah tapi xpe la..rezeki dier dpt g haji awal.. InsyaAllah selepas nie turn shiemz ngan along pulak.

Mang impian nak ke sana utk buat Umrah. Mang ade plan nak g ngan along coz abah dah janji nak hantar kami ke sana. Tapi tunggu peluang n ruang yg sesuai. Maybe anak² dah besar sikit kot.. Nak g berdua adik beradik. InsyaAllah... Haji nanti tgg pergi berdua ngan hubby tersinter... Mang ade angan².. sampai seru akan ke sana. Mang seronok tgk mama abah ngan ucu dapat pegi. Mcm² pengalaman dah diceritakan... suka duga asam garam hidup selama 46 hari di Mekah.

Perasaan bila mama abah ngan ucu xde, ghase sunyi jerk walaupun sebelum nie pun mang jauh pun... tapi xde ghase ape² tapi bila mama abah ke sana terasa 1 kelainan lak.. Yela, jauh bukan KL-Perlis jer... Mang ghase rindu... Bila mama abah kol, terasa sebak di hati nie... sob sob sob... Yela, kalu nak ikut shiem nie masih manja lagik dengan mama abah walaupun anak dah 2. Hehe.. Shiemz anak ke 2 dari 3 beradik.. sempat bermanja selama 13 tahun tanpa adik.. Bila adik dapat pegi Mekah, mang ghase jeles tapi nak bat mcmana bukan rezeki Shiemz. InsyaAllah akan dtg rezeki tue nanti.. antara lambat ngan cepat jerk...

Walaubagaimana pun, semuanya dah selamat.. ape yg dihajati telah tercapai. Semoga akan tiba turn kita semua plak ke sana InsyaAllah :D


Seronok tgk abah wiz menantu dan cucu² :D

Amiena wiz abang² ngan kak cik Danisha
Hadzeq dgn jubah ngan kepiah wan ngan tok bagi.. hensem anak mama
Hajah Jismani bt Saidin.. Sweet jerk jubah mama pakai nie... :D
3 of Us... mama bergambar bersama anak² pompuannyer... Nie jer la anak² mama abah.. :D
Me wiz abang lebai.. hahah... InsyaAllah lepas nie turn kita ke sana k sayang... :)
Papa wiz anak sedara Shiemz
Mama abah ngan ucu dgn geng² sebilik... :D
Hajah Nur Fathihah bt Haji Halim
Haji Halim bin Haji Ahmad

Tuesday, December 13, 2011

Baby Contest~ VOTE FOR MY LITTLE AMIENA!

Hi Friends,

My baby is taking part in the One Baby World - One "Stylo" Baby Facebook Contest and I need your votes for my "stylo" baby!

Very simple, just go to One Baby World facebook page and press "LIKE"

Monday, December 12, 2011

5 Months


السّلام عليكم و رحمة الله

Lama ghasenyer x menaip di blogku yg tersinter nie... Pheww.. Sejak beranak dua nie, mang mase agak mencemburuiku... Hahaha... baru anak 2 kan??? So alhamdulillahhh.... Kehidupanku kini semakin hari semakin ceria... mempunya seorang suami yg baik hati, memahami dan penyayang serta mempunya anak² yg comel dan bijak²... Syukur kurniaan Illahi. Balik keje pun, ghase x sabar nak lihat wajah² anak² tersayang.... Hepi sangat!! Love them so much!!!!

Semalam genaplah usia Nur Amiena 5 bulan. Alhamdulillah.... 1 month to go nak dpt diploma fully breastfeed... Yihhaa!! Sayang anak mama... semakin hari semakin banyak kerenah n amatlah manja... Dia nie lain sket pangainya dari abglongnyer tuee.... Amatlah peramah n hepi go lucky.. maybe turun baka dari mamanyer.. hahhahah

Skrg nie x tauy la brp kilo dah.. hujung bulan nie nak g cocok... mase 4++ ghitu 5.95.. Skrg nie mau dah 6 kilo++... Susu agak kuat jugak.... kadang² x larat mama nak menempek ngan dier, terpaksala cairkan EBM.. hahhaa.... Tapi Shiem nak share one thing ngan kawan², Sebenarnya mang bagus kalu kita breastfeeding... Hadzeq dulu minum susu lembu.. Mang kerap la x sihat.. selalu batuk², selsema n demam... Dan kerap kena warded hospital... Tapi alhamdulillah, Amiena nie 5 bulan baru sekali sajer demam + batuk + selsema.. pastu dah xde smp skrg,....So shiemz suggest ngan kawan², kalu leh breastfeed la anak² anda.. mang terbukti kesahihannya... Alhamdulillah, mama doakan anak² mama sihat walafiat n sentiasa cergas k... Sayang anak² mama!!