Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Friday, February 25, 2011

Satay Station, Kg Pandan

Askum,
Semalam Shiemz n the geng plan secara mengejut nak p makan satay @ Kg Pandan. Shiemz x penah lagi makan satay kat sini. Inilah 1st time... Dengan semalam hujan then ngan jalan jem yang amat....
Tapi mang berbaloi. Makan kat sana mang sedap... Sataynyer ghasenyer lagik sedap dr satay yg kebiasaan aku ghase.... Kat situ just ade satay ngan mee rebus jerk... Nyummy.... Kawan rakan Shiemz mase kat KekKwa yg blanja makan... mang berbaloi².
Tempat dier pun menariks.. leh makan kat dalam atau kat luar.... kat dlm x silap kena booking la kot... semalam pegi makan kat luar jerk..itu pun bawah bumbung...
Sedap!! Itu yg mampu shiem katakan.. berbaloi².... Satay sebatang RM0.60 x silap... maklom la bukan aku bayor... hehehe... Mee rebus lak RM6. Tapi berbaloi.. mang sedap..... :D
P/s: gamba dicilok dari banyak blog..x hengat blog ape... kalu search Satay Station, mang ade la nama blog² tue.. Thanks!

Tuesday, February 22, 2011

Menu Makan Malam

Askum wbt,

Ikan (talapia) pekasam.. sgt sedap..aku dpt makan sekor sehari pun dah cukup... Hubby shiem kalu makan nie mau meleleh ayaq idong nie.. haha
Sayur kangkung goreng nie kesukaan heroku, abglong. Dier dpt makan sayur ngan ikan goreng pun dah cukup... yg lain dier tolak tepi...
Ikan tenggiri masak asam pedas Perlis.. Perghh... my fav... berair idong shiem makan nie.. hahah.... puji masakan sendiri la...
Actually sejak dua menjak nie mang shiem ghajin masak sket.. Even simple² pun shiem masak jugak sebab hubby cakap 'bila mama masak, papa ghase puas hati sgt²'. So kdg² terpaksa la merajinkan diri memasak gak... Lagipun anak teruna saye tue kalu sy masak n sy suapkan dier makan, mang ebrselera dier makan... Takut jugak kalu time kat taska dier x makan banyak.. So, back up balik la perot dier bila duduk umah kan..
Lagipun, betul org cakap ' air tangan bini/ibu lagi baik'. Lagi berkat... betul x? So, skrg nie kalu leh hari² masak. Paling simple pun sejenis dua lauk jerk... Cukup la kan... Kalu beli pun kurang² RM30 harus la kena laburkan... So baik Shiemz masak jer yg x smp pun RM10 pun kan...leh makan utk 3 org lagi kan... hehehe



Saturday, February 19, 2011

Ke Saloon Hari nie

HAri nie pepagi lepas bekpes, pegi opis hubby shiemz. Memandangkan kat bawah opis tue ade saloon dan ghambut anak teruna sy pun dah pjg mcm gegurl, kami pun plan pegi jer bawa dier potong ghambut kat situ. Ghitu dtg potong ghambut kat sini dengan amoi yg sama gak.. Seronok la amoi tu melayan abglong nie ha.. Abglong nie malu² la kononnyer... Tersipu² malu. Hahaha.. Nak² lak amoi tue talkativenyer org.. bercakap jer manjang...

Shiemz suh amoi tue potong ghambut abglong ala² chinese look.. Hahaha... taknak la potong pendek n skema sgt.. biarlah berstyle sket ghambut anak mama tue.. Alang² dah potong ghambut, amoi tu suh cuci skali ghambutnyer... Diam lak dier, mahu lak dier potong ghambut n cucui ghambut.. Kalu x, susah gak nak kena pujuk... Alhamdulillah kali nie agak senang.. Maybe dier dah kenal ngan amoi tue.. Slalu pegi mamak, tahu jer la kalu kedai mamak.. skema jer potongannyer...

Lepas potong ghambut , abglong cuci ghambut.. keras jer kepalanyer.. ditenyeh² ngan amoi tue.. hahaha.. klakar tul! Mama pun jarang nak pegi saloon tau... Hahaha... dan hasilnyerr......................


TARAAAAA............. MCM CHINESE LOOK TAK? HENSEM X SAYE?? MESTI LAH HENSEM.. ANAK MAMA KAN... SIAP LETAK GEL LAGIK KASIK KERAS TUE... HAHAHA... HENSEM BOY!! :D

Friday, February 18, 2011

Buku Merah



Finally, shiemz dah bat buku merah pun... 18hb Shiemz telah bat appointment ngan Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, Tangling. Alhamdulillah... usia kandungan 5 bln baru nak bat. Dah x yah ghisau² lagik.. next appointment 7 Mac nie ngan doc utk scan. Sangat terujer dpt bat kad merah seperti mendapat satu surprise yang tidak terhingga. Hahha... Poyolah!

Actually, Shiemz ingat buku merah nie nak bat syarat jer utk bersalin kat hospital goverment. Plan checkup kat Hospital Tawakal jerk... Malaih nak beratur panjang² tapi memandangkan bebaru nie pegi check up kat Tangling idok ler ghamai umat manusia, so akan kuteruskan check up di situ sajalah. Buang ape nak buang duit kan... Tengok keadaan utk next check up nie... Harap² x ghamai org laa... So mase check up baru nie, shiem sangatlah hepi sebab atas pemeriksaan doc shiem n baby sihat walafiat hendaknya.. Segala kandungan gula, darah dan sebagainya semuanya ok² belaka... Hip hip horeyy! Harap² sihat la smp ke akhirnya... Amin.

Tapi yg x berapa bestnyer berat sy makin naik dan timbang baru nie naik 2 kilo! Aiyakk... shiem kena kontrol tapi dlm mase yg sama kena ambek pemakanan yg sihat utk baby shiem.. Supaya baby pun sihat jugak nanti.... Anak mama mesti sihat mcm mama k... Skrg nie kemain cergas lagik..ntah hape yg dibuatnyaa..... naik geli dah mama dibuatnya... asyid nak terkencing jer dah.. hahaha

Thursday, February 17, 2011

5 Months Pregnancy


السّلام عليكم و رحمة الله

Lama x citer pasal keadaan shiemz skrg nie kan... Alhamdulillahh.. Shiemz semakin sihat... semakin kuat... Skrg Shiemz kirenyer dah menjangkau 5 bln. Yang kat atas gamba scan Shiemz yg terkini... So based on scan due date Shiemz InsyaAllah 10 Julai 2o11. Baby pun dah semakin aktif.. dah menendang² dah.. Very aktif time malam laa.. Ghitu pegi scan, still x nampak jantina baby lagik.. nie yg shiemz neves nie.. hehehe... harapan tue mang ade tapi x kesah la baby gurl or boy.. janji sihat... Tapi 2nd baby nie pun dah bersyukur sangat² dah.. yela setelah 4 tahun menunggu kehadiran cahayamata ke dua kan... Hadzeq pun excited tgk adik dier dlm pewot yg aktif tue.. melompat² bila tgk dlm screen scan tu... "Mama, adik mama....". Dier pun dah paham dah... Skrg nie kalu adik dier bergerak kat perot, shiem ambek tangan dier bagik dier ghase pergerakan adik dier.. Dier tanya "adik buat ape mama?". Ahaks.... sonoknyer ghase....

So perkembangan diri shiemz skrg nie... Mcm biase cuma tentang FIBROID tue, alhamdulillah dah 2x scan mang x nampak.. x sure la samada semakin kecik atau pun doc salah tgk hari tue.. Doc pun x dpt nak pastikan... Doc cakap maybe kantung baby... so Shiemz pun x dpt nak story lebey tentang tue... So harap² benda tu bukan la seperti yg disebut oleh doc sebelum nie... :D

Peknen kali nie, perot pun agak kecik dan x la membesar dengan jayanya seperti peknen sebelum nie... tapi dah nampak la perotnyer... hehehe... terujer la jugak tapi xde la terujer mase hadzeq dulu... Dulu semua terujer... sampai kan bat buku merah 2 bln dah pegi buat... Ini dah masuk 5 bln, buku merah x buat lagik.. hahha... InsyaAllahh esok akan buat kad merah... hehhe.. Harap² nurse kat situ x marah shiemz la coz lambat bat kad merah...

So, esok nak pegi check up ke Klinik Ibu Mengandung Jln Tangling.. Tak tau la ape yg berlaku... harap² jgn la kena minum ayaq gula... hehehe.....

Wednesday, February 2, 2011

Happy Birthday Hadzeq n Mama Hadzeq


السّلام عليكم و رحمة الله
Genaplah usia anak mama yg ke 4 tahun. Mama n papa senantiasa mendoakan yang terbaik utk anak mama... Semoga jd anak yg soleh n bijak pandai... Dan bakal jd abglong x lama lagik... Tapi bila teringat mase memula lahirkan hadzeq dulu.... alahai..... mang sakit.... tapi tidak la susah mana.... alhamdulillah... meh nak story balik mase lahirkan hadzeq dulu...

[Copy dari fotopages shiemz]
Assalamualaikum WBT,
Pengalaman menjadieq seorang ibu memang seronok tambahan lagik bagi orang yg pertama kali merasainya. Begitu jugak dengan aku. Alhamdulillah, melahirkan Muhammad Hadzeq pada 2 Feb 2007 jam 11.26 am sesuatu yang bererti buat aku. Watever, aku nak share sket pengalaman aku pada kengkawan yang bakal menghadapi saat2 ini.
Bermula pada jam 1.30 a.m, aku terasa seperti senak2 perot sahaja. Terasa nak buang air besar. Rasanya 2,3 kali jugak masuk ke bilik air tapi tak ada ape pun yg jadieq. Dalam hati nie berkata maybe sakit perot biase padahal jantung nie dah berdegup2 laju seperti ade sesuatu yg bakal berlaku. Aku gerakkan hubby dan menyatakan rasa sakit perot nie. Hubby hanya mampu melihat dan menyuruh aku tido je. Herm... aku ikutkan aje cakap hubby tu. Just releks..... tapi mana nak leh pejam mata nie dalam keadaan begitu. Aku mencapai satu bantal dan keluar tido di ruang tamu. Kipas dilajukan. Tapi sakit perot nie masih belum berkurang sehinggalah waktu subuh. Mama keluar dari bilik utk mengerjakan solat subuh. Dia tanya pada aku kenapa dan aku pun menyatakan keadaan aku time tu. Dari riak wajah mama seperti ade sesuatu yg bakal berlaku tapi dia tak nyatakan ape2. Maybe dier takut aku risau....

Sehingga lah ke siang harinya.... Rasa sakit nie masih belum berkurang. Rasanya seperti senak2 perot. Jam dah menunjukkan pukul 3 petang. Mama kol Klinik desa dan bercakap dengan makcik Salma yg aku kenali rapat. Dier datang ke rumah dan memeriksa keadaan tekanan darah dan sebagainya. Katanya belum sampai masa tapi sekiranya sakit kuat ini berlarutan selepas maghrib boleylah beransur ke hospital. Herm.... berdebar jantung aku dibuatnya. Mama yg aku lihat kelihatan agak tenang. Hubby aku lak seperti biasa dan sempat bergurau dengan aku. Kononnya nak bagik aku lupakan sket rasa sakit tue. Jam 6 petang aku terasa rasa sakit perot selang dalam 5 minit. Hadey.... rasanya mcm nak tercabut pinggang dibuatnya. Mama sediakan makan utk aku. Even aku terasa sakit tapi aku makan jugak takut2 nanti nak meneran x ada tenaga pulak. Selepas maghrib aku rasa mcm x ley tahan.... Abah sarankan aku dihantar ke hospital secepat yg mungkin. Katanya takut pengalaman lama berulang kembali yg mana kakak bersalin di rumah dan x sempat di bawa ke hospital. Walaubagaimana pun, tiada sebarang tanda seperti air ketuban atau tumpah darah. Sesampai di hospital, mata aku nie dah bergenang2. Rasa takut, bimbang dan rasa sayang pada mama semakin kuat. Ntah la... emotional lak rasanya ketika tue... Aku masuk ke tempat pemeriksaan. Yang buat aku terkejut, doktor yg memeriksa aku tu, kawan satu skolah aku. Hadeyy.... dah jadieq doktor rupanya kawan aku tue. Dier menyelup masuk dan menyatakan pada aku bahawa bukaan aku sudah hampir 5 cm. Erk....bertambah degup la jantung aku ketika nie. Dier menyuruh aku masuk ke labour room utk dipecahkan air ketuban. Sebelum tu, aku keluar berjumpa dengan abah mama serta adik aku. Time nie cukup menyentuh perasaan aku. Air mata nie seperti air sungai yg mengalir deras... aku cium tgn mama ngan abah dan memohon kemaafan di atas segala kesilapan aku.

Sejurus selepas itu, aku pun masuk ke labour room. Kemuadian air ketiban dipecahkan dan aku dicucuk masukkan air. Kesakitan terasa semakin kuat.... Hanya perkataan 'Allah' dan ayat nabi yunus sahaja yg bermain di bibirku. Tidak lama kemudian hubby aku masuk dengan sebuah senyuman. Terasa tenang jiwa nie melihat dier disisi. Sambil menggenggam tangan dier aku membaca ayat2 Allah. Terlihat rasa bimbang diraut wajah hubby aku. Melihat keadaan kesakitan contraction yg aku alami, doktor memberikan ubat tidur pada aku. Tapi ape kan daya, contraction yg aku rasai lebih sakit. Ubat tido yg diberikan seperti tiada makna bagi aku. Dengan pengalaman bersalin pun tak ada.. Sampai satu tahap kesakitan tue aku meminta keizinan nurse utk turun ketil n berjalan... klakar lak ghase... nurse kata "Mana leh jalan dik oi... kepala anak dah ke bawah dah tue...." hehhehe..... Sempat aku bat kelakar seram....

Pada jam 11.15 mlm, rasa sakit contraction tidak dapat di tahan.... Aku meminta hubby memanggil doktor. Rasa nak push tidak dapat di tahan2 lagik.... Aku panggil nurse, "nurse, sy nak push dah nie..!" Nurse cakap mana boley push lagik. Dalam hati aku. Nak push mana leh tahan.... NTah mcmana suara aku yg mcm nak push tue membuatkan nurse tue kelam kabut... hehehhe.... padan muka! Dah nampak kepala baby!! Doktor datang... Dalam keadaan begitu terdapat 3,4 org nurse dan 2,3 org doktor yg kelihatan datang memberi semangat. Contraction semakin kuat sehingga satu tahap kesakitan tue aku pun push then push then.......... alhamdulillah tepat jam 11.26 mlm aku selamat melahirkan zuriat aku yg bernama Muhammad Hadzeq yg seberat 3.1 kilo. Sakit yg aku rasakan mcm nak tercabut pinggang tadi tue, terus hilang serta merta.... Ya Allah besarnya kuasaMU. Terasa lega.... hadzeq diletakkan didadaku... Alahmdulillah sempurna segalanya...... selepas 10 minit melahirkan hadzeq, aku termuntah. Maybe tindakan dari ubat tido tadi...

Hubby aku tersenyum gembira dan terus mencium dahi aku ketika tue. Dan selepas itu... aku hanyut ntah ke mana..... Oooo... baru mengena ubat tido tadi tue.... HUhUhuhuhuuu....

Watever, aku bersyukur sangat dapat menjadieq mama kepada Muhammad Hadzeq. Even, dier lahir setengah jam sebelum masuk ke tarikh birthday mama dier. HEPI BIRTHDAY MAMA! Watever, thanks to papa yg banyak memberi semangat. I LOVE U so much...! Mama abah.... pengorbananmu tak dapat dinilai dgn apa2. Cuma doa yg dapat mengiringi kemana sahaja mama ngan abah pegi. Angah love mama abah sampai ke hujung nyawa...