Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Friday, April 29, 2011

Tips Untuk Menghadapi Peperiksaan Undang-undang Kerajaan

السّلام عليكم و رحمة الله

Kali nie nak story bab KPSL. Actually shiem ade exam KPSL pd 10-12 Mei 2011 @ UPM, Serdang. Nie kali ke 2 Shiem ambek exam nie. Yg 1st biaselah, haruslah kantoi kan... hahaha... Kononnyer nak try n error. Memandangkan time tu sibuk ngan interview sama. So InsyaAllah kali nie nak try my best la. Bz la mentelaah buku² yg berkaitan.

Hari nie hari jumaat. So x kuar mana la. Konon nak study ape yg patut. Tapi xde la sgt sebab hati dok kat kampong dah... Sebab plan hari nie @ esok nak gerak balik kampung... hahaha.. tak sabaunyer... Tapi nak kena gak bukak buku nie, tagging ape yg patut... Kang terkebil² mencari buku... Nie shiem cari tips untuk menjawab soklan KPSL. Harap dpt membantu kawan² yg nak berjuang mcm Shimz gak ok... Gudluck all!! :D

Untuk disahkan sebagai Penjawat Awam (gunasama terutamanya) tidaklah semudah yang disangka. Anda perlu memenuhi beberapa syarat seperti yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dalam Surat Pekeliling SPA Bilangan 1 Tahun 2004. Antara syarat-syarat yang terkandung di dalam Surat Pekeliling itu adalah seperti berikut:

Sistem Saraan Malaysia yang dikuatkuasakan mulai 01 November 2002 melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2002 menetapkan setiap pegawai yang dilantik ke perkhidmatan awam dikehendaki melalui tempoh percubaan antara 1 hingga 3 tahun. Syarat yang sama terpakai juga kepada pegawai yang dilantik melalui kaedah Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL). Pegawai yang dilantik sebelum 01 November 2002 dan belum disahkan dalam perkhidmatan pada tarikh tersebut, dikehendaki memenuhi tempoh percubaan selama 1 hingga 3 tahun yang dikira daripada tarikh pelantikannya. Dengan perubahan ini, pegawai yang telah memenuhi semua syarat yang ditetapkan, iaitu lulus peperiksaan dan / atau hadir dengan jayanya Kursus Induksiserta mendapat perakuan Ketua Jabatan boleh disahkan dalam perkhidmatan selepas genap setahun perkhidmatan.
Disini saya ingin kongsikan sedikit tips untuk menghadapi Peperiksaan Undang-undang Kerajaan.

1. Fahami isi kandungan buku undang-undang terbitan kerajaan seperti Arahan Keselamatan, PKPA dan Arahan Pentadbiran. Sekiranya ditanya soalan berkaitan cuti contohnya, anda seharusnya tahu bab mana yang perlu dirujuk.

2. Jika anda jarang menulis pastikan anda mula berlatih menulis untuk mengelakkan kesukaran sewaktu menjawab soalan nanti kerana anda diwajibkan menjawab 10 soalan subjektif dalam masa 3 jam.

3. Paling penting pastikan tulisan anda kemas dan mudah dibaca. Tulisan calon turut memberi kesan terhadap pemberian markah.

4. Disebabkan peperiksaan ini dilakukan secara “open book“, maka pastikan anda membawa ketiga-tiga buku undang-undang seperti yang telah dinyatakan. Tiada siapa yang akan meminjamkan kepada anda buku tersebut sekiranya anda lupa untuk membawanya pada hari peperiksaan.

5. Kaedah yang agak popular dikalangan calon-calon sebelum ini adalah membuat tagging pada bab-bab yang terkandung di dalam buku undang-undang tersebut. Anda boleh cuba kaedah ini jika dapat membantu.
6. Apabila hendak menjawab mana-mana soalan, sentiasa pastikan anda mulakan jawapan dengan merujuk kepada bab-bab yang berkaitan contohnya:

Mengikut Arahan Pentadbiran Bab C mukasurat 15 perenggan 2(b) menyatakan bahawa……

7. Disebabkan masa yang agak terhad untuk menjawab 10 soalan dalam masa 3 jam, maka sebolehnya anda menggunakan sepenuhnya masa tersebut untuk menjawab soalan yang mudah terlebih dahulu dan cuba elakkan daripada pergi ke tandas sewaktu peperiksaan sedang dijalankan.

Info: MohdHafez

Wednesday, April 20, 2011

28 Weeks Pregnancy


28 weeks: Baby is the size of a Chinese cabbage
Your baby is equal in weight to a Chinese cabbage -- about 2 1/4 pounds.
(Length: almost 15 inches, from head to heel.)

السّلام عليكم و رحمة الله

Alhamdulillah... Skrg Shiemz dah peknen 7 bulan. 'Adik baby' pun bergiat aktif dlm pewot skrg nie. Kadang² ghase ngilu jer kat 'tut' then kdg² ghase nak terkencing.. hahaha... Sama jer simptom mase peknenkan abglong dulu... Mcm tu gak ghasenyer. Takdelah ape² perubahan cuma perot nie mang ghase kecik la banding mase abglong dulu. Berat pun naik 9 kg jer dr sebelum peknen. Mase abglong dulu kemain lagik mencanak naik berat badan... Membolat jerk! Tapi kali nie x tau la berat 'adik baby' berapa kilo kalu lahir nanti. Janji sihat la.. Shiemz pun makan vitamin boleh dikatakan setiap hari. Kalu skip pun sehari.. Cuma makan x berapa lalu sgt. Tau la pasai pa.. Maybe 'jaga badan' kot 'adik baby' nie.. hehehe... Shiemz pun masih lagik boleh berbaju kurung tapi cr yg besor² sket la.. kalu ikut badan tu mang x muat la.. Peknen pun xde la beli baju utk pregnancy pun sebab pakainyer sekejap jer kan.. Buang mase jer beli.. Pakai jer baju mengandung yg mama jahitkan mase pregnantkan abglong dulu. Ulang² jer la pakai sampai lebam.. hahaha... Janji selesa kan...

So, tgklah muka makkk yg cute nieee.... hahahah

Kris Dayanti mengaku hamil 4 bulan

KRIS Dayanti dan Raul pada majlis pernikahan mereka di Jakarta pada 20 Mac lalu.


JAKARTA – Penyanyi Kris Dayanti akhirnya mengaku dia telah hamil empat bulan dan terpaksa menerima hakikat itu biarpun dilempar dengan pelbagai kecaman oleh masyarakat Indonesia kerana mengandung anak luar nikah.

Mahu atau tidak, Kris, 36, dan suaminya, Raul Lemos, 40-an, menerima berita itu dengan rasa tanggungjawab selepas menyedari kesilapan mereka sebelum berkahwin.

“Kami sudah dewasa. Kami menerima berita ini (kehamilan) dengan rasa tanggungjawab,’’ jelas Kris yang kini berada di Bali bersama suaminya.

Kris bernikah dengan usahawan dari Timor Leste itu pada 20 Mac lalu.

Dalam teks khidmat pesanan ringkas (SMS), Kris memberitahu Kosmo!, dia pada mulanya tidak berniat menghebahkan secara terbuka berita kehamilan itu kerana ia perkara sensitif.

Namun Kris berpendapat, adalah lebih baik dia sendiri mengesahkan perkara itu daripada membiarkan ia keluar dari mulut orang lain.

“Benda ini (kehamilan) sudah terjadi. Kalau apa yang diberikan Allah ini tidak saya akui, nanti timbul cerita yang tidak betul seperti saya melakukan abortion (gugurkan kandungan) pula,” katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Nota kaki: herm... mcm² ade... Dengan bekas suaminyer dulu idok ler gini.... haihh... xpela... sendirik tanggung...

Sunday, April 17, 2011

Zikir dan Doa Semasa Bersalin

Amalan berzikir dan banyak berdoa digalakkan bagi ibu-ibu yang hendak melahirkan kerana ini dapat mententeramkan fikiran dan dapat memupuk kesabaran ketika dalam kesakitan melahirkan anak nanti.

Antara zikir dan doa yang disuruh mengamalkannya ialah:

“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat ( anak ) yang baik sempurna (tidak cacat ). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu”
“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim.

“ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang soleh”

Dan apabila saat hampir bersalin bacalah doa ini:

“ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah”

Untuk memudahkan bersalin digalakkan pula membaca ayat kursi,
Kemudian pula :

“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam.

Seterusnya perbanyakkan membaca tasbih ini:

Maha Suci Allah
Aku Pohon ampun kepada Allah

Thursday, April 14, 2011

Makan² @ Opis

السّلام عليكم و رحمة الله

Majlis meraikan pemergian 2 org pegawai @ pejabat Shiemz iaitu Kak azie (naik pangkat ke gred 41) dan Gijoe (berpindah ke RTM). Semoga uols sukses di sana k. So, opis Shiemz bat makan² (potluck)-tong² sorang sikit.. Alhamdulillah meriah....
Uols tgk la perot mak yg comel tue yek.... Hehe.. perot 7 bulan... Sangat comel.. Org lain ghasenyer dah menonong dah perot tue... heheheh

Shiemz wiz kak norlie yg tgh tunggu hari...
Me wiz Yaumee, Kak Ida ngan Kak Zue

Monday, April 4, 2011

6 Month Pregnancy (26 weeks)

السّلام عليكم و رحمة الله
Nie gamba saye yg terbaru dan terkni yek.. hehehe... Ghasenyer dah lama x bergamba.. Peknen kali nie mang x berapa beria nak bergamba... Wallahualam. Gamba nie diambil mase makan² ngan opismate @ Secret Recipe, Sogo untuk menyambut kejayaan officer Shiemz yg berjaya naik pangkat ke gred 41. Alhamdulillah n tahniah kak azie ( baju meroon). Semoga sukses di tempat baru k.

So, gamba nie diambil pada hari isnin ghitu. Shiem pun x sempat nak update. Tingin sebenarnya nak ambek gamba peknen tapi ntah la..dari hari ke hari, x gak ambek²... Skrg pun dah 6 mnth ++ dah.. tapi pewot xde la besar mana dan ia tidak dinafikan oleh suami saye yek.. hehehe... dier kata pun kali nie pewot Shiemz kecik jerk... Takpelah, janji baby sihat yek.. dan skrg ni kemain aktif.. Ape yg dibuatnya dlm pewot mama nie... Tak sabar mama nak veranak ghasenyer... nak tgk wajah baby dlm pewot mama.

Bebaru nie pegi Gombak Medical Centre. Konon nak bat scan 3D. Tapi harapan tinggal harapan la... 'Adik baby' ngah sujud la plak... so nampak sipi² je mukanya... tapi ape yg Shiemz ngan hubby nampak idong 'adik baby' yg agak mancong berbanding abglongnyer + dagu yg 'double chin'.. Hahaha... mana x double chin mama ngan papa pun dah double chin... berlapis² la dagu tue.. nampak gayanya mcm tembam 'adik baby' nie... Wallahualam.. Mama tunggu dan lihatlah... Tapi mama ghase mang x sabar nak veranak nie... hahaha... Tapi barang² baby x start beli pun lagik...

Actually, boleh jerk kalu nak start beli since dah tau gender baby kan.. hehehehe... tapi tunggulah dulu... malas lagik nak membeli... Nanti la nak dekat² due ke... Baru pulun beli... heheh... skrg kumpul duit dulu.... Dlm kepala nie mcm² nak beli.. Breastpump baby lah itulah inilah... Sempat lagikk... InsyaAllahh...