Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Friday, October 30, 2009

Presenting Our New House... Deco²~!!

السّلام عليكم و رحمة الله

Taraa... presenting our home sweet home.... Red + black + white theme... Home disigner from 'Afrizal Leong' aka hubby ku... hahaha.... Nie semuanya sentuhan hubby ku... Pasang memasang semua hubby buat... Shiem just membantu dr bawah jerk... tolong pegang dan tolong tgk pun ye gak.. hahaha.... Sebab yg beria, yang study bab² rumah nie semua nya hubby... aku mang malas... Yg aku ghajin bab² carik taska anak aku jerk.. hahaha....

For ya' information... rumah nie cat, cabinet kitchen ngan jahit langsir mang kitaorang upah... dan tampal menampal ker ape ke semuanya sendirik... Mase memula pindah rumah pun, hubby yg pindah... aku tolong packing... Dan dibantu dengan ayah sedara hubby.... Pendek kata kebanyakkan kami buat sendirik... Sian hubby tapi disebabkan hubby mang tgh bersemangat waja.... so x kesah la.. berpeluh² ketuk mengetuk ngan drill skali... Thanks abah bagik pinjam drill.. Hehe....

Kebanyakkan barang mcm cermin, kusi L shape, divider, meja tv, ayat Allah Muhammad dll tue semua dah dibeli awal sedikit demi sedikit... So, bila masuk umah baru mang all out la... Mang berpenat nak masuk umah sendiri nie... Duit pun banyak habis... Rumah 2nd hand ke umah baru ke sama jerk.. Duit tetap habis gak.... Tapi berbaloi²~! Mase beli rumah tue water control (pemanas air) ngan aircond utk master bedroom mang dah ade siap... So, kitaorang masuk jerk basuh kaki....
Cabinet kitchen lak, terpaksa buat coz xde tempat nak masak memasak... Kendian, kami pegi la Wira Kitchen dekat Sri Gombak n booked utk kabinet utk letak hub hood... Itu pun x besar dlm 6 kaki besarnya... Itupun cecah RM1k++.. Hub Hood plak aku beli mase ada HOME DEC CARNIVAL kat KLCC. Hub Hood aku tu brand RUbine.. Itupun sebab aku tgk Rozaini aka mama aqilah dah banyak servay n dier pun dah beli... Aku beli yang 3 burner... Harga dlm RM1200. Kire ok la kan....
So, korang enjoy la tgk umah aku k... :D

Living Hall


Wednesday, October 28, 2009

Majlis Doa Selamat aka House Warming

السّلام عليكم و رحمة الله

Dah lama x update blog... Kebizian melanda.... Okla hari nie shiemz nak citer pasal umah baru.... Alhamdulillah, dah setel 'Majlis Doa Selamat'. Kawan² jgn kecik hati kalu ade yg x dijemput. Actually, shiemz bat kecik² majlis nie... Sebab x larat nak masak bagai... Itu pun jenuh shiemz bersilat sorang² kat dapur. Nasib sebelum tu ade gak yang membantu... Thanks to lovely MIL n the only bestfriend, Asma's family coz banyak membantu. Majlis doa selamat nie berlangsung pada 24hb (Sabtu) lepas Asar dan majlis makan² plak dibuat pada hari Ahad (25hb)... Majlis nie dihadiri sanak sedara n kawan² terdekat sahaja. Even majlis nie kecil²an, shiem amatlah berpuas hati sebab ape yang dihajatkan oleh shiem n hubby dah selesai sudah. Kalu tidak hati masih x tenang.... Aura 'rumah baru' belum sebati dlm jiwa. Alhamdulillah..bila dah selesai, baru terasa aura sudah masuk dlm hati dan jiwa... Ghase seronok sangat dpt duduk umah sendiri kan.... Thanks GOD~!! Nie antara gamba 'Majlis Doa' selamat. Gambar rumah sepenuhnya akan di upload jugak.... tunggu yek~!!


Monday, October 12, 2009

About My Hero's Problem

السّلام عليكم و رحمة الله

Okeh.. aku mulakan entry kali nie berkenaan anak kesayangan aku yang sorang nie. Sape lagi.. H A D Z E Q. He was 2 years 8 months 1 week and 4 days old already~!! For ya' information, aku dah berpindah ke rumah baru yang mana ia adalah hak milik aku & hubby. Alhamdulillah... tercapai gak hajat nak ade umah sendiri kan. So, bab rumah kendian la aku cerita kan... Sekarang nie cerita bab anak teruna yang makin hari makin membesar. Aku describe about my Hadzeq, he's very clever, naughty and eloquent. But tak boleh push dier kalu nak satu² benda atau nak mintak tolong something... Coz he's very sensitif person..

One thing yang nampak hadzeq dah besar, dier dah 'X PAKAI PAMPER'. Hehe... Alhamdulillah.. Good boy~!! "Mama, hadzeq nak kencing.." tapi kalau dier nak b*r*K.. "Mama, hadzeq nak pakai pampers lah!" sambil bawak pampers suh aku pakaikan... Huhu... Takpelah, take ya time Hadzeq... I know u tried to learn something better.

So, korang dah tahu aku dah pindah umah baru kan....? Dan secara tidak langsung aku terpaksa hantar hadzeq ke rumah 'baby sitter' baru... Ape yang best tentang 'baby sitter' baru nie... First, depan umah aku jerk... So aku x ghisau nak berhujan panas nak hantar hadzeq... 2nd, 'baby sitter' baru nie org Sweden tapi dah 6 tahun bermastautin kat Malaysia nie. Dah leh cakap melayu pun. Suami dier 'mamak' Penang. So dialect pun dah macam mamak cakap omputih dah aku dengor... So, sikit sebanyak dan secara tidak langsung aku rasa Hadzeq leh belaja speaking dengan 'baby sitter' baru tue. Sebab mama dier English pun kelam kelibut... ngeh3x.. Dan dier ade anak lelaki bernama Irfan berusia 4 years old..

Buat pengetahuan semua, start 5hb sehingga ke hari nie aku hantar hadzeq.. Tak penah aku hantar dlm keadaan tenang. Semuanya berlagu... penuh dengan rayuan... Samada aku merayu ataupun Hadzeq yang merayu... ahahaha... Antara rayuan aku "Mama pegi work, papa pg work.. Hadzeq stay ngan mummy k" "Nanti mama balik ambek Hadzeq, kiter pg playground" "Nanti mama beli CD Mickey Mouse, Hadzeq tgk dengan abg Irfan". Dah 2,3 bijik CD aku beli bagik dier tgk kat umah 'baby sitter' baru tue... Tapi x jalan... Antara rayuan Hadzeq pulak "Nak mama.." "nak ikut mama work" "Tak nak mummy"... Kalu korang sedu sedan x jiwa nak pegi keje?? Aku nie nie dok kat opis x tenang jiwa raga. Penah balik awal keje semata² ingat kat dier. Tapi bila balik tgk dier senyum simpul jerk... padahal aku nie agak berlagu jugak kat opis tue.... Tgk pc pun mcm tgk muka dier...

Aku pun pelik jugak. Aku discuss ngan hubby... "kenapa hadzeq tak nak pegi umah mummy". So, one day.. aku invite Irfan come inside to our house. Aku perati, aku lihat, aku dengar dan aku senyum.... Huhu.... Dalam hati aku "Patut la Hadzeq tak nak pegi umah mummy". Hubby pun tersenyum simpul....

Actually, kalu sape kenal n rapat ngan Hadzeq. Hadzeq nie bukan la jenis lasak sangat. Bukan nak puji anak aku baik... Tapi anak aku bukan jenis lasak sangat. Dier bukan jenis tinggi suara.. gaduh².. Tapi agak manja... Bila Irfan dtg umah aku... Aku tgk Irfan suka bergaduh dengan dier... Jerit² kat dier... Marah² kan dier... Rebut permaianan dari tangan dier... Dan bahasa yang digunakan agak kasar... contohnyer.. siap contoh tu... heheh.... "AKU nak mainan tu" "Ok², AKU x marah engkau lagi".. dengan Hadzeq skali ber 'aku' 'engkau'. Mase dekat 'baby sitter' lama. Takde mcm tu... yela, maybe 'baby sitter' lama tu orang melayu.. cara hidup orang melayu sangat berbeza dengan kehidupan derang... Tapi buat mase skrg aku amatlah pasrah dengan situation tu. Hubby aku cakap, take time la... Tgk sebulan nie mcmana..

Aku nie bukan ape, hati ibu mana nak tenang kan.. Kalu tetiap hari nangis.... Hadzeq pun dah agak susut badannyer... maybe nak sesuai dengan keadaan baru kan... Tapi aku ada 3 pilihan... kalu korang camne?

  1. Tunggu sebulan... tgk keadaan camne... phew~!!?
  2. Hantar ke rumah 'baby sitter' lama tapi agak jauh dr umah skrg... phew~!!?
  3. Carik taska atau tadika... phew~!!?

Mana satu pilihan korang. And tolonglah bagik cadangan n pendapat pada aku... Sebab aku amat memerlukan pandangan korang semua. Kalu korang kat tempat aku pun, mesti korang x tenang kan.... Thanks~!!


nota hati: sorry kawan², shiem buat mase nie x sempat nak menjenguk n komen blog kawan²... InsyaAllah.... akan ku jenguk jugak nanti...

Sedang Mencari Keserasian


السّلام عليكم و رحمة الله

Wah...lamanya aku x update blog... banyak yang aku nak ceritakan dalam blog nie yang tersimpan dlm nota hatiku nie.. im not feeling well yet. Still in the new mood. Feel something strange first day in the new house. Huh.... Itulah yang aku nak cerita kan.... Ade yang cakap aku mengandung la bagai... hahaha.. belum lagik ye puan² sekelian... 'Pembenihan' belum menjadieq lagik.... InsyaAllah...doakan yek...
  1. Tentang rumah baru :D
  2. Tentang anak teruna aku..Hadzeq... phew.. :(
  3. Tentang Dekorasi rumah :))
  4. Tentang Diet aku yang masih maintain.. alhamdulillah... hehehe :p

Aku dah ghase 'full' kepala otak aku nie... Ghase nak muntah² nak kuar semua ape yang ade. Tapi xde mood lagik nak bercerita dengan lebey lanjut... Maybe aku sedang mencari keserasian dalam kehidupan seharian aku lagik. Tunggulah akan tiba masenyer aku akan bercerita tentang semuanya yek... heheh

Tuesday, October 6, 2009

Baru Nak Start Puasa 6

السّلام عليكم و رحمة الله


Fuh lamanya x update blog... Extremely tired uols.... Ape yg tired sangat tuh... Hehe.. Biarlah rahsia.... Aci tak?! Takpelah... nantikan............. Actually, hari nie aku baru nak start puasa 6. Alhamdulillah.. puasa Ramadhan tahun nie aku full. So, takyah pikior nak ganti bagai kan.. InsyaAllah, nak setelkan puasa 6 nie sebelum habis Syawal nie... Leh la top up mana² yang kurang mase puasa Ramadhan ghitu.
Kat opis nie ghamai yang dah nak habis puasa 6 pun ade.. aku jer baru nak terhegeh². Takpe la kan.. pelan² kayuh. So, pada kawan² Selamat Berpuasa 6.. Kalu ade yang dah raya, Selamat Hari Raya.