Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, August 31, 2009

Menu Berbuka


Nie nasik goreng, aku masak tengahari. Coz nak bagik anak teruna aku makan. Kena gak la masak simple² pun kan....
السّلام عليكم و رحمة الله

Alhamdulillah..hari nie dah hari ke 10 kiter berpuasa. Bersyukur ke hadrat Allah sebab aku dapat berpuasa sehingga ke hari nie... So, menu berbuka hari nie spesel sket la... Ikan Siakap masak sweet sout + sayur campur.. Suami tersinter beli ikan siakap.. Huhu.. Seekor RM15. Sangat mahal kan...

Nie lah masalahnya, kalu bini dah start masak. Mula la nak order itu ini... Tapi bila memikirkan aku skali skala jer masak, aku turutkan ajer la kehendak hati somi tersinter. Kata somi tersinter "Ma, masak la sweet sour..lama mama x masak. Sedap tuh~!!" Ha... dah start memuji.. nak tak nak terpaksa la... haha.... baru semangat sket nak masak kan...

Merdekakah kita?

السّلام عليكم و رحمة الله

Sambutan kemerdekaan
selalunya banyak di salah ertikan oleh orang kiter terutamanya remaja² belia. Semalam lepas berbuka puasa di rumah sahabat aku, kitaorang ke dataran merdeka untuk sama² merasai suasana kemerdekaan. Even xde bunga api... tiada jeritan kemerdekaan tapi semangat kemerdekaan yang aku rasakan ada pada setiap rakyat Malaysia yang ada kat situ. Masing² menunggu ade bunga api kah... ape yg akan berlaku... Sehingga lah jam 1205, tiada percikan bunga api dan tiada sorakan kemerdekaan... Semua ini kerana ingin memuliakan Bulan Ramadhan Al-Mubarak. Alhamdulillah.....

Tapi dalam mase yang sama, aku melihat jugak gelagat² manusia kat situ.... Heh~!! Sikap, perangai, jiwa masih jugak 'tidak merdeka'... Yang bermotor berpasang²an berpeluk²an laki perempuan seolah tiada rasa malu dan segan... Yang berkereta pulak melepak, makan minum di situ.. dan sampah pulak di buang merata²... Yang muda belia, tak silap aku berusia dlm lingkungan 20-an ke bawah menjerit² x tentu hala.... melompat².... tiada rasa segan. Maybe bagi mereka, lagi org tgk lagik seronok buat perangai mcm tue....

Dalam hati aku terdetik "Nauzubillah, jangan lah jadieq pada anak² aku....". Kalu Malaysia kiter merdeka dr penjajah sekalipun, tapi jiwa perangai dan sikap kiter tidak berubah x berguna jugak... Masih di tokok lama... Sepatutnya generasi baru perlu dijana minda dengan sikap patriotik dan sifat² mahmudah iaitu nilai² murni perlu di serapkan ke dalam diri agar mereka dapat mengahadapi cabaran pada masa kini dan masa depan. Sebab cabaran yang akan datang lebih mencabar...
Mcmana pun ape yang perlu kiter sedar agar anak² kiter akan menjadi manusia yang berguna suatu hari nanti. InsyaAllah.... Perkemaskan diri serta minda untuk menghadapi cabaran golbalisasi yang tiada sempadan serta kukuhkan tunggak jati diri agar erti kemerdekaan sebenar dapat dihayati. Selamat Menyambut Kemerdekaan yang ke 52. Bukan sahaja Merdeka dari penjajah tapi Merdeka Minda, Merdeka Jiwa........

Sunday, August 30, 2009

Menu Hari Ini | Selamat Berbuka

السّلام عليكم و رحمة الله
Alhamdulillah... dah siap masak lemak cili api ikan keli + terung. Bahan mang dah prepare dari semalam. So hari nie masak jerk. So today our plan to 'berbuka puasa' together wiz our friend, Asma @ Damansara. Aku ghase dah siap kot menu masakan yang dier plan nak masak tuh.. Huhu. . Aku dah terliur dah nie.. Tapi x tahu la masin ke tawar ker... Tapi rasanya ok kot.. bau pun harummm jer semerbak... satu umah dah berbau... hehehe....

Balik dr umah dier nanti, aku akan update ape menu yg dier masak... So, skrg aku nak bersiap². Sementara anak ngan somi tersinter ngah tdo... Hadzeq aku dah mandikan tadi sebelum tdo... So, selamat berbuka kawan²...

Menu updated~!!

Nasi carrot
Sayur campur
Sambal tumis udang

Nie antara menu yg sahabat aku buat.. hehe... sangat sedap.... Thanks weh~!! Sayang hang...

Saturday, August 29, 2009

Akhirnya....


السّلام عليكم و رحمة الله

Akhirnya... masak gak aku di hari ke 7 berpuasa. Menu hari nie Ayam masak kurma + Sayur campur + kurma + air suam... Alhamdulillah... Hehe...

Mang tingin sangat nak masak. ye la kan... Aku dah biase masak. So, bila x masak rasa tingin tambahan tgk blog kawan²... terliurr... Air tangan sendirik x sama ngan air tangan org lain kan... Lagik puas hati air tangan sendirik... Tapi aku nie kalu masak, bukan nak makan sangat... Husband aku jer yg melantak... aku sesuap dua dah kenyang... huhuh....

Whatever, esok nak masak gak sebab nak berbuka kat umah kawan aku. So plan nak masak masak lemak cili api ikan keli nak bawa ke sana... huhu... Nyummy.....

nota kaki: korang terliur x tengok masakan aku? hahaha

Friday, August 28, 2009

Hepi Holiday.. MERDEKA~!!

السّلام عليكم و رحمة الله


Hari nie jumaat.. fuh, letey menunggu mase berlalu... wekeke... sekejap jer dah kul 4. hari nie aku agak sibuk jugak sebab tolong orang koling budak² Skim Perkhidmatan Singkat (SPS) SATU MALAYSIA untuk report duty pada 1 September nie... So esok cuti.. Yahoo....~!!! Pastu Isnin cuti. hehe.. hepinyer... So, tadi aku dapat souvenir utk Hari Kemerdekaan nieh... hehe... "RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"

Thursday, August 27, 2009

4 days @ new office

السّلام عليكم و رحمة الله

Selamat berpose buat kawan² semua. Hari nie hari ke 6 kiter berpuasa kan... Sangat seronok dan terasa pun dah 6 hari berpuasa.... sekejap jer mase berlalu... Dan bulan pose kali nie aku start duty dekat opis baru @ Dato Onn.. Huhu... Banyak beza opis lama aku yg sangat mewah berbading opis baru yg agak kesederhanaan. Whatever, aku bersyukur la kan.. setelah berbulan xde penempatan, alhamdulillah la... Dah dapat job list dah pun. Aku bat perjawatan utk 3 agensi di bawah KPKK nie. Keje baru la... sebelum nie x penah bat perjawatan... So at least aku pelajari ilmu baru...

Tapi aku xde meja lagik.. buat mase skrg nie melepak dulu la... kalu dpt melepak smp ghaya pun best gak... hehehe.... Nak gi jejalan, opis aku yg baru nie jauh dr tempat soping² tu.. hahaha... jimat duit aku kan kat sini... xpe lah.... whatever, aku hepi....

Monday, August 24, 2009

Annual Review & Promotion | Congrate pa~!

Congrate papa di atas kenaikan pangkat ke It Exec.. Semoga dimurahkan rezeki selalu.. Mama sangat suka. Rezeki bulan Ramadhan papa naik pangkat... Alhamdulillah...


nota kaki: dapat ke bonus ntah la...

Hari ke 3 puasaku


pic: Taken by me
السّلام عليكم و رحمة الله

Hari nie dah masuk hari ke 3 berpuasa. Alhamdulillah..... Dah 2,3 hari menjenguk blog kawan². Kebanyakkan tunjuk skill masak n hasil air tangan masing². Haha.. jgn terkejut kalu blog aku, xde entry masakan okeh... 3 hari puasa 3 harilah aku makan masakan 'tunjuk²'. Mesti korang pikir wife afrizal nie pemalas kan.. haha...

Memang pemalas pun... kui3x~! Nak tambah pemalas lagik, bersahur pun makan roti gardenia 2 keping jer ok... laki aku 4 keping.... hahaha.... Ekceli, aku laki bini dah mengemas dah barang2 dalam umah kitaorang... Pinggan mangkuk cawan piring periuk kebanyakkan aku dah wrapping n masukkan dlm kotak... hehe... yeee... InsyaAllah, xde aral melintang maybe lepas ghaya kami akan berpindah rumah baru. So, aku xnak kelam kabut lepas ghaya nie... aku packingg semua barang2 kat umah... Semalam kawan aku dtg bukak pose kat umah aku, terpaksa la aku beli makan semua... Nak masak, x daya la aku nak beli bawang bagai tuh... Peti ais dah clear..

So, buat mase skrg nie.. aku terliur jer la ngan masakan kawan² blogger yek... Mang tingin nak masak sgt.. Mase memula pindah lepas kawen aku mang ghajin masak.. opis house pun aku ghajin buat... So, kawan² mintak maap la... Kalu saye x jemput dtg umah tue... Kalu nak makan berbuka bersama, aku bukak pose kat umah korang jer la.. hehe....

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan A-Mubarak


Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keinsafan. Gunakan peluang ini untuk memperbaiki hubungan kita dengan Allah SWT. InsyaAllah... Shiem sekeluarga memohon maaf sekiranya ada salah dan silap dan harapan puasa tahun ini akan mendapatan keberkatan dariNYA. Amin

Cerita Balik Kampung

السّلام عليكم و رحمة الله


Nie kire entry back dated la... Aku x sempat nak update blog coz sejak bertukar opis nie mang aku x lekat kat pc pun, kalu lekat pun sekadar dipinggiran jer.... Alhamdulillah, balik jugak akhirnya aku ke kampung... hehe...Dalam cadangan nak balik dari hari Sabtu sampai isnin jer tapi akhirnya telajak sampai hari rabu. Mana tak nyer, sepanjang berada kat kampung cuaca asyid mendung jer dan agak kerap hujan...

So, hari selasa malam sepatutnya kami dah smp KL tapi, nak dijadieqkan cerita... Selepas maghrib, siap solat dan dinner satu family. Dah siap² packing baju semua, masuk dlm kete, siap peluk cium bagai... Sampai sekerat jalan baru teringat nak bace doa 'naik kenderaan'. Lastly x sampai suku jalan, somi tersinter aku merungut "Ahh..dah lewat dah nie.... Kul 9 dah.... Hnss...." erk...aku tersentak la.... pastu somi aku cakap "mama leh ambek cuti x esok?" Hehe... dlm hati aku amatlah gumbira tapi disulam gelisah sebab esoknya aku patut report duty dekat opis baru... huhu... Lastly, aku kol pegwai aku n somi tersinter kol bos dier... hehehe

So, kami pun berpatah balik.... Siap tapau satay tau... sampai jer umah mama, along ngan abah terkejut jugak la.... haha.... Tapi derang pun bersyukur gak x jadieq balik coz dah lewat malam.. hilang la ghase risau dlm hati tue kan... hehe....

Esoknyer kami bertolak awal dlm kul 4 sebab nak drop along aku dekat station bus ke manjung... itu pun kami sampai dlm kul 11 sebab jem dekat rawang... Ade accident dekat situ... Traler dgn traler lak tue.... x berjalan kete weyy... sangat gerun....~!!Alhamdulillah, hari khamis aku mulakan keje dengan baik... Bab opis baru nanti kendian aku story yek... amat tragis gak citernyer.. heheh... So, enjoy la the pic... x banyakkk......

Siap dah salam wan dah hadzeq tapi lastly x jd balik.. hehe
dengan abang²... hepi jer dier bila ade abang²...




Mama abah ade mesyuarat UMNO di Bhgn Kangar.. nampak x handbag mama aku tue.. hehe
Nie rumah abah aku....




Nampak mama aku tu, kalu keluar kemain bergaya.. duduk umah bila bat kije dah mcm amoi jual sayur dah.. hehe


Monday, August 17, 2009

@ kampung

Skrg kt kampung. Tgh tgk tv. Hadzeq Tgh mkn maruku. Hubby buat Keje kt kedah. Mama Tgh masak kesukaan Aku. Abah Keje. Ucu gi school. Ptg Baru btolak blk ke kl.

p/s: Haha.... Hari Rabu kul 4 ptg baru aku betolak ke KL.. Sangat lupa diri ok.... Bersoka ria bercuti di kampung selama 5 hari.. dah macam cuti raya nieh... haha

Friday, August 14, 2009

IC a.k.a Kad Pengenalan dah siap~!! Keciwa Lagik~!!

Citer updated~! Skrol ke bawah k...

السّلام عليكم و رحمة الله

Yeaa..~!! IC dah siap.. nak pegi ambek nieh.... huhuhu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nie kes ambek ic tadi. Heh~!! Geram betul aku ngah stap JPN... Ambek gamba aku, 'batang idong' pun x nampak~! Gasak aku buat IC baru lagik...~!! Ingat senang ke aku nak dtg pulak next week.... Dah la aku pindah opis baru next week~! heh~!! Tensi sungguh~!!
Tapi kali nie aku senyum baikkk punya..... somel sket ghasenyer.. Tapi nasib baik x kena bayar.. kalu x mau aku ngamuk kat situ even 10 hengget pun... hehehe

Stap JPN: Kenapa dik ic... rosak ek?
Aku: Saye baru ambek IC nie kak... Gambar IC nie x clear la kak... 'batang idong' pun x nampak~!!
Stap JPN: Hahaha...
Aku: Lerr..... (dlm hati aku, kelaka ker? Baik aku ambek gamba aku sendirik jer kalu mcm tu.. lagik cun...)
Stap JPN: Ok, sila duduk adik... sandar elok², kang x nampak kepala pulak~! haha
Aku: Cinabengnyer stap JPN...kang ade yg hilang kepala aku kejekan...(dlm hati)
Klik~!! Klik~!!
Stap JPN: Ok, tgk nie..ok x?
Aku: Ok ler tue... comey dah saye nie... (bangga siot~!!)
Stap JPN: Dtg lagi 10 hari ye dik....
Aku: Ok, thanks kak..... :D

Thursday, August 13, 2009

Hadiah Untuk Mama

السّلام عليكم و رحمة الله


Tadi tengahari pegi SOGO. Nak beli handbag untuk mama. Ekceli mama mang nak beli coz dier banyak gi dinner ngan Wanita UMNO Cawangan Kangar. So, tadi sebelum aku gi SOGO aku tanya la, mama nak beli ape.... Dier jawab "Angah beli la handbag, beli tali mcm nie... Beli warna mcm nie... Bentuk mcm nie.." Haha.. banyak sungguh spec dier kan. Dlm hati aku xpelah... Aku mang niat nak beli pun coz utk birthday mama. So sampai jer kat SOGO, aku pun rembat la handbag nie Brand POLO. Harga leh tahan... Cuba korang teka harganya berapa...? Tapi teka pun aku x kasik hadiah.. hehe... Takpelah harga berapa x penting yang penting keikhlasan aku... Harga handbag nie pun x leh nak balas jasa baik mama aku tue mendidik aku dr kecik sampai la dah jadieq mak orang... Aku beli nie pakai duit simpanan aku tau... Mang plan nak beli... So, nak tahu harga sila la ke SOGO yek.. Mang ade SALE lagik tu... hehehe...

Tapi dlm mase yang sama aku tgk pourse ade kaler samer ngan handbag.. aku pun rembat satu lagik... Hehe... harganya..... boleh tahan juger... Sila rujuk di bahagian POLO di SOGO yek.. Terima kasih.




Nota kaki: tak sabarnya nak balik kampung esok.... yahooo...

Somiku Marathon

السّلام عليكم و رحمة الله



Citer nie back dated la.. Pd 2hb Ogos ghitu, husband aku ade Acara Marathon anjuran Adidas @ Stadium Shah Alam dlm kategori 11 KM jam 630 pagi. Somi tersinter aku nie join wakil utk company la.. So, wakil dlm 5 org semuanya... Semalam beria² kawan dier tunjuk gamba yg derang lari tu tapi malangnya xde lak terselit gamba somi tersinter aku.. hahaha.. Sian somi tersinter aku.. Last² skali aku carik gak.. carik punya carik, ade gak terselit sekeping...

Aku terus kol somi tersinter. "Papa, gamba papa ade la sekeping~!" Somi tersinter "yeke, bagik link kat papa..huhu". Beria kan... itupun bukan fokus kat dier pun.. haha.. jadieqlah papa. Itu pun dah bersyukur ade gak... hehe.. kemain berlagak la dier ade gamba. Haha.. Kemaruk betul masing².... menangnyer idak pun... menang gaya jer la.... Bulan 10 nanti somi tersinter Marathon dekat Penang Bridge lak... Huhu...

Tuesday, August 11, 2009

Senaman Kegel @ Kemutan






"Duduk melunjur, bengkokkan lutut dan jarakkan kaki 12 inci antara satu sama
lain. Kemut otot-otot di sekeliling dubur (sama seperti ketika anda menahan
kentut) dan biarkan seberapa lama yang boleh - sehingga 20 saat. Rehatkan otot
tersebut perlahan-lahan, tarik nafas dalam-dalam dan ulangi proses ini. Senaman
ini boleh dilakukan ketika anda berdiri dalam bilik mandi, atau duduk (semasa
memandu) atau semasa buang air kecil".

Senaman adalah untuk kecergasan tubuh badan, baik lelaki mahu pun perempuan. Apabila kita melakukan senaman, otot kita bergerak cergas dan membina protin dalam otot berkenaan. Gerakkan otot melancarkan darah dan meningkatkan degupan jantung serta pernafasan selain membebaskan kimia seperti beta endorfin untuk memberi kesegaran. Senaman juga dapat membantu memantapkan otot yang menjadi benteng anggota sulit lelaki dan perempuan seperti senaman Kegel atau senaman kemutan. Senaman kemutan membabitkan gerakan mencengkam otot pembukaan lubang najis dan lubang kencing atau mencengkam otot lantai pelvis, seolah-olah mahu menahan kencing atau tahan membuang air besar dan ia dilakukan secara serentak.

Untuk wanita pula jika senaman kemutan itu dilakukan, dia akan rasa terangsang, lebih lagi jika kedua-dua paha itu dirapatkan. Jika paha direnggangkan sedikit mungkin perasaan terangsang itu kurang.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Semalam tgh² aku aerobik, sempat aku berchatting dengan x-lecturer aku, Cik Hidayah. Sajer sembang² pasal aerobik, pasal diet, pasal anak... Itu jer lah topik yg best pun nak sembang. Pastu dier cakap, dier selalu poco² then lepas tu dier bat 'senaman kegel'. Tak penah aku dengar 'senaman kegel' nie. So aku search la. OOooo... 'Senaman Kegel' nie 'Senaman Kemutan'... huhuhu

Nota kaki: perut berkerongcong.. lapa

Happy Birthday Mama

السّلام عليكم و رحمة الله


HAPPY BIRTHDAY MAMA.
Hari nie birthday mama aku yang ke 54 tahun. Angah doakan mama sihat selalu dan sentiasa berada di bawah lindungan ALLAH SWT. Angah sayang mama. Segala jasa budi baik mama sepanjang menjaga angah, x dapat angah lupa smp ke akhir hayat angah. Angah tahu dulu angah amat nakal n x pernah dengar cakap mama. Sekolah pun main². SPM pun cukup² makan. Bila masuk UiTM pun aku main². So bila dah ade anak sendirik, baru la terasa susah senangnya menjaga anak.. Angah rindu ngan mama. So, angah nekad nak balik kampung this week even raya nanti nak balik lagik.. huhuhu.. Ntah la ghase rindu ngan mama x dpt dibendung lagik...

Semalam aku bergayut tepon ngan mama aku x hengat dunia... Mcm² topik. Baju, suar, anak², along dan mcm² lagik... Seronok bila kiter leh sembang mcm² ngan mak kiter. Kiter anggap mak kiter mcm kawan², mcm sahabat.. So everything kiter leh citer... Yang aku suka, baju kurung aku ke kebaya aku ke... tak penah aku tempah kat luar lagik.. semua yg dalam almari aku tue, mama aku yg jahitkan..... Hasil kerja tangan mama aku. Mase aku mengandung, 7 pasang mama aku jahitkan blouse labuh untuk aku pakai pegi keje. Huhuhu... Mcmana kalu mama dah takdak lagik nanti?? Ahhh... x dpt nak bayangkan. Kalu aku boleh aturkan hidup aku nie, aku nak jer mati dulu sebelum orang yg aku sayang mati.. x sanggup aku nak kehilangan orang yg tersayang... Tapi sebagai khalifah di muka bumi Allah nie, kena redha la ape saja yg datang...

Hns... mama aku masih ade lagik la........... So, dengan kesempatan yang ade nie. Aku nak hargai mama.. Aku nak bagik mama aku hepi.. Kalu leh aku nak balik kampung 2,3 bulan skali pasni... Tak sanggup nak tunggu lama². Tapi mama aku nie kadang² ayat dier bat aku sebak jerk... "Angah x payah balik la..buat habis duit jerk" "Mama x kesah la angah x balik". Semua ayat² yg bat aku geram sebak jerk... sebab aku mang nak balik... Setiap kali aku balik, aku cium tangan mama. Mama peluk aku seolah² dah berbulan² bertahun² aku x balik.. begitu erat.. begitu kuat sehingga aku terasa kerinduan yang tersemat di hati mama... Cuma aku tahu, mama suka menyimpan perasaan rindu. Dier ingat aku x tahu?? Aku x paham?? Dier x nak anak² dier habis duit balik selalu ke kampung.. Heh~! Aku kire ape...... Itu lah kedegilan aku dr dulu sampai sekarang. Kalu aku cakap aku nak, aku mesti dapat... Tapi sejak dah berkawin nie, ade yg benda aku x leh dapat.... aku pasrah jer la... hahaha....

So, this week aku nak balik kampung... Yahooo~!! Aku nak beli hadiah untuk mama... Ape ek aku nak beli? Herm...... pikir jap la..........

nota kaki: Comel hadzeq time nie... baru umur setahun. Tembam.. nyum..nyum..ghase nak gigit... Balik kang siap la mama gigit2.....