Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, June 29, 2009

OUR PHOTOSHOOT

السّلام عليكم و رحمة الله

Selepas balik dari Kuantan, aku sekeluarga ade photoshoot bersama ngan kak moon @ cyberphotog dekat Putrajaya. Actually, aku dah lama plan nak ambek gamba sefamily. Yela, asyid ambek gamba orang jer kan... Nak jugak aku merasa ambek gamba sefamily untuk dijadikan potret... InsyaAllah~! Sebelum photoshoot nie, aku penah la tanya pada hubby tersinter aku. Hubby aku mang bukan kaki bergamba tapi kalu dengan aku, mang dier yg over bergambar... Depan² orang dier malu~! Belakang orang hanya aku jer tahu occay~! Hahaha... Dapat bini kaki bergamba, maka LU PIKIRLAH SENDIRIK hoccay~! Aku penah tanya ngan dier pasal photoshoot nie tp dier bagik yellow light~!! Means belum betul² setujuk tau... Dlm hati aku nie, camne yek... geram pun ade.... Bukan susah pun nak bergamba.. senyum jerk.. buat jer ape yg orang suruh... susah ker~!!?
Lastly, dengan bangganya aku deal diam² ngan kak moon nak berphotoshoot nieh~!! Ha.... nie cara² nak derhaka pada somi yek~!! Sila la tiru~! Hahaha.... Aku siap tempah baju ngan Amy lagik... Diam² lagik occay.... Smp time dah siap baju, ajak somi pegi ambek baju... Somi tersinter tanya aku soklan "Mama tempah baju ape nieh??". Erk..... aku senyum sajer occay.... "adela..." Sila lagik tiru perangai² yg x elok tu yek... hak hak hak.... Bila dah dpt baju... ape lagik, kena sembur la.... Adey....... Aku punya la bagik la alasan berdozen² supaya dier nak berphotoshoot tu... Siap bat muka muka kesian.... muka dah mcm taraf cipanzi dah.... Baru la dier MACAM ok~! Macam jer la... rela ngan tidak rela jer la.... Nak tak nak... ikut la..... hehehehhe.....
So, bila sampai hari kejadian.... bermula la episod² berphotshoot nie... huhuhu... Nampak gayanya, aku la yang lebih~!! Si 'muncit' aku 2 orang tu mcm nak tak nak jer... Lantak la janji aku pueh hati... wakakak... Nasib baik ade anak buah aku 3 orang nie... Leh gak bagik mood kat Hadzeq... Hadzeq pun mcm x berminat nak bergamba... Tapi sama pesen ngan papa dier, belakang tabir kemain lagik... So, sekarang nie tunggu jer la gambar hasil tembakan geng cyberphotog nie k....
Nie dari kameraku...
Muka orang nak bersin~!
Nampak x? kemain lagik kan..kan....
i'm your~!! baju baru..tudung baru....
Nie anak buah aku, mama papa x blk dr kuantan..so aku bawak derang skali berphoto shoot...
Nie hbs photoshoot, mood baru nak mari... siap peace bagai...
Katanya "David Beckam'... ade ker??! Kat mana tue yg sama??! Muncit ade la....
Kak moon, menjadieq tak aksi membaling daun nie...?? hahaha... Kak moon, 1st time dengar suara kak moon... i like ya' voice.... hahaha

Sunday, June 28, 2009

MiNi PHOTOSHOOT



Photoshoot by Moon a.k.a Cyberphotog
Date : 28th June 2009 (Sunday)
Place : Taman Tasik Perdana, Putrajaya
Time : 9 A.M.

"Thanks a lot to CYBERPHOTOGs~!"

p/s: Untuk menghargai kesungguhan team cyberphotog, aku akan 'STICKY MODE' post nie until end of July.. So, gamba akan di update dari semasa ke semasa sehinggalah aku dapat softcopy dari kak moon. So, kalu ade aksi² yang kurang enak sila jangan muntah.. Terimalah seadanya occay..~! So, sekiranya ada dikalangan para blogger yang berminat dengan hasil tembakan team ini, sila contact kak moon untuk keterangan yang lebih lanjut. Thanks~!!

UPACARA TAMAT LATIHAN APMM,JPM @ KUANTAN

السّلام عليكم و رحمة الله

Hari Jumaat lepas aku menemani along aku ke Kuantan, Pahang sebab suaminya iaitu abg ipar aku ada Upacara Tamat Latihan Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia setelah 9 bulan berkursus kat sana. Upacara nie berlangsung pada 27hb (Sabtu). Seronok jugak melihat perbarisan tue. Sebelum nie abang ipar aku nie seorang anggota tentera laut @ sri manjung kemudian dier bertukar service dari TLDm ke APMM sebagai Leftenan Muda Maritim. Serba sikit ade la ghase bangga dlm diri bila melihat abang ipar dah ajdi Leftenan Muda kan...
Kalu korang nak tahu aku dulu ade angan² nak jadieq tentera tau... Hak hak hak...~!! Aku suka benda² lasak mcm nie tapi disebabkan mata aku yg ghabun nie, terpaksa la aku pendamkan ajer niat aku nak jadie 'anggota tentera' nie. Dan kalu korang nak tahu kalu tidak skrang nie aku dah jadieq 'Pegawai Imigresen' dah. Aku dah lulus interview... Tapi dlm mase yang sama aku dah bertugas di Jabatan Kerajaan time tu... Dalam hati mang kuat nak pergi tapi disebabkan memikirkan time tu aku nak kawen.. Kalu aku pergi, aku takut majlis kawen terpaksa dibatalkan coz aku kena g kursus selama 3 bulan. Padahal time tu aku dah bat edaran kad kawen dah... huhuhu.... Tapi xpe la, yang penting aku dah keje time tu... Kalu x keje langsung maybe aku gagahkan jugak pegi Imigresen tue...
So, korang tgk la gambar² nie... Aku jadieq photog yang x diundang kat situ.. menyelit² jugak aku dalam kalangan 'Media' yang ade kat situ.. hahahah... Orang pun x larang maybe derang ingat aku 'Media' gak kot sebab kamera gedabak aku nie... kuikuikui....~!!
Along wiz her MIL
My hubby wiz my anak buah
Leftenan Muda Maritim Shahrul @ Khairul Anuar
Hadzeq ngan abang²nya
Along wiz his belove husband

Thursday, June 25, 2009

Hari nie GAJI~!

السّلام عليكم و رحمة الله
Wah...sonoknyer dapat gaji... Herm.... Ape aku nak bat ngan gaji aku nieh~!?? Hehe... Dapat gaji dah tentu benda2 wajib aku kena settlekan dulu. Moh kiter semak....

  • Baby Sitter - RM220
  • PTPT'PU' - RM150
  • Motor Hondaku - RM160
  • Lain-lain (Loan, Tabung Haji) - RM600 (Siap² Potong)

Ha...balance dari doit gaji aku, aku beli susu beli pampers dll. Pastu balance dari tu baru doit makan aku doit soping aku.. hehe~! Nie x lama nak ghaye nie... Nak kena soping baju untuk si 'muncit' aku yg 2 org tue... ngeh~! ngeh~! ngeh~! Habis la doit gaji aku nieh... Nasib baik la aku nie jenis x membeli sangat.... Kekadang dengki gak tgk orang nie.. Tgh² bulan..hujung² bulan leh lak g soping... Ade aku KESAH~!! Kui Kui Kui... InsyaAllah, this year naik gaji lagik. Tak banyak pun sikit Alhamdulillah kan rezeki Allah bagik... Tak perlu la nak tamak... Esok lusa kiter x tahu rezeki atau nikmat yang Allah bagik tue kena tarik balik ke ape ke kan... So, sebelum ape² berlaku kena lah 'saving' & beringat...

So, korang camne lak....? Mesti bersoping sakan kan... Ade yang dpt gaji g makan... g soping... Camne korang bahagikan gaji korang supaya x habis mcm tue jerk~?! Aku? Mang habis ler....

Hadis Nabi s.a.w. yang bermaksud: "Tidak berganjak kedua kaki seorang hamba pada hari kiamat sehingga ia disoal tentang umurnya pada perkara apakah ia habiskan, dan tentang ilmunya untuk apakah ia gunakan, dan tentang harta bendanya dari manakah ia perolehi dan pada apakah ia belanjakan, dan juga tentang tubuh badannya pada perkara apakah ia susutkan kemudaan dan kecergasannya". (HR Tarmizi)

Pesanan junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w. iaitu sabda Baginda dalam hadis: Maksudnya: "Rebutah olehmu akan 5 perkara sebelum datang 5 perkara; hidup kamu sebelum mati, sihat kamu sebelum sakit, masa lapang kamu sebelum masa kesibukan kamu, muda kamu sebelum tua, dan kaya kamu sebelum miskin". (HR Hakim dan Baihaqi)

Wednesday, June 24, 2009

~~FADHILAT BULAN REJAB~~

السّلام عليكم و رحمة الله


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 1 hari pada bulan Rejab
seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga”

Rasullullah
s.a.w. bersabda;
“Puasa 2 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya(sepanjang umurnya).”

Rasullullah
s.a.w. bersabda;
“Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa berpuasa 3 hari ada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga) seperti dia berpuasa 3,000 tahun,diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya,70 hajatnya di
dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf
(ketika Quran dinaikkan ke
langit)
70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan,70 hajat ketika
berlalu di atas titi Sirotolmustaqim.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 4 hari dalam bulan Rejab akan diafiatkan dia daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal pada hari Kiamat.”

Rasullullah s.a.w. bersabda,
“Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.”

Rasullullah
s.a.w. bersabda;
“Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar dari kubur bercahaya mukanya.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 8 hari dalam bulan Rejab akan dibuka baginya 8 pintu Syurga.”

Rasullullah
s.a.w. bersabda;
“Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari masuk Syurga.”

Rasullullah s.a.w.
bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat diatas titian Sirotolmustaqim pada hari Kiamat.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah akan menjadikan baginya hamparan perhentian di titian Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 15 hari pada bulan Rejab adalah samaseperti berpuasa 100,000 tahun.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam
syurga,dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah didalam Syurga.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 19 hari pada bulan Rejab akan dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam.”

Rasulullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu.Maka
mulailah beramal barang yang tinggal daripda umurnya (pembaharuan umur).”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat.”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa pada awal Rejab,pertengahan dan akhirnya seperti berpuasa sebulan pahalanya”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti”

Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus”

Rasullullah
s.a.w. bersabda,
“Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah) diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah.”

Pendapat:

Mesejnya, kita ni hari-hari buat dosa, samada sengaja atau tidak. Yang pentingnya kita bertaubat. Dan bulan Rejab inilah bulan yang sesuai untuk kita berbuat demikian. Tak usah tunggu sampai bulan Ramadhan, kita buat sekarang. Silap hari bulan besok Izrail datang mengunjung! Nauzubillah….

Tuesday, June 23, 2009

Nak Pakai Waktu Bila Nieh~?!

Herm...~! Nak pakai bila nieh~?! Nantikan kemunculannya... hahaha~!! Panas~! Panas~! Panas~! (Version Ifa Raziah).. tak sabaunya den ghaso.... Tapi dlm ade org yg x suka tue, nampak gayanya... dier yg berlebih~!! Hahaha.... Pendek kata, tunggulah~!!


Photobucket

Thanks Amy aka sweetdarling79 coz merealisasikan impian shiem yg dah lama nak bat t-shirt camni... Asyid tgk org buat jerk... Nak gak merasa kan.. Walaupun baju hadzeq x sama kaler coz kaler oren xde tapi bagik shiem okla.. Nampak dier lain sket kan... So, sape² nak tempah leh kontek amy aka sweetdarling79~!!


Photobucket


Photobucket


Photobucket