Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, June 28, 2011

Anak teruna saye

Hadzeq wiz ucu..


السّلام عليكم و رحمة الله

Inilah my hero yg hensem, yg bijak dan yang nakal. Tpi segala arahan dr mamanya, semua dituruti... haha... Mama arah ambek itu ini, mang dier ikut jerk... Maknanya, dier tahu mama dier ngah tunggu mase nak menetas.. haha... Sayang anak mama yg sorang nie... Shiemz balik kampong 2 bln, dier pun tumpang balik jugaklah dan bercutilah dier taska ngan tadika..

Sepanjang cuti nie, keje dier main games, tgk youtube pendek kata main laptop... Habis laptop wan dier pun dikejekannya.. smp berebut2 ngan wannyer... hahah... Petang2 ajak papa dier main badminton.. kalu papa dier xde, mek ucu dier la jadieq mangsa... hahah.... Shiemz mang x layan sangat, mau berpeluh perot2 dibuatnya....


Hadzeq kacau tok


Kalu org melayan dier, seronok laaa...
Time main laptop plak.... :D

Monday, June 27, 2011

SET HERBANIKA BERSALIN NR

السّلام عليكم و رحمة الله

Finally, beli gak set bersalin Nona Roguy. Siap jadieq ahli lagik... sonang citer... Harga toksah cakap la.. mang mahal la dari harga produk² yg Shiemz servay sebelum nie... Tapi xpe, sebab Shiemz memikiorkan kesihatan selepas bersalin dan yg paling penting masalah sembelit Shiemz setel, Shiemz gagahkan jugak g beli.. Alhamdulillah... Semoga dipermudahkan mase bersalin n mase berpantang nanti.... Amin



* PhytoNatal - 90 biji
* Akar Herbanika - 10 paket
* Minyak Herbanika - 100 ml
* Herbanika barut (krim) - 60gm
* Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
* Herbanika Lulur - 100gm

Set Herbanika Bersalin Nona Roguy (NR)

Mengandungi

* PhytoNatal - dalam bentuk tablet untuk dimakan
* Akar Herbanika - dalam bentuk paket dan perlu dicampur air untuk diminum
* Minyak Herbanika - minyak sapuan pada perut, pinggang dan badan
* Herbanika barut - sapuan pada perut dan pinggang
* Uncang Cuci Herbanika - untuk jagaan kebersihan dan kesegaran wanita
* Herbanika Lulur - untuk menyental kulit, kehalusan dan kebersihan kulit

Khasiat dan Panduan Penggunaa leh tgk kat kat sini

Wednesday, June 22, 2011

Elak dari 'Overdue' - Natural Ways to Induce Labor

Get it Out! How to Induce Labor
There are a few different ways your labor can be medically induced. One common way is to use prostaglandin gel. This gel, which helps to soften your cervix, is applied to the back of your vagina. While the gel alone may be enough to start labor, it can also increase your risk of developing a fever, having diarrhea, cause fetal distress and possibly cause you to hemorrhage after birth.

Something with a bit less risk associated with it is having your water broken. However, to do this, your cervix needs to be dilated a few centimeters. Plus, some women find the procedure, which involves an instrument that resembles a large crochet hook, to be rather uncomfortable. While breaking your water can sometimes be enough to get labor going, other times this procedure needs to be combined with a syntocinon IV.

Syntocinon is a synthetic hormonal drug that is administered through an intravenous and causes your uterus to contract. It is a fairly reliable method of inducing labor. However, the side effects of this technique include an increased chance of needing a cesarean (due to a lack of progression) as well as pain medication; fetal distress; hemorrhaging after birth and the need for continuous monitoring of your baby.

If your health care provider suggests inducing your labor, find out if it is really in your best interest to have your labor induced or if it is just being suggested because it is "standard procedure."

Natural Ways to Induce Labor
If the medical methods of jump starting labor sound a bit off putting, there are a number of home remedies for inducing labor naturally when you are past your due date. But remember: none of these remedies will start labor unless you have already begun to dilate. However, some methods can help you to tone and soften your uterus.

1. Eat spicy foods or pineapple. (Selalu gak makan pedas² nie)

2. Go for a walk or march up some stairs. This is thought to bring on labor because of the pressure of the baby's head pressing down on your cervix. At the very least, walking can help get your baby into a better position for labor. (Naik turun mang selalu.. sampai en somi cakap x yah naik² tangga dah.. duduk jer bawah.. nak bat camne, baju semua kat atas..nak x nak kena gak naik turun tangga kan..hehe)

3. Have sex. A favorite for many pregnant women, sex can help by releasing a hormone called oxytocin, which causes the uterus to contract. Additionally, semen contains a substance known as prostaglandins, which will help soften the cervix. (Namanya prostaglandin hormon (selusuh original gak la) Ini xleh cakap, sebab agak kurang aktif pregnant kali nie berbanding dulu.. Mase Hadzeq dulu mang aktif.. hehehe.. malu lak ghasee....)

4. Nipple stimulation. For those who find sex just too uncomfortable right now, nipple stimulation may be a better choice. It helps to bring on labor in much the same way sex does, by releasing oxytocin. However, this method may take a bit more effort than sex to start labor. (Doc Masita dari Pusat Pakar Wanita Medina yg Shiem g check up ckp, nie salah satu cara jugak untuk mempercepatkan bersalin.. So, leh try k)

5. Stretching of the uterine opening membranes. This can be done by your doctor or midwife and has been found to increase the chances of labor starting within 48 hours. (Nie x penah try lagik)

6. Complementary therapies. Acupuncture, massage, teas, herbs and homeopathic remedies can be helpful when it comes to inducing labor. However, make sure you go to a licensed practitioner who has experience treating pregnant women. (nie pun x jugak kecuali makan ubat²an dr klinik @ vitamin yg derang bagik)

One home remedy that is often recommended to pregnant women is castor oil taken either alone or with orange juice. While some women swear by this method, many experts and women who have tried it will strongly advise you against it. Castor oil may or may not bring on labor but it will definitely make you nauseous, cause you to vomit, have diarrhea and suffer severe cramps so just steer clear of this home remedy.

Tuesday, June 21, 2011

Make Over

السّلام عليكم و رحمة الله

Nie backdatednyer entry... Kejadian nie berlaku pada hari sabtu (18 Jun) jam 11 am bertempat di rumah Shiemz. Hehe.... Make over nie demanding by me.. disebabkan hakak Zam tgh menggila make over muka org, maka Shiemz pun demand la nak ditenyeh muka nie dgn alat make up... hahah.... Cantek x? Hahhaa.... Tapi Shiemz suka la walaupun terasa berat muka nie.. En somi pun kata, muka ai lain & cantek.. hehehe... thanks kak zam... Pasni leh bat job lak okeh... :D Thanks kak!!

SEBELUM


SELEPAS

Monday, June 20, 2011

Akar Bunga Fatimah


السّلام عليكم و رحمة الله


Sambungan dari thread 'souvenir dari Mekah', kali nie Shiemz dpt 'Akar Bunga Fatimah' dari kak kembo. Alhamdulillahhh akhirnya tercapai gak hajat nak akar nie... Thanks kak!! :D

Kelebihan Akar Bunga Fatimah
Setiap musim haji tiba, biasanya kita berkunjung ke tempat orang yang baru pulang dari haji atau umroh, selain air zam-zam dan kurma serta jajanan yang lain, bagi sebagian orang ada yang meminta bahkan mungkin sebelum berangkat dulu, mereka sudah berpesan untuk membelikan sejenis rumpu yang tumbuh di sana, yang sering kita sebut dengan rumput Fatimah atau akar Fatimah. Air zam-zam dan akar Fatimah dianggap mempunyai khasiat khas.

Rumput Fatimah, tapi sebenarya lebih tepat dan sering di sebut dengan “akar”, juga dikenal dengan selusuh Fatimah atau Rumput Siti Fatimah (Labisia Pumila). Emang sebutannyaitu dikaitkan dengan nama putri Rasulullah SAW, karena khasiatnya menyimbolkan kesehatan wanita utama. Sebenarnya akar tanaman ini tidak hanya ditemukan di padang pasir Arab Saudi, tapi juga di Indonesia bahkan ada tanaman itu, di pedalaman Kalimantan dan Thailand.

Akar Fatimah dianggap sebagian orang bahkan saya pun juga menganggap demikian (mempunyai sugesti) akar itu dianggap paling berkhasiat, antaralain untuk membantu memperlancar dan mempercepat proses persalinan, sedang di pedalamam Kalimantan, masyarakat dayak iban menggunakan akar ini untuk memperlancarkan haid, terutama bagi wanita yang terlambat bulan.

Cara penggunaannya sangat praktis dan sederhana, akar yang telah dibersihkan, direbus dan air rebusan di minum yang konon dapat mengobati masuk angin, diare, gangguan kesehatan waktu haid dan keputihan ( pek tay ), perlu anda ketahui ternyata akar tersebut mengandung zat-zat yang ampuh, antioxidant danphytoestrogen, juga dapat mencegah perkembangan sel kanker, menguatkan tulang dan menunda proses penuaan, sebenarnya akar Fatimah itu tidak hanya di perlukan untuk wanita tapi kita pun juga bisa…..

Thursday, June 16, 2011

Souvenir dari Mekah :D

السّلام عليكم و رحمة الله

Hari nie kat opis dpt souvenir dari kak kembo Rizana. Thanks kak~!! Muahh!! Ingat gak souvenir utk makyong nie ye kak... Ekceli shiemz nak 'Bunga Kembang Patimah'.. Tapi x dpt... eceh... leh lak deman kan? Tapi alhamdulillahhh... air zam zam tue yg penting... kire mcm air selusoh gak la utk Shiemz dekat² hari... Thanks kak! Im appreciated! Semoga berkat usaha akak ke Mekah, akak akan dpt ape yg akak idamkan.. InsyaAllah... im alwiz pray 4 u kak.... :D


Wednesday, June 15, 2011

Peminat Drama Nora Elina~cer bace..cer bace...haha

Surat Terbuka Kepada TV3 - Bantahan Terhadap Penyiaran Siri Drama Nora Elena


Nowa,
Kakitangan Kajaan,
Putrajaya

TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya

Tuan,

Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena

Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.

2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.

i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah marah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?

ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, "ah gile mung, patoh pinggang!" Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)
Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, "dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas"....itu je?? harharharharam!!
Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami.
Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.
Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!

iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.
Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.

iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.
Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday?? Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess

v) Tak logik punya citer..Brape lama kawen baru bole 'bersama'?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth 'tumbuk sambal'?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia 'tumbuk sambal' kan? hahahha...takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay....kahkahkahakha

vi ) kari hangus, nasik hangit
Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..

vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.
Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati

"tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh"
"owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??"
Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan

3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis gadis diluar sana

Sekian,

"BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA"



( NOWA)
Pengerusi,
Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hahahha.... Kalu x sanggop tgk jgnlah tgk citer romantika de amor nie.... Nama pun lakonankann.. aku ghase Aaron Aziz pun x seromentika de amor mcm nie kat bini dier.... Tapi wallahualam laa.... hahahah

Tuesday, June 14, 2011

Layan Lagu Hazama - Cinta Teragung


Pepagi layan lagu Hazama 'Cinta Teragung'. Dedicated to my lovely hubby♥

Monday, June 13, 2011

Adakah ia Tanda-tanda nak bersalin?

السّلام عليكم و رحمة الله

Alhamdulillahh.. dah 37 weeks dah Shiemz skrg. Sangat terujer... Tapi sangat x selesa... Herm... Tanda² tue x tau dan tak ingat!! Hahahhaa.... Tapi ape yg Shiemz ghase kan skrg niee sakit teramat sangat di bhgn kelangkang dan sakit pinggang serta keputihan yg agak banyak la.. Nak berjalan pun agak sakit, dan xleh la nak jalan selaju yg boleh seperti sebelum nie... Haiii.... "Adik, cepat la kuar yek.. mama dah x larat dah niee..". Adakah ini tanda² nak bersalin yek....? Shiemz malas la nak pikir tapi sakit pinggang ngan kelangkang nie yg x tahan nie.. Kalu tdo tue, nak bangunnnn......... Ya Rabbi, hanya Allah SWT yg tahu betapa peritnyaaa... Huhuhu.... Adeihh... Slalu la aku urut² prot nie n bace ayat Nabi Yunus tue... Cepat² la kuar... Dah x sabau nak tgg 'adik baby' nie... Semoga dipermudahkan bersalin.... Neves + excited! :D
Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah (Dah turun dah.. doc kata dah enggage dah kepala baby.. tue yg slalu ghase nak terkencing bagai...)

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan. (dah ghase skrg nie.. sakit woo... kalu dah baring, kemain susah nak bangunnn... )
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut


Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
Sakit belakang (Nie mang dah ghase gak, kalu ade org tolong urut skrg nie.. pheww... bestnyer....)
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

Pecah air ketuban
  • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

Bila Perlu ke Hospital??

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

Rembatan di Elianto



السّلام عليكم و رحمة الله

Baru rembat eyeliner kat Elianto hari sabtu ghitu, x sempat nak update dlm blog.... sajer suka make uup skrg nie... datang opis kemain tebal seinci akunyer blusher... tapi waktu pagi la.. lepas solat jer, xdenyer aku nak top up... x ghajin... hehehe.. nak nak suka touch up kat area mata.. kekonon menggodalah tue... hahaha.. kdg² en somi tegor "nape mama make up over² nie?". Huhuhu.... potong stim tul en somi saye nie tau.... bukan dier x tau sejak dr azali bini dier nie suka hbskan duit utk beli make up walaupun make up tue x digunakan... kdg² sebulan skali jer
pakai tapi disebabkan suka bat koleksi, so beli jerlah.. hahahha

Over ker make up Shiemz hari nie? ghasenyer idok ler... biase jer cuma kan tapi bos tegor, aku pakai make up lebey hari nie... haruslahh kan.... bunga² nak beranak dah ade.. make over sebelum meletop... hahahah

Friday, June 10, 2011

Order Macaron~Hoyeah!

Macaron In Da House...


Promosi Bulan JUNE... RM35 per box (15pcs)..Free 3pcs.. So you all dapat 18pcs in total...

Boleh self pickup or poslaju(RM6)... Memandangkan saya busy dengan kek juga, saya cuma pos 2kali seminggu, ISNIN dan RABU sahaja...

INI CONTOH PACKAGING YA....


السّلام عليكم و رحمة الله

Shiemz baru jer order macaron nie ngan Helly... Beshnyer.. sebelum nie tgk jerk.. Dan dengar dari kawan² yg Macaron nie sedap... hehehe.... Tak sabarnyer... Kalu ade kawan² nak order, leh masuk blog Helly.. Ok~!!

Thursday, June 9, 2011

Layan Lagu Hazama - Cinta Teragung


Bestnyer lagu Hazama... Layannn jerr.... Sedap suara dier kan.... Vote 4 Hazama k!! :D

Hazama - Cinta Teragung

Maafkan aku sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua isi hati ku
Ternyata tak terkata, rindu ku pada mu

Ku takkan bisa menjadi lebih dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji akan masih mencoba
Untuk memujuk hati mu mencintai aku
Kerna semua yang ada hanyalah untuk mu

Secebis perasaan yang ku hamparkan
Membawa sejuta harapan
Menagih cinta teragung dari mu

Ku takkan bisa menjadi lebih dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji akan masih mencoba
Untuk memujuk hati mu mencintai aku
Kerna semua yang ada hanyalah untuk mu

Maafkan aku sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua isi hati ku

Wednesday, June 8, 2011

Kontraksi Braxton's Hicks (BH)

Apabila kehamilan anda semakin sampai kepenghujungnya, anda akan mula perasan ketegangan pada perut anda. Ia dipanggil kontraksi Braxton’s Hick dan salah satu simtom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil.

Ia selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 min setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena sempena pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972.

Ia terjadi seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat.

Apabila kandungan anda semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Ia sebenarnya menyediakan ibu hamil kearah kelahiran dengan menolong melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.

Bagaimana Rasanya Kontraksi Braxton Hick Ini?

Sesetengah wanita tidak merasa sakit langsung namun ada segilintir yang merasa BH yang lebih kuat. Selalunya ia tidak menyakitkan, atau wanita mungkin merasa sedikit tidak selesa dan memberi gangguan pada mereka. Semakin dekat kepada tarikh jangka bersalin, semakin kuat BH ini berlaku.

Kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekali dan selalunya dengan tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.

Semasa kontraksi BH ini, perut menjadi tegang dan keras kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari-ari.

Anda mungkin perasaan yang kontraks ini lebih kerap terjadi apabila:

  • Bayi bergerak dengan aktif
  • Semasa senaman atau membawa barang berat
  • Mengurut perut
  • Semasa hubungan seks
  • Dehidrasi

Apa Yang Membezakan BH dan Kontraksi Kelahiran Sebenar?

Ramai wanita bimbang yang mereka tidak dapat membezakan BH atau tanda-tanda kelahiran. Ini adalah perbezaannya:
  1. Kontraksi BH tida menjadi semakin kuat berbeza dengan sakit bersalin. Sakit bersalin menjadi semakin kuat dan kerap manakala BH akan hilang akhirnya
  2. BH tidak teratur dan berlaku sekali-sekala. Sakit bersalin berlaku dengan lebih teratur dan semakin kuat.
  3. Kontraksi BH tidak menyebabkan kesakitan cuma tidak selesa tidak sebagaimana sakit bersalin

Tip Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi BH

  1. Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasa yang kontraksi BH akan datang
  2. Rehat lebih lama. Minum air dan baring pada sebelah kiri badan
  3. Minum air secukupnya. Dehidrasi menyebakan otot mengecut dan menyebabkaan kontraksi BH
  4. Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  5. Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan
INFO - Alam Hamil

**************************************************************************************************

السّلام عليكم و رحمة الله

Sejak dua menjak nie, Shiemz dah kerap terasa BH.. Kerap mengeras mengucup, sakit pinggang dan kurang selesa... Alignment pun dah larik.. dah x terkawal catwalk aku dah... Haha... Kehidupan skrg skrg amatlah kurang selesa.. Balik rumah mang aku pensan laa.. Tapi kdg² tu x nak la ikut sgt penyakit dlm diri nie, bat gak keje² ringan.. Basuh baju, lipat kain, sapu sampah etc... Kononnya x nak lah 'adik baby' jd pemalas nanti... hahahah...


So, hujung² pregnancy nie aku banyakkan berjalanlah... idak la aku duduk jerk.. petua org tua², ghajin berjalan mudah bersalin.. InsyaAllahh... haih..neves lak ghase... dulu, terasa mcm lama... skrgg? Terasa cepat pulakk.... Beg baju baru jer packing²... tapi belum letak kat bonet kete lagik... Semalam dah standby brg.. ghisau plak..sebab terasa BH nie kerap lak sejak dua menjak nie.... Semoga Allah permudahkan segala urusanku.... Semoga Shiemz mudah bersalin dan yg paling penting, sempat lah balik kampung.... InsyaAllah dlm hujung bkn nie dah get ready lah... 25-27hb mcm tue nak cabot balik kampong dah... So leh la get ready kan.. sebab mase abglong tu, Shiemz awal seminggu bsalin... So, takut kang sakit tgh jalan lak... Tetiba 'adik baby' jadieq orang Penang lak nanti... hahhaa.... Semoga dipermudahkan.. Amin

Perhubungan matang Yusry, Lisa

Perhubungan matang Yusry, Lisa



CINTA antara Yusry KRU dan Lisa Surihani bukan lagi rahsia, malah mereka juga enggan menyembunyikan rasa hati dan bunga cinta yang sedang mekar di hati masing-masing daripada pandangan orang ramai.

Kini, di mana ada Yusry pastinya kelibat Lisa akan kelihatan, sama juga halnya yang berlaku ketika tayangan perdana filem Karak dan juga terbaru sambutan ulang tahun KRU yang ke-19 yang berlangsung di ibu pejabat KRU di Cyberjaya pada Isnin lalu.

Mereka duduk semeja bersama ibu Lisa Surihani dan juga keluarga Yusry yang lain. Sinar mata bahagia yang terpancar menjelaskan mereka dalam lamunan cinta meskipun usia percintaan baru menjangkau angka tiga bulan.

Yusry dan Lisa yang ditemui sejurus majlis tamat tidak langsung melarikan diri, malah turut sudi memenuhi permintaan pihak media untuk bergambar berdua buat pertama kalinya dalam satu sesi fotografi segera.

Bagaimanapun, Yusry enggan hubungannya dengan Lisa dilabelkan sebagai pasangan kekasih kerana menganggap perhubungan mereka perhubungan yang matang. Ia bukan lagi umpama cinta monyet ketika zaman remaja.

"Memang kami berkawan lebih daripada biasa, tetapi saya tidak mahu kami digelar pasangan kekasih kerana perhubungan kami adalah matang. Kalau sebut kekasih, saya rasa seperti cinta monyet atau zaman muda-muda dulu yang pernah saya alami. Lainlah kalau sudah bertunang atau berkahwin.

"Apa yang boleh saya cakapkan, saya serius dengan hubungan ini dan kami bercinta cara orang dewasa, bukan lagi seperti orang yang ingin mencuba nasib dalam perhubungan. Kami memang serius," jawab Yusry.

Lisa pula yang duduk disebelah Yusry yang sebelum ini sering memberi jawapan selamat mengenai hubungannya dengan Yusry turut mengakui, perhubungannya dengan Yusry adalah lebih daripada kawan biasa dan dia senang ketika bersama Yusry.

"Status hubungan itu tidak perlulah nak jelaskan, harap berikan kami ruang sebelum kami boleh berikan jawapan yang konkrit. Sebenarnya bila saya disoal mengenai Yusry sebelum ini, bukan saya tidak mahu menjawab tetapi tidak manis untuk seorang perempuan yang mula bercakap mengenai hubungan, biarlah lelaki yang memulakannya dulu," ujar Lisa.

Celah Yusry, apa sahaja kenyataan yang terluncur daripada mulutnya sebelum ini, semuanya telah dibincang terlebih dahulu bersama Lisa.

"Sebelum saya keluarkan kenyataan, kami berbincang terlebih dahulu dan apa sahaja yang saya katakan sebelum ini hasil perbincangan saya dengannya," kata Yusry.

Apabila disoal sejauh mana hubungan mereka kini, jawab Yusry, mereka berdua telah mengenali keluarga masing-masing, sungguhpun begitu masih terlalu awal untuk menjangkakan pengakhiran pada hubungan mereka.

“Kami berdua umpama hidup di bawah mikroskop, ke mana sahaja kami pergi dan lakukan, akan menjadi bahan perhatian bualan, kami terima kerana itu jalan hidup yang kami pilih. Sebagai manusia saya sendiri tidak tahu sejauh mana, hubungan kami boleh pergi.

YUSRY dan Lisa tidak menyorokkan rasa hati mereka kepada umum.


“Kami dalam proses mengenal hati budi, tetapi orang sudah bertanya bila nak bertunang dan berkahwin. Mana saya boleh jawab kerana saya sendiri tidak pasti sejauh mana hubungan kami boleh pergi.

“Saya pun tidak mahu bercakap lebih-lebih kerana biasanya tiga bulan pertama dalam hubungan semuanya indah-indah belaka, jika hubungan kami tidak menjadi, yang jadi mangsanya adalah kami berdua. Sebab itu saya perlu berjaga-jaga dengan apa yang saya perkatakan," luah Yusry lagi.

Lisa juga bersetuju dengan pendapat Yusry. Dia juga enggan menghebohkan hubungan mereka kerana sedar mereka baru sahaja dalam peringkat awal hubungan. Malah, jika terlalu banyak cerita cinta mereka disiarkan di media, Lisa bimbang akan wujud persepsi orang ramai kepadanya.

“Saya kalau boleh tidak mahu heboh-heboh, nanti orang cakap apa pula sedangkan kamu baru sahaja berkawan. Tetapi saya hormati pihak media yang bertanya, jadi saya hanya jawab yang termampu. Kami tidak mahu jadi hipokrit,” kata Lisa.

Jika tiada apa-apa yang pasti, masakan Lisa sering berdampingan dengan adik bongsu trio KRU itu ke mana sahaja dia pergi terutamanya di majlis yang melibatkan syarikat KRU.

Tersipu-sipu untuk menjawab, Lisa diselamatkan oleh Yusry yang berkata: “Kehadiran Lisa umpama dia seorang kakitangan MIG yang menyokong kerja saya, seorang kakitangan KRU."

Tarikan Yusry buat Lisa

Mula berkomunikasi menerusi BBM (BlackBerry Messenger) selama setahun sebelum bersua muka kerana satu perjumpaan untuk filem Ular yang turut melibatkan Lisa mendekatkan lagi mereka berdua.

Kata Lisa malu-malu, pada mulanya dia menyangka, Yusry seorang lelaki yang sombong. Bagaimanapun setelah mengenai Yusry dengan lebih dekat ternyata sangkaannya itu meleset sama sekali.

"Dia seorang yang merendah diri dan senang berbincang. Sebab itu usia bukanlah menjadi penghalang buat kami. Kami selesa menjadi diri sendiri ketika bertemu, dia tidak perlu menjadi muda untuk saya, dan saya tidak perlu berlagak seperti wanita yang lebih berusia ketika bersama dia," tutur Lisa yang kini berusia 25 tahun, manakala Yusry berusia 37 tahun.

Yusry juga menyenangi sikap Lisa yang tidak hipokrit dan bijak membawa diri dalam apa jua keadaan sekali pun. Kata Yusry, ketika mula-mula keluar, mereka keluar bertiga iaitu bersama ibu Lisa, tetapi kini mereka sudah selesa untuk keluar berdua sahaja.

LISA dan Yusry baru tiga bulan bercinta. Mereka enggan meletak sasaran untuk berkahwin, sebaliknya membiarkan hubungan mereka berjalan secara semula jadi.


"Ya, kami macam pasangan yang lain juga, kami suka menonton wayang dan habiskan waktu yang terluang bersama. Mula-mula dulu, ibu Lisa akan teman dia tetapi sekarang kami sudah mula keluar berdua," jawab Yusry dengan jujur.

Sambung Lisa dan Yusry lagi, buat masa ini biarlah hubungan mereka berjalan seperti pasangan yang lain, tiada sebarang paksaan untuk mempercepatkan segala perancangan.

“Biarlah hubungan kami ini terjadi dan terikat secara semula jadi,” kata Yusry.

Ular

Pasti ada banyak mulut yang mempertikaikan penglibatan Lisa dalam filem terbaru terbitan KRU yang berjudul Ular. Mungkin ada yang berkata kerana hubungan Lisa dan Yusry, dia dipilih untuk terlibat dalam projek terbitan KRU.

Lisa yang turut menyedari situasi itu menjawab, segala perjanjian untuk filem arahan Johan Lucas itu terjadi sebelum timbulnya gosip cinta antara mereka.

“Perjanjian untuk berlakon dalam filem Ular terjadi sebelum kami rapat, jadi tidak ada kena mengena hubungan kami dengan kerja saya. Apabila tiba bab kerja, semuanya profesional.

“Walaupun saya berkawan dengan Yusry, tidak bermakna saya akan diberikan banyak tawaran lakonan daripada KRU. Tawaran lakonan dibuat menerusi pihak KRU dan pihak pengurusan saya iaitu MIG, saya langsung tidak campur tangan," jawab Lisa.-kosmo

*************************************************************************************************************

السّلام عليكم و رحمة الله

Semoga jodoh derang berkekalan hingga ke akhir hayat la.. suka jer aku tgk derang nie.. nampak sepadan... I likeee~!! Lisa pun nampak matured, cun & edutioannyer orgkan... x kurang jugak yusry yg dah berumur tue kan... Kaya lak tuhhh!! Hehehe.... InsyaAllah kalu dah jodoh x ke mana.... :D