Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, November 23, 2009

Musim 'berkhatan'

السّلام عليكم و رحمة الله

Dah selamat anak buah shiem 3 org nie berkhatan hari nie. Tapi malangnya shiem x dpt nak tgk derang berkhatan coz still kat KL lagik... X sabar ghasenyer nak balik kampung... Nak jumpa ngan derang... Ghaye haji nie InsyaAllah aku balik kampung. Maybe malam ghaye aku balik. So korang ade ke anak sedara ke ataupun anak ker yg berkhatan? Biase la hujung2 thn nie. Musim cuti sekolah.. pakat berkhatan beramai2.... Gambar kat bawah nie, along aku yg anta.... Hehe.. mcm x caye anak buah aku dah besar belaka.... Sorang darjah 4, sorang darjah 2 dan sorang lgik tadika.... muaahaha.. dah besar anak buah aku...

Wednesday, November 18, 2009

Tak tahu 'Tajuk'


السّلام عليكم و رحمة الله

Tak tahu nak kasik tajuk ape. Tapi ape yg Shiem nak citer tentang tentang bantal kat kusi L Shape shiem nie. Yang dulunya berwarna hitam dan kini telah bertukar warna. Yang mana kini kaler menyerupai kaler langsir rumah shiem. Sarung bantal nie hasil keje tangan mama shiem. Thanks ma~!! Love you...
*Abaikan 'tiyak' darling saye tue yek... hehe

Tuesday, November 17, 2009

Shiemz Make Over

السّلام عليكم و رحمة الله

Hari nie boleh dikatakan setengah hari jugak aku mengadap youtube. Keje x berapa nak banyak... Maklom la unit aku nie ikut musim. Sekali musim bz mang x hengat donia la... Malam jugak aku balik umah. So hari nie x berapa nak banyak keje, member aku dpt link youtube tentang make up tutorial from Michelle Phan. Aku x kenal sape Michelle Phan ni tapi dier nyer tutorial make over nie mang superB wey...

Mang best n dpt banyak gak ilmu make up.. Mcm² ade, smokey eyes la..Party make up la..Valentine Make Up..so sebelum nak kemana² n nak pandankan make up dgn situasi, leh la menjenguk kat Michelle Phan nyer tutorial. Mang maveles... Bila aku tgk dier make up, ghase membuwak-buwak akunyer perasaan nak make over muka aku sendirik... hehehe...

So balik umah.. lepas mandi n smp sekarang dah kul 1130, muka aku disalut dgn make up.. huhu... Somi aku pun heran tgk aku...

Tapi bila korang tgk betul² mang bagus.. cara dier make over mang simple n cincai jer tapi nampak kemas n cantek... pergh... terujer aku tgk... muka dier pun cun... So, aku pun make over muka aku la n berharap cun mcm Michelle phan tue... hahaha... Padahal dah mcm opera cina dah aku tgk... wekeke

Nielah hasil aku make over muka sendirik. Masalah aku, mata aku nie jenis xde kelopak... so kalu buh eyeshadow pun mcm x berapa nak nampak... Kalu nak pakai, kena la tebal sket... Huhu.. Agak beria pulak bila eyeshadow nie diletak tebal²kan... So aku try la sedaya upaya...
Anatara barang make up yg aku gunakan:
  • Krim muka Safi
  • Conceler MAC/Bodyshop
  • Bedak Miyami Cosway
  • Eyeliner MAC
  • Eyeshadow Revlon (Puple Pink)
  • Mascara Maybeline
  • Blusher Silkygirl
  • Lipgloss Maybeline









Sunday, November 15, 2009

Wekend Day


السّلام عليكم و رحمة الله

Weekend... rutin shiem mcm biase la.. Benda wajib basuh baju + Vacum + mop lantai + Lipat baju.. Kotak² yg dlm bilik semua dah setel shiem ngan hubby keje kan... Clear dari pandangan mata... Hadiah mase kawen tue, ade yg antaranya shiem sedekah kan jer kat MIL supaya leh sedekah² pada org yg memerlukan.. heheh.... Mase kawen, banyak sgt hadiah yg kami masih simpan. Pinggan mangkuk yg banyak skali. Nak bat ape kan banyak². So, sekarang dah setel bab² barang tue... Dah x yah pikir.. Skrg nie nak deco bilik² lak... Langsir utk bilik belum ade lagik. Skrg pun pakai yg lama lagik... Kata nak ade tema setiap bilik. So harus la bat slow². Sekaligus x mampu la... hehehe....

Hari sabtu mang sehari suntuk duduk kat umah tapi malam ade gak lepak minum kat luar ngan kawan². Hari nie lak kuar dr kul 1 jejalan dekat The Curve. Terserempak pulak ngan Shani aka Zura. Mak yong yg dah mengandung anak ke tiga tue... hnss... subur betul... jeles aku... hehehe..

Kul 5++ baru sampai umah... Balik umah tgk CD GI JOE lak... Sesambil tue aku update la blog nie... hehehe... Camne ngan hari minggu korang... Bosan ke best? Watever, selamat berhari minggu k...

Tgk la hero² shiem nie... tue jer la kejenyer... hehhe

Friday, November 13, 2009

TASKA + Teman tapi mesra HADZEQ

السّلام عليكم و رحمة الله


Dah lama x citer pasal my hero. Sejak berpindah umah, topik yg agak extreme aku pikir adalah pasal TASKA Hadzeq. Letey memikirkan... Tapi alhamdulillah seminggu ++ berada kat TASKA 'baru', hadzeq look very happy wiz new taska. Actually, nak dijadikan cerita. Selepas Hadzeq dihantar ke rumah baby sitter yg dikenali 'mummy', Shiemz hantar Hadzeq ke Taska Manja Al-Hidayah @ Segambut. Hari sebelum Shiem hantar Hadzeq ke Taska nie, shiemz bawak hadzeq gunting rambut kat Sri Gombak. Then terjumpa satu taska. Penuh warna warni, ada playground n sangat menarik.... Hadzeq said "Mama, taska la mama" sambil jari ditunjuk ke arah taska tue. "Hadzeq nak pegi taska". Wah, semangat anak aku nak pegi taska.

So, esok harinya.. Aku bawak pegi taska tersebut. Bila sampai.... Berkerut² muka hadzeq.... Then dier mcm x nak turun dr motor n masih berpaut pada motor. Shiemz cakap "Jom pegi taska, semalam kan Hadzeq ckp nak pegi taska". Then sesampai jer kat taska tue.. dier x nak masuk... Lastly dengan shiem skali masuk dlm taska tue.... 2 sejam lebey gak nak ambek mood dier.. Aku beredar setelah tgk dier kusyuk bermain dgn kawan2. Then shiemz dengar dr luar pintu, hadzeq menangis... alahai... anak mama nie..... Esok pun mcm tue gak....

Lastly, somi tersinter cakap.. "Hadzeq x mau pegi taska ni sebab x nampak mcm taska pun". Hehehe... Aku boleh gambarkan taska tue seperti rumah org jerk.. Kosong.... xde playground xde keceriaan seperti taska² yg kiter tgk... Just makan tdo main tgk tv... that's all. Yg jaga tue pun makcik dlm umur 50++ n sorang budak muda.. Lastly, aku cari lagik taska petang tue ngan hubby. cari punya cari... jumpa satu taska nie.. n sembang panjang lebar ngan owner Taska Bistari nie... So, banyak la persoalan aku kan... Lastly esoknya aku hantar ke Taska Bistari.. Tapi kali nie Hadzeq yg turun dr motor.. masuk ke taska dengan senyuman manis nya...

Fuh, dlm hati aku "lega". Siap main2 dulu la kat playground tue.. Kasik warm up... Tapi aku dah x ley tunggu lelama coz nak pegi keje.... seperti biase, memula kena tinggal introduction mang kena menangis dulu kan... biase la tu kan... Tapi esoknya.. lusa..... sehingga hari nie alhamdulillahhhhhh sgt². Dah xde nangis²..... Dier yg masuk dlm taska... Siap leh salam ngan teacher semua la... Alhamdulillah... Lega aku ghase.. lega sangat²~!! Teacher Siti iaitu owner taska tu pun soft spoken....

So skrg nie kalu tanya hadzeq, "Hadzeq nak pegi mummy ke taska?" Dier cakap "Nak pegi taska, x nak mummy.." hehehhe... So, thanks to all my friends for your kind words n any suggestion.. im appreciated~!! Muahh all~!! :)♥ ღ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nie pasal teman tapi mesra Hadzeq. hehe... That boy namanya 'AZIQ' bukan 'HADZEQ'. Dua² orang nie kalu berjumpa, mang xleh nak berenggang... Memula 'Hadzeq' masuk umah 'Aziq'... Then bila aku panggil 'Hadzeq' balik, 'Aziq' pulak yang nangis... Lastly, 'Aziq' pulak masuk umah 'Hadzeq'. Bergilir² mcm tu la.. Tapi bila 'IRFAN' panggil 'Hadzeq', masing² mcm nak mengelakkan diri.... hahahha... Takut la tue dua² org tue... 'Aziq' + 'Hadzeq' dlm pagar umah manakala 'IRFAN' diluar pagar umah... Bila 'Hadzeq' melayan 'IRFAN' lelama... 'Aziq' jerit 'Hadzeq......... masukkk'. Hahaha..... sian 'IRFAN' kan.. What aunty can do for you dear.... Aunty dok dlm rumah bat derk jerk... Kang bergaduh lak 3 ekor kat dlm umah nie.... Tapi mang nampak keserasian dua² orang nie... Itulah seperti yang aku katakan... Budaya orang melayu nie berbeza.... 'Hadzeq' panggil 'Abang Aziq' Tapi 'IRFAN' bahasakan 'kau''aku' sajoo.... heheheh

Main² la Hadzeq nie... buat mata cam tu.. Abg Aziq suh posing tu...

Sama besar gak tapi Abg Aziq dah 3 tahun+..

Syg Abg Aziq ngan Hadzeq yek

Tgk la tue mcm² aksi dak² nie...

Thursday, November 12, 2009

Dinner Malam Nie

السّلام عليكم و رحمة الله

Ape korang masak utk dinner? Malam nie Shiemz masak simple mimple jerk... Nasik goreng + Ayam masak sweet sour... Sangat lazat kata somiku... Haha.. Lazat ke pa? Ke papa ngah lapa? Hehe... Somi tersinter aku nie, masalah kalu shiemz masak...dier kalu makan mang x tambah mang x sah... nak kata Shiemz nie masak sedap idak ler sangat... Tapi katanya masakan isteri kan... Lain ghasenyer... hehehe.. sebab tue aku nie x penah kucup, asyid kembang kena puji jerk..... hahahha.. Anak teruna aku lak, keje main jerk... makannyer idak... sesuap dua jerk makan then sambung main pastu 'Hadzeq dah kenyang la mama'.. Kenyang?? Kenyang ape? Kenyang main ker?? Pastu dier jawab "a'ah, kenyang main". Pandai menjawab tue....

Nampak rambut suami sy yg semakin pjg ituew... serabut tul...

berselera suami ku menjamah nasik...

Alam masak sweet sour... nyum..nyum...

Nasik n ie aku goreng ngan bawang merah jer then + garam sket... lama x masak mcm nie.. tingat mama aku masak dulu....

Saturday, November 7, 2009

Sahabat²ku.........

السّلام عليكم و رحمة الله

Dah lamanya tak update blog... Sangat bz lorrr.... Keje kat opis berlambak... Balik umah melayan anak laki. Kalu ON pun, setakat terbukak jer laptop nie... huhu... Sejak 2 menjak 3 menjak berpindah ke rumah baru, mang kurang mase nak bat keje² sendirik. Ntah la kenapa, maybe sebab memikir taska si Hadzeq nie... Huhu.. Bab taska nanti akan diceritakan kemudian k....
Last 2 weeks, aku bat mini gathering antara 3 sahabat nie. Aku, shila n Asma. Semendang si Shila tu nak turun KL, Asma pun dtg ke rumah aku utk berjumpa dgn si Shila. 4 ya information, Aku, Shila ngan Asma nie berkawan sejak sekolah... Dgn Shila aku berkawan sejak darjah 3 n Asma sejak tingkatan 3. Tapi mase skolah menengah kami satu skolah. Alhamdulillah sehingga ke hari nie.

So, 1st time Shila dtg ke rumah aku.... Si Asma jgn cakap la, mang dah selalu dtg. Hehe.... Derang nie la kawan baik aku dr dulu. Mang selalu contact n berchatting... Dulu, mase bujang... Asal balik kampung jer, 3 sahabat nie konvoi naik motor pegi beraya... huhu.... Tapi dlm 3 sahabat nie, si Shila nie agak lembut orgnya kalu nak dibandingkan dgn fizikalnya yg agak kasar. Mase dok 'asrama', aku ngan asma yg ghajin mengular kuar dr asrama. Tapi dier nie agak penakut.. ahaha.... Takut cikgu marah la warden marah la.... Tapi alhamdulillah, kami x penah 'kantoi' ngan cikgu... hahaha.....Mang kelakar kalu citer balik mase zaman skolah...
Watever, aku amatlah menyayangi sahabat2 aku nie....


Shila, Asma, Aku


Shila belum dikurniakan 'baby' lagi.. Asma dah 2 org n AKu?? DLm proses no 2.. haha