Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Thursday, May 28, 2009

Lukisan Potret


Hari tu g Balai Seni Lukis Negara sebab ade keje HRMIS kat sana. Sekali lepas g makan bertembung dgn S Amin Sahab iaitu seorang penulis lirik ngan seorang pelukis. Time tue dier tgh melukis gamba muka pelawat2 kat situ... Dier kena lukis gamba wajah orang sepanjang 1 km. So, aku pun x terlepas la peluang nak dilukiskan wajah aku yg gebu nie... Sebelum dier lukis, sempat gak aku berseloroh "KASIK KURUS SKET MUKA SY TUE YEK...hehehe" Dier tersenyum jerk.... wekeke.. So, tgk la muka aku nie.. sama x? Ghase mcm senget jerk.. wekeke


Monday, May 25, 2009

Tomok Style

Ha... nie la kije aku hari minggu lepas... bawak hero2 aku g potong ghambut... wekekek... Singgah kedai mamak selepas berpenat berjalan di JJ Setiawangsa.. window soping sajer occay.... hehehe.. Singgah kedai mamak dekat ngan umah... Rambut hadzeq ngan papa nyer pun dah panjang... hehehhe... memula potong ghambut papanyer dulu sebab takut kalu potong gahmbut mamt hadzeq nie kang melalak x hengat dunia.... "Ma, papa potong ambut ma.." Aku tersenyum sajer ngan kata2 anak teruna aku yg semakin hari semakin petah berkata2.. ayat2 yg dikeluarkan dr mulut tue kekadang membuat hati aku terasa geli hati...


Tak lama dari tu, turn hadzeq lak potong ghambut. mamak tue dtg bawak sebekas gula2. Konon nya nak rasuah anak aku ler... hehehe... Sempat aku memesan kat mamak tue "potong mcm ghambut Tomok tau uncle..." Hahaha... baru ade style.. tgk la gamba tue... kemain kusyuk dier.. mamak tu pun senang jer potong ghambut dier... kemas jerk... hehhehe

aksi budak yg semakin nakal & semakin petah berkata2

Thursday, May 21, 2009

Rembatan Kencang

Hari nie hari Jumaat, xde benda nak buat.... Hari aku berasa kurang selesa dgn keadaan aku hari nie... Aku terasa sakit pada bhgn rahim aku nie... terasa berat di sekitar rahim aku... Aku pun x pasti... Tapi tidak la berat sangat kesakitan yg aku alami cuma aku terasa kurang selesa dengan keadaan ini... Herm.. harap2 tue xde ape la kan....


So ape aku nak citer kat sini ekk.... last week, aku ngan hubby plan nak beli barang utk rumah baru kami... heheh... x terlalu awal ker? Tapi nak bat camne, tgh excited kan... Kena pulak Cavenzi tgh sale skrg nie.... So, kami berjalan2 la satu hari ke Cavenzi Rawang, Cavenzi Jln Kuching... Memang harga agak murah2 gak la... bersesuaian dgn budget kami nie... Alhamdulillah... So nie lah barang2 yg kami dah rembat.... Alhamdulillah.... Dan ade lagik barang dekat IKEA yang kami dah rembat tapi x ley la nak tunjuk semua2 kan... Kang menimbulkan riak lak... Cukup la sekadar ini jer... Tunggu la umah aku dah siap nanti... banyak yg nak plan nie.. nak cat umah la.. nak pasang itu ini.... Hehehe... InsyaAllah, maybe aku sefamily akan masuk umah baru dlm bulan Julai nanti... Kalu xde aral melintang.... Sebelum masuk nak kena la cat umah dulu... Kabinet Kitchen dah ade...so x yah pikir dah tue cuma ade la certain2 mcm dapur gas... n barang2 dapur aku la... herm...tunggu jer lah.....

Tapi barang2 nie aku belum ambek lagik... Tunggu umah dah leh masuk, aku suh org Cavenzi hantar la... Skrg nie kami dah booking 40%. Nanti dah nak masuk umah leh bayar langsai la... hehehe.... Whatever, jamu2 mata dulu la k....









Merchant: Cavenzi SIMON
Made: Wood
Style: Contemporary











Merchant: Cavenzi ELYZA
Made: Wood
Style: Contemporary










Merchant: Cavenzi GIGA
Made: Wood
Style: Contemporary










Sofa. Cavenzi jugak tapi bukan ini. Sebab xde dlm gamba..hehhe... Yg sama cuma L shape jerk... Tapi colour black n white... :D






Tuesday, May 19, 2009

Ready utk disenyawakan??

Hik hik hik... ready ke untuk disenyawakan....?


KITARAN
29.4.09 - Jumpa dgn doc
9.5.09 - Aku period (D1-D6)
- D2 until D6, Aku makan ubat 'CLOMID' untuk kesuburan @ Penetasan
Telur
19.5.09 - Appointment dgn doc.
*? - getting pregnant?

Orang lain sebok progress umah.. Aku lak sibuk progress penetasan telur... Wakaka.... Korang tau la kan sebelum nie aku ade jumpa ngan doc... Masalah period aku nie... Doc dah bagik aku 2 jenis ubat... Ubat period ngan ubat 'CLOMID' iaitu ubat kesuburan... So, semalam aku ade appointment ngan doc.. bat ultrasound. Adui.... bat melalui faraj... geli pun ade... Bak kata doc, releks jerk.... huhuhu.... then doc tunjuk kat aku ade la 'SEKOR OVUM' aku sedang menanti utk di sunting oleh si 'SPERM'. Hik hik hik... klakar x bunyiknyer? Tapi itulah.... doc cakap, nie telur a.k.a ovum dah ade tapi sekor jer nampak.. hahaha... "SEKOR JERK?". Doc carik2... Memang nampak clear telur tue DI SEBELAH KIRI rahim aku.... So, Kalu disenyawakan tue agak2 berhasil x? Laki ke Pompuan? Muahahha.. Wallahualam la kan...
So, doc cakap... size telur aku dlm 1.4 cm. Untuk mengandung sekurang2nya telur aku kena 1.8. Tapi telur tue akan membesar dari 0.1 cm setiap hari... Means, doc bagik cadangan... Sekiranya anda ingin bersama dengan somi tersinter, anda kena bersama pada hari KHAMIS 21/5, SABTU 23/5, ISNIN 25/5...seterusnya.... Selang satu hari.... Pada hari2 tersebut telur telah pun membesar lebih dr 1.8cm dengan jayanyalah! Kekeke...
ULTRASOUND
nampak telur aku tue.. besaq gak
ULTRASOUND
nampak x? Bulat tue.... :D
Tapi sekiranya tak berhasil, itu dikatakan belum ade rezeki... Tapi step2 untuk mendapatkan anak mcm tue la kalu org yg bermasalah period mcm aku nie... Doc cakap kalu awak betul2 nak mengandung, datang balik. Dan kiter akan bat ujian semula kemudian kiter akan bat ujian IUI. Huhu... Bunyik mcm serious jer nie.... Aku cakap ngan doc,"Saya ghase x kot doc.. InsyaAllah, sy try secara normal dulu... Lagipun anak sy baru 2 thn..."
So, aku cuba la kalu betul2 nak peknen kan... Tapi aku x mengharap sgt utk mase terdekat tapi alang2 aku dah menghabiskan duit nie kan... baik aku cuba lah... So, KHAMIS SABTU ISNIN...... Hahaha... jgn sape2 pandai2 nak ajak aku nyembang ngah malam2 bota yek... Aku banyak kije nak buat.. Hahaha...
Seminggu lepas tue, aku leh try check... peknen ke tak..... kalu -ve check after week lagik.... kalu xde...... paham2 sendirik la... usaha tangga kejayaan.... tambah nota sket.... heheh
Are there any sexual positions that can help us conceive a boy or girl?

Not that science has confirmed, but legends abound! According to one, having sex with the woman on top will lead to a girl, while making love with the man on top will produce a boy.

Should I stay lying down afterwards?
Some experts also believe that you can boost your chances of conceiving by staying in bed for up to half an hour after having sex, preferably on your back with your hips raised on a pillow. In theory, this gives the sperm a helping hand because they're not having to swim against gravity on their way up to your fallopian tubes. (This obviously isn't a good idea if you're prone to urinary tract infections and have been advised by your doctor to go to the loo immediately after sex.) Another trick that some women swear by is lying on your back and "bicycling" in the air with your legs for a few minutes after sex. If nothing else it should give you and your husband a good giggle - and what could be more conducive to successful baby-making than having fun in bed!
You're more likely to conceive a boy if...

• You have sex on the day of ovulation, as male sperm are thought to swim faster and reach the egg first
• you reach orgasm before your husband, as this releases an alkaline fluid, thought to be more male-sperm friendly than the vagina's natural acidity
• you have deep penetration during sex, such as from behind (doggie-style)
• your husband has a high sperm count. This is because male sperm are not as strong as female sperm, and so the higher the count, the more chance there is of a male sperm reaching the egg first
• you avoid sex for a week before ovulation and then only have sex once on ovulation day, to keep the sperm count high
• your husband suggested the love-making
• you make love at night
• you make love on odd days of the month
• your husband keeps his genitals cool by wearing boxer shorts and loose-fitting trousers
• you eat salty food, plenty of meat, fish, white flour, pasta, fresh fruit, certain vegetables, but avoid milk and dairy products, such as yoghurt and cheese, nuts, chocolate, shellfish and wholemeal bread.

You're more likely to conceive a girl if... (prefer)

• you have sex earlier on in your cycle, a few days before your day of ovulation. This is because female sperm are thought to be stronger and therefore last longer than male sperm, who will die off before reaching the egg
• your husband reaches orgasm before you
• you have sex frequently to lower your husband's sperm count, and so increase the chances of the female sperm reaching the egg first
• you keep penetration shallow
• you stop having unprotected sex four to five days before ovulation, to minimise the chances of the male sperm reaching the egg first
• your husband keeps his genitals warm by wearing close-fitting underwear and tight trousers (although this isn't likely to do his general fertility any good!)
• you suggested the love-making
• you make love in the afternoon
• you make love on even days of the month
• you put a wooden spoon under your bed and a pink ribbon under your pillow
• you drink plenty of milk and eat dairy products such as cheese and yoghurt, unsalted foods, rice, pasta, certain vegetables, mineral water, limited amounts of meat and potatoes, but avoid salt and any salty foods, wine and beer, fresh fruit, spinach, tomatoes and mushrooms, chocolate, coffee and tea. Some of these techniques are recommended as part of the Shettles method of sex selection. Find out What the scientists say about this and other methods.
nota kaki: mcm belaja sains balik lak aku... huhu

Sunday, May 17, 2009

Hari Minggu

Hari minggu abah aku dtg KL coz ade meeting bekas-bekas tentera (Club Vateren). Pagi lepas bekpes, ajak abah g titiwangsa.. lepak2 kat situ... hadzeq lak dpt la enjoy2 ngan permainan kat situ....


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Friday, May 15, 2009

Sian Anak Mama

Nampak x muka anak aku yg hensem tue?? Semalam aku blk keje, hujan lebat giler... So dah basah2, aku malas la nak g ambek.. so somi tersinter jer la pegi.. dah pg ambek tue, balik aku sambut mcm biase la dgn hati gumbira... memula x pasan lagik... dok guling2.... erk?? Tersentak aku tgk... "Ya Allah, ape sal ngan hidung anak mama nie?? PAPA!! PAPA!!" Aku memanggil dgn penuh kegeraman. "Papa, apsal hidung anak nie? Papa bagik jatuh ker?" Haaa... itulah ibu... Marah kat somi sebab anak... ade ciri2 nak masuk neraka x? Astaqfirullahalazim...
"Ntah la, kak esah cakap dier jatuh..." herm... berderau...jantung aku nieh.... Aku diam jer la... Tapi geram pun ade.... Tapi dlm mase yg sama aku positif la... tak nak pikir bukan2. Geram kan... Aku anggap jer la anak aku nie mang nakal kan... Tapi sebelum nie kalu tercalar ke lebam ker... alasannyer dier jatuh sorang2.... bukan ade sape2 buat.... ayat2 coverline jer kan.. tapi xpe la... aku redha jer la....
Aku g hantar hadzeq pagi tadi aku tanya la.. "Mcmana dier leh jatuh?" Dengan muka yg slumber tapi dlm hati geram! "Dier pegang mainan time tue, dier lari2 kat ayah.. ayah kat dapur... pastu x tau camne leh jatuh.. pastu mase jatuh tue maybe kena hidung dier..." herm... aku kata ape tau... "OOoo... ok". Senyum dengan penuh keredhaan... hehhehe..

Thursday, May 14, 2009

Betul Ker?

Hadzeq
Hadzeq
Orang tua-tua kata, kalau anak gigit jari nie nak dpt adik... betul ker? Sejak dua menjak tiga menjak nie, kemain suka hadzeq mengigit jari... Ape peel ntah. Kalu aku nampak dier gigit jari, aku tepis jer tanagn dier tue... Dier ngamuk, dier gigit balik jari tu.. Kemain nak tunjuk kedegilannya ituew... hehehe...
Dah besar kan anak aku kan... Ghamai kata hensem... Cecece... Kembang kucup idong ibu yang mengandungkan hadzeq kan.. ngeh ngeh ngeh... Skrg nie dah 2 thn 3 bulan... Lagu ape yg berlagu kat tv tue, hadzeq la jd back up singer.... Siap pegang remote control then sambil menari2.... Bila tgk muka mcm pemalu kan.. kan.... heheh... Tapi sebenarnya hadzeq nie peramah... Rancangan 'demiakasia' yang bermaksud 'akademi fantasia', memang dier suka la tgk.. Lagu 'menuju puncak' tue, dah siap hafal... kemain dier!
Tapi xpe la.. janji aktif kan.. aku pun suker... ngeh ngeh ngeh...
Hadzeq

Wednesday, May 13, 2009

Hatiku Terdetik

Taken by: Mr Fairus


Herm.. hari nie aku agak bosan. Nasib la ade sahabat datang mengisi kekosongan.. Perbualan kami pada mula2nya biase sahaja... Bertanya khabar.. bertanya tentang kerja.. belaja dan seterusnya tentang jodoh.... Banyak yang kami bualkan.... Sebenarnya aku kenal memalui internet shj... Dan slalu share ilmu photog.. Dier baru balik dr Jordan. Dan skrg nie sedang mencari2 kerja... Hopefully, dier dapatlah keje yg dier hajatkan.. amen...

Dalam perbualan aku ngan dia, banyak statement dier yang aku suker bace... Dan membuatkan hati aku ghase terdetik... Aku ghase sebak... Ghase bergenang air mata... Alhamdulillah... Aku bersyukur sebab Allah kurniakan sorang sahabat yang mahu berkongsi ilmu agama.. berkongsi pendapat dgn aku... Dan mengingatkan aku tentang agama.... Thanks bro!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fairuz: biarlah satu rumahtangga tue terbina atas dasar agama yg kuat
fairuz: maksud sy shiem..
fairuz: kalau kite kuat hbgn kite ngn allah
fairuz: allah yg akan jaga hubgn kita..
fairuz: mnde simple.
fairuz: solat..
fairuz: kalau kita jaga solat kita..
fairuz: somi pun sama..
fairuz: mnde asas cmtu yg akan mnjd asas..
fairuz: dlm rumah tangga..
fairuz: even duit kite byk
fairuz: harta byk..
fairuz: hati tak tennag pun x guna..
fairuz: tu yg wajib syariat lah..
fairuz: kalau nk harmonikan lagi
fairuz: mnde sunat lah kan..
fairuz: tambah sket poser
fairuz: solat sunat

fairuz: sbb sy rse sy dpt igtkn diri sy.
fairuz: watak kite tu
fairuz: sennag je allah nk reflect kan..
fairuz: tgk solat kite
fairuz: sy pun tak sngka sy leh tepk smpi cmni..
fairuz: tp nila yg sy pegang..
fairuz: klu hati kite tenang..
fairuz: sbb solat kite
fairuz: dtg segala masalah pun
fairuz: kite nmpk jalan keluar die..
fairuz: betula la kan ayat quran tu
fairuz: sape yg bertaqwa
fairuz: allah akan bg jalan keluar
fairuz: mksdnye jalan keluar dr masalah

fairuz: akhir2nye nantikan shiem..
fairuz: watak2 kite tu akan
fairuz: ter reflect kat anak kita..
fairuz: sy cm tepk gakla mnde ni
fairuz: so..utk kebaikan bersama somi anak n isteri
fairuz: kite jaga hubgn diri kita dgn allah
fairuz: insyaAllah akan jaga kita
fairuz: ni hadth tau
fairuz: jagalah allah
fairuz: nescaya allah akan jaga kita

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tuesday, May 12, 2009

Elfarabi Faeez

Elfarabi

Elfarabi Faeez Bin Mohd Faeez. Itulah nama anak kepada pegawai kaunselor kat opis aku. Unikkan? Katanya sempena nama kepada Cendekiawan Ilmuan Islam Al-Farabi. Elfarabi menyambut kelahirannya pada 26 April 2009. So, aku baru siap edit2 gambanya... Alahai.... Ghase penat betul meng'edit' gamba nieh... Tapi disebabkan atas dasar tanggungjawab, aku dah settle dan dah bagik pada pegawai aku tuew. Harap berpuas hati...

Elfarabi Elfarabi

nota hati: sekarang nie amat malas nak ambek job.. banyak dah job aku tolak disebabkan ghisau kalau2 job2 tue bertindih dengan pemergian somi ke Abu Dhabi.. Tapi bila sebenarnya nak ke Abu Dhabi?

Sunday, May 10, 2009

I'M YOURS - SELAMAT HARI IBU

MAMA
Well, you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but your so hot that I melted
I fell right through the cracks, now I'm tryin to get back
before the cool done run out I'll be givin it my best test
and nothin's gonna stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some
But I won't hesitate no more,
no more, it cannot wait
I'm yours
Well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music at the moment people dance and sing with me
Were just 1 big family
And it's our godforsaken right to be loved loved loved loved loved
So, i won't hesitate no more,
no more, it cannot wait i'm sure
there's no need to complicate our time is short
this is our fate
I'm yours
Scooch on over closer, dear
And I will nibble your ear
I've been spendin' way too long checkin' my tongue in the mirror
and bendin' over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
and so I drew a new face and I laughed
I guess what I'd be sayin' is there ain't no better reason
to rid yourself of vanities and just go with the seasons
it's what we aim to do
our name is our virtue
But I won't hesitate no more,
no more it cannot wait
I'm yours
well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music of the moment come and dance with me
ah, la one big family
it's your god forsaken right to be loved, loved, loved, loved
open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music of the moment come and dance with me
ah, la happy family
it's our god forsaken right to be loved loved loved loved
it's our god forsaken right to be loved loved loved loved
listen to the music of the moment come and dance with me
ah, la peaceful melodies
it's you god forsaken right to be loved loved loved loved
Lagu nie aku tujukan pada MAMA shiem yang berada di kampung... Ma, thanks to be my mum. Angah sayang mama dunia akhirat... Nobody can replace you... i swear!! Pada 'mother in law', thanks menerima shiem sebagai menantu... Bak kata somi tersinter 'menantu kesayangan'.. ahaks... semoga kalian dirahmati Allah selalu... Amin...
Dan kepada blogger yang sentiasa dan x jemu masuk blog shiem nie, shiem tujukan lagu nie utk korang... Bagik yang dah jd ibu, SELAMAT HARI IBU... Semoga korang sentiasa dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah dimata jua korang berada... Dan pada kawan2 yang belum jadi ibu dan sedang mencuba, shiem mendoakan semoga Allah permudahkan segala urusan korang.. InsyaAllah... Akhir sekali, doakan Kesejahteraan n kebahgiaan shiem k... Love u all!!
MIL
nota hati: suka lagu nie mase AKIM AF7 nyanyi... Awook (Aril)!! Tahniah dpt masuk balik.. gudluck!

Friday, May 8, 2009

Arissa Maisarah

arissa
arissa
arissa
Hari nie hari jumaat, amat la bosan kat opis nie... Nasib la ade keje meng'edit' gamba2 job aku.. Hilang sket ghase boring... Di atas nie gamba anak opismate aku. Baru 5,6 bulan tapi badan kemain sihat sejahtera kau.. Sempat jugak aku gigit peha dier yg berketul2 tue.. hak hak hak.. amat ganas aku nie kan... Tambahan plak hati skrg nie tgh berkobar2 nak anak dara... Wahh!! Luahan jujur dari hati nurani aku nie tauw! Berkobar2 semangat aku nie.. Takpe.. sabar.. sabar.. Ade rezeki adalah kan... Bukan senang buat anak woit!! Ahak...

Thursday, May 7, 2009

MEMPELAM

mempelam
mempelam
mempelam
[Ladang mempelam harumanis merupakan salah satu produk pelancongan utama di negeri Perlis. Ianya terletak di kawasan Bukit Bintang, Sungai Batu Pahat.

Ladang mempelam ini amat unik sekali kerana tidak terdapat di negeri – negeri lain . Selain itu rasa dan aroma buahnya yang tersendiri telah menarik pelawat untuk berkunjung ke ladang ini. Ianya hanya boleh dinikmati setahun sekali sekitar bulan Mac – Jun.

Harumanis merupakan buah "trade mark" bagi negeri Perlis. Isinya yang tebal kekuningan serta rasanya yang enak dimakan bersama pulut sebagai salah satu sajian tradisi di negeri Perlis. Ia juga enak dimakan begitu sahaja ataupun diproses dalam bentuk jus atau jem.

Kawasan pertanian di Bukit Bintang, Sungai Batu Pahat merupakan kawasan pengeluar utama mempelam jenis ini di Malaysia. Keluasan penanaman mempelam adalah 1,000 ekar dan hasil pengeluaran tahunan adalah antara 300 hingga 500 tan. Pusat ini juga merupakan pusat jualan mempelam harumanis. Musim mempelam adalah pada bulan April dan Mei pada setiap tahun. ]
Last week ini lah hasilnya setelah aku berkampung selama 4 hari kat kampung aku. Dah x larat nak makan dah mempelam.... Pandang kanan mempelam, pandang kiri mempelam... hik hik hik Sekarang tgh musim mempelam la katakan... Kat Perlis, mempelam nie dah sebati dalam darah dah... Satu 'trade mark'.. satu simbol... kalu kat sana, mempelam nie kalu di makan dengan pulut memang cedap!! Pulut tue plak di tuang dgn santan then gula... Perghh!! Menjilat jari weyy....