Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Sunday, May 29, 2011

2 Dalam 1 Cerita

السّلام عليكم و رحمة الله

1st Story,

Jeng jeng jeng.... Presenting baju² 'adik baby'... Semalam bersoping ngan hero² @ Manjaku (dekat ngan umah jerk). Yang bestnyerr sesampai jer kat Manjaku tue, aku laki bini berpandangan dan tersenyum... x tau nak beli baju apa.... hahahah.. Maklom la kirenyer dah lama x beli baju baby... Syiok laaa aihhh tgk baju baby nie.. nak nak baju gegurl... sangat la terujer melihatnya... Hehe...Mase pegi tu ade promotion utk matenity, so shiemz register la skali. So beli brg² tu dpt diskaun.. Harga total RM200++ dapat la RM180... kire not badlah kan... hehe... Well, nielah barang baby yg shiemz sempat beli.. But ghase nak beli lagik... hahaha..

♥ Pampers - pet².. Sebab abglong dulu pakai pet²..
♥ Lampin/napkin - pakai yg abglong punyer jerk
♥ Baju lengan pendek/panjang - 8 pasang (newborn size)
♥ Mitten/booties - 3 pasang jerk
♥ Barut - 3 helai (abglongnyer ade lagik)
♥ Baby Blanket/Receiving Blanket - abglongnyer
♥ Bedak/Shampoo mandi - Johnson
♥ Wipe Tissue - 1 set jerk (2 in 1)
♥ Minyak - Yuu Yee sebab shiemz suka bau dier...
♥ Beg Pakaian - Siap packing nak masuk dlm but kete...

Kebanyakkan barang² yg Shiemz beli nie standby utk deliver nanti la.. Dah packing² masuk dlm beg dan termasuklah keperluan utk diri shiemz mcm kain batik, baju, matenity pad dll. Ghisau jugak, kang tetiba awal lak deliver... x salahkan kalu standby awal... Memandangkan semalam shiemz dah pg check up @ Gombak Medical Centre (GMC). Konon nak bat 4D la... Herm... hampes jerk.. 'adik baby' x nak tunjuk muka... Dier lindung muka dier ngan tangan... nampak sipi jerk... Dier just tunjuk kaki ngan tangan dier yg gebu itue... hahahah... clever 'adik baby' yek... Nak surprisekan mama papa ngan abglong yek... Takpe... Janji sihat walafiat semuanya... Semalam g check up, doc scan n confirmed edd Shiemz. Kalu nak ikut shiemz 34 weeks tapi semalam doc scan tulang peha ngan kepala, 'adik baby' dah 35 weeks.. So edd dah berubah dr 10 Julai ke 5 julai.. So, plan nak amek cuti awallah sebelum deliver.. Sebab plan nak deliver @ kampung... So, ingat seminggu awal dr edd dah balik.. InsyaAllah... belum kompom tarikhnyer bila.. tgg last check up la.. n ikut ape kata doc.. kalu doc ckp boleh balik... Shiemz akan standby balik kampung la... Actually x kesah bersalin KL tapi leceh la.. sian mama lak nak turun KL kan.. Biarlah sy yg balik kampung siap²... :D

Progress Antenatal Check-Up 35 weeks
  • Berat Baby : 2.5 kg
  • Urine : -ve (bersih)
  • BP : Normal
  • Baby's Position : Kepala di bawah.
  • Air Ketuban : Banyak, Gud condition!
  • Tumbesaran Baby : Normal
  • Next Check Up : 12 Jun 2011
  • Birth Plan : Natural Labour, InsyaAllah
  • Ultrasound : saiz kepala, perut, jantung, and paha normal. Alhamdulillah ikut progress baby's growth
  • Others : 'adik baby' x nak tunjuk muka.. nampak tapak kaki ngan tangan yg gebu jerk... haha

2nd Story,

Nie berkaitan abglong yg semakin hari semakin nakal... Ya Allahh.... sesungguhnya sy amat bersabar dgn kerenah anak teruna saye di tambah sy dlm condition skrg nie... very fenat!! Sejak pg school nie lagik nakal.. Mcm² kerenah... Ini budak mang susah kalu bawak berjalan, soping complex ke kedai ke.... Skali dier dah pegang satu² brg, mang xkan letak balik.. xkan... no consideration ok... Harga mainan tue lak bukan murah... RM10, RM15... Kalu murah x pe la mama layan kamu.... Nie kire mahal laa.. mama bukan org kaya ok... Duit mama kurang.... Doakan duit gaji mama beriban ataupun doakan mama naik pangkat k... :D

Pepagi nak school, pheww...... mase awal² ghitu maybe dier semangat la nak p school.. leh bangun awal tanpa stress tapi skrg tidak lagik... Pagi² mang kena hanger.... dan saye tidak boleh bersabar lagik dengan kerenah dier nie... ditambah pulak papanya sangat laaaaa sopan santun melayani kerenah dier... kalu pegang hanger tue, setakat pegang jer la.... hahahaha.. aduhaii.... suamiku!!

So, kalu nak cepat pepagi, mang sy la org yg kena melayan kerenah anak teruna tue.. kalu takkkkk....nak mandi 1 jam, gosok gigi 1 jam dan sabun 1 jam.. itu belum campoq dengan nak terbeeee*** lagik tue... Sebab itulah anak teruna sy nie, manja sangat dengan papanyer... Dengan sy manja jugak tapi berpada²lah yek... x kose mama nak melayan kamu. Pepagi nak kena beli donut dulu ataupun suh shiemz buatkan air milo dicicah ngan roti... kat situ jerk dah ambek mase... belum 'adik baby' kuar lagik abglong....... camne nieee.... kalu semua mama nak kena handle mcm nie, parah laaaa...... penatlah mama, kuruslah mama nanti... ngeeee... :D

Dlm usia 4 ++ nie, abglong nie mang banyak main la... Sebabnyer shiemz tgk anak org lain, suka jer colour², tulis² TAPI ini budak suka main gamesss..... nak nak pulak games kete ke ape ke.. n suka melayari internet mcm youtube (ben10, ultraman, power ranger etc). Aiyaaa.... mcmana??? Shiemz sgt ghisau.... tapi kalu dr segi pelajaran tue mang dier dah kenal number dan dah kenal la certain huruf².. Cuma ghisau dier ketinggalan dr org lain jerk... Harap abglong x mcm tue ok...

So, sebagai mama Shiemz mang kena standby mental n fizikal selepas ini. walaupun abglong dah 4 thn++ tapi ade gak benda kiter nak kena handle dier... tak leh jugak nak lepaskan semuanya pd dier kan.. Kena jugak ambek tahu jugak ngan dier tue.. pelajaran dier... makan minum dier bagai kan... Cuma ade certain tue, nampak dier leh diharapkan la.... Kalu duduk kat umah tue mang baik jer dier.. ngadap laptop atau tv jer kejenyer.... maybe xde geng kot... kalu kat taska tue, tetiap kali balik dr taska mang x penah dlm keadaan yg wangi atau hensem².. berpeluh² smp ke seluar basahnya... Takpelah abglong, janji sihat n pandai jaga diri. Dier ckp nanti adik kuar, dier nak jaga adik.. kalu org buat adik 'nanti abglong belasah org tue..dish..dish..dish' hahahha... mcm² abglong....

Mama doakan anak² mama baik² belaka n bijak² belaka... InsyaAllahh... biaselah doa seorang ibu mesti yg baik² saje utk anak² kan.... :D

Wednesday, May 25, 2011

33 Weeks 3 Days Pregnancy

السّلام عليكم و رحمة الله

Monink all~!! Salam ceria utk semua... Wah mang ceria aku hari nie... Maklom la bos besau xde... wekekee.... Saje melapangkan diri mengupdate blog... Menghapdate perkembangan 'pregnancy' yang dah masuk 33 weeks 3 days~46 days to go... Dah x lama kan?? Neves ade seronok pun ade... Tak sabar nak tgk wajah 'adik baby'. Mcm muka abglong kerrr?? Wallahualam... haruslah serba sikit kuar muka abglong dier kan...

Dalam usia kandungan 8++ months nie, mang ghase terujer n bahgia walaupun ghase mang x larat nak berjalan dah... Perot pun ghase dah ke bawah... Dah ghase mcm² sakitnya.. pingganglah.. celah kangkanglah.. letih lahh... Herm... 'Adik Baby' pun makin aktif n selalu mengeras... Ghisau kalu tetiba terbersalin awal... Mang seronoklah cuma barang² baby x standby lagik... Korang slalu bersalin dlm jangkaan brp weeks ek? Shiem dulu mase hadzeq, awal seminggu... Utk kali nie x tau la... Kalu awal tue alhamdulillahh laa... Sebab nak mengejar bulan posaa... InsyaAllahh

Wekend nie plan nak terjah kedai barangan baby utk beli baju baby sayee yek! Bestnyer.... terujer ghase.. dah lama x beli baju baby.. ghase mcm mimpi pun ye... Maklom la, lama x pegang baby kan... Nak beli baju kaler²lah standby.. Walaupun dah scan n dah kompom gender 'adik baby' tapi kiter x tau la kan tetiba lain lak yg kuar... Beli jerk la pink, biru, hijo bagai... Mase hadzeq dulu, pink pun hentam jer Shiem pakaikan... hahaha....

Kat bawah nie gamba terbaru shiemz. Semakin mengembang dengan jayanya... Tapi kaki xde la kembang² atau bengkak² lagik.. still mcm biase lagik... Hari nie leh lagik berjalan jauh ke Bank Negara makan koteauw sup.. Pelan² jalan... excercise.. Kata org, nak mudah bersalin kena kuat berjalan... InsyaAllah. Ape² pun semoga dipermudahkan... AMin.

Utk pengetahuan semua, nama baby pun x kompom lagik... Mcm² nama dah terkeluar tapi x tau mana satu yg nak pilih... Hentam jer la, janji maksud nama tue bagus kan... Itu yg paling penting... InsyaAllah.. :D

It's Me~!!
Wow!! Bolatnyer perotku... baru tadi ambek 33 weeks :D

Tuesday, May 24, 2011

Nur Kasih The Movie Review

السّلام عليكم و رحمة الله

Finally, dpt jugak shiemz menjejakkan kaki ke TGV, WangsaWalk last nite. Kali nie tgk movie ngan opismate dan anak laki ditinggalkan berdua sahaja di rumah... yihaa!! Kebujangan... tapi idok ler kebujangan... perot yg membolat nie kena bawak jugak... hehehe... Alhamdulillah, lepas balik keje terus ke sana... Bestttt~!!

Personally, shiemz sendiri menantikan ketibaan filem ni. Selepas sanggup bertapa depan tv dan download dlm pc drama dia...huhu....beria kann... Shiemz mang kagum ngan filem arahan Khabir Bakhtia nie... Seyisly, cinematography dlm filem nie sangat cantik n menarik hati Shiemz. Penggunaan warna² dlm filem nie seperti kat tepi sawah / padang pasir serta penggunaan pakai yg digunakan memainkan peranan yg penting oleh setiap pelakon tambahan lak pakaian Tiz Zaqyah tue... Suka lak Shiemz tgk... (dlm hati, lepas bersalin nak kuruskan badan n nak pakai baju lawa²) Hahaha..

Watak² yg dimainkan pd setiap pelakon sangat memberangsangkan.. Dari watak Adam & Nur, Aidil & anak², Mak Adam & Aidil serta watak yg dimainkan oleh remaja² nakal dlm filem tersebut. Penuh dengan sifat kekeluargaan, kerohanian dan penuh dengan kasih sayang.. Terumanya peranan yang dimainkan oleh Adam & Nur, ibu Adam Aidil serta anak² Aidil (Maryam & Ilyas). Babak yg dimainkan oleh mereka ade yg membuatkan Shiemz mengeluarkan airmata dan gelak tawa..

Watak Adam & Nur, scene romantik yg dipamerkan sangat membuatkan Shiemz ghase terujer dan bahgia. Adam yang dulunya penah kehilangan Nur dan tidak mahu lagik kehilangan membuatkan Adam sentiasa berhati² dlm banyak perkara sehingga cincin yang dipakai oleh Nur hilang semasa kejadian kemalangan keretapi yang mereka naiki dengan lori. Scene Nur mengandung dan keterujaan Adam mengambil berat Nur semasa mengandung gak membuatkan Shiemz ghase Nur itu adalah Shiemz!! Wakakaka... aci x? Bestnyer.... :D

Watak ibu (lakonan Liza Othman), sangat menyentuh hati Shiemz sebagai ibu. Sedih dan ghasa tanggungjawab juga bila Shiemz dah bergelar ibu. Ibu yang sentiasa mendoakan anak² dan mahu melihat kebahgiaan anak², semua tue membuatkan Shiemz tersentuh... Kata² yg dilontarkan menusuk dlm kalbu... Dlm scene Adam sakit, dlm scene kemesraan Adam dan ibunyer, mang menusuk kalbu.... 'Mama, angah rindukan mama!!' :(

Watak yang dimainkan oleh Aidil dan anak² (maryam & Ilyas). Sangat meruntun jiwa.. Kehilangan Aliya isteri kpd Aidil kerana kemalangan memberi impact yg kuat kepada Aidil n anak². Terutamanya scene anak² Aidil.. Nampak kecik jerk peranan tapi besar effectnyer jugak utk filem nie. Kematangan abang (Ilyas) dan kepetahan adik (Maryam) sangat berkesan. Shiemz sangat sukaaa....
Watak² remaja nakal dlm filem nie pun bagus.. Menunjukkan bahawa gejala sosial yg sebenarnya terjadieq.. Keganasan, pergaduhan dan ade gak scene yang Shiemz suka yang mana peranananya dimainkan oleh Munif Isa (Man). Sukar gak Shiemz nak terangkan peranan dier nie... Uols kena g tgk.... Sebab scene dier pg Health Screening department dan ade kaitan dengan Adam yang sedang sakit.
Ending lak, uols mesti x expect ending dier mcm tue.... Ketika Adam, Nur, Aidil semasa tua... Peranan 'DIARI' yang ditulis oleh Adam tue jugak ade gunanya... hehehe....

So, uols pegilah tgk... Kalu Shiemz nak cerita dengan lebey lanjut kang x best lak kan.. Sikit² sudah.... Shiemz leh bagik 4/5 bintang utk Nur Kasih the Movie nie... dan pasni nak beli CD then kalu ade kat Astro1st, mang nak langgan... heheheh

Monday, May 23, 2011

Tgk NUR KASIH THE MOVIE tonite!

Release Date: 19 May 2011
Language: Malay
Subtitle: Info Not Available
Genre: Drama
Running Time: 1 Hour 34 Minutes
Director: Kabir Bhatia
Cast: Tiz Zaqyah, Remy Ishak, Fizz Fairuz


السّلام عليكم و رحمة الله
Yeahh!! Malam nie nak p tgk movie ngan opismate aku.... tak sabaunyer nak tgk bobpren ai 'Remy Ishak'. Hahhaha.... Bestnyerrr.... berdebor² ghaso dijiwoo nie.... hahaha... nak bawak tisu banyak² mlm nieee.... kuang..kuang..kuang..... :D

Pedih Ulu Hati Ketika Hamil

السّلام عليكم و رحمة الله

Hari nie berkelapangan sidikit nak update blog. Alhamdulillah... itupun dpt idea nak update sket berkaitan dengan simptom² yg dialami oleh shiem sepanjang tempoh kehamilan. Memandangkan skrg nie dah 33 weeks. So, perot semakin membesar... Jalan pun semakin x berapa nak larat sangat dah.... Pastu sekarang nie sejak dua menjak kandungan masuk trimester ke 3, ghajin sgt kena 'pedih Ulu Hati'. Sangat tak selesa... Kadang² tgh² makan, makanan tue tersekat kat kerongkong n x nak turun ke pperot.. haaa...... merah bijik mata dibuatnya.... huhuhu....

So, semalam ade terbaca dlm surat khabaq Mingguan Malaysia berkaitan dengan masalah nie. Hari nie shiem mencari² info untuk menangani masalah nie... Alhamdulillah shiem terjumpa gak... Dengan info yg ade nie, bg kawan² yg mengalami masalah nie leh la rujuk serba sikit. InsyaAllah after labor, dah xde maslah nie lagik... Dulu mase hadzeq dulu pun penah kena tapi x la teruk... skali skala tue mang ade laa... tapi x selesa jerk.... So, selamat membaca k... :D



Sakit atau rasa tidak selesa adalah lumrah yang harus dialami oleh semua wanita hamil. Alahan, sakit belakang, sembelit, pening kepala dan sebagainya merupakan antara simptom yang tidak boleh dielakkan.


Meski pun begitu, kehamilan adalah salah satu tempoh yang cukup menggembirakan buat semua wanita dan mereka akan melupakan semua kesakitan tersebut sejurus melihat wajah comel lahir ke dunia.

Semua ketidakselesaan yang dialami adalah disebabkan perubaha dari segi fizikal, hormon dan emosi. Salah satu ketidakselesaan yang banyak dialami oleh wanita hamil adalah masalah pedih ulu hati yang disebabkan peningkatan paras hormon estrogen dan progesteron.

Perubahan hormon ini juga menyebabkan mood berubah terutama ketika trimester pertama dan terakhir.

Sebanyak 10% wanita mengandung terdedah kepada kemurungan kehamilan. Simptom termasuk sukar memberi tumpuan dan tidur, letih melampau, cepat marah dan kerisauan. Dalam keadaan ini, wanita hamil memerlukan sokongan daripada suami dan keluarga serta perlu sentiasa positif.

Apakah Pedih Ulu Hati?

Hampir 75% wanita hamil mengalami pedih ulu hati. Ia berlaku apabila kandungan dalam perut ditolak kembali ke esofagus (saluran makanan) menyebabkan ia dalam keadaan terapung (reflux), lalu mengganggu lapisan lembut dalam saluran tersebut.

Bagi wanita hamil, peningkatan hormon kehamilan menyebabkan otot sfinkter esofagus bawah (lower esophageal sphincter - LES) mengendur antara esofagus dan perut. Tekanan di dalam abdomen yang meningkat sejajar dengan perkembangan bayi menyebabkan kandungan perut mudah ditolak semula ke esofagus.

Mereka yang mengalami pedih ulu hati akan berasa pedih pada bahagian atas dada, perut tidak selesa, sukar menelan, kandungan makanan ditolak kembali, rasa pahit atau asid dalam mulut.

Pedih ulu hati yang kronik boleh mengganggu tidur dan menjejaskan selera makan.

Bagaimana Merawat Pedih Ulu Hati

* Antasid - Ia bertindak meneutralkan asid perut, namun jika diambil dalam kuantiti berlebihan boleh menyebabkan sembelit (elakkan penyediaan yang mengandungi sodium atau aluminium). Rawatannya pantas tetapi dalam bentuk jangka pendek.

* Penghalang H2, penyekat pam proton (pengurang asid) - Ia menyerap ke dalam saliran darah untuk mengurangkan penghasilan asid dalam perut. Tetapi kaedah ini tidak disyorkan ketika mengandung.

* Alginates - Dihasilkan daripada rumpai laut coklat iaitu laminaria hyperborea. Ia tidak diserap dalam saluran darah dan disahkan secara klinikal memberi kelegaan untuk pedih ulu hati ketika mengandung. Contoh ubatan yang mengandungi alginates adalah Gaviscon.

Alginate menghasilkan satu penghalang kuat yang seakan terapung apabila ia bertemu asid perut. Kandungan apungan di bahagian atas menghalang asid daripada bertemu dengan esofagus.

Apa Yang Perlu Dilakukan Bagi Mengelakkan Pedih Ulu Hati?

1. Ambil hidangan dalam jumlah yang kecil tetapi kerap.

2. Kunyah dengan perlahan setiap kali makan. Jangan tergopoh-gapah.

3. Elakkan makanan mengandungi rempah, pedas, menggunakan banyak perasa, berlemak, coklat, alkohol, kafein dan berpudina.

4. Pakai pakaian yang longgar di sekitar perut.

5. Duduk dengan selesa. Jangan lakukan pergerakan seperti melipat badan yang menyebabkan bahagian perut diasak.

6. Jangan membongkok ketika mengambil barang.

7. Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki secara sederhana.

8. Elakkan berbaring atau tidur dalam masa dua jam selepas makan.

9. Jangan merokok.

10. Biarkan minuman panas sejuk sebentar sebelum diminum.

11. Tangani stres dengan tenang.

12. Cuba kawal pertambahan berat badan. Dapatkan berat badan seperti yang disyorkan.

Ibu Sejahtera, Bayi Sihat

Ibu-ibu hamil perlu menjaga kesihatan diri dan lebih proaktif dalam memahami perkara yang berkaitan dengan kehamilan mereka.

Jaga pengambilan nutrien. Pengambilan vitamin dan suplemen ketika hamil amat penting iaitu asid folik, multivitamin dan kalsium.

Dengan menjaga kesihatan diri, anda juga menjaga kesihatan bayi dari mula konsepsi hingga ia dilahirkan. Ini adalah permulaan terbaik yang boleh diberi oleh ibu bapa untuk anak-anak mereka.

Wednesday, May 18, 2011

Nur Kasih The Movie

السّلام عليكم و رحمة الله
Tak sabau ghasenyer nak tgk bobpren ai berlakon dalam 'Nur Kasih The Movie'. Hahahhaaaa..... Harus booking tiket pegi tgk nieee... I fanatik tgk citer 'Nur Kasih' nie... Sampaikan 'adik Baby' dalam pewot nie aku nak namankan 'Nur Amina'. Hahaha... Tapi disebabkan ketidak setujuan laki aku, x dapat la aku nak letak nama 'Nur Amina'. Sob sob sobb....

Esok dah nak kuar dah movie nie, tapi x tau la dpt tgk ke tak... Tgk en. somi saye free... Kalu beliau free, maka dengan senang hati leh la pegi tgk movie nie esok... yeahhhh!! Hopefully beliau freelah... Saye x sabau nak tgk....

Bayangkan drama 'Nur Kasih' tue berapa kali aku dah khatam.. Sekarang niekan petang² dier tayang drama nur kasih setiap kul 5 ptg... Kalu sempat aku tgklah.. Kalu x sempat xpe sebab aku dah download drama Nur Kasih nie... Atas hasil usaha en. somi sayee.. hahahaha.... Bebaru nie tgk dlm melodi ke ape ntah, Tiz Zaqyah yg tgk movie yg dilakonkan pun dier leh nangis.. So, nie yg membuatkan saye bersemangat nak pegi tgk.... ngeh3x... Tak sabaunyer ghase... So, jom la kawan² pegi tgk.. Support filem Malaysia k. Kalu filem omputih ke bangla ke ape ke, aku beli CD Cetak Rompak jerk... hahahaha....


Monday, May 16, 2011

KONGSI “Lu Langsi, Lu Mati”


Sebuah lagi filem dari Metrowealth yang menarik untuk dikongsi bersama berjudul Kongsi. Filem ini yang dibarisi oleh pelakon popular seperti Sam Shaheizy & Bront akan menembusi pasaran pawagam pada tahun 2011.

“Lu Langsi, Lu Mati”, satu trademark yang pasti menjadi ikutan orang ramai. Beberapa adegan lucu yang dipaparkan dalam trailer Kongsi, kebanyakannya mempertontonkan Sam Shaheizy memainkan watak sebagai ahli kongsi yang terlampau berani, tetapi amat clumsy.

Buat pertama kali juga kami melihat kereta Evo polis menjadi taruhan penting dalam aksi kejar mengejar. Logik juga, takkan’lah nak kejar Nissan GTR (betul ke kereta tu?) ahli kongsi gelap dengan Waja polis. Dan, jarang juga kita melihat kereta polis dihancurkan dalam babak filem, tetapi dalam filem Kongsi, babak hancur menghancur dipaparkan – epik sungguh! Oh-bulan

Nota Hati: Best gilerss!!! Aku dah p tgk kat TGV Wangsa Walk ngan anak laki wiz another friends... Kelakar|Ganas|Kasih Sayang... Yang paling aku suka watak Inspektor Sharif bin Sharifuddin seorang pegawai polis.. Dier dah kawen ngan Fida Sunsilk dlm citer nie.. suka tul cara dier tackle bini dierdlm story nieee... Macho habisss!! Dah jatoh chentalak ngan mamat nie... haaha.. so, sape yg beluum pegi boleh la pegi support filem Malaysia k... :D

Hari nie bercuti

السّلام عليكم و رحمة الله
Hari nie hari Isnin. Ataupun kata abglong 'today is monday'. Hehehe... Hari nie sy bercuti!! Yeah!! Kenapa saye bercuti? Sebab sy malas nak keje.. aci x? Kih kih kih... Kena aci gak pasainya, mang sy malas pegi keje ditambah pula suami sy xde pegi outstation ke Taiping hari nie.. So,sy malas nak drive kete ke opis.. Maka dengan ini sy isytiharkan bahawa saye cuti!! Hahaha... Ditambah pula hari nie adalah hari GURU. Pepagilagik abglong dah tanya, "Mama, kad mana?" Alamakk.... serba salah plak dengan soklan dier tue... sorry abglong, mama lupa... :D

So, disebabkan hari nie sy bercuti.. banyak urusan kat umah nie yg telah saye bereskan.. Alhamdulillah... Sy vacum, mop, masak dan mengambil anak teruna saye... Sangat teruja dan sedikit meletihkan... Abglong pun hepi jer mama pegi ambek dier hari nie... Dah lama dier cakap"mama, kawan hadzeq tu mama dier dtg tgk dier kat school". So, sy sangat pasti bahawa kata² dier tue bahawa dier pun nak mcm tu gak.. Hari nie saye memenuhi segala impian dier... hehe... School abglong pun dekat jerk... Dekat Sri Gombak Fasa 2.. 5 minit dah smp.. Selalunyer dier balik pegi n balik naikbas sekolah. Then hbs jer school, terus transit ke taska... Hari nie saje nak ambek dier... sian jugak kat dier.... Biarlah dier habiskan masa bersama ngan mama dier kat umah... hehehe... Actually, mama dierpun busan sesorang kat umah...

Lepas jer balik ambek dier, cuti mase update blog... kalu hari keje slalu x sempat update.. kalu cuti pun tgk keadaan sebab byk sgt urusan yg x dibereskan... badan pun letey... kdg² tertido lepas balik keje.... So, tgk lah muka anak teruna yg hensem tu... baru balik dr Tadika Kemas SriGombak Fasa 2. :D

Abglong ceria jer lepas balik sekolah... nak nak, mama yg ambekdier hari nie... heheh
Menu simple utk hari nie... Ayam masak kicap.... :P~

Nota hati: SELAMAT HARI GURU utk semua GURU² kat MALAYSIA nie.. Tahukah anda, bahwa menjadi seorang guru adalah salah satu drpd cita² saye? Hahaha... itulah sebenarnya... dan x kan menjadieq kenyataan... hanya menjadieq guru kepada anak² sajer.. InsyaAllah :D

Sunday, May 15, 2011

Finally!! Kuih Gandus Milikku

السّلام عليكم و رحمة الله
Alhamdulillah. Finally dapat gak merasa kuih gandus hasil usaha utk mendapatkannya sendirik.. Actually, xde plan pun.. Pagi nak p bekpes. Ajak din ngan Nadia skali g bekpes kat Dato Keramat makan nasik dagang.. alang² menyelok pekasam, aku ajak Nadia teman pegi beli Gandus tue. Sesampai kat gerai makcik gandus nie.. Sesampai kat sana, makcik tue masih lagik ngah prepare... pakcik tue pun masih mengacau² bahan² nak bat gandus tue... Time tuemasih awal lagik... dalam kul 10 am. Pastu patah balik ke hubby, sebab hubby masih lepak kat kedai makan tue... Pastu dlm kul 1030 am, ajak Nadia patah balik ke geraimakcik tue..Alhamdulillah dah adeorg beratoq dah tapi aku org ke 3 yg beratoq... hehhehe... dlm hati aku time tue.. 'ade can aku dpt beli gandus hari nie'. Hahahhaha... gelak dengan penuh kepuasann....

Aku beli kuih Gandus nie RM6 (1 kpg=Rm0.40). Banyak tuee... bukan ape sebab nak jamu Din ngan Nadiamakan kat umah.. kang xcukup.... hahah... balik umahjamu la derang makan. Ape yg derang cakap "tak sedap pun". Uiksss.... hahahha... lidah makyong niekata sedap jerk... telan 4 keping tanpa ghasa was²!! Walawey...penuh kepuasan... cedapp!!! Lainlidah lain ghasenyer kot... tapi lepas beranak aku ghase xde dah aku tingin nakmakan kuih gandus nie... hehhee

Watever, selamat dah dlmperot aku.. tp masih ade balance kuih gandus tue dlm4,5,6 kpg dlm fridge.. So, esok aku tinggai nak perangat jerlagik... hahahha..... tamak tul aku kann... bukan ape,pasai aku dah penah beratoq last² habis!! So, menuntut bela di atas kekecewaaan yg lalu... hahaha...
So, sesapa nak merasaaku suggest pegi la seawal kul10-1030.. time tu pakcik tu dah standby dah... Korang pun x kena beratoq panjang.... korang nak kenal geraipakcik tu, dier just bukak gerai kecik jerk... seperti dlm gambaq tue... ok, selamat menjamu mata!! :D

Gaul pokcik....gaul..... heheh
makcik ngah standby dah tuee...
makcik dah start masak... yeahh!!
haa...nampak tu.... bahan2nyer aku xpasti.... tapi lidah aku kata sedap..inti mcm tat nenas tue..
Yeahh!! My turnnn....sekejap jer lagik...


Monday, May 9, 2011

Ibu ‘keringkan hati’ cari jasad anak dalam sungai

KUALA PILAH: Sambutan Hari Ibu tidak bermakna bagi seorang wanita apabila kehilangan tiga puterinya sekali gus dalam kejadian arus deras di Hutan Lipur Ulu Bendul, di sini, Selasa lalu.

Lebih meruntun jiwa apabila jasad seorang anaknya belum ditemui sehingga kini.


Keadaan itu menyebabkan Wan Azleela Wan Abdullah, 33, masih tekad berusaha mencari jasad anak bongsunya, Nurshaza Shakinah Said, 2, walaupun kejadian masuk hari keenam, semalam.

Malah, ibu berjiwa kental itu mengetepikan kesedihan kehilangan tiga anak kesayangannya serentak dalam kejadian fenomena ‘kepala air’ itu untuk turut serta turun ke sungai bagi mencari anak bongsunya.


Menurut Wan Azleela, dia amat sedih kerana tidak berpeluang menyambut Hari Ibu bersama anak-anaknya.


“Tiada lagi kucupan dan rengekan manja mereka. Hanya Tuhan tahu perasaan ini dan saya nekad mahu memastikan anak bongsu saya itu mempunyai pusara.

“Saya amat berharap Shakinah ditemui kerana bila ada jasad bermakna akan ada kubur mereka. “Saya boleh melawat kubur untuk mengubat kerinduan terhadap mereka,” katanya.


Ahli Parlimen Kuala Pilah, Datuk Hasan Malek dan isterinya, Datin Norainee Mohd Yatib meluangkan masa menziarah keluarga mangsa di lokasi kejadian, semalam.

Wan Azleela berkata, air matanya sudah kering menangisi pemergian tiga anaknya itu termasuk Nurshaza Alisa, 5, Nurshaza Azira, 4.


“Sejak anak-anak hilang, saya menyertai gerakan mencari tidak kira siang atau malam tanpa mempedulikan kesejukan air sungai.


“Namun, saya tahu mereka gembira dan riang di sana. “Apabila bersendirian, saya sentiasa melihat Shakinah tersenyum ke arah saya.


“Saya berdoa mereka dirahmati Allah. Saya juga berharap mereka mendoakan saya tabah menjalani hidup ini di dunia tanpa kehadiran mereka di sisi,” katanya.


Sementara itu, Hasan berkata, seorang kaunselor Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Pilah ditugaskan memberi khidmat kaunseling kepada keluarga mangsa supaya dapat menerima hakikat kejadian berkenaan.


Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Kuala Pilah, Superintendan Jaafar Baba berkata, pihaknya kini membahagikan kumpulan mencari dan menyelamat (SAR) kepada dua kumpulan membabitkan kawasan sungai yang dalam dan tempat berkelah.

Nota hati: Meruntun jiwa membace surat khabaq hari nie.. adeih.... semoga ibu yg kehilangan anak 3 org sekaligus nie tabah menempuh dugaan dari Yang Maha Esa. Kalu la jadieq kat aku, x tau la camne nak tempuh... sob sob sob :(

Thursday, May 5, 2011

Check Up For 30 Weeks Pregnancy

السّلام عليكم و رحمة الله

Hari nie pegi check up utk 30 weeks pregnancy. Seawal kul 8 dah smp klinik kesihatan. Herm.. ghamai gak dan agak lembab urusan pihak kenet hari nie. Sejam jugak aku menunggu di kenet baru nama aku dipanggil. Haihh.... terhangguk² dah aku kat kusi tu. Dengan sejuknyaa dan dengan lapaqnyaa.... bertahan jer la...
Macam biase la check up. Check berat.. check tekanan darah, check darah, check urine dll... Berat aku berjaya naik 1.7 kg. Tapi nurse kata sepatutnya 2 kg la naik.. Alhamdulillah la.. aku pun x nak la naik mencanak sgt kang ade yg kena minum glucose lagik.. Then check HB-cocok jarum kat jari. Cakit!! Hehehe... HB (haemoglobin) sepatutnya 11 gm% ke atas tapi akunyer 10.7 gm%. Maybe sebab aku x bekpes lagik kot. Haihh... bahaya gak.. kang x pasai² pitam lak nanti... Aku kena banyakkan makan zat besi dan protein (kerang/paru/ati dll).

HB (haemoglobin) nie bukan tekanan darah rendah seperti yg aku slalu paham la.. hehehe....
HB (haemoglobin) low nie ialah anaemia = kurang sel² darah merah dlm darah. Bersesuaian ngan keadaan aku yg agak kurang makan skrg nie.. Nak makan nasik pun susah tapi bila dah jd mcm nie tadi pegi makan nasik kat Bank Negara kemain laju jer aku suap.. hehehe... itupun sebab menahan lapaq dr kul 8 smp kul 11.. hehe... Tapi peknen kali ni aku kena 'gastrik' lak. Adeih.. Sakitnya mcm nak beranak.. aku hengat nak beranak dah.. nie gara² makan x lalu pastu hentam buah durian 3,4 ulas. Haa...hambek....kesian 'adik baby'. Lepas kejadian, aku berusaha utk makan kena pd waktunya... pagi tghr ptg n malam kalu leh x nak skip... Kena makan walaupun sedikit².. hehehe

Yang lain² yg berkaitan ngan 'adik baby' semuanya ok jerk... denyutan jantung dier pun mcm biase. Alhamdulillahh....

Sunday, May 1, 2011

Musim Mempelam Harum Manis

السّلام عليكم و رحمة الله

Skarang musim mempelam harumanis. Alhamdulillahh Shiem baru smp kampong petang semalam. Mang bertepatan dengan musim mempelam kat kampung Shiem skrg nie... So sampai yg x penah dtg ke Negeri Perlis, leh la singgah ke Negeri Perlis. Musim mempelam harumanis nie hanya setahun sekali sajer. Untuk pengetahun rakan taulan, makanan tradisi org utara nie pulut mempelam. Pulut tue kalu nak sedap di gaulkan dengan santan dan sedikit gula.. Perghhh... mengancam!! Kitaorang kalu breakfast pun xde hal kalu hanya makan pulut durian. Hubby shiem pun dah jadieq org utara.. Nasib baik dier jenis x berkire sgt bab makan nie...

Pepagi lagi shiemz bangun ke dusun mempelam.. punyalah ghamai manusia berator nak beli mempelam.. Selalunya mempelam harumanis Gred B jer yg sempat rembat.. Gred A mang dah habis.. haaa... penangan mempelam harumanis... Itupun mempelam harumanis Gred B, sekilo mencecah RM8. Abah shiem rembat 9 kilo mempelam Gred B.. Itupun sedap Ya Rabbi.. Kalu Gred A, x tau la camne ghasenyer... hheheh...

Alhamdulillah dpt gak merasa sebelum shiem bersalin. Balik kampong pulak nie x tau la bulan 7.. ghasenyer dah xde musim dah... Time tu dah musim berpantang serba serbi.. hehehe.... So, kawan2 yg teringin sila la dtg ke negeri perlis sebelum hbs musim mempelam harumanis nie... Kat KL pun banyak tapi x sama ghasenyer... xde originalitynyer..... serious!! :D