Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Thursday, April 30, 2009

GETTING PREGNANT?

SCAN
Korang tgk gambar scan nie mesti korang terkejutkan... hik hik hik... Mesti hengat aku peknen ker ape... Ekceli nie gambar scan aku mase g jumpa gynea iaitu pakar sakit puan semalam.. Masalah aku memang sejak dr aku anak dara lagik... 'Kitaran haid' a.k.a 'Ovulatin Cycle' aku x penah betul dan tepat... Orang lain leh kira 28 hari, 30 hari.... aku x penah kena pun. Satu lagik, 'haid' aku nie jenis sebulan sekali (Kadang2), 2 bulan skali (selalu) dan 3 bulan skali (Jarang2). So, kalu mcm nie la kedaannya camne aku nak conceived kan.. Ate tahun nie aku dah start berusaha untuk ke arah ituew... Dulu mase baru kawen, alhamdulillah la leh peknen kan... Lepas kawen seminggu, aku 'period' then lepas tue aku dah x penah 'period' sehingga la 9 bulan 10 hari... Alhamdulillah... Tak sangka gak kan... Mase tue ghisau gak x ley peknen.... So, for the 2nd time pregnancy nie. Aku ghisau jugak la kan... Takkan nak sorang anak jer kan....
Tapi ekceli aku x mengharap pun this year coz husband bz pulak nak ke Abu Dhabi. Tapi memandangkan maslah 'period' aku nie masih berlanjutan ke hari nie. AKu terpaksa berjumpa ngan gynea kan... Yela, korang nak tahu last period aku bila? Ahaks... Last period 10 Feb 2009. So dalam tempoh 10 Feb 2009 hingga 30 April 2009 nie agak2 korang, dah berapa keping pregnancy test dah korang beli?? Aku nyer 'pad' lak, x luak2 kalu skali aku beli... hahaha.. member2 siap leh pinjam lagik utk kali kedua 'period'. Kuikuikui.... Nak bat camnekan.... So bila period aku x dtg2 lagik aku ghase better aku g jumpa gynea... Husband aku pun dah sibuk bertanya "Mama, apsal x peknen2 lagik ek...?" "Mama, awak mkn ubat kurus tue kot..". Sibuk nak suh aku peknen, pasni dier nak g Abu Dhabi tinggal aku terkontang kanting bawak perot sorang2 lak kang... hahahah...
Watever, semlam aku g Gombak Medical Centre dekat Sri Gombak.. Sebelum aku pegi tue memang aku simpan jer air kencing aku.. Mang aku tahan jer smp GMC tue... Mana tau doc nak ambek urine test kan... Lama lak aku menunggu kat luar tue... Aku jumpa ngan Doc F (x ingat la namanya). So inilah perbualan aku ngan doc;
Doc : Askum... ye shiema, ape masalah? (lembut jer doc tue)
Aku : Wsalam... Sy ade masalah 'period' doc... dah lama x period nie..
Doc : Bila last period?
Aku : 10 Feb 2009
Doc : Dah test pregnant ke?
Aku : Ade tapi -ve... Tapi doc sy nie memang 'period' mcm tue doc... Sebelum 10 Feb 2009, saya makan pil turunkan 'period' tue...
Doc : Ok. Sebelum nie plan sendiri ker?
Aku : A'ahh...
Doc : Makan perancang ker atau rancang sendiri...Withdraw?
Aku : Hehehe.... Sendirik doc... a'ahh.... (Alamak doc nie......)
Doc : Owh.. yeke.... Oklah..... mari kiter scan....
Aku pun bangun then baring... Terdapat screen di atas then di tepi aku... Doc suh selak kain aku tue... Maklom la baru balik kije... Malu lak nak selak... alahai..... nak merah gak muka... Mcm x besa kan.. ahahha..... Pastu doc tue letakkan 'gel' kat perot aku... geli sejuk semua ade.. wekeke.. Then doc tgk...
Doc : Uish... penuh pundi kencing awk nie.... (sambil tersenyum)
Aku : A'ah.. sy simpan la ingat doc nak ambek urine test tadi..
Doc : Owh, x ambek... Xpe bagus jugak... kalu kosong susah jugak nak tgk...
Aku : Hehehe (Malu aku weei.....)
Sambil2 tue doc tunjuk2 la kat screen mana satu pundi kencing aku.... rahim aku... telur2 aku... ahahhaha..... Lepas tue doc suh bangun la...
Doc : Ok shiema, you punya 'kitaran haid' you nie x betul pasal telur2 you tue tak menetas (Usshhh... doc nie guna bahasa pasar). Tue yang buat you susah pregnant..
Aku : Owh... mcm tue ke doc... so camne? (Pertanyaan yang bersungguh2)
Doc : Ok, bila telur2 you x menetas itu yang buat period you x turun.... Tapi tadi kiter tgk 'period' you dah nak turun tue... Tapi belum smp masa....
Aku : Hmm.... (tgh kusyuk nie...)
Doc : Ok, kiter akan bagik awk 2 choice.... Pertama : You nak plan kitaran haid you teratur dulu atau yang Kedua: You nak conceive.. nak pregnant terus...
Aku : Herm.... Ntah la doc... Doc ghase mcmana? Sy ikut doc la... (x kompiden langsung)
Doc : Okla... Sy ghase you makan ubat period dl... then hari ke 2 period u mkn ubat utk penetasan telur tue.... Then hari ke 11 @ 12, dtg balik kiter bat scan.... Means kiter teruskan usaha utk conceive la k...
Aku : Owh..yeke doc.. So lepas sy makan ubat utk penetasan telur tue, bila saya nak 'bersama' dengan suami... (Waaaaa..... ghase nak guling2 jer ateh lantai pikir pasal statement aku nieh!!)
Doc : (Doc senyum)..... Lepas kiter scan, sy akan ajar you bila you patut 'bersama' dengan suami..
Aku : ahaha..... Okla doc, kalu mcm tue thanks doc... Nanti sy contact doc lah...
Doc : Ok, thanks shiema... ape2 hal call direct no number sy k...
(Skript di atas telah ditapis atas sebab musabab yang x dpt dielakkan.. ngeh..ngeh..ngeh)
Ha.... nielah sesi aku ngan gynea semalam... So hopefully after this aku dpt plan dengan baik sekali la k... Puas hati la dengan penerangan doc tue... So hari nie aku ghase ngilu2 jer dekat rahim nie coz period nak turun kan... takpelah... lega ghasenyer kan... Kalu tak asyid ghisau jerk... Whatever, Tawakal... Usaha tangga kejayaan.... :D
SCAN
1. Pundi kencing aku... penuh ngan ayaq kencing
2. Akunyer rahim.... kat bawah rahim tue ade la dier tunjuk telur2 aku.. hak hak hak
3. Akunyer period yg x turun2 lagik... patut la aku ghase ngilu2 jerk... ank period ghupernyer...
nota kaki: herm..... mcm mak ayam lak aku ghase

Wednesday, April 29, 2009

Segalanya TERJAWAB

POSLAJU
Korang teliti la elok2 benda alah nie... punya lama nak smp...
22hb April 2009,

Aku tengah pikir... tengah pening nak beli hadiah untuk somi tersinter... Dah macam2 dah aku beli untuk bhday dier... So, aku mintak pendapat kawan2 aku.... then kena lak skrg ngah sale, aku sempat la rembat 2,3 helai utk somi ku... hik hik hik.... tungguuu.............


23hb April 2009,

Seawal kul 8 pagi aku dah kelam kabut wrapping hadiah tue untuk di poskan... Dengan harapan esok boleh sampai la hadiah tue ke opis somi tersinter... huhuhu... Aku plan nak bat kejutan untuk somi tersinter. Aku hantar hadiah through POSLAJU... dan terkejar2 ke pejabat pos.. meredah jalan.. tercungap2 mengejar masa... Kul 9 ade meeting lak.... Hehe.. bila dah pos ghase lega....


24hb April 2009, (Hari kejadian)

Hati aku mula la berdebor2 nih.... Kepala dah terpikir ape yang akan terjadieq... ape 1st impression somi tersinter aku.... Terkejut ke dier.. pengsan ker... ape ker.... Sehingga kul 1230 aku masih x mendengar kabar berita dr somi tersinter..... aku msg2 dier pun, jawapan mcm biase... xde yang berbeza... Sampai kul 4 ptg masih belum dpt jawapan... Uwaa.... Stressnyer aku! Aku kol receptionist tmp keje somi tersinter;


Receptionist: "Gud morning, Propel"

Aku: "Morning, boleh saya tumpang bertanya?"

Receptionist: "Ye cik, boley saya bantu.."

Aku: " Saya ade poskan satu barang untuk Encik Afrizal guna POSLAJU, dah smp ker?"

Receptionist: "Hmm... x ada la cik... Selalunya kul 1230 dah smp POSLAJU tapi hari ni xde pulak"

Aku: "Owh yeke... lambat pulak poslaju nie... Esok cuti...Hmm.. xpelah, thanks ye"


Adui... mana lak POSLAJU nie g sesat!! Padahal bukan luar KL dalam KL nie wei... Aku order barang online dr Nilai, 2 hari dah smp.....Pastu aku kol POSLAJU, jawapannya... "Selalunya 2,3 hari la cik smp....tapi esok cuti. hari Isnin la cik..." APE???! ISNIN??!! Aduyai.... baik aku bat pos biase jerk.. hampeh jerk...!! Camne nie... Lastly, aku nak cover line aku beli la sepotong kek (seperti dlm N3 lepas..).


Aku: "Papa. mama xde hadiah la.... nak bagik papa... xde duit"

Papa: "Ok....." (Senyum tawar)


25hb April (Sabtu),


Papa: "Mama, jom g JJ ke Care4 ke. Papa nak beli suar ngan baju kije la... Dah x banyak baju kije papa"

Aku: "Alaaa.... x payah laa.... Nanti la... Mama malas lah!" (Uishh..laki aku nie, mcm nak test aku jerk)

Papa: "Kalu malas, papa gi sorang..Mama dok ngan hadzeq kat umah" (Alahai... sedey lak dengar)

Aku: "Ala.... nanti la mama tgk kat sogo. ade sale nie....nanti mama tgk mama beli yek" (Ayat memujuk)

Papa: "Kalau gitu jomlah la g sogo..." (Huhuhuuu....)

Aku: "Hns... maleh la papa... ghamai org mesti nak kena beratur"


Somi tersinter diam... Sian lak aku.... Lastly aku ajak gak g JJ. Skalik g JJ, sehelai baju pun x beli... T-shirt ade la dier rembat 2,3 helai.... Somi tersinter aku nie kekadang memilih sgt smp kekadang x terbeli sebab terlalu memilih... Aku cakap ngan somi tersinter "Takpelah... papakan suka baju suar turun dari langit" hehehe.... Somi aku nie kalu aku beli jer, dier pakai jer. Takde kata ape2 dah.. Kalu nak tunggu dier, mang x terbeli... high taste occay! ahaks....


27hb April 2009 (Isnin),

Lagik berdebar2... sampai kul 2 x smp2 lagik hadiah laki aku nieh... Aiyok!! Dah hilang....... Tak lama pastu ade msg kuar dr YM somi tersinter;
Papa
Hahaha.... tue dia!! Dah terjawab segalanya2.... Happy la dier bila dapat hadiah... Kembang Kucup la montot dier bila dapat hadiah dr isteri tersinter.... Budak2 opis dier ape lagik, kecoh la..! Kuikuikui....

Kat Umah, antara ayat2 yg kuar dari mulut somi tersinter...

"Mama, thanks..... I Love You"
"terkejut la papa... Ingat sape yg hantar parcel"
"Papa tgk pembalut hadiah papa dah tahu mama yg kasik.. hahahha"
"Papa pun heran,kenapa la mama x bagik hadiah thn nie...rupanya mama nak bat surprise!"
"patut la papa ajak beli baju kije kat JJ, mama x nak.... ahahaha"

Hadiah
tue hadiah yang aku bagik... 2 kemeja + 1 seluar HUSH PUPPIES...gheh!gheh!gheh!

Tuesday, April 28, 2009

Taq dari Kak Gee

Kak gee tagged aku...jd aku kene la jd anak murid yg rajin wt assignment..wpun agk lmbt menyiapknnye..hehehe

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Kalu ikut plan mang nak bunting pelamin... kuikuikui.... Tapi seminggu lepas kawen, aku period lak... Lepas period tue terus x period2 smp 9 bulan 10 hari... kekeke... Rezeki.... alhamdulillah..

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Nur Ain Nabila, Nurqaseh Nabila, Nurqasrina Nabila.... mcm2 lah! hikhikhik

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Ok jerk.. maintain... G kursus induksi 3 minggu... siap2 lari2... main bola jaring lagik...

4. HOW OLD WERE YOU? 25

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Sebab period x dtg even aku mang jenis x regular period, aku suspect aku peknen coz badanku sgt letih.. malas itu ini... bila aku check ade double line.. sgt hepi! Then g kenet.. doc sahkan lah... lagik hepi!!

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
of course la somi tersinter..n then my mum!! :D

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
budget memang nak laki la sebab anak sulong seeloknya anak laki n memang dpt laki tapi kekdang dlm hati nak baby gurl sebab dlm family ku xde lagik baby gurl. Anak buah 3 org semua laki...

8. DUE DATE? 7 Feb 2006 (Klinik), 11 Feb 2006(Hospital) then deliver 2 Feb 2006

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Alhamdulillah...xde

10. WHAT DID YOU CRAVE?
ABC

11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
boy

12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
herm.... 13 kilo time tue........

13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
xde kot...

14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH? Hosp Tuanku Fauziah, Kangar

15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Lepas maghrib masuk labour then kul 1129 tgh malam aku delivered... pastu aku terus tdo dlm labour tu smp pagik.. hikhikhik.. sebab x ghamai org kan... wekekeke...

16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Sape lagik kalu x somi tersinter.... :D

17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Nurse2..DOc2.... Then yg paling spesel somi tersinter la tgk aku bersalin...

18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural

19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN? No!

20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH? 3.12kg

21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ? 2/2/2006

22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER? MUHAMMAD HADZEQ

23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY? 2thn 2bln 26hari

24. WOULD YOU DO IT AGAIN? yes..


Maleh nak tag orang lain coz kebanyakkannyer dah kena tag kan... So, x payah la tag.. heheh.. :D

Monday, April 27, 2009

What?

Papa


Hik hik hik... ape kes nie?? Sampai nak kawen2 lain nie... No no.... x sanggup..... :D

Saturday, April 25, 2009

Kena TAG ngan Erryn

1) Letakkan Gambar Anak yg baru lahir. Gambar kalo boleh mestilah gambar yang masih dalam wad maknanya gambar anak hari PERTAMA.


2) Letakkan butir ini :
Nama penuh : Muhammad Hadzeq Bin Afrizal
Nama Panggilan : Hadzeq, Ajik
Jantina : Lelaki
Tarikh Lahir : 2 Februari 2007
Tempat Lahir : Hospital Besar Tuanku Fauziah, Kangar
Berat Lahir : 3.12 kg
Cara Kelahiran : Normal


3) last sekali... apakah harapan korang pada anak ini.. dan korang nak anak ini jadi apa besar nanti... dan KENAPA..?senang kan....??
Harapan aku seperti ibu2 yang lain.. mestilah nak anak yang dikandung selama 9 bulan 10 hari tue menjadi anak yang soleh dan solehah.. Menjadieq seorang yang berguna.. Tak kesah ke arah mana yang dier cenderong.. Aku support.. InsyaAllah... Aku x nak tetapkan minat utk dier supaya dier x tertekan dgn kehendak dan kemahuan kiter... Yang baik akan support! Korang pun mcm tu kan....
4) so aku nk pass tag ni pd 5 org ibu2 yg bertuah..sila2 la wt homework ni ye

AVENT Bottle feeding




Salam, sejak sebelum 2 tahun 3 bulan yang lalu bottle feeding Hadzeq x penah aku beli guna jenama AVENT nie... Selalunya aku beli pureen, Anakku etc... So kali nie aku nak try brant AVENT sebab ghamai kata bagus AVENT nie.. Yela, aku slalu merungut nipple bottle feeding yang hadzeq slalu gunakan cepat kuning & rosak... Selalunya hadzeq nak minum susu tgh malam, aku buatkan... selepas minum, kadang2 botol tu dah merata2.. Mama hadzeq pun tdo x hengat.. hikhikhik.. Bila bangun pagi, balance susu masih ade dan akan melekat di nipple bottle tu... Kekadang susah nak tanggalkan.. terpaksa beli yang baru... So, aku nak try la brand AVENT nie... Harap2 ok la sebab bukan murah jugakkan...

So, semalam aku beli AVENT bottle feeding 330 ml berharga RM33.90 @ Manjaku Sri Gombak.. Malam tue aku bagik hadzeq minum dgn AVENT Bottle nie la... Hadzeq tolak~! Alamak... x nak ker? Mahal nie hadzeq mama beli nieh... muahhaa.... Dier tolak2... Dier belek bottle nipple tue... Maybe dlm hati dier kata "apsal puting botol len macam jerk... ". Pastu sanggup mintak air kosong dr minum susu tu tau... Aku pun musykil la... hikhikhik.. maklom la aku xde experience beli botol susu brand AVENT nie... Esoknya, aku ajak somi tersinter g balik manjaku tue... nak beli bottle nipple... pegi kat situ skali aku tgk mcm2 jenis bottle nipple tue... aduih.. mana satu nie aku nak guna...? Lastly aku kol ngan mama aqilah la.. Sebab dier pengguna AVENT nie. Dier pun x pasti ngan bottle nipple tu.. Harga mang mahal sket la... Lastly, aku pilih 6M+ (4 holes).. Then balik tue terus aku test kat hadzeq... hikhikhik... skalik hadzeq minum susu dgn tenang n xde tolak2 lagik... walawey.... hepinyer hati aku... Whatever, aku search gak la tentang AVENT bottle Feeding nie dlm internet...

Friday, April 24, 2009

KEK for PAPA

birthday papapapa birthday
Hari nie aku balik awal coz aku ade taklimat HRMIS di JPA, Putrajaya. So, lepas lunch hour aku blk umah terus... hikhikhik... Balik umah rehat2 kejap, then petang sebelum ambek hadzeq aku kuar g beli barang. Teringat behday papa.... So aku beli jer la sepotong kek... Bukan xde hadiah... adeeeeee........... Tapi tunggu post pada hari isnin nanti yek... wekeke.... Panjang citernyer... Nanti takut terkantoi... bukan xley citer, somi tersinter aku pun bz manjang.. blog aku nie mau setahun sekali di jenguknyer.... So, lepas ambek hadzeq.... malam lepas papa balik, aku bawak kuaq la kek tue... siap nyanyi2 gitu.... version Hadzeq!
"Awoh samatkan amuuuu....2x" ~ ALLAH selamatkan kamu
"Awoh samatkan .. papa.. ajik" ~ ALLAH selamatakan papa hadzeq
"Awoh samatkan amu.."~ ALLAH selamatkan kamu
Lagu nie mang dier dah praktik... boleh dikata every day dier nyanyi selepas behday dier 2nd feb ghitu.. hik hik hik... Tok dier yg ajar nyanyi gitu... maklom la warga emas... kalu version mama dier mestilah version omputih~! Kuikuikui....
Selepas nyanyi, aku kabo ke somi tersinter aku... "Papa, mama xde adiah nak bagik.. duit xde... sebijik kek nie la adiah dr mama..." hikhikhik... (Tungguuu......). Boley dikatakan every year mang aku suka bat surprise.... Cuma behday aku je x penah org buat... hikhikhik... xpe la kan.. nak bahagiakan somi tersinter gitu la... ate nak masuk syurga... wekeke... InsyaAllahh.....Whatever, uols... tunggulah cerita selanjutnya nanti... :D
Nota kaki: hampeh pos laju.... janji esok smp... 2 hari pun x ley smp....

HAPPY BIRTHDAY PAPA

Actually, shiem banyak benda nak citer.. Tapi yang paling penting nak citer dulu, hari nie adalah HARI LAHIR SOMI TERSINTER YANG KE 26 TAHUN. Papa, mama ngan Hadzeq doakan semoga perjalanan papa sentiasa diberkati ALLAH.. Dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan dalam kehidupan... amin
psst: papa..tunggu hadiah ek.... hikhikhik..surprise...

Tuesday, April 21, 2009

PENGUMUMAN! Hari nie coti!

bekpes makan cucuq kodoq jerk... keke

Hari nie aku coti!! Huhuhu... Sajer nak cuti... wekeke.. padahal bangun lambat...padan muka... Ape nak jadieq ler.. nasib xde keje luar... semalam tdo lambat.... So, hari nie aku ade mase nak update blog... hehhe... 3 cerita dlm 1 mase... Ok ker? Ok kan.... Hari Ahad ghitu aku g Shah Alam, umah pak su aku coz maksu aku bersalin anak dier yg keempat... hehehe... 5 thn kawen dah ade 4 org anak... huhuhu.. cepat kan... subur betul maksu aku nie... Every year beranak... murah rezeki.... Anak2 dier semua pompuan... Anak2 diorang nie kire sepupu aku tau... hehe..kecik2 lagik sepupu aku.. aku ade sorang lagik pak sedara x kawen lagik... Umur 25 thn... muda lagik... hehhe



1st : Nur Qistina Uzma
2nd: Nur Qistina Umairah
3rd: Nur Qasrina Ulfah
4th: Nur Qarihah Uthailah

Nama pun sedap2..mcm tok arab... hehhehe... Lepak2 minum makan kueh pau segera... lepas maghrib aku cau... Sebelum tue maksu ku asuh p SACC Mall... Ade sale brand 'Poney'. Aku ajak hubby pegi coz alang2 dah sampai sana kan... g sana...aku rembat banyak gak baju hadzeq.... Maklom ler...diskaun 70% tue,.... rembat jer la... dlm rembat2 tue hbs gak 100 hengget.... huhuhu.. utk anak nyer pasalkan... hehehe
nota kaki:Baju mama xde ler...hbs kat rambut.....herm....

Friday, April 17, 2009

Ape AKU Buat Lunch Hour Tadi

Salam,

Hikhik... nie la kije aku time lunch hour td... Aku ngan ayu g Ampang Park. Carik kedai rambut.. hehe... ekceli mang dah lama plan nak bat ghambut... Dulu ghajin sgt bat rebonding.... tapi bila pikir2 balik, muka dah bolat x sesuai sgt bat rebonding... kali nie aku bat 'perm' a.k.a curly hair....

Actually, ghambut aku yg sebenar xde la la lurus sgt n x kerinting... Tapi mang paberet aku suka bat ghambut... kali nie aku bat curly tapi aku bat curly bawah jerk... Satu lagik suka sgt kaler ghambut.. Ntah ape jenih hobi aku pun x tau... kuikui

So kali nie nak try tgk camne bila berambut curly... huhu... Sebelum buat mintak izin somi dulu.... Semalam sambil baring2:

"Papa, kalu mama bat rebonding ok x?" Soalan yang penuh pengharapan...



"Emm..Buatlah.." Jawapan yang penuh keraguan..

"Boley ke x boleh?" Soalan berbau paksaan.. kuikui..

"yela..batla" Matanya menjeling kepada aku petanda bahasanya dia memberi 1 kepastian... syioknyer...


"Papa, nak mama bat lurus ke curly ke?" Banyak plak persoalan aku petanda bahawa aku tidak puas dengan jawapan yg diberikan.... lol

"Mama buat la ape yg mama suka... tapi curly pun ok gak... bat curly separuh jerk..." Haa.... itu baru aku puas hati...
"Ok!! Esok mama g bat ghambut yek..." Yea....hati ku gumbira...


Dengan pantasnya, lepas jerk bengkel kat PNM aku beredar tanpa aku memberitahu bos aku dulu... Aku ngan ayu la... Ayu bat treatment jerk... Lama gak aku bat ghambut dr kul 1230 smp kul 3.. lama tuh... Tapi harga boleh tahan la.. murah gak RM188 (Treatment + Cut + Blow). Banyak gak tmp aku servay harga dlm RM200++.. So, aku masuk jer la kedai tu... Kedai cina. Ekceli aku x suka masuk kedai ghambut cina... Bagik cina pegang kapla...


Tapi disebabkan nak bat ghambut nie kasik cun aku pilih kedai cina la.. sebab selalunya kedai cina kalu bat ghambut mang aku suka... puas hati... setakat nak treatment slalunya aku g kedai melayu la... Ayu lak bat treatment.. harga RM98 coz dier ade maslah kelemumur... Dier pun pueh hati...



















Lepas bat gambut tu, sempat g mkn MCD... hehhe.. lapo woo.... lama dr pagi x mkn... kuikui... Lps makan, kitaorang cabut la g bengkel balik... hehe.. urusetia xpe masuk lambat... Lagipun bos dah bg greenlight... kuikui... bos aku a.k.a pegawai aku siap dtg kat saloon tu td... hehhe...saje nak tgk...
Mcm nie la ghuper ghambut aku... hehe... tapi pendek sket.... kaler bukan mcm nie yekk... keperangan... kekek.... I like!! :D



nota kaki: mcm Tini 3R..kuikui

Thursday, April 16, 2009

CD Mickey Mouse Clubhouse!!

Salam,


Hari nie xde benda nak citer. Skrg nie Shiem dekat Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) bat bengkel HRMIS untuk agensi. Start dari kelmarin smp Jumaat aku kat sini. EKceli lepas jer shiem balik dr bengkel shiem singgah 1 kedai vedio, cd,vcd semuanyer ade.. Then shiem tercarik2 satu cd... Tanya tokei kedai tu.. "bang, CD Mickey Mouse ade?" Tokey tu cakap "Ade...mari2..." kuikuikui...skali tgk berlambak CD Mickey Mouse Clubhouse!! Shiem beli untuk hadzeq la... Harga Dalam RM14++... Asal balik kije jerk... Dier tarik2 beg Laptop shiem then he said "Mama, Mickey Mouse" "Ma, Upin Ipin".


Ha...puas la hati dier leh tgk mickey mouse... kusyuk.... heh... janji x kaco mama ngan papa tgk tv.. hikhikhik.. lenkali nak beli lagik CD2 karton... kuikuikui

Saturday, April 11, 2009

Noty boy

Photobucket
Ini budak bila kasik mandi, suka main itu air..
Photobucket
Photobucket
warna mata saye cekelat!
Photobucket
Photobucket
Lepas mandi guling2 lak....
Photobucket
Lepas aku ambek gamba, dier nak nengok gamba yg aku ambek.. tgk la tu... "nak nengok! nak nengok!"
Photobucket
Bila aku x kasik tgk, dier cakap "mama POYO!"
hadzeq
my new hair cut.. heheh

Friday, April 10, 2009

AKSI LUPA DIRI

gedik
Nie aksi lupa diri a.k.a gedik a.k.a perasan
Gamba nie di ambil dlm bilik Nak Hotel.. hehehe... background agak cantek.... :D

Sandakan, Sabah

Salam korang,
Lama x hupdate blog... ekceli, aku xde kat semenanjung sepanjang 3,4 hari nieh... Aku ke Sandakan, Sabah. Menghadiri Temuduga bagik jawatan Artis Budaya Gred B27. Hahaha.. Bukan aku yg diinteriview.. Aku sebagai urusetia... dengan 3 org kawan2 seopis aku. Anak dan somi terpaksa la aku tinggalkan... Nak buat camne... Berkhidmat untuk negara... Takkan aku nak bawak ngan anak teruna aku skalikan... Yela, ade org kata "leh ke hang tinggalkan anak tue". Setengah org x sanggup tinggalkan anak kan... Herm, bagik aku ape salahnyer.. bukan pegi berbulan2... Setakat 3,4 hari pun. Hadzeq pun dah boleh berdikari... Papa dier ade, setakat hantar ambek anak kat umah baby sitter tue, benda simple jer leh buat... aku sendirik leh buat.. Pasni, papa dier tinggalkan kami setahun nak ke ABU DHABI.. Aku lagik nak handle sesorang.... InsyaAllah, akulah mama akulah papa.... Semoga Allah permudahkan urusan aku.. Amin.
Fuh! Amatlah penat... 3 jam jugak ke sana... Maklom la di hujung donia... Aku bertolak dr rumah seawal kul 5 pagi... Sebab flight kul 8 pagi... so nak kena awal 2 jam... nak luggage dulu... Tak banyak barang aku bawak... 4 hari 3 malam jer kat sana... Selama 3 jam berada di atas udara, boleh tahan bosan gak..belum lagik 12 jam.. huhu... cuaca pun cerah jer cuma berawan sedikit...
Sesampai kami di Sandakan, Sabah. Kami naik 'taksi' sajer... dari Airport Sandakan ke bandar Sandakan, just RM26.. Boleh la kan... Share 4 orang... hehe... Sebelum ke Sandakan kami dah booked Nak Hotel utk penginapan 3 Hari 2 Malam... Satu hari RM88/room. Dan hari berikutnya kami menginap di Swiss Inn RM135/room. Kami ambek 2 bilik. Kami sampai di Hotel pun dlm kul 12 tghr so, ade mase 1/2 hari nak jejalan... Kami rehat2 dulu dlm bilik then dlm kul 2 mcm tu kami kuar la berjalan2... Hahaa... Bandaraya Sandakan kecil dan takde ape yg best pun... Seriously, 1st Day aku dah jd culture shocked kat situ. Hehe... Sorry la sape2 antara korang org Sandakan... Herm, susah la nak citer.. Budaya, kehidupan memang berbeza dengan kehidupan kiter di KL, bukan di KL tapi kampung aku kat Kangar pun x seteruk ituew.... Jgn la korang berangan nak makan 'laksa''garam belacan''gulai'... Yg aku klakar, kami tanya "ade ke 'sambal belacan'?". Derang jawab "Sambal? Ape ituew? Belacan adda.." hahaha... ghase nak gelak, nak guling2 kat lantai jer....
Tranportation kat sana lak digelar "Bas Henti-henti" mcm bas kilang & "Bas Mini" van putih. Merasa jugak la aku naik "Bas Mini" kat sana... Hahaha... Berhimpit2 korang.... jantan betina x kirenyerr..... Jadieq org sandakan gak la aku time tu..... Wallah! Dah mcm pendatang asing dah aku ghase... Tapi murah la... Nak ke satu tempat ke satu tempat dlm lingkungan RM2 ke bawah... Cuma, kalu nak ke Semporna ke charge dlm RM40. Sebab 4 jam gak nak kesana... Memandangkan jauh dan disebabkan mase terlalu terhad... Kami pendam jer la... Dtg bukan nak jejalan kan... Nak kije....
Tempat2 yg sempat kami pegi mcm Sepilok- ada tmn buaya, orang hutan, burung... mcm zoo tapi tempat2 yg berlainan. Nasib baik ade pakcik yg baik bawak kami pusing2. Pendek kata, Sandakan nie bukan tempat honeymoon la... bukan tempat soping... bukan tempat mandi manda... Nak carik souvenir ade lah... sempat la aku rembat ikan kering talang, ikan kering terubuk, keychain... Banyak jugak mutiara2, kristal2...... Takdelah aku nak rembat coz aku leh dpt kat KL tuh.... Utk anak teruna aku beli la sepasang baju yg ade tulih Sandakan... ok la kan... kuikui...
Sepanjang berada kat Sandakan, memang banyak pengalaman aku dpt dgn kehidupan dan budaya org2 kat sana... Jgn terkejut kat sana masih ade lagik 'miskin tegar'. Rumah atas air... rumah papan... jambatan yg hampir runtuh...herm... alhamdulillah.. atas nama kerajaan BN, rumah berstatus 'rumah kos rendah' akan didirikan....
Balik ke KL, flight transit ke Kota Kinabalu dulu selama 45 minit. Then baru gerak ke KL..
nota kaki: claim...jgn x claim...