Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Thursday, December 30, 2010

Kumbang Bukan Sekor


السّلام عليكم و رحمة الله

Betuah la badan awek si Fahmi nie... Aku ghase nuffnang dier jer dpt kutip 3K gamaknya... Beruntung la hai... Ghamai la awek² kat luar sana hantok kapla kat dinding.... Aku x terasa tercabar la kan pasai aku dah ade laki.. wakakakka... Muka si Fahmi yg ala² Vietnam nie, ghamai rupernyer yg tergila² kan dier... Kena hati² awek si Fahmi nie... hahhaha.. Yang si Safee tue, xde sape ke tergila²kan ke?? Lagik dpt Anugerah Kasut Emas weh.. Hensem tu xde la sangat tapi manis tue ade.... hik hik hik hik.... Mulanya aku xde la pandang sgt si Fahmi nie tapi memandangkan permainan dier agak cemerlang dlm 2,3 games bola nie, hati daku mula terdetik.. wakakakak... muntah la weh.... Xde maknanya... Mau fahmi pun, xde nak mandang makyong mcm aku nie...

Whatever, rakan² sekelian... jgn keciwa k..hantuk kapla kat dinding pun jangann.... Kumbang bukan sekor.. ghamai lagikkk.... kawan² aku pun ghamai yg bujang kalu korang nak.... hahahhaha.....tapi xde la ala² vietnam mukanya... Ala² indon ghamai la... hahaha... nak?? hahhaha.....

(suka aku tgk muka Fahmi time nie... Mcm muka pelakon ninja jepun jerk.. hahahha)

Esok Cuti Tgk Wayang... Haha

السّلام عليكم و رحمة الله

Alhamdulillahh... bersiaran kembali hari ini. (kemain lagi mengupdate blog 2,3 hari nie). hahhaa.. Monink Glory... hati berbunga² riang stlh Malaysia berjaya merangkul Piala Suzuki AFF di Jakarta semalam ditambah plak PM bagik cuti umum esok!! Yahooo.... Sangat gumbiralah. dapatlah daku realist tensen.... Esok lak nak pegi tgk wayang kat Mid Valley... Yeaa.... HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH.... Ambek petang kul 5... Bestnyer... Ingat nak tgk citer ngangkung tapi mcm seram jerk.... hik hik hik

Wednesday, December 29, 2010

Mengidam Ketam Masak Lomak Cili Api

السّلام عليكم و رحمة الله

Masak lomak cili api nie... hahah.. jgn tertipu ngan gamba nie yek.. Bukan shiem masak ok.. nie Shiemz cilok dr google image... hahha.... Tahukah anda bahawa saye telah terliur dengan ketam masak lomak ini sudah 2,3 hari lamanya... Kenapa 2,3 hari? Disebabkan tahap kemalasan nak masak tue mengatasi segala² sanggup terliur niee.... Semalam mang nak dpt dah hajat... Nak beli ketam tapi hubby kata, x yah beli ketam.. kiter pegi jer la makan kat mana².. yahoo.. nak dijadikan citer, pegi la Kg Baru... Pegi dekat ikan bakor tue.. ingat ke dlm banyak² menu tu ade la ketam masak lemak... last² nan adooo..... keciwa mak nyahhh!! Ghase nak hantuk² kepala kat dinding... Tadi dah msg hubby... dah tuntut hutang.... "papa hutang mama ketam masak lemak cili api". Mcmana pun sebelum tgk bola malam nie, kena pegi cari dulu ketam masak lomak... dah terbayang² kat ruang mata saye ini... Tambah² lagi sy terbayang masakan ketam masak lemak mama saye di kampong... Semalam tanya hubby. "papa, bila kiter nak ballik kampung?". Hubby leh plak cakap bulan 2 wehh.. lama lagik tu.. sebulan lagik tuu... mau terliur aku dibuatnya... Nak x nak, malam nie nak kena carik... meronta² dado den nie.. kena lak pangai ngada² mengandung kan... manja lebey... hahhaha.... sila jangan muntah.... masak malas, ambek azab ko terliur lama².. hahah... Nak tgk hasil Shiem masak menu ketam masak lomak, kena tunggu time ghajin..bila tu? Wallahualam.... :D

Tak Tergugat Dengan Bra Berlaser

Cilok dari FB Along viva

السّلام عليكم و رحمة الله
Terasa neves plak ghasenyer menunggu saat² perlawanan bolak sepak Piala Suzuki antara Malaysia vs Indonesia malam nie... Phew... mcm shiemz plak yg nak lawan... ye la..kita punya harapan kita punya impian.. Pemain bola sepak negara yang selalunya di kecam gara² corak permainan yang ntah² sebelum nie, telah pun dibuktikan bebaru nie (kemengan ke atas Indonesia 3-0) bahawa pasukan bola sepak negara (Harimau Malaya) mampu sebenarnya bersaing dengan pasukan luar negara. Shiem turut berbangga dan mempunyai harapan yang cukup tinggi ke atas pasukan Malaysia. Shiemz yakin mereka boleh... InsyaAllah.. Sama² kita berdoa...

Lantak la sapa pun nak pakai bra berlaser ke ape ke... walaupun korang pakai 1 set berlaser pun, ade aku kesah... hahahha... xkan berubahnyer strategi kita.... ape la sangat takat laser tu.. propaganda lebey je indonesia nie (walaupun laki aku ade keturunan indon). Hahhaha.... Gara² kalah 3-0, kecoh bagai nak rak.. Malaysia kalah 5-0, xde lak korang nak kecoh kan... mencik mak tauu....
Whatever, kita berdoa ye kawan². Semoga pasukan kita mencapai ape yg diidamkan.. bukan idaman derang jer tapi seluruh rakyat Malaysia. Malaysia Boleh!!

Tuesday, December 28, 2010

Aksi Lupa Anak Bini



Tue dia aksi lupa anak bini... hahah... seronok papa pegi tgk bola yek... Takpe, semangat kesukanan... Last aku pegi stadium tgk bola mase bujang kot.. Time tu ngan abah shiem hahhaa... lama x pegi stadium tgk bola.... :D


Malaysia vs Indonesia

Metro: Peluang Bagai Tiada Langsung

JURULATIH pasukan kebangsaan Indonesia, Alfred Riedl mengatakan, peluang pasukannya untuk menjuarai Piala AFF 2010 kini hanya tinggal 5-10 peratus saja.

Menurutnya, itu adalah kenyataan pahit yang harus diterima rakyat Indonesia selepas pasukan negara mereka tumpas 0-3 kepada tuan rumah pusingan pertama final, Malaysia di Stadium Bukit Jalil. Gol pertama Malaysia dijaringkan Mohd Safee Sali pada minit ke-59 dan ketiga, 71. Mohd Ashari Samsudin menjaringkan gol kedua pada minit ke-67, Berikutan kekalahan itu, Indonesia memerlukan kemenangan 4-0 pada final kedua, di Stadium Gelora Bung Karno, esok.

“Kita pernah menang 5-1. Jadi kenapa kita tidak bisa juara? Namun, peluang realitinya, saya kira 5-10 peratus saja. Tidak lebih,” kata Riedl. “Sukar untuk memenangi pusingan kedua dengan 4-0. Jika menang 3-0 saja sudah boleh dianggap bagus.”

السّلام عليكم و رحمة الله


Shiemz ghase masih lagik ghamai memperkatakan tentang Harimau membaham Garuda 3-0 bebaru nie.. Sgt puas hati... barulah world class mcm nie.. main dengan penuh strategi.... Sangat puas hati.... tapi yg merisaukan Malaysia nak lawan Indonesia esok... harap² Malaysia Boleh!! Rakyat Malaysia yg kat sana, jaga diri.. sebab org indonesia kat sana sgt agresif dan x bertamadun. Stadium sendirik di rosakkan.... Alhamdulillah perlawanan abru nie pun berjalan lancar cuma gara² dek laser penyokong malaysia.. tergendala... tapi betul ker laser tu dtg dari penyokong Malaysia jerk? Hahahha.. ke propaganda jerk? Ape² teruskan bermain dengan penuh strategi... Safee, Nurshahrul n Kuna.. i Love uols... Termasuk Abang Rajagopalkuu... hahahhaha.. All the best Malaysia!!

Sunday, December 26, 2010

Puding Roti Marble



السّلام عليكم و رحمة الله
Nie gara² kakak kat opis Shiemz la nie. Dier buat PRMnie.. so, shiemz dah terliur dan dah 'ter'buat.. hahaha... walaupun x berapa sedap mcm yg kakak kat opis Shiemzbuat, tapi berhasil gak... pasni nak try lagik then bat design lain lak... hik hik hik...

Puding Roti Marble

BHN²

  • sebungkus agar2 (20-25gm)
  • 4-5 cwn air
  • 6 keping roti gardenia
  • 2 biji telor
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin susu pekat
  • 1camt esen vanila
  • cecair pewarna (suka ati nk kaler ape)

CARA2

1. msk agar2 bsama air hgga larut,msukkan esen vanila

2. sementara tu blend roti,telor,susu pekat n susu cair hgga hancur

3. bila agar2 dh betul2 larut,masukkan bhn2 yg di blend td,perlahankan api dan kacau hgga agak2 pekat

4. bhg kepada 3 bhgn dan letakkan warna (terpulang pd pilihanmasing2.

5. cara letak dlm loyang : tuangkan lapis yg ptama di tgh2 loyang, diikutilapis ke 2 di atas lapisan ptama dan lapisan ke 3 di atas lapisan ke 2.

6.Ulang langkah 1-3 hgga adunan habis.

Selamat Mencuba!!

Saturday, December 25, 2010

2nd Trimester

السّلام عليكم و رحمة الله

Lama x update blog... bz ngan family,bz ngan nak siap kan editing dan yg paling best 'tahap kemalasan yang melampau'... ahiks...

Alhamdulillah..sedar x sedar dah masuk 2nd trimester dah (14 weeks). Cepat mase berlalukan.. Peknen kali nie very difference... Makan x kuat, ghase mual², moody manjang @ sensitip manjang dan yang paling ketaraaa....Takde feel, xde mood dengan hubby. Sampaikan bau hubby pun bau busuk.. Hohohooo.. berkorbanla yek buat sementara waktu nie.. dulu senang jerk.... smooth jer... skrg lain sket... but thanks papa, banyak tolong mama sepajang 3bln nie.. basuh baju, sidai baju, basuh pinggan, urut pinggang dll.... sayang papa..Mama jaga anak papa dlm perot nie k.

So, sepanjang tempoh niemengandung nie shiem amalkan ayat² seperti kat bawah nie tapi sebelumpeknenpun amalkan cuma xde lakire surah tertentu pun... so, pasni leh amalkan surah2 tertentu nie utk perkara² tertentu...InsyaAllah..

Normal bagi masyarakat kita, semasa mengandung untuk mengamalkan beberapa petua, bukan saja untuk kesejahteraa ibu semasa mengandung, malah juga untuk bayi dalam kandungan dan semasa proses bersalin. Selain dari yang berbentuk fizikal seperti regular check up, elakkan aktiviti lasak, etc. amalan dan petua yang popular ialah yang bersangkutan dengan kerohanian.
Dengan itu timbullah banyak amalan2, zikir2 serta surah2 yang bagus untuk diamalkan semasa mengandung, antaranya:

Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
Surah al-Hujurat – untuk membanyakkan susu ibu

Doa semasa hamil – Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Semasa mengandung juga digalakkan menjaga lidah, menjaga sikap, menjaga perangai, menjaga hati dan sebagainya, agar anak yang dikandung beroleh segala kebaikan dan keberkatan.
Malah, termasuk juga si bapa, digalakkan memperbanyakkan amalan sunat, mengaji, bersedekah, bersabar, tenang dan gembira agar proses mengandung dan bersalin berlangsung dengan selamat dan anak yang bakal lahir akan terjaga emosinya dan mendapat rangsangan awal.

Friday, December 17, 2010

Check In 3D2N @ Tawakal Hospital

السّلام عليكم و رحمة الله

Gempakkan tajuk tue.... Tapi perit nak melaluinya.... Begini citernyer... Hari Rabu (15hb Dec 2010 Jam 615am). Seperti biasalah, pepagi bangun nak solat.. tapi mestilah nak gosok gigi bagai dulu kan termasuklah nak membuang ayaq kecil.. Sebelum nie mang shiem ade mslh nak membuang air kecil tapi x suspect ape² pun... Ingat ke pasal fibroid ke ape.. Termenung 2,3 minit dlm bilik air.... 2,3 kali aku cuba teran.... uhhhh...ahhh..ihhh.... x kuar² airkencing shiemz... dup dap dup dap... jantung shiemz bergerak pantas.. Takpe, take time.... Shiemz try bat keje lain dulu.... Siap mandi solat semua... then try ke bilik air lagik... walaweeyyy..... cannot lorhhh... uwaa... hati & jiwa shiemz dah x tenang.... pantas gerakkan hubby... ajak hubby ke klinik... Tapi sebelumpegi, kol doc yg slalu shiemz check up tue... (Kalu nak bat skript mang pjg lebar, so pendekkan). Doc yg aku checkup pun x tau nak bat ape.. katanya suh dtg jumpa dier dlm tengaharii.... 'tengahari???'. Air kencing aku dr malam td dok bertakung nie camne? Boleh ke hold sampai ke tengahari??? OMG....plzlahh.... last² Shiemz ajak hubby pegi klinik Tapi sebelum tue, hantar Hadzeq ke Taska dulu... nak dijadikan citer... pegi klinik plak beratur Ya Rabbi... doc lak x smp lagik... Kul 9 mcm tue katanya... nak kena beratur lagik... Dlm kepala otak Shiemz nak ajak ke Spital Selayang @ GH, tapi memikior kan mang akan ghamai org jugak.... So nak tak nak, ajak hubby pegi jer la mana² private hospital yg terdekat... Pusrawi ke Tawakal ker... Hubby cakap pegi Tawakal jerk...

Sampai jer Tawakal, air kencing nie mang x tertahan.. gamaknya, kalu terkeluar mang lencun Shiemz kat situ... Ya Rabbi time tue dah kul 845... Jalan pun mcm org ngah pantang.. terkepit².. bayangkan kalu mind kita dah set nak terkencing, haruslahh berkumpul²air kencing kat dlm pundi kencingkan....? Pegi registration mintak jerla doc mana² yg bersangkut ngan matenity a.k.a O&G.. So derang refer aku ke Doc Abd Rahman.. Time tue doc x sampai lagik.. airmata Shiemz dah mencurah² menahan sakit... dah tegang kat area pundi kencing Shiemz. Nurse² kat situ yg melayan shiemz n hubby.. ambek timbang berat bagai.. yg bestnyer... derang ambek tekanan darah.... hahahah... xleh trace...... mana nak tracenyer.... sah² aku ngah stress.. memikiorkan 'air kencing' yg x kuar nie... Hahaha.. klakar seram aku dibuatnyaa... Ghase nak marah pun ye gak... Tapi aku cuba berpikiran positip....

Yang lagik bestnyer.... Shiem kena tunggu lagik dlm setengah jam... huhuhu..... mang x dapet duduk jawabnya.... jalan ke sana ke mari... mcm sakit nak beranak tue....jalan ke sana orang tanya "kenapa kak?", jalan ke sini orang tanya "kenapa dik". Haihhh... tapi aku layan kan ajer...sambil ku pegang² perotku inii... Hubby aku seperti biaselah, relekkkssss.... hahahha... bukan dier yg sakitkan, so haruslah releks.... wakakak.... 2,3 kali SHiemzmasuk bilik tanya pada nurse"bila doc nak masuk nie?".. Biasalah nurse, dengan sabar berkata"kejap lagikk dlm kul 930". Takpe, SHiemz bersabar.... 2,3 kalimasuk bilik air... haram setitik air kencing xkuar!! Huhuh.....

So,smpailah 930 Shiemz menunggu.... Doc pun masuk dengan penuh senyuman... Shiemz?? Raut wajah yang penuh dengan kesakitan, keperitan, kesengsaraan, kesabaran........ Hahahaha..... Dok menunggu doc tue pulak mau 10minit gamaknya.... Tak lama pastu, dier panggil Shiemz masuk dan bertanya apemasalah sprtmana doc² lain akan bertanya... Pastu Shiem citer yg shiem peknen + fibroid... Tapi yg peliknya doc cakap, benda nie xde kaitan ngan fibroid... Ntah la doc... Dalam hati kecik Shiemz nie "DOC, TOLONGLAH SEDUT AIR KENCING AKU NIEEE!!". LEh lak scan² perot aku yg dah cekang ngan air kencing nie... mang tegang n cekang... Doc scan n nampak baby yg tengah aktif... dan doc tunjuk fibroid... Kecik jer fibroid Shiem tu... sebesar bulatan ibu jari bercantum ngan jari telunjuk (bentuk O). Tapi ape masalahnya sehingga shiemz x boleh nak buang air kecil.. felikkk.... Pastu doc cakap, shiem kena admit.... akan pantau urien samada ade efection atau bagaimana..

Pastu...panjang lagik citer nieeee... Doc mintak nurse ambek 'wellchair', aku pun duduk... yg bestnyer x smp 5 minit shiemz duduk.. Shiem ckap "xpelah, sy jalan...". Nak duduk pun x boleh dah wehh..... sakitttt..... Then tunggu nurse nak proses Shiemz ke Wad pun lembab.. last², Shiemz cakap ngan derang "Boleh x bawak sy ke wad dulu uruskan sy... sy dah x tahan niee...". Dengan sepantas kilat, derang pun bawak... Bayangkan kuar lift msuk lift... berjalan kaki dengan terkepit²... Pheww.... Then terus masuk ke wad... Aku duduk ateh katil... dan aku punnnnn.......hehehe... pepaham laa.... Derang masukkan tiub ke saluran kencing shiem.. then makin susut ketegangan perot aku... phewww............legaaaaaaaaaaaaaaaa!! Time nie hanya Allah yang tahu perasaan aku... Leh tersenyummmmm.... Penuh 1 beg urine tu... 2x tukar... hahahha.. banyakkan?? Bayangkann SHiem menahan berapa lama...

So, bermulah la sesi check in di Wad 706 Lavender Matenity Room.. selama 3D 2N Shiemz kat situ... Tapi selama 1 hari setengah Shiem bergantung dengan tiub ituew... jalan pun mengengkang².. Doc Rahman, ambek urine utk bat ujian... Finally,cakap doc Rahman... Urine Shiemz ok... xde effection... Rahim pun ok... Fibroid pun xde masalah... So,dier pun x tau nak bat conclusion mcmana.... Cuma dier bagik ubat 'UrinePass' utk mudahkan pembuangan airkencing... Alhamdulillah hari nie Jumaat 17hb Dec jam 3, Shiem dah kuar Wad.... Pheww... Legaa... Sangatlah bosan... Walaupun kat sana sangat selesa.. bilik sorang ade TV, makanpun sodap.... Sobalik nie, doc still suh Shiemz makan ubat 'UrinePass' ngan 'Multivitamin'.. Alhamdulillah... Pembuangan pun dengan lancar sekali... Peritnyaa ghase... Peknen kali nie mang dugaan... x semudah dulu.. maybe kali nie Allah turunkan ujian supaya Shiemz lebey beringat dan x lalai.. Alhamdulillah..masih dipanjangkan usia.... Yang penting baby mama dlm pewot nie sihat walafiat... mama ngah sakit², dier leh tergedik² kat dlm pewot tue yek... noti tul anak mama nie...

So, inilah pengalaman shiem pregnant kali nie... Maybe rahim ke bawah kot... sebab peknen + fibroid..so menekan pundi kencing Shiemz... Hopefully,pasni x jadieq lagik laaa.... :)

Tuesday, December 14, 2010

Fibroid dan kehamilan

السّلام عليكم و رحمة الله
Herm camne nak story ek.... Skrg kehamilan aku dah menjangkau 3 bulan... bebaru nie pegi scan lagik.... Kali nie sedikit surprise la... Tapi jgn la rakan taulan risau sekiranya perkara ini terjadieq pada rakan² yek... Fibroid. Ketumbuhan pada rahim yang mana ia bukan dlm kategori kanser... Lebey kurang mcm parasit la.. menumpang.... Tapi komplikasi bila kiter terkena perkara tidaklah terlalu berat tapi perlu ambek berat. Shiem terkejut jugak... Bila dlm kandungan kita ade benda asing selain dari baby kan...
Doc suggest makan multivitamin n makan benda² berzat.. Sebab zat² yang sepatutnya kita bagik pada baby, terpaksa share dengan fibroid ituew.. Benda ni berlaku maybe sebab masalah hormon aku yg ding dong sebelum nie...
Patut aku ghase mcm muncit semacam perot aku nie... org 2 bln ramping lagik, shiemz? dah menonong... Huhuhu.... Dan aku nak membuang air kecil pun agak susah... mang kena termenung dulu.... kena tekan² kat pundi kencing.... Skali skala shiemz ghase x selesa perot shiemz nie... Kadang² ghase mcm muncit kadang ghase kempis.... Maybe kembang kucup kot fibroid shiemz nie... Macamana pun shiemz kena kuatlah... Shiemz x nak pikir negetif n alwiz positif.... Enjoy my pregnancy.... Banyakkan berdoa bertawakal semoga kandungan shiemz nie selamat hendaknya hingga ke akhirnya... Ghamai shiemz tanya ngan pengalaman rakan taulan... Fibroid nie bukan la masalah cuma sedikit sahaja komplikasi yg timbul..ade jer member² yg beranak lima orang... dan lima² ade fabroid.... Ade jugak yang kata, lepas bersalin 'baby keluar, fibroid pun keluar'.
Whatever, skrg nie teruskan dengan ape yang ade.. biasalah dugaan.... mase peknen hadzeq dulu, shiemz dikategorikan sebagai yang amat senang & mudah sepanjang mengandung tue.. xde alahan dan xde masalah.... Cuma kali nie, shiemz kena redha.. dugaan tue dtg kadang² nak menguji kesabaran kita.... Just think positif.. Harap² nak bersalin nanti mudah la.... InsyaAllah.. :D
nie bukan scan shiemz.. cilok dari website tp lebey kurang la...

FIBROID atau dalam istilah perubatannya myoma, leioyoma atau leiomyotoma merupakan antara penyakit puan yang sering disalahertikan dengan pelbagai gambaran negatif. Fibroid yang merupakan ketumbuhan dalam rahim bukan jenis kanser dianggap sebagai satu masalah kesihatan yang digeruni oleh sebahagian besar wanita. Ketua Jabatan Pertumbuhan dan Pembangunan Manusia dan Pakar Perbidanan dan Sakit Puan (O&G), Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Noraihan Nordin berkata, ketumbuhan yang kerap ditemui dalam sistem reproduktif wanita ini hampir sebahagian besarnya tidak berbahaya.
Menurut beliau, risiko fibroid berubah menjadi kanser juga begitu kecil iaitu kurang daripada 0.13 peratus. Bagaimanapun, ia boleh mendatangkan bahaya sekiranya ia menyebabkan pendarahan yang banyak.“Pendarahan tanpa henti mengakibatkan individu terbabit mengalami kekurangan darah (anemia) jika mereka tidak mendapatkan rawatan doktor. Jika dibiarkan tanpa rawatan ia boleh memudaratkan,” katanya.

Fibroid yang berasal daripada otot rahim dan tisu fibrous biasanya berlaku di kalangan wanita yang berumur 30 tahun ke atas.Dianggarkan 20 hingga 25 peratus kes fibroid ditemui di kalangan wanita yang berumur dalam lingkungan 30 hingga 40 tahun. Namun, ini tidak bermakna wanita yang berumur kurang daripada lingkungan tersebut bebas daripada fibroid.
“Segelintir wanita muda juga menghadapi masalah fibroid, malah terdapat kemungkinan ia dikaitkan dengan faktor genetik,” katanya. Fibroid biasa berlaku sama ada pada rahim atau pangkal rahim dengan saiz yang berbeza-beza antara seorang wanita dengan wanita yang lain. Ia boleh terbentuk sama ada seketul atau berketul-ketul dengan saiznya daripada sekecil buah mata kucing dan boleh membesar sehingga saiz buah tembikai. “Sesetengah fibroid yang bersaiz kecil akan kekal dengan keadaan tersebut, manakala sebahagiannya boleh membesar secara perlahan-lahan,” katanya.

Kajian mendapati wanita kulit hitam mempunyai risiko tiga kali ganda menghidap fibroid berbanding wanita kulit putih. Menurut Dr. Noraihan, fibroid juga boleh berlaku di kalangan wanita hamil. Seiring dengan tempoh kehamilan, saiz fibroid akan mengalami degenerasi dan ada kalanya menimbulkan masalah kepada ibu. Pembesaran saiz ini ada kaitan dengan hormon dan pengaliran darah ke rahim. Namun, dengan bebanan yang terpaksa ditanggung oleh tubuh semasa hamil dan ditambah tumbesaran fibroid ia mungkin menimbulkan rasa tidak selesa, sakit atau tekanan.

Bagaimanapun, wanita yang pernah mengalami fibroid semasa hamil boleh melalui proses kehamilan pada masa akan datang. “Seperti wanita lain, mereka yang mempunyai fibroid juga boleh melahirkan bayi yang sihat dan tidak menghadapi masalah,” ujarnya. Walaupun begitu, terdapat komplikasi yang boleh berlaku semasa kehamilan. Sehubungan itu, wanita yang menghadapi masalah fibroid dinasihatkan supaya tidak bimbang atau malu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Pesakit boleh berbincang dengan doktor bagi mendapatkan rawatan yang sesuai berhubung komplikasi dan kesannya dalam jangka masa panjang.

Rawatan Bagi wanita hamil, doktor hanya akan memberi rawatan konservatif iaitu ubat untuk mengecutkan fibroid dan ubat tahan sakit.Pembedahan untuk membuang fibroid tidak akan dilakukan semasa hamil kerana ia boleh menyebabkan berlakunya pendarahan yang boleh membahayakan nyawa wanita terbabit. Bagaimanapun, ubat-ubatan yang berfungsi untuk mengecutkan fibroid ini hanyalah untuk sementara. Sekiranya pengambilan ubat itu dihentikan, fibroid akan membesar semula. Pembedahan hanya boleh dilakukan selepas kehamilan sekiranya fibroid tersebut berbahaya kalau tidak dibuang. Fibroid dikatakan mempunyai kaitan dengan masalah ketidaksuburan, namun ia bukanlah faktor utama yang menyebabkan ketidaksuburan. Ini kerana fibroid mempunyai kaitan dengan endometriosis iaitu masalah kurang kesuburan.

Komplikasi fibroid semasa hamil
*Keguguran. Fibroid boleh meningkatkan risiko keguguran semasa hamil sekiranya janin tersebut melekat pada fibroid
*Kelahiran songsang
*Rasa sakit akibat degenerasi sel-sel fibroid (fibroid mati)
*Rahim kelihatan lebih besar daripada biasa
*Pembedahan caesarean

Sekiranya fibroid yang besar tumbuh di bahagian bawah rahim, ia boleh menghalang proses kelahiran secara normal. Sehubungan itu, pembedahan caesarean diperlukan. Malah, sekiranya terdapat lebih daripada satu ketumbuhan fibroid dalam rahim, doktor juga perlu berhati-hati semasa melakukan pembedahan membantu kelahiran bayi. Pembedahan mungkin agak sukar jika fibroid tumbuh pada bahagian bawah rahim. Selepas bersalin, risiko pendarahan adalah tinggi (post partum haemorrhage).

Komplikasi fibroid
* Pendarahan
* Sakit
* Gejala tekanan
* Rasa sakit semasa hamil
* Sakit semasa menopaus
* Kurang kesuburan

Rawatan fibroid untuk wanita tidak hamil* Ubat-ubatan* Pembedahan. Sebelum pembedahan dilakukan, doktor akan mengambil kira faktor usia dan gejala yang dialami. Terdapat dua kaedah pembedahan yang dilakukan iaitu:- Pembuangan fibroid sahaja (Myomectomy). Kaedah memotong dinding rahim dan mengeluarkan fibroid ini dilakukan ke atas wanita yang masih belum mempunyai anak, tetapi berkeinginan untuk mendapatkan cahaya mata.- Pembuangan rahim (Hysterectomy). Kaedah ini hanya dilakukan kepada wanita yang telah mempunyai anak dan mempunyai pelbagai jenis fibroid. Rawatan ini dilakukan bagi mengelakkan fibroid tumbuh semula.* Hysteroscopic resection. Pembedahan bagi fibroid yang berada dalam rahim (submucous) dengan menggunakan alat yang dimasukkan melalui faraj dari pintu rahim.Melalui teropong dan kamera, sistem fibroid dapat dilihat dan dipotong melalui peralatan canggih.* Pembedahan melalui laparaskopi* Uterine artery thrombosis. Kaedah yang menyekat pembuluh darah yang membekalkan darah ke fibroid adalah sama dengan teknik angiografi iaitu dengan memasukkan kateter ke dalam pembuluh darah dan memasukkan bahan yang akan menyumbat salur darah yang mengalir ke fibroid.Sekatan darah ini akan menyebabkan sel-sel fibroid mati dan mengecut sendiri.

Thursday, December 9, 2010

e-Penyata Gaji

السّلام عليكم و رحمة الله


Sekarang nie semua harus sedia maklom bagi penjawat awam... Payslip dah x diberikan lagik... So kementerian kewangan dah buat sistem utk kemudahan kita... So, kalu nak payslip jerk boleh lah print melalui laman web Jabatan Akauntan Negara. Mudahkan... :D

Wednesday, December 8, 2010

Cuti Bersalin

السّلام عليكم و رحمة الله

Pasti ghamai yang menunggu pekeliling bagi cuti bersalin nie kan... Beruntung sungguh... Shiem pun tergolong dlm golongan orang yang beruntung jugak. Alhamdulillahh....


Bestnyerr.... Alhamdulillahhh.... :D

We can choose either one... 60 days or 90 days... So, i choose 90 DAYS.. Yahoo!! Tapi kena ingat hanya 300 hari jer diperuntukkan cuti bersalin sepanjang tempoh berkhidmat... So, mase Hadzeq dulu 60 hari + 2nd pregnancy 90 hari means = 150 days. Balance Shiemz ade 150 days. Utk balance yg ade Shiemz plan leh bersalin dlm 2 org lagik... hahahha... Kire ok la sangat tue kan.... Shiemz plan pun 4 org jerk.. InsyaAllahh.... Sorang 60 hari dan sorang lagik 90 hari.... hehehe.... bagus² plan shiemz nie.... hahaha
SEKIRANYA terlebey, penjawat awam boleh memohon CUTI TANPA GAJI MENJAGA ANAK @ CUTI SEPARUH GAJI mengikut kelayakan yang diberikan... InsyaAllah x lebey kot... hehehe
So, kita boleh jugak apply cuti 14 hari sebelum EDD... Leh beristirehat dulu... a week before tu consider ok laa... Mase Hadzeq dulu, shiemz apply a week before tapi delivered awal 5 hari... InsyaAllah... Kali nie x tau camne... :D

Friday, December 3, 2010

Hari Inovasi & Pelancaran Logo KPKK


السّلام عليكم و رحمة الله

Back dated nyer citer... Nie gamba shiemz ke Hari Inovasi dan Majlis pelancaran Logo Baru KPKK. Nak dijadikan citer, pagi sebelum nak ke Kraftangan, Jln Conlay. Kami kena tunggu bas kementerian. Nak harap pegi sendirik harap maklom la... Tak kose nak berjem² tue... punya la lama aku n the geng tunggu bas kementerian kot² nak ambek kitaorang kat opis, last² sampai 1 jam lebey batang idong bas pun x nampak.. sangat keciwa... Lastly, jalan kaki konon memasing merajuk nak balik ke opis.. x smp 5 minit nampak bas JASA turun dari opis.. ape lagik... tahan la bas JASA & dengan x segan silu mintak ditumpangkan ke Kraftangan, jln Conlay.. hahahha.... Alhamdulillahhh.... sampai kami ke sana....

Pastu balik tu ingat nak tumpang bas JASA. Skali, kami lak kena tinggal.. Hahaha... So nak tak nak terpaksa la x segan silu, kol pegawai² yg bawak kete utk ditumpangkan... Alhamdulillah 'En. Zizi' sedia memberikan khidmat penghantaran dengan percuma.. yang bestnyer.. bukan balik opis.. alang² dah lunch hour... En Zizi drop kitaorang ke The Mall untuk cuci² mata.... bestkan.... Haha.... Alhamdulillah..... Duit x berganjak dari poket pun.... Hahaha....

Walaubagaimana pun, Majlis Inovasi & pelancaran Logo KPKK selesai dengan jayanya....