Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, March 31, 2009

HADZEQ

hadzeq
H A D Z E Q, makin hari makin nakal... Cakap pun x nak dengar.. pandai memberontak... Kalu nak satu2 benda, mau berguling2 kat lantai tue... Skrg nie xde aku nak marah2 gitu, mau aku tampor muntut tue.... Amboiih! Besa dier nieh! Pastu, nangis.... report kat papa.... Papa ngah ngadap laptop sambil tue papa cakap "Mama, jgn buat hadzeq". Baru dier senyap.... heh! Naik kapla ini budak... aku mau kasik rotan lenkali.. No konsider! Dah besar kang, cakap ape pun x nak dengar..
hadzeq
Hadzeq
Tapi satu benda jerk yg buat aku tersayang ngan anak teruna aku nie... "Hadzeq, senyum2!" "Hadzeq, bat mcm nie....""Hadzeq, bat mcm tue..." Klik! Klik! Klik! Hahha... Jadieq model x payah bayar untuk aku... wekekeke..... Suh la bat ape pun, nak ajer.... Tapi kalu time dier dah bosan tue, jgn suruh la... bat bodo jerk.... Silap2 satgi dier mintak "Ma, Pen2 (Upin Ipin)" "Ma, Mi Mais (Mickey Mouse)". Kali tu, kalu aku tak pasang, slagi tue la dier mintak.... hehehe
My Love
My Love
Photobucket
Photobucket
Sian anak aku tue.. skrg dah 2 tahun 2 bulan.. Kekadang tgk dier main sorang2.... Sian lak... Takde geng.... Kekadang dier meniarap, sambil kaki terangkat2... Kekadang dier main vacum aku... Habis boring, datang kat aku kacau2 aku.... Gi kat papa, kacau2 papa.. Kadang2 dier nak tarik perhatian papa dier... Kena marah lak... sian lak...sebak lak aku tgk.... Bila sebak hati nie mula la... "Papa, jgn la bat cam tu.. layan la anak tue..." Hehe.... Yela, kalu aku tgk muka tue mang x sampai hati tau... Mau nangis aku nie..tapi dlm hati la... Kontrol cun... wekeke... Nak tak nak aku la melayan dier mcm2.... Guling2 ngan dier... main ball ker... Sampai berpeluh2, pastu baru la mintak susu... heheh... Habis bateri selalu dlm kul 1030 mcm tue... mula nak charge bateri... kekek... Sebelum tdo tue gi basuh tgn kaki dier dulu. Tukar pampers semua..baru kasik susu.... Kalu ngantuk sangat, dalam mase 5,10 minit gitu ZZzz........ Kalu tak, mau lepas minum susu nak main lagik...Wooo... Woo... No way, mama nak work ok.... Aku paksa gak tdo.... Last skali ngan papa dier skali tdo... hahaha...
Sayang mama
Kissing mama
Hadzeq, tunggu la nanti mama kasik adik k.... InsyaAllah, kalu ade rezeki... Skrg nie mama pun still kompius....................... to be or not to be... herm...??
AKU

Motor rosak


Heh! Pagi nie bangun lambat... hampes jerk. Selalunya aku masih bersiap kat atas.. Somi tersinter, tukarkan pamper hadzeq... Maklom la nak tunggu aku satgi lambat... Pastu aku dengar tong tang tong tang.... Dah siap aku pun turun la.. skali tgk anak aku dah bersila kat luar umah konon2 tolong papa dier repair motor... herm.... aku tgk jerk la.... "hadzeq, nak vitamin nie..." Dier bat derk jerk.. kecik hati aku.... hehhe.. padan muka, baru tau camne jadieq ibu kan... Ghase berdosakan? Huhuhu.... Pastu somi tersinter start motor cam biase la... aku hengat ok la... Pas anta hadzeq, kitaorang cabut la... dah lewat namanya pun... sampai kat tgh jalan kat Highway Karak ' tang!'. Ha! Ape kejadah lak tue... Ghupanya rantai motor dah tercabut dari 'gigian'... Waduh! Somi tersinter tanpa berlengah dier masukkan balik rantai tue.. Ha..leh jalan.... sampai sekerat jalan jadieq lagik.. Skali lagik somi tersinter terpaksa kotorkan jari2 jemarinya... Kali nie kami bw seslow jerk... Sepanjang jalan tue xde kedai motor yg dah bukak.. terpaksa la bw slow2 di tepian jalan sampai ke Sentul... kat sana banyak kedai motor... Bagik pomen tu repair.. sekejap jerk... Pas repair sempat lagik aku laki bini g makan... hehehe.. lapa....

Barai motor aku...

Monday, March 30, 2009

Bergayaku @ Meeting Bersama TKKPA (O)

Salam korang, hari nie dah setel Taklimat Pelaksanaan HRMIS Kepada Pengurusan Tertinggi Kem Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian & Warisan Malaysia. Semuanya berjalan dgn lancarnya mcm bubuh minyak pelincir occay.. hehe... Hari nie awal aku bangun gi kije... Pakai cun2 semata2 nak g taklimat tue... Habis anak laki aku gerak.. "Cepat2! Mama nak g opis awal nieh!" Semata2 nak jumpa ngan Timb Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Operasi) Dato' Dr Ismail Bin Alias. Padahal org x pandang pun balaci mcm aku nie... Kuikui.. Tapi kena ingat 'keringat' aku nie penting nak merealisasikan taklimat TKPPA dengan Ketua Pengarah setiap agensi dan Ketua Bahagian di bawah KPKKW.
Walaubagaimanapun, ehem.. skema betul ayat haku nie... Aku dengan semangatnya gi taklimat dgn baju baru.. Siap manik2 lagik occay... Walawey! Kemain make up beria aku hari nie... Pegawai aku pun kalah... keke.. Pegawai aku siap cakap "Shiem, lawanyer hari nieh..." Wekeke...Well........ Watever, taklimat tue berakhir kul 130 tadi... Fuh! Penat ghasenyer....
Photobucket
Photobucket
Nie KSU KPKKW, baik tau KSU aku nie..ramah....
Photobucket
Carik aku di mana...
Photobucket
Penyampaian Cenderahati Dari KSU,KPKKW kepada TKKPA (O), JPA
Photobucket
Aku dgn Opismate :D
Photobucket
Nie dekat Bilik Mesyuarat Bangunan Sultan Abdul Samad, KPKKW
Photobucket
Photobucket
Nie aku... hehhe...ghase nak kembang kucup jerk :p

Sunday, March 29, 2009

60 Earth Hour



Salam korang, camne semalam korang bergelap selama 60 minit? Hehe... Aku semalam pun x lepaskan peluang support perkara nie. Tapi semalam aku gi hantar abah gi Cheras... Tapi sebelum kuar umah, aku tutup semua lampu, letrik... alang2 dah xde kat umah kan... Tapi otw gi Cheras aku tengok, banyak lampu gak dok terpasang... Rumah2 flat, apartment, masih terpasang.. Herm, ade jugak orang x alert benda2 mcm nie... Watever, sebagai rakyat Malaysia aku cuba menjalankan tanggungjawab aku sebaiknya...
Kebaikkan:
  • save energy (save water, electricity...)
  • reduce the emission of carbon dioxide (let's planting more trees, let's green our home).
  • save our earth (the only we have).

Yea! Abah Datang!


Hari nie abah aku datang dari kampung.. last week mama aku dtg.... hehehe.. berganti2 lak... Abah aku datang sebab dier ade perjumpaan dengan Bekas-bekas tentera kat Komplek Puteri Ehsan Cheras.. Then tonight dier tdo umah aku la... Memula plan nak tdo ngan kawan2 dier, sebab dier pikir susahkan somi tersinter aku... Lastly, aku cakap ap x kesah la ape la kan(dlm hati aku nie nak abah aku tdo kat umah aku..rinduuu... :D), dier pun setujuk la... Hehehe...

Kalau abah aku dtg, mang x luak duit poket aku nieh... Serious abah aku nie semua dier support maklom la anak 3 org jerk... Pastu anak2 jauh2 lak, tinggal adik aku sorang jer lagik x lepas... Minyak kete somi tersinter aku nie kalu x full, x sah! Huhuhu... Ayat standart somi tersinter aku "Aih..buh minyak mcm nak suh hantaq balik kampung skalik jerk..." kuikuikui.... cess!! Padahal dlm hati punya la suker xdapet nak di gambokan. Abah siap belanja makan satey Hj Samuri lagik tuew... Sepatutnya tuan umah la belanja... hahaha....

Yang hadzeq, sehari dua nie asyid meragam jerk.. Yg berdukung... malam2 tdo nak ngamuk.. ntah ape keheinyer ler.. aku pun x paham... Sekali skala hilang gak kesabaran aku kan, sekali dua gak aku babab dier.. bagik dier ghase sakit sket.. Kalu ngada2 sangat, kang susahh... Sebab papa dier ghajin melayan dier... Pastu bila abah aku datang, mula la nak tunjuk manja ngan wan dier... abah pun melayan jer la sebab dier jarang jumpa cucu.. ikut la kata cucu tue... hehehe.. Dlam hati nie jeles nieh... muahahah... dah tua pun jeles... yela aku dr kecik mang dah manja ngan abah... Jarak aku dengan adik aku pun 13 thn.. ngan kakak aku 7 thn.. so, x mustahil la aku manja kan.. hehehe...
So, esok mlm abah nak balik dah.. naik bas transnasional dlm kul 1030... uwaa... cedeynyer... Takpe, next month aku nak balik kg la.. dah rindu bangat aku sama kampung....
Petang tadi sempat la jumpa zura a.k.a shani pcm. Dier beli kerongsang ngan aku ghitu... Katanya x sedap ati simpan kerongsang tue lama2... hehehe... aku tarak hallah.. hang dah booked tue kire ok la... janji beli kan...
Photobucket
Kecik jerk si zura nie, kalu org tgk mcm anak dara.. padahal..... anak dah 2 org tue... hehehe

Saturday, March 28, 2009

Baju Batikku..

Beads
Beads
Beads
Ini baju batik shiem tau... Hari isnin nie ade perjumpaan dengan TKKPA, JPA. so, plan nak pkai la that day.. hehe....
Jumaat ghitu aku ngan somi tersinter balik opis terus ke opis kak gee utk ambek baju batik. Bukan jahit baju occay.. Jahit manik.... mcm baju mama aku tu tapi kali nie designnyer lagik cantek... berbaloi ok... I like kak gee!! Mang puas hati..hasil tangan yang sgt halus... Mesti mama aku jeles tgk baju aku.. hahaha... Next week aku nak hantar baju kakak aku lak. Nak dijahit manik. Coz kakak aku nak ke kuantan bulan 6 nie utk majlis passing out Maritim abg ipar aku. Tapi kali nie bukan baju kurung occay... Baju kebaya Perlis tau kak gee... hehehe... mesti pening kapla kak gee nak pikir design yg sesuai dgn baju kakak shiem nanti.. kuikuikui... Sape2 yg nak tempah ngan kak gee, leh la masuk blog dier atau leh kol direct. Kak gee dah pesan, kalu nak jahit baju utk ghaya, sila hantar awal2 ok... nanti x sempat... Ingat tue! hehe....
Sebelum balik, sempat la snap sekeping gamba ngan tokey manik.. hehe....
tokey manik
Kak gee, i like your lip coz very2 the munggil occay! Hahaha

Friday, March 27, 2009

HOME LOAN APPROVED




Hari nie aku amat la bz disebabkan next week hari Isnin, Kami di Unit HRMIS ada meeting bersama Dato' Ismail Bin Alias Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Operasi) di Bangunan Sultan Abdul Samad. So, aku n the geng agak sibuk la nak mengurus hal-hal yang berkaitan. Menyediakan segala maklumat, laporan dan hand out2 yang di perlukan untuk meeting tue. Maklum la orang besar JPA datangkan.. Semua kelam kabut dibuatnya... termasuk la pegawai2 di bahagian aku... huhuhu... baru korang tau betapa pentingnya HRMIS nie. Hehehe

Pastu dlm kul 1130, somi tersinter aku kol... suh aku turun coz nak jumpa ngan agent bank utk sign loan... hehhee.... Approved! YUhuuuu.... InsyaAllah, xde aral melintang dalam sebulan dua maybe dah dpt kunci umah.... Alhamdulillah... bersyukur sangat2!! Tapi harap2 jugak somi tersinter pegi Abu Dhabi selepas semuanya selesai.... InsyaAllahh.... Mintak2 laa... Kalu tak mang susah la aku nanti... Somi tersinter nak kena gi Abu Dhabi, plan dlm 15 Mei 2009... Huhuhu.. Dah la tgh kelam kabut nak beli umah, nak setel2kan umah... Dengan nak carik nursery utk hadzeq lagik... ARghhhh!!! Tekanannyer ghaserr!! Whatever, buat mase skrg nie itulah plan aku laki bini... Doa2lah dier lambat lagik pegi... Sebab aku banyak benda nak setel lagik nieh... Ya Allah, permudahkanlah segala urusan aku sekeluarga... Amin Ya Rabbalalamin..

Busy








Fuh, amat la bz this week.... Banyak betul kije, smp nak update blog x sempat.. mau balik umah pun, aku susah nak bukak laptop nieh.. satgi hadzeq tue sibuk nak tgk 'Upin Ipin'. Nak tak nak aku kena curik sket mase kat opis nieh... Tapi hari nie, aku ngan ayu (opismate) kuar ke Shah Alam sekejap.. Ade hal. Nasib baik jalan lengang jerk... Tapi time kami balik, langit dah jadieq mendung... uwaa...mintak2 x jem la... Dah la lepas lunch hour nie.... Ingat sempat kul 2. Tapi terlajak smp kul 3.30 tue... huhuhu... Aku ngan ayu, msg kat pegawai kami. Nasib baik dpt bos sporting.. hehe...

Monday, March 23, 2009

Operation Aborted

Operation Aborted

Askum,
Sebelum shiem nak terangkan tentang perkara nie, shiem mintak maaf pada semua la sebab ade sesetengah kawan2 x dapat nak masuk blog shiem. Asal masuk jer IE (Mozilla ok) ade la error kuar "Operation Aborted". Nie semua adalah kerana ade certain coding atau script yg tidak friendly dgn coding yg sedia ade. Bak kata Sifu blog aku Junaidix, sebab terlalu nak cantekkan blog. Mcm2 coding la masuk.. huhuhu... Sedaya upaya aku nak solve prob nie... Kekadang widget yg kiter masukkan tue x ley nak applied kat blog kiter... Aku belaja dari kesilapan ituew... Thanks bro!

Pada kawan2 aku (sue, wani, puteri1, asma dll) yg aku paksa2 suh bukak blog aku, nak pastikan error tu xde ke ade ke, aku mintak maap la yek... Aku menyusahkan korang bukak blog aku nie. Aku bukan ape, blog nie dah sebati dlm hidup aku.. sejak dari 2005 aku dah start berblog.. bila ade masalah pada blog aku nie, aku agak ghisau... Tempat luahan perasaan aku nie kan.. hehe..

So, aku ghase error nie dah xde.. Aku dah dapat atasi cuma aku nak carik kat script mana yg x convenience ngan blog aku.. So, pada korang yg nak cantekkan blog... cuba2 la tgk script ape yg perlu n tidak perlu... Tak semestinya letak mcm2 org suka ngan blog korang... kadang2 cara penyampaian tu mempengaruhi segalanya.... So, hepi blogger!!

Today

Gamba sebelum gi opis

Pagi nie g kije, aku g ngan ayu opismate aku. Somi tersinter g induction. So kena tompang orang la gi kije. Nak gi sendirik boley tapi berat benor ati nie nak bawa kete. Dengan jemnyer... Baik aku tompang kete kancil si ayu tue.. senang jerk nak kemana.. naik kete aku, ngan minyak nyer... waduh! Seawal jam 7 pagi aku dah gerak dr umah.. mula2 gi anta hadzeq then terus g kije... Hari nie dak2 sekolah dah mula sekolah.. maka secara tidak langsung 'punch card' aku jadieq merah la.. 8.03 minit aku smp kat opis... lewat 3 minit tuew! Kalu merempit ngan somi tersinter cepat la sket smp... Naik kete, nak tak nak kena gak rempuh jem tue... hehehe.. pasni kejap jerk g opis... huhuhu....

Malam lak, aku beli nasik lemak jer la... Itupun dah terlebih dr cukup... hadzeq lak bukan makan sgt.. setakat 2,3 mulut jerk ngap! Yg tukang perabih sape kalau x aku nie... mana x momok! Hehe.. Somi tersinter akan pulang pada jam 11 mlm nanti. Maybe aku dah tdo... maybe belum tdo... tgk kedaan la... :D

Sunday, March 22, 2009

Dua Hari Dalam Satu Cerita

Hari Sabtu,

Rutin harian aku mcm biase la... Ate isteri orang.. ate mak orang kan... Every week kije yg aku buatlah... Hubby aku lak g anta album cousin dier, yg aku baru siapkan... Fuh! Hilang azab edit2 gamba tuh... Bosan betoi... Nasib baik sticky album jerk kalu storybook mau pecah kepala memikior... hehehe... Pehtu kabonyer g servis kete yg berabad x gi servis.. heheh... Balik pun dah tghr.... Anakda lak main jer la kije nyer... hehe... habeh boring pun dier ajak aku skali main ngan dier... maklom la xde adik utk teman bermain kan.. wekeke...


Tghr tdo, petang dlm kul 4++ kitaorang g Jusco Kepong coz hubby nak beli suat tracksuit coz esoknyer dier nak g Abu Dhabi Induction selama 2 hari... Herm... pastu kitaorang bertolak ke rumah kawan baik aku kat Damansara.. Lepak kat sana lama jugak... Dari kul 6 sampai la lepas Isyak.. Berborak panjang jugak... Hadzeq main jer ngan Zulayka... Mcm biase la bersepah la mainan kat umah kawan aku tue... heheh...

Ahad,
Tinggal berdua jer aku ngan hadzeq... Somi tersinter g Abu Dhabi Induction... uwaaa... sedih woo.. Baru 2 hari kena tinggal.. belum lagik nak kena tinggal setahun nie.... Sedihnyer pikir... Watever, hari nie aku x masak ape pun.. dok berdua jer ngan hadzeq. Masak sardin jer la... Pastu hadzeq tdoo... aku layan laptop ngan kamera aku jer la....

Sardin

hadzeq

anak mama

Love you