Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Thursday, November 25, 2010

10 Weeks Pregnancy


The fetus is only about 1.2 inches / 3 centimetres long from crown to rump and weighs less than a sixth of an ounce / 4 grams. Even so, it's busily swallowing and kicking. Each day more minute details start to appear, such as fingernails and peach-fuzzy hair.
The vital organs - the liver, kidneys, intestines, brain and lungs - are fully formed and functional, while the head is almost half the length of the entire body. The forehead temporarily bulges and sits high on the head, but later will change into a more human-like feature. If you could take a look at your baby this week, you'd be able to see the clear outline of his spine. Spinal nerves stretch out from the spinal cord.

السّلام عليكم و رحمة الله

Alhamdulillah... kalu nak diikutkan skrg shiemz dah 10 weeks pregnant. Semalam pegi GMC, Gombak untuk scan. Dah nampak fetus aka baby shiemz. Tapi ape la sangat nak nampak dlm usia kandungan yang agak baru nie kan.... Kantung baby lagik besar dari baby. Ahaks... Tapi yang bestnyer semalam, doc bagik dengar denyutan jantung baby shiem.. dup dup dup dup dup! Lajuuunyerrrr..... Uwaaa... ghasse mcm x cayee.... Allah dah tiupkan roh maka berdegup la bunyi jantung baby shiem. InsyaAllah.... semoga segala berjalan dengan lancar..

Pregnant kali nie memang lain. Kali nie penyakit malas mang kuat n cepat marah.... Tapi x nak la ikut sangat... mood berubah²... Kuat makan benda² masam (pelam muda, asam etc).... Pastu agak loya² tapi tak muntah... letey layan feeling mcm nie.... asyid nak baring jer... kepala pun ghase meow² jerk.... Haihh... harap² trimester pertama jer mcm nie... InsyaAllah..

Tuesday, November 16, 2010

info traffic

INFO TRAFFIC: PERJALANAN DARI KL KE UTARA SANGAT BJALAN DENGAN LANCAR TANPA SEBARANG KESULITAN. JLN CLEAR.. TAKDE JEM.. ALHAMDULILLAH... SEMOGA AKU SELAMAT SAMPAI KE PERLIS DARUL SUNNAH.. :)

Sunday, November 14, 2010

My New Hair :D

السّلام عليكم و رحمة الله

Camne? Hensem x? Ghambut Hadzeq sebelum nie mang dah panjang... So memandangkan la dah ghamai cakap mcm gegirl.. aku pun 'paksa' laki aku potong ghambut hadzeq.. paksa ok... pasai papa dier yg nak Hadzeq ghambut panjang mcm tu... Nak tak nak laki aku pun ikutkan ajer la..memandangkan kat abwah opis dier ade kedai amoi potong ghambut tu.. so leh la bat stylo sket.. kalu kedai mamak, mang mcm abang polis la jawabnya...

Tapi bila dah potong pendek mcm nie, nampak la kelakian dier sket kan..walaupun hadzeq nie mang nampak lembut orgnya.. bukan lembut auw..auw...nyahhh!! Wajahnya nampak kelembutan tapi perangai n sifat mang kasarlaahh.. hahah....

Ade x nampak mcm seorang budak yg nak jadieq abang? Hahaha... Believe it shiem..... Mcm x pecaya... Tapi kena pecaya k... Tgk perbezaannyer k...


Saturday, November 13, 2010

Nasik Lemak

السّلام عليكم و رحمة الله


Nie menu hari nie, aku ghajin lebey sket hari nie.. Aku masak lepas solat subuh... Terasa nak makan nasik lemak buatan sendirik la plak tekak nie.... Maka dengan itu aku pun masak la.. simple2 jerk.. ikan bilis jerk... Itu pun dah sedap.. Hadzeq makan jerkk.. mau bertambah 4.5 kali jer pagi td..

Aku siap packing bawak dtg opis... Phew..bertambah² aku makan.. wakaka... sesi menaikkan berat badan kan... haruslahhh bertambah²... Tekak ni asyid nak menelan jer keje. Takpe, janji aku makan sikit tapi kerap... Herm... Aku bat banyak gak..ingat jap gi nak bw hadzeq ke taman, leh layan nasik lemak lagik... hahahah..... kritikal aku nie.. xpe la...x nak membazir... hahaha... ayat coverline.... Alhamdulillahh kenyang..... :D

Friday, November 12, 2010

Basikal Baru Hadzeq

Tgk muka orang bangun tdoo..terus naik beskal... hehehe
السّلام عليكم و رحمة الله

Tadaa... nie beskal baru hadzeq.... Dah lama plan nak beli beskal..psai beskal yg lama tu khas utk dak2 kecik jerk... so skrg dier dah agak besar so x sesuai dah naik beskal tue. bebaru nie wan dier dtg, wan dier kasik duit beli beskal.... Wan dier tanya "Hadzeq nak beskal ape?". Hadzeq jawab "Hadzeq nak beskal Ben10 ngan beskal oltromen". Sunggoh tamak anak aku nie... haha.. So, abah aku bagik la duit utk beli beskal. Suka la dier tu.... So, kami cari² la beskal yg sesuai n cantek² sket... Alhamdulillahh terjumpa gak... Mahal jugak beskal budak² nie.. Kalu yg biase² tu ade tapi takut x tahan lama... Memandangkan papa dier pun kaki beskal gak dulu, so papa dier choose this beskal... Agak mahal jugak... Papa dier kena la tambah duit sket utk beli beskal nie.. Mang cantek n berbaloi... Aku pun suka... ade 3 kaler (putih, merah,oren). Nampak kaler 'owen' nie yg cun....

So petang² mang bawak hadzeq jejalan la... Kalu x ke titiwangsa, kat area umah pun jadieq la.. Bagik dier biase ngan beskal baru... Beskal yg sedia ade tue maybe, bungkus n send back balik kampung... maklom la umah nie agak kecik, so bungkus elok² n simpan elok²... Nanti adik dier dah kuar n dah besar sket leh la ambek balik... Satu utk abg satu utk adik... Wah... beranak² aku skrg.. alhamdulillahhh...

Pasni nak ajar Hadzeq berbeskal tayar 2. Senang sket.... Umur pun nak masuk 4 thn.. certain budak dah leh naik beskal tayar 2. Hadzeq baru nak belajar.. kena la ngan mama dier yg malas nak bawak beskal jejalan.. sekali sekala jerk... Skrg nie kena gak la ghajinkan... kalu x smp bila hadzeq x pandai berbeskal tayar 2... Heheh

Wednesday, November 10, 2010

Suppliment Semasa Mengandung

السّلام عليكم و رحمة الله


Tak tahu nak story ape.. Memandangkan shiemz skrg dah hampir 9 weeks... Ape yang shiemz amalkan skrg nie banyakkan minum susu n makan asid folic... Asid folic nie mang shiem dah amalkan sebelum peknen lagik.. sebab mang bagus pun. Kalu nak info pasal asid folic leh klik kat sini--> Asid Folic. So skrg nie aku amalkan minum susu jer la... Kurangkan keje² berat... ade skali tu shiem hampir terjatuh... agak terasa jugak di bahagian ari² tu.. lepas dr tu.. terus fobia nak bat keje berat lagik... Pasni shiem nak searching senaman² yang boleh dilakukan semasa pregnancy... Harap² leh membantu aku utk meningkat kesihatan walaupun pregnant.. InsyaAllah

Monday, November 8, 2010

BreastFeed



Blog Susu Sihat

السّلام عليكم و رحمة الله
Nak berkongsi dengan rakan taulan semua. Shiem target utk 2nd baby nie nak breastfeed coz mase hadzeq dulu only 4 months. Sangat keciwaa.... Maybe time tu xde ilmu n kurang panduan... Start dari skrang shiem nak try servay perkara² yang berkaitan dengan breastfeed. Mang dah cakap ngan hubby... Mintak dier bagik semangat utk breastfeed adik Hadzeq pasni...

Mang jeles tgk rakan taulan bf.. kat mana² jerk leh bf.... if we think easy, it can be easy rite? InsyaAllahh... try my best... mang teringin sgt... dulu mase belum peknen, dlm hati mesti terdetik kalu jumpa member² yg bf.. bila la sampai masenyer aku nak bf nie... Tengok dlm peti ais masing², penuh ngan susuu... haihhh... besh..besh.. InsyaAllahh semoga niat suci murni aku nie tercapai...

p/s: 'Hati Berbunga²' Jangan marah ye kalu entry shiem pasni mang banyak bab pregnant jerk.. ahikss

Friday, November 5, 2010

2nd Pregnancy


السّلام عليكم و رحمة الله

Alhamdulillahh.. Itulah ungkapan yg dapat Shiem luahkan sebenarnya. Mang ghase x pecaye tapi kena pecaya gak. Inilah hasil usaha dan doa serta hasil penangan bermain 'futsal' & try turunkan berat badan selama nie. Hasil usaha keras,berat dari 79 kilo aku dapat turunkan sehingga ke 69 kilo. Alhamdulillahhh.... Sangat seronok bila dpt turunkan berat badan... Aku try sibukkan diri.. bermian futsal..jaga pemakanan...Badan pun terasa sihat, terasa ringan.. Aku ghase itulah kunci yang membuatkan aku boleh conceive pregnant utk kali nie. Mang atas keredhaan Allah SWT dan hasil doa aku selama nie. Sebelum nie agak mcm² jugak aku buat supaya nak conceive. Aku jumpa doc pakar (Dr Nur Fidak) @ Gombak Medical Centre. Makan ubat hormon (Clomid/Dusphaston)... Agak dekat 2 thn jugak aku berusaha. Sehingga naik berat badan aku. Ditambahkan pulak kerisauan yang Hadzeq pun dah besar. Takkan nak beranak sorang jerkan.. Ditambah lagik melihat rakan taulan dah ghamai yg menambah ahli keluarga. Sikit sebanyak ade jugak terasa hati... Terdetik dlm hati nie... bila aku nak pregnant... Duit pun dah banyak jugak habis.. Sekali checkup Rm100-RM200 jugak habiskan.. Sampai satu tahap aku dah fadeup dan aku mula bat 'derk'. Setahun jugak aku cuba x memikirkan tentang ni (pregnant). More fokus pd berat badan dan cuba kontrol pemakanan aku... Dalam masa yang sama aku berjaga²... aku amalkan makan asid folic setiap hari + x makan benda² yg tajam (air bergas, nenas dllsetiap hari. Just careful.. Alhamdulillahhh...

Cuma aku agak surprising la coz aku sibuk main futsal. Nasib baik x jadi ape². Ingat mase hadzeq dulu, aku kena pegi induksi selama 2 minggu (Khusus & BTN). Siap jungle tracking, siap main netball, siap bat aktiviti lasak². Sampaikan kawan² ade cakap "hang bat aktiviti mcm nie xpe ker? Tak mengandung ker?". Dengan slumber jer ckp "tak lah,mana ade". Alhamdulillahh.. balik dr induksi tu, check² tengok 'double line'. Hambek ko, terperanjat.... Nasib baik x jadieq ape²...

Dan yang kali nie plak, aku pas join tournament futsal @ Sport Ampang Planet. Sepanjang minggu mang training giler². Tapi mang aku terasa amat semput... Herm.... Tapi mang x budget langsung.. Mang xpikir langsung pun pasal pregnancy nie. Dan itu jugak tujuan aku sebenarnya. Nak lari dari memikirkan benda yg belum tentu aku dapat. Aku try sibukkan diri. Sebab itu bila aku test ade kuar double line aku mang x pecaya...

1st aku check sendirik kat umah (25hb Okt). Kuar double line tapi agak samar (blur) line yg satu tu. Aku relek dulu.. Aku x excited sangat lagik...aku x story laki aku... aku diamkan ajer... ahiks.. takut dikatakan aku yg beria lebey... Pastu dlm 3,4 hari pastu aku test lagik (29hb Okt). Mang nampak kali nie 2 line.... Time tue sesudah solat subuh... Aku pun beria la tunjuk ngan laki aku.. Laki aku ye ye kan ajer..mcm x excited.... hahahha... kecik atiaku... Maybe dier takut nak mengiyakan... Dier tgk balik.. then dier bace kat pamplet test kit tue... mulala dier tersenyum... Baru ladier usap2 perot aku... Adeihh... sebak hati aku time tu... Terasa aku nie baru dpt bagik satu kebahgiaan yang tak terhingga utk hubby aku... Ini yg dier harapkan sebelum nie.... Dier pun mcm x percaya... Dier suh beli lagik test kit (31hb Okt). Kuar terang benderang 2 line.. Sampai 3x test... Then pegi klinik bat test skali lagik.. Haha..beria betul... 4x test... Alhamdulillahh.... Hampir 4 tahun baru dpt bagik adik Hadzeq. Excited mengalahkan org baru kawen... baru nak dpt anak sorang... memang betul... perasaan nie lain jer ghase... satu kelainan...satu kebahgiaan....
Ahhh.. rindunyer ghase nak baby...... nak bau baby... nak pegang baby... 1st yg aku bayangkan bila pregnant, aku nak 'Full Breastfeed' InsyaAllahh.... Harap² kawan dapat bagik semangat n dorongan k.... AMin. Doakan aku selamat ke akhirnya ok....

Wednesday, November 3, 2010

Banjir

السّلام عليكم و رحمة الله
Memandangkan sekarang musim hujan dikawasan utara. Shiem sebenarnya amatlah ghisau dengan family kat sana. Tapi alhamdulillah,banjirpun xdelah teruk sangat dikawasan rumah shiem n kawasan umah saudara mara di Simpang empat, Kuala Perlis dll tempat.. Semoga family shiem@ Perlis dijauhkan dari sebrang malapetaka hendaknya.... Amin

Tuesday, November 2, 2010

Alhamdulillah.. Finally....


السّلام عليكم و رحمة الله

Finally, shiemz x tau nak story ape sgt hari nie... Ghase Terujer Ghase Gembira Ghase x Percaya Ghasa Bahagia.. Sukar nak digambarkan perasaan & keadaan sekarang nie.. Ghase bersyukur sgt coz selama hampir 4 tahun menunggu nak bagik adik pada Hadzeq. Sangat bersyukur.. Macam x berapa nak pecaya... Macam bermimpi pun ade... Sampai 3x aku test kat umah...betul ke nie? Arghh... Sampaikan malam tadi jumpa doc & test kali ke 4.. Kuar double line jugakk.. baru pecaye... Nak scanpun mesti x nampak lagik.. So, nak excited lebey² pun masih baru... tapi aku pecaye & yakin... [IM A PREGNANT WOMAN] now... (nanti shiem story lagik... masih diawang²an). Alhamdulillahhh...............

Monday, November 1, 2010

LANCER for sale


Gambar contoh

LANCER FOR SALE



Model Lancer GLS 2.0
Year 2008
Paddle shifter 6 speed
Millage 31K
Color Red
Asking price RM88K (nego) without accessories

Price will increase with the following item below:
Fully accsesories :
- Recaro A8 (merah body shell silver) – RM6K
- Sport rim forge from rays 18′ – RM4K
- Touch screen OEM for evo x – RM2.2K
- Spoiler evo x – RM500
- Bumper evo x (rear + front) – RM2.6K
- Evo x twin exzoz – RM950

Price with accessories : RM 104,250(firm)

FOC : standard rim gls 16' + rear bumper OEM gls

For more information plz call Me:012-6060940 @ Alfian : 0123452403