Monday, March 21, 2011

Menu Semasa Berpantang

8 comments:
السّلام عليكم و رحمة الله
Lama x hapdate blog nie. Kemalasan melanda teramat sangat.... Tapi dalam malas² kena juga hapdate kan. Skrg nie dah nak masuk 6 month pregnancy (23 Weeks). Actually hari nie kena berpuasa n minum air gula tapi hujan lebat giler. So shiem kebasahan n terpaksa balik umah tukar baju. Dan tahap malas menjadi semakin menjadieq².. hahaha.. So dah kol klinik kesihatan Tanglin mintak diubah tarikh appointment. So bebila jer aku leh ready samada esok lusa atau nxt week. Janji minum ayaq gula.. hehehhe...nyummy....

So, actually shiem ngah pikir 'menu yang diamalkan semasa berpantang'. Menu yg biase shiem makan mase berpantangkan Hadzeq dulu Nasi putih + Lada sulah/hitam + ikan haruan/kering bakar + ulam²an (tertentu jerk). Kalu bekpes tue slalunya roti keras then cicah ngan kopi... nyummy!! Air kosong/suam tu x digalakkan banyak minum sebab kata mama shiem takut lembab yg kat 'bawah' tue. Buah²an pun mang x digalakkan... So sayur mayor jugak x digalakkan... Pendek kata dengan kepantangan ituew, shiem telah mengalami masalah 'sembelit' yg amat menyakitkan... menggerunkan....kirenyer bad xperience la... huhuhuhu....

So, utk 2nd time berpantang kali nie shiem nak ready. Shiem nak siapkan menu² yg sesuai utk berpantang... Berpantang kali nie adalah untuk 'MENURUNKAN BERAT BADAN, ELAKKAN SEMBELIT dan yg paling utama utk menambahkan susu UTK BREASTFEED'. So, kawan² ade x menu yg sesuai untuk berpantang...?? Shiem just nak tahu jer menu kawan² untuk dijadikan contoh. Sangat takut bila kena sembelit dulu... haihh.... Ghase down sangat!

Selain tu shiem nak tanya kawan², produk ape yg sesuai semasa berpantang? Dalam list shiem ade 2, iaitu Nona Roguy ngan Leesa Kosmetik. Ntah la, mcm best jerk produk nie... So untuk breastfeed bagus ker? Bila leh start makan produk² nie semua? Harap kawan² dpt membantu ok.... Thanks all!




Popular Posts

DISCLAIMER #1

Sebarang penulisan di blog ini adalah perkongsian peribadi, dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak sama ada masih hidup mahupun telah meninggal dunia. Anda dilarang untuk mencetak, atau salin sebarang penulisan di blog ini, sekiranya bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu.

DISCLAMER #2

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan di blog ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, dan mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.