Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Saturday, November 12, 2011

Stock EBM Travel Perlis to KL


السّلام عليكم و رحمة الله

Nie back dated nyer story... About My BreastFeeding, about my stock EBM. Dah 3 bulan berlalu pun... Sesapa nak travelkan susu EBM, meh shiemz ajar cara² nak travel susu EBM. Shiemz travel dr Perlis ke KL. Kalu oversea, kawan² leh searching. Mesti ade.... Hehehe (Pemalasnyer aku!!)

(1) Korang kena beli ais ketul² nie... murah jerk... 2 hengget 1 beg plastik besar tue kalu x silap... (terlupa daa...). Time nie abah shiem yg pegi beli... terharunyerr... abah pun support breastfeeding.... Thanks abah! Pepagi dah gi beli... heheh

(2) Korang kena beli bekas polistrin nie.. Bekas nie besar sket dr size A3 x silap... So sebelum korang masukkan Stock EBM dalam bekas nie, alas dulu dengan kertas suratkhabar supaya dier kedap ais n x akan cair ais tue.. Pastu susun stock tue dlm 2 layers... Kendian masukkan ais dlm 1 layer sampai tertutup stock susu tue.... then masukkan stock tue dlm 2 layer lagik.. then masukkan ais smp tertutup stock tu... bila dah nak penuh, korang tutup ngan surat khabar lagik sebab suratkhabarkan kedap ais... Mesti x cair... serious!! Time nie, keje Shiemz just ambek gambau jerk.. yg prosesnyer abah ngan somi tersinter ku.. terharuuu lagikk!! Love uolslahh!! Muahhh!! Tapi dlm hati sebenarnya ghisau takut stock²ku ini akan cair....
(3) Kemudian korang tutup then seal kotak polistrin tu rapat² n jangan ade ruang angin pun... Mcm kat gamba bawah tuu... Kemas jer kan.... hepi bila tgk susuku akan ditravel pulang ke KL. Hehehe.....
(4) Perjalananku selama 6 jam ke KL penuh dengan kerisauan. Yelah, 1st time travel susu nie kan.... Alhamdulillah... sampai jer kat KL.. stock EBM ku masih membeku dengan jayanyaaa.. Encik hubby siap kena ketuk² ais tue sebab dah bercantum ais² tue dengan botol² tu skali... Phewww.... Mcm kat bawah nie.... So, korang jgn ghisau k... InsyaAllah berkat doa mesti akan selamat stock EBM korang tue....
Tips:

* Jgn simpan susu dlm bonet kete sebab kalu simpan takut bonet tue panas n akan effect stock EBM korang. So, letak kat dlm kete.. berberhimpit² la kotak tue ngan anak².. hehe
* Pastikan Stock EBM di selang selikan ngan ais kemudian di alas dengan surat khabar.
* Pastikan Kotak Polistrin tu diseal rapat².
* Berdoa n tawakal stock susu akan selamat. InsyaAllah... :D

Korang paham x? Kalu x paham boleh tanya... hehehe....

DINNER UEM GROUP @ MIECC

السّلام عليكم و رحمة الله

Nie story lapuk, last weeks Shiemz follow hubby gi dinner UEM Group @ MIECC. Sangat beria ok!! Pulun Shiemz mencari baju sedondon ngan hubby. Weols memula plan nak cari kaler² merah ke pink ke tapi orenge lak yg jumpa... Actually tema dinner company hubby is 'Culture In the World'. Memula mang plan nak pakai baju ala² Arab @ lain² tapi last² pikir baju tu nak pakai lama. So decide pakai baju ala² batik. Alhamdulillah servay punya servay, pegi Care4 Wangsa Maju, terjumpalah baju orengeku n hubby.. Harga jgn citerlahh.... Yg penting selesa n cantek... Shiemz ghase kaler baju shiem mang menarik pandangan mata² orang yg melihat.. Ade yg menjeling² mata melihat baju ku ituew @ pun aku yg perasan??! Hahaha... Tapi kalu ikutkan mang hubby x putus² la memuji yg bini dier nie cantek pada malam tue... Kenal bini dah dekat 10 tahun, malam tu betul² beria dier memuji.. hahaha

Tapi kalu x cantek x tau la, sebabnya beria Shiem membeli make up.. membeli contact lens.. semata² itu malam dinner tu... hahahha... Walaupun ade jer yg pakai baju tshirt ngan jeans, ade aku kesah?? Yg pasti Shiemz puas hati... Alhamdulillahh... Anak² pulak terpaksalah tinggal kat Taska pada malam tu.. So kenalah bayar overtime walaupun mama ngan papa nyer bukan lah claim overtime pun malam tue... hehhehe

Dinner malam tu kalu nak ikut mang lewat habis tapi hati nie asyid terpikirkan hal anak² kat taska tue, terpaksa la ajak hubby balik dlm kul 11++... kesian ngan derang.. sehari suntuk dok taska kan... walaupun sebenarnya derang xde ape pun... hehehhe... Hati ibu kan....