Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Wednesday, September 29, 2010

Hari Raya | Kalori | Diet

السّلام عليكم و رحمة الله

Dah lama x menulis ape² dlm blog.. memandangkan sekarang nie dah ade facebook, so blog nie mcm dilupakan jer la plak.. Haihh... Syawal pun dah nak habis dah nie, alhamdulillahh aku dah setel 6 hari... gantinya 3 hari jerk yg lebey tue bat utk posa 6. Untuk tahun nie aku mang x sempat nak bat open house... Sebabnyer mang pack every week, so ziarah rumah rakan taulan jer la... Nak citer bab 'Ziarah' nie, semuanya bsangkut ngan makan selain dari mengeratkan siraturahim kan... So, korang camne badan susut ke lepas raya? Atau mencanak naik jarum timbangan berat badan tue? Aku tahun nie alhamdulillahhh.... sejak dari sebelum puasa sehingga habis puasa aku berjaya turunkan berat badan aku. Dari 78....77....76.5....74.5....73...72.5...71 dan sehingga ke hari nie berat aku turun mencecah sehingga ke angka 69. So totally i lost my weight is 9 kg already. Alhamdulillahhh.... Jangan tanya macamana aku buat.... Semuanya atas hasil usaha aku sendirik sebelum nie.... Dari segi cara pemakanan aku, dari segi senaman aku dan ape yg membantu aku dlm menurunkan berat badan... Bukan senang nak menurunkan berat badan orang yang bernama Nur Shiema Halim nie. Aku mang sejak azali jenis badan berisi.. dan x penah aku merasa erti 'kurus'. Tak ade dlm kamus hidup aku tersimpan perkataan 'kurus'. Tapi walaubagaimana pun aku sedaya upaya nak menurunkan berat badan seperti zaman sebelum aku kawen... walaupun x kurus tapi bagi aku berat time tue sangat bagus... Dan aku sedaya upaya nak ke arah itu sekarang nie... DOAkan aku ye kawan²...
Tapi yang bestnyer.. setelah aku agak 'susut' nie, suar jeans aku yg dulunya aku bawak balik kampung sebelum nie coz x muat dah dapat aku sarungkan kembali... Hoyeahh~!! Sangat gumbira.... sangat terujaa.... Aku akan berusaha untuk turunkan lagi berat badan aku nie..
Balik kampung hari tu pun, mama abah & adik badik aku dah tegur yg aku dah 'susut'. Derang suh aku maintain.. Ape?? Maintain?? Aku punya lah nak turunkan lagik berat badan aku nie... yg aku kategorikan masih oberwet.. Aku mesti usaha..aku mesti rajin meng'aerobik'kan diriku di rumah.. hehehe.... Hanya 20 minit untuk satu hari okeh! InsyaAllahh....
Tapi yg kelakarnya, kawan² aku kat opis nie kena la tahan telinga ngan aku... Mana x nyer, antara ayat² yang kuaq dr mulut aku "weh, korang nampak aku susut x?" "Nampak aku kecik x?" "nampak aku kurus x?".. Aku pun x pasti smp bila persoalan tu akan terpacul dr bibir aku yang munggil nie.. Haha... Yela tengah terujerkan... So kena la tahan tinga... Ingat senang ke aku nak 'susut'kan badan?? Pheww.... fenat okeh.... Nak mendapatkan pujian @ teguran dari 'orang² tsayang' disekelilingku bukan senang... Aku betul² memerlukan pujian @ teguran itu untuk menaikkan semangat aku supaya ingin lebey berusaha dengan lebey gigih lagik.. gigih okeh!! Husband aku pun banyak memberi kata² perangsang... Tapi sejak dua menjak aku berdiet nie, dengan dia² pun nampak susut.. Actually badan dier lagik cepat turun dari badan aku. Kenapa?? Sebab yang pertama: Metabolisme dlm badan dia sangat tinggi... why aku cakap mcm tue coz dier kalu makan mang banayk tapi mudah di hadam dan dicernakan... so every mornink mang dier conque bilik air berjam² lamanya... Aku lak, mau 2 hari x masuk toilet utk membuang tu biaselah.... Dan sebab yang kedua: Dia seorang yg kuat bersukan... Main badminton main bola... Mcm aku plak nak harapkan aerobik tu jer la...dan kadang aku main futsal... Tue yang membezakan badan dia n badan aku... Dan sememangnya dier lelaki dan aku wanita kan... heheh... Itulah perbezaannya. So bagaimana pun aku kena terus berusaha dan bertekad untuk teruskan berdiet. InsyaAllah..

Monday, September 27, 2010

Hari Raya 2010

السّلام عليكم و رحمة الله

Tahun nie mang berlainan hari raya aku. Sebab tahun nie 1st raya di KL then raya ke 5 baru balik ke Perlis... Then ghaya ke 5 balik perlis pun kuih muih dah tinggai serdak.. hahaha... Nasib hakak aku ade so, kitaorang jejalan di hari raya ke Padang besaq... So uols tgk jer la gamba.. Aku amleh nak citer... hehhe..





Monday, September 6, 2010

SELAMAT HARI RAYA ADILFITRI

السّلام عليكم و رحمة الله

Buat tatapan semua bloggers, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin. Untuk pengetahuan semua... tahun nie turn aku beraya di Key Ell... dan nie adalah tahun ke 2 aku beraya di Key Ell... dan nie tahun pertama aku beraya di Key Ell selama 5 hari.. Huhu.. sangat x best wokehhh.... yela, mana nak sama beraya di kampung sendiri kan.... nak² lak smp ghaya ke 5 aku kat sini.... Tak penah lebey dari 2 hari aku beraya di Key Ell sejak aku bujang lagik.. nielah 1st time... Semuanya gara² hubby aku lambat apply cuti.... Phew.... Tapi xpelah.... nak bat camne terpaksalah mcm tue... tapi next time aku akan pastikan hubby aku ambek cuti lebey awal lagik... Memandangkan aku beraya smp ghaya ke 5, aku nak list umah kawan² yg bat open house... Huhu... aku nak terjah.... nak kutip duit ghaya... InsyaAllahh...