Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Saturday, July 16, 2011

Nur Amiena

السّلام عليكم و رحمة الله
Alhamdulillah, hari nie hari ke 6 Nur Amiena dilahirkan.. Shiemz x berkesempatan lagik nak menceritakan pengalaman melahirkan Nur Amiena. Nanti bila stabil, shiemz akan ceritakan. Bat mase skrg nie ngah enjoy berpantang... Alhamdulillah, proses berpantang berjalan seperti biase... Just enjoy shiemz punya hari berpantang la...

Kali nie xde la stress mase berpantangkan hadzeq dulu... Huhuhu.. Kali nie smooth jer. Alhamdulillah.. certain org stress mase berpantang. Yela, kalu ikut pengalaman dulu dengan sembelitnya dengan hadzeq kena jaundis lagik... Kali nie 2 perkara tu setel... hahah.. sangat suka.. Nak2 Shiemz bersalin normal kan.. so xde la rencah sgt mase berpantang tue... Pastu dengan bantuan mama Shiemz lagik... Sayang mama!! Bersalin kali nie pun, mama yg temankan.. Sangat terharuu... :)

So, nie gamba2 terbaru jugak dari Nur Amiena.... Enjoy the picss!!


Thursday, July 14, 2011

Presenting Our Princess, NUR AMIENA

Nur Amiena bte Afrizal | 11 Julai 2011 (Isnin) | 8.20 a.m | 3.25 Kg/Normal | Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis

Sunday, July 10, 2011

40 Weeks Already~Wat Hepen To Me Today?

السّلام عليكم و رحمة الله

Alhamdulillah. Today im 40 weeks already @ edd 10th July 2011. Wat hepen to me? Dari semalam x boleh tdo... terasa contraction sejam 1-2x tapi x kuat. Phew... nevesnyer ghase.... Bangun kul 7 pagi, nampak kat pantyliner ade setompok darah... Phew neves lagik... Tapi still having mild contraction. Herm.... kali nie peknen mang lain... Mase Hadzeq dulu, mang terus sakit jerk. Takde spooted of blood/lendir @ air ketuban... dan leh lak cecah 40 weeks berbanding abglong dier dulu. bercuti kat kampong pun dah 2 weeks... hari2 org tanya, dah ade 'rasa2' ker?? Hahaha... naik jemu menjawab.... Mama pun slalu urut perot Shiemz nie sambil bace ayat Nabi Yunus tue... Abglong pun slalu cium perot n said 'adik, cepat la kuar adik...'. Haha...

Pagi tadi, pegi check up kat Klinik Kesihatan Abi. So mention kat nurse tue yg aku ade tanda nak bersalin... Mang dier check ade contraction tapi x kuat... Dier advice Shiemz, sekiranya contraction semakin kuat n bleeding banyak, dier suh pegi hospital. Jantung baby pun kuat mase scan td.. Alhamdulillahh....

Skrg nie, still ok lagik... contraction pun sikit2 jerk... Maybe akan lebey kuat malam nie ataupun pagi esok... Skrg nie maintain lagik... just relex... Kalu dah start contraction yg mencabar kewanitaan aku nie, baru gerak ke hospital.. Kalu pegi awal, jawabnyer, melangut jer la aku kat spital tue sorang2 tanpa org tersayang... Hehe....

Just pray to Allah... Semoga dipermudahkan bersalin nanti... Dah x sabar nak tgk 'adik baby'. Kawan2, doakan Shiemz k... :D

لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
(La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin)
Ertinya :"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah.
Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."
SURAH AL-ANBIYAK(21):87

Friday, July 8, 2011

Thanks My Laling Hubby


السّلام عليكم و رحمة الله

Nie backdated nyer story.. Memula pikir x nak story kang pikir mcm nak show off lak kan... tapi skali skala nak story kegembiraan di hati, story jer la... Hehe... Handbeg yg dah lama x berganti.. My laling a.k.a my hubby belikan 1 hadiah spesel utk Shiemz sempena ape pun x tau... Maybe merangkap semua hari iaitu Hari Ibu & Hari Lahir & Hari Kekasih dan hari² lain jugak.. Hehe.. beria dier nak belikan..

Memula pegi sogo, ade sale.. Tapi satu pun x berkenan di hati... hold punya hold, dier ajak p KLCC then singgah ISETAN, singgah kat Carlorinonyer tempat... Terpandang yg nie... terus jatoh chenta... bentuknyer pun cantek, besaq... Harga takyah Shiemz mention la.. Kawan² leh tgk sendirik kat mana² tempat Carlorino..

Happy sangat ngan pemberian hubby... Thanks papa.. LOVE YOU SO MUCH!

Wednesday, July 6, 2011

Sumbangan Ikhlas Utk Norma

May Allah SWT bless u Norma.. :(

السّلام عليكم و رحمة الله

Sebagai seorang insan, Shiemz ghase tersentuh dengan ape yg dialami oleh Norma & Talib. Shiemz x punya kemewahan dan kekayaan wang ringgit ataupun harta yg boleh disumbangkan tapi ini yg Shiemz mampu bantu.. Marilah kawan2 dan sahabat handal, kiter beri sumbangan walaupun sedikit... Summary tentang penderitaan yg Norma alami kerana menghadapi cancer tumor, boleh kawan2 atau sahabat handal masuk ke blog Moon.. Shiemz mang ikuti dari mula, sangat sedey tambahan lagik melihat anak Norma & Talib yg baru beberapa bulan.. T_T


Moga sumbangan kiter ini dirahmati Allah n di suburkan rezeki kita . Amin

Im still carrying my little precious inside

السّلام عليكم و رحمة الله

Today 6th July 2011 (Wed), im still carrying my little precious inside. Phew... bila la 'adik baby' nie nak kuar. Mase balik ghitu 1st check up kat Klinik Kesihatan tempat Shiemz nie suh pilih date yg memula scan tue.. Katanya scan yg hujung2 pregnancy nie xleh nak kire... So, secara tidak langsung, shiemz dah ambek cuti awal 2 weeks la... Tapi kire oklaa.... leh rehat n enjoy sebelum menetas kan?? hahahha...

So, sepanjang dok kat kampong nie mang duduk diam.. berjalan ke sana sini.. Padang Besar, Wang Kelian, Tasik Melati, umah wan tok.. Pepagi bangun dah jejalan ambek angin sambil memetik rambutan... hahaha... Petua org tua2, banyakkan berjalan di akhir2 pregnancy... Shiemz dah x larat nak jalan dah, ke sana sini dah.. Kdg2 main badminton n kdg2 ade aerobik kat umah nie, layan jerr la... Konon nak cepat bersalin n mudah bersalin... Nie ade mase beberapa hari lagik nak masuk 10hb, kalu x mang kena serah diri la jawabnya... Takpelah, janji adik baby cepat2 kuar k.. Mama dah x sabar nak tgk adik baby... Miss u so much!!
Hubby Shiemz pun dah balik keyell pasai dah x larat nak tunggu dah.. hahaha...

Skrg nie dekat Perlis, sawah padi tgh menghijau... sangat seronok n sejuk mata memandang... petang2 layan mama mengai ikan (mancing). Bestkan? hehe

Tgk makyong yg x sedor diri.. kemain maju jaya lagik perotnyer... ntah bila nak menetas... dup dap dup dap dah jantung nie.... Tapi malas nak layan... bat jer keje yg menghepikan... hahaha...
Nie mama shiemz... konon nak mancing ikan haruan utk Shiemz bila nak bersalin nanti tapi tinggal harapan jer... Ikan puyu jer yg dpt... hehe