Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Sunday, October 31, 2010

Akhirnya 100

Akhirnya dah ade 100 orang yg folow blog aku. Alhamdulillahhh... Thanks pada rakan taulan yg folow blog shiem nie... Walaupun shiem nie jarang² update. Blog shiem nie wujud since 2005 tp on off... nie kire stable la... Shiem nie bukanlah kategori blogger tegar.. Dulu ye la... skrg bila dah bkeluarga.. mase mang terhad.. Asal nak bukakblog jer, ade yg mengacau... hubby pun x bagik bukak internet selalu... Suh ngadap dier jerk... Kalu kat opis pun terpaksa la curi². Keje banyak nak kena setelkan... Tapi shiem kagum ngan rakan taulan yang blh update hari². Ade sajer idea ade saje cerita... Shiem kekadang pun pikir ape nak type kat dlm blog. Ahiks.... Whatever,tahniah pada 'Mata Hati' coz jadieq org ke 100 yang folow blog shiem... thanks all..

Saturday, October 30, 2010

Nogori vs Kelate? Which One?

Nogori vs Kelate? Which one u choose? Me? Kawe ore Nogori.... hahahah.... Tapi aku sokong sebab Zakuan ngan Aidil jerk... ahaha... gatei benor....

Tak Paham & Kompius


BACHOK: Akibat kesempitan hidup, 12 beranak terpaksa bersesak dalam kandang lembu diubah suai menjadi bangsal mereka di Kampung Pak Mali, Bakong dekat sini, sejak setahun lalu.

Walaupun hidup dalam keadaan sukar dan serba kekurangan, itu hakikat terpaksa dilalui keluarga Salma Mamat, 36, dan Zakaria Abdullah, 42, selepas dihalau pemilik rumah sewa mereka di Pekan Gunong sebelum ini kerana tidak mampu membayar sewa.

Salma berkata, suaminya yang bekerja sebagai buruh hanya mampu menyediakan makan minum ala kadar untuk keluarga.

“Kami tiada pilihan selain tinggal di dalam bekas kandang lembu ini sebagai tempat berteduh dari hujan dan panas. Jika hujan lebat, tanah yang menjadi lantai rumah kami akan becak menyebabkan kami bertambah tidak selesa,” katanya sayu.

Dalam menjalani kehidupan seharian, pasangan itu terpaksa bersesak-sesak dengan lapan anak berusia antara setahun setengah hingga 22 tahun selain dua menantu iaitu isteri kepada anak sulung dan kedua mereka.

Biarpun sejumlah 12 orang tinggal di dalam bangsal yang serba daif itu, keluarga Salma hanya mempunyai satu katil buruk sebagai tempat tidur paling selesa.

Lapan anak Salma dan Zakaria ialah Mohd Badrul Hisham, 22; Mohd Badrul Azizi, 21; Sri Dalila, 18; Mohd Badrul Fauzi, 16; Mohd Badrul Hakimi, 15; Mohd Badrul Aminuddin, 13; Sri Mas Ayu, 6, dan Sri Dahlia Natasya, setahun setengah.

Menurut Salma, hanya dua daripada anaknya iaitu Mohd Badrul Fauzi dan Sri Mas Ayu bersekolah kerana mereka tidak mampu menanggung persekolahan anak yang lain.

Katanya, biarpun anak sulung dan keduanya sudah berkahwin serta bekerja, namun mereka terlalu miskin untuk membantu keluarga.

“Malah, isteri mereka turut tinggal bersama kami, menjadikan keadaan bangsal kami bertambah sesak. Dua anak lelaki saya hanya bekerja sebagai buruh dan mereka juga tidak mampu memiliki rumah sendiri.

“Memang sukar bagi kami meneruskan kehidupan setiap hari dan hanya mampu menikmati nasi berlauk kangkung dan budu. Jika teringin sangat makan lauk ikan, anak saya akan mencarinya di sekitar bendang dan sungai berdekatan,” katanya.

Salma berkata, dia sekeluarga amat mengimpikan sebuah rumah yang lebih sempurna bagi membesarkan anak.

“Rumah adalah keutamaan saya ketika ini, tambahan pula musim tengkujuh akan tiba tidak lama lagi.

“Jika kami masih tinggal di bangsal ini bermakna sepanjang malam kami akan tidur beralaskan tanah yang basah selain menghadapi masalah bumbung bocor,” katanya.
Article: Hmetro
________________________________________________________
Aku kompius jap, dalam Kepesatan Pembangunan Di Malaysia nie masih lagi ade manusia yang tido di dalam kandang lembu...tido di bawah jambatan... Kadang² aku jumpa pemintak sedekah.. Seorang wanita bertudung litup,pakaiannya cantek (malah lagi cantek dari baju aku) & sedang mengendongkan anak tapi aku tgk anaknya siap bersubang emas... Wanita tu plak masih sihat walafiat walaupun aku x tahu ape sebenarnya masalah yang dihadapi olehmereka.. Kadang² aku ghase terpanggil untuk menayakan soklan nie.. Siapakah yang harus dipersalahkan? Attitude sendiri yang lebih cenderung kearah sikap 'malas', hanya tahu mengharap atau orang lain yang lebey mementingkan diri tanpa memikirkan kesusahan orang lain? (tak perlulah aku besarkan skop nie kepada pihak 'di atas', cukup sekadar kita sebagai manusia yang punya sikap prihatin-peace no war. :D

Friday, October 29, 2010

| KEJAM

السّلام عليكم و رحمة الله

Manusia zaman skrg memang kejam, lepas kes arwah 'Nurin Jazlin', nie plak kes yg lebey kurang sama.. di bunuh dan disumbat ke dalam beg pakaian. Ape nak jadieq zaman skrg nie.. Manusia dah hilang pertimbangan... dah hilang sifat keperimanusiaan... hilang sifat kasih sayang sesama manusia... Bila nafsu menguasai diri, inilah jadinya. Semoga kita dijauhkan dari manusia yang bersikap 'binatang'.

Article: Hmetro

Wednesday, October 27, 2010

~Al-Fatihah~


السّلام عليكم و رحمة الله

Baru dapat berita. Kakak abah a.k.a Mak sedara saye baru jer meninggal dunia baru sebentar tadi disebabkan penyakit kencing manis. Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Al-fatihah. Shiemz x dpt balik untuk menziarahi arwah.. Walaubagaimanapun, doa Shiemz kirimkan dari jauh... Setiap yang hidup pasti akan mati. Kita yang masih hidup nie, sentiasa la beringat... Ajal maut x menunggu samada kita bersedia atau tidak...

Paul Sotong Kurita Piala Dunia Mati


السّلام عليكم و رحمة الله

Nampaknya tiada lagi kisah si sotong kurita, Paul yang akan didengari selepas ni apabila ia mati di akuarium yang menempatkannya di German disahkan mati. Paul menghembuskan nafas terakhir dalam tidurnya, menurut Stefan Porwoll, pengurus Pusat Hidupan laut di Jerman.

Paul menetas dari telurnya di Pusat Hidupan Laut Weymouth, England sebelum dipindahkan ke cawangannya di Oberhausen, Jerman. Nama Paul diambil sempena tajuk sebuah sajak oleh penulis buku kanak-kanak Jerman, Boy Lornsen: Der Tintenfisch Paul Oktopus. Menurut pengarah hiburan Pusat Hidupan Laut, Daniel Fey, Paul sudah pun menunjukkan kepintarannya sejak kecil lagi.
Aku baru plan nak tanya Paul. Antara N9 vs Kelantan sape juara.. hehehhe

Tuesday, October 26, 2010

| MODE : PANAS HATI


Credit : Ujang
السّلام عليكم و رحمة الله


Hari nie hari 'Panas Hati Sedunia'. So, aku mang nak luah la ape yang aku ghase.... Terpulang kepada penilaian korang....

Ape tujuan HRMIS? Buang duit gomen jer la kalu kita x guna sebaiknyer kan? Ade ke patut suh aku cari maklumat gaji, gred/tarikh memangku/KUP dan No IC, suh aku check payslip sorang²?? Pastu aku mintak bantuan org HRMIS, dier kata aku seolah² nak lepas tangan?? OMG!!! Plzzzzzzzlahhhh~!!!! Saye bukan mcm awak yek. Saye xkan 'suruh @ arah' orang mcm tu jerk.... Saye sedar sape saye :D

Pastu main cakap belakang lak... "Saye suruh dier, dier suruh orang". Memang aku x dengar sendiri dari mulut dier tapi aku kenal sape dier.... Bukan aku nak tunding jari pd dier.. AKu kenal dier.... Sape dier.....

Aku keje ikhlas ke tak, aku x penah pikir... Pegawai aku bagik keje...aku buat..... Biarlah keikhalasan tu Allah yang tentukan.... Yang aku hangin pasal attitude dier tu.... Almari file depan hidong pun arah oarang.... Awak tu suka mengarah orang.... Main arah jerk... Perkataan 'tolong' pun xde.... "Ambek fail nie" "ambek fail tu" "bat itu" "bat ini".... Aku bukan x leh diarah.... Tapi berbudi bahasa la sket.... awk tu pun 'kerani' mcm sy gak dulu... Jangan nak mengalahkan PSU aku.. KPSU aku.... KPSU aku pun pun pandai sebut perkataan 'tolong'.... Mase aku dok KeKKWa dulu... mang dah mengamalkan dan dididik sikap 'Budi Bahasa Budaya Kita'. Boleh jerk kuar makan skali..main bowling skali... Even kita memanggilnya 'bos','cik','puan'.... Tak hilang hormat pun....

Kat sini, walaupun aku dah setahun ++ tapi aku masih belum dapat men'sebati'kan diri aku. Maksud aku mcm tepong yg diulik ngan air.... dilenyek² menjadi sebati...

Mase kat KeKKWa dulu, aku happy jer keje...tak terlintas dlm kotak pikiran aku nak mintak tukar, nak kena transfer 24 hours... Kat sini aku ghase mcm²... Mang aku nie jenis yang huha huha hehe hehe... Tapi jangan ingat leh pijak kepala aku mcm tu jerk.... Aku bukan jenis 'ekon' punya orang... Keje orang bagik, aku buat... Aku bukan jenis, dah buat baru bagik.... hahaha... Plzz lahh.... Kita sama² melayu ok.... Sama² keje cari makan... Jangan kau jenis 'wokeholic', orang lain nak kena 'wokeholic' gak... Kau keje sabtu ahad, orang lain nak kena keje sabtu ahad gak... Takleh ke kalau pegang prinsip 'janji keje siap'.. Kau nak 'ekon' ke nak 'kipas' ke.... Aku x pedulik la tu semua...

Jenis aku... Ape yang aku ade..ape yang aku dpt skrg nie... alhamdulillahhh... aku bersyukur.... Tak mintak lebey.... Aku takkan keje lebey sampai aku sanggup tinggal anak laki bagik bibik uruskan.... plzzz lah..... Kau nak tgk laki kau kawen ngan bibik, boleh la... Arghhh.... aku x kesah la..tu hal rumahtangga kau.... Tapi bab keje, tolonglah jangan lebey dari pegawai.... Kau nak tgk aku protes oneday... silakan..... aku x takut punyaa.... even aku kena transfer pun aku x takut.... sebelum nie pun nama aku naik kena pegi 'Bhgn Muzik' pun, aku ikut perintah.. Even xde discuss... tetiba aku tgk nama aku ade tertulis kat 'transfer order'.... Pastu siap suh aku photostat plak tuh.. Tak ke bodoh namanya tue.... hahahaha.... Pastu siap tanya aku, "xpe ke".. Boleh ke aku kata "tak mau??".

Hello..... aku keje dengan gomen, mang dah tertulis agreement "MENGIKUT PERINTAH". Aku xde hal punya.... tapi biarlah dalam keadaan yang elok... Jangan buat orang tu terasa 'terinaya'. Terasa seperti 'di anak tirikan'. Sesungguhnya mang aku terasa mcm tu bila aku keje kat sini.... Aku paham, sape ade ilmu dialah berkuasa.... Tapi kau ade hak ke nak tindas org itu org ini even ko ade kuasa?? (aku citer nie berkaitan skop @ dunia aku). Tapi xpe, slagi aku leh tahan... aku akan bertahan.. jangan sampai oneday,aku hilang hormat ngan kau...

Saturday, October 23, 2010

Small Gathering PCM @ JJ Setiawangsa


السّلام عليكم و رحمة الله
Sabtu lps aku ada mini gathering PCM (perkahwinan.com.my). Actually PCM ni dh lama aku join time aku bz nk prepare utk wedding aku thn 2005 (anggagement) & 2006 (wedding) dlu mmg byk info psl persiapan kawin kt PCM mmg aktif jugak la & ghamai gk kwn2 alam maya aku kenal thru PCM tp sejak akhir2 ni ghasanya PCM dah semakin suram n ghamai yg bz kt blog & fb.

So dengan x sengaja bebaru nie salah sorang member PCM aku ajak bat mini gathering... Dan secara senang hati aku pun terjoin skalilah.... Bukan slalu ank leh join.... Lama x jumpa geng² PCM nie.... dari tahun 2006 tue ade yg dah anak 3 pun ada.... haihhh.... jeles guwee.... hahahha.... Sebelum nie PCM ade gak bat gathering kat Titiwangsa ngan Bowling Alamanda...Tapi aku x join.. Kalu join pun yg mini² jerk... hahah....
Actually seronok dapat jumpa kawan² alamaya nie... Bukan sekadar dpt jumpa n bersembang tapi dapat meluaskan lagik tali persaudaraan dlm 1 Malaysia... wah... gempak ayat aku.... hahha.. Tapi itulah sebenarnya.... Hari tue just utk mummy n babies jer.. so hubbies not allowed la. Hahaha.... So, hari tu hubby aku hantar aku ke JJ Setiawangsa... Aku just bawak hadzeq ke sana. Aku orang pertama yang smp ok... Kendian disusuli dengan Zura bersama Mak ngan anak²nya (Irdina, Emelda & Iman). Kendian baru 'Puan organiser' Erryn wiz Tisya. Then Nana wiz Damia, Shana wiz Iman. Last 2 org 'gadis' baru smp iaitu Yan wiz Ana (bulan)... Dululah gadis, skrg idak la gadis lagik... kui².... So berjumpalah kami @ A&W, JJ Setiawangsa... Belbagai citer pelbagai perangai ade... hahah...

Pegi dari kul 11 smp la dlm kul 1 lepak kat A&W.. Menyembang dan melayan kerenah anak².. Sangat terujer aku memegang Iman.. Both of Iman (Shana & Zura). Badan besar dari mak derang.. giler gebuu.... Haha... InsyaAllah kalu ade rezeki aku pun nak merasai kegebuan baby mcm tu.... hahah.. dah lama x pegang baby nie... nak masuk 4 tahun dah anak teruna aku tuh... Huhuhu.... Whatever, thanks all... dapat gak berjumpa... sangat terujer... sangat seronok... Thanks pada zura coz tolong snap gamba walaupun gamba ade yg gelap..ade yg cerah sgt... Aku edit gak la... kasik cun.... Malas lak aku nak snap² time tu... heheh.... Actually gamba mang banyak tapi sape nak tgk, masuk fb aku k... :D

Friday, October 22, 2010

TOURNAMENT~ Futsal Lelaki/Wanita MAKSWIP 2010

السّلام عليكم و رحمة الله
This week aku bz ngan Futsal coz ade tournament anjuran Majlis Anggota² Kerajaan Wilayah Persekutuan @ Sport Planet Ampang. Dengan stamina kurang..Training pun sehari ke dua hari jer seminggu... Sominggu nie mang berlumus tungkus la.. 3 hari berturut² latihan @ Gelanggang Futsal Segambut. Sangat penat & letih... Badan pun terasa sengal²... Tapi gagahkan juga bila memikirkan nak membakar kalori (lose weight). Pastu segak ghajin bersukan n senaman/jogging nie badan terasa ringan sikit.. Takdelah aku terasa berat sgt badan nie...


Pengalaman bermain futsal n menyertai perlawanan futsal nie mang memberi banyak pengalaman pada aku mcmana cara handle bola... Even aku diberi tanggungjawab sebagai goal keeper n kadang sebagai defend... Dalam perlawanan mcm nie stamina yg tinggi amat penting.. Pancet woooo..... Tapi amatlah gembira... Selama 2 hari aku bmain... Takdelah kata nak mengharapkan kemenangan coz mang dah tahu mang akan kalah... Mana taknyer... mcm agensi kerajaan yg join termasuklah KWSP, MSN,JPA,EPF,Pelancongan, Felcra DLL. Dan x kurang jugak gegurl² yg join futsal nie badan boleh tahan... ade yg gempal...yg kurus yang kecik... dan macam 'jantan'pun ade.... Nampak perbezaan stamina n cara derang bmain.... Skill main pun boleh tahan... seperti profesional... siap gelecek.... perghhh.... respect la aku ngan derang... Terujer tul aku.... Sebelum nie bukan x jumpa tapi xdelah nampak power sgt tapi hari tu semuanya ade.... Aku beruntung....


So, InsyaAllah pasni ade tournament mana² kalu leh nak join... Sekadar mencari pengalaman dan meningkatkan stamina... Tak semestinya kita main futsal nie kita lasak @ ganas tapi memberi kita berfikir mcmana kita nak handle sesuatu padang @ bola @ pihak lawan tu... Cara merancang strategi jugak penting..dan bukan sekadar cakap pandai dan menunjuk bagus walau kita nie mang dah terra bmain....


Sebelum nie, aku bmain futsal aku just pakai kasut jogging.. Tapi nak tournament punya pasal.. sanggup tu beli kasut.... Huhuhu... lagipun kasut tu leh bat jogging jugakk... Harga tu sila la refer di kedai² sukan yek.. kang citer, riak plak... hahaha... Sanggup korek tabung nak beli kasut weh... semangat......... Alhamdulillahh..segalanya telah selesai.... dan aku berbangga dengan diri aku.. Aku happy.... dan aku suka sukan² lasak mcm nie... tak bermakna dah jadieq isteri @ ibu x boleh main futsal kan.... yg penting semangat dan galakkan drpd orang tersayang... Thanks laling~! :D



Wednesday, October 13, 2010

RM1~ Menarikss

100 million guests flown, RM 1 low fare celebration

السّلام عليكم و رحمة الله

Diumumkann.... hahah... sape yg kaki melancong... kaki berjalan... duit kurang... jom masuk laman web Airasia... Aku pun nak gak la plan nak jejalan.. nak bawak small family aku nie vacation... dah lama benor x vacation.... Bukan senang dpt peluang nie kan.... InsyaAllah... balik kang nak kena diskusi ngan hubby terchenta....