Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Saturday, February 28, 2009

REHAT YANG PANJANG

Hari Jumaat hari yg paling aku suker... mase berlalu laju jerk... Zass... Start rehat kul 1215 hingga 245... Ape nak buat kan.... Hari nie dak opis aku ajak gi low yat... teman dier beli laptop... huhuhu... Gak penat jugak la... kena lak tuan yg nak beli tu banyak cekadak.... Nak itu nak ini... budget 2k jerk.. hehehe... aku suh beli DELL jerk mcm aku nie.. mang pueh hati... 15 inci... tapi mcm aku nie dah hbs stock... mang discontinued dah... so nak tak nak kena gak beli jensi lain..aku pun x hengat jenis ape ntah tapi DELL gak la... Lastly dier beli gak atas hasutan aku n ayu... hehe.. harapkan kawan baik dier si siti tue... jawabnya balik dengan kekecewaaan laaa.....
Si Fadilah, budak yg ngah kaya nak beli laptop... muka kepuasan tuee....
Nie kawan baik dierlah konon.... siti...... siap tanya pendapat tue... lastly hampeh...

Nie mangsa keadaan... aku n ayu yg sedang kebosanan...

Wednesday, February 25, 2009

Berenang2 Di Ulu Yam


seronok lah tu zulayka leh main air.....

senyum jerk dier..

ngan papa dier...
mak yong.... ngah peknen 6 bulan... kecik jer occay..target boy kali nie...heheh
Ekceli citer nie berlaku pada hari ahad lepas... Takde plan ape pun... tetiba pagi tue, asz a.k.a 3 pupu a.k.a kawan karib aku kol ajak g ulu yam... berenang2 n berehat2 kat sana.... Aku on jerk la sebab mang xde plan ape pun that day... kitaorang jumpa kul 1130 gitu la coz derang sesat otw ke ulu yam.. Aku sefamily slumber jerk la kan.. nama pun umah dekat ngan ulu yam.. hehe..berlagak tuew! Kami tunggu derang dekat lombong ulu yam tue..Tunggu derang punyalah lama..nasi lemak yg aku beli utk bekpes tue, aku bedal dulu laki bini.. huahuahua... menunggu punya lama.... Tak lama pastu derang pun sampai.. Kuar kete tersenyum smp ke telinga...haha.. penuh kepuasan tuew derang senyum! Derang pun makan gak nasik tapi nasik goreng yg asma buat... aku dah kenyang dah.. xley nak jamah dah nasik tue... kecuali roti jerk la leh telan.... anak dara asma ngan anak teruna aku masih malu2 la... biase la kan.. memasing dah paham erti malu2... kekeke.... Sembang punya sembang... punya lah bosan dok situ, kitaorang pun gerak g mandi manda kat sg uda.. masuk kena bayar 4 hengget.. kalu kat tempat free mang ghamai org... hehehe.... Pae a.k.a somi asma merasmikan dulu sungai ulu yam tue kendian disusuli oleh somi terchenta ku.... hehe.... anak teruna aku??? heh! menangis x nak turun tuew...... penakut ya Rabbi! Jenuh memujuk.... lastly somi terchenta aku angkat gak dier berendam dlm air tue... lama gak la dok bergenang air mata coz xnak kena air.. sejuk bangat!! Aku ngan asma maintain kat ateh darat lagik la.. malu2 gak kitaorang... mang sejak sekolah lagik kitaorang nie pemalu! hahaha... yeke... leh caye ker? muahaha..... jgn x tau... jin toncet kuat dok berdamping ngan kami mase zaman skolah dulu tuee... hehehe... x lama pastu aku turun dl la pastu asma lak turun.. aku basah2 gitu jer la... ambek syarat kena air....

Bagaimana kesudahahan mamat yg menangis terasak2 ituew tadi??? Zulayka a.k.a anak asma slumber menyelam occay.... keberanian terserlah tue.... Tak takut air occay... anak aku yg di kategori yg agak macho pun takut air.. jatuh standart mama la hadzeq nie tau.... lama kelamaan, dier dah boley main air.... siap splashing lagik tue.... jgn x tau... time tue dierlah yg paling berani... hahahah.... sempat la aku snap 3,4 keping gambar... somi terchenta aku marah sebab aku bawak turun kamera sebab takut terkena air.. nanti rosakkan.. nanti rosak sape nak bayar?? hehehe..... takpelah..janji ade la jugak gambar kan.... sape yg kaki bergamba mesti ghase x selesa bila x ley snap gamba kan.... xpelah..... janji ade gak kan....

Dalam kul 230++ hujan plak rintik2..kitaorang bergegas la naik ateh g balik... kang hujan lebat kang... hehehe.. Lepas kitaorang balik lepak umah aku lak..salin2 baju semua.... watever, agak hepi jugak pada hari tue.. kalu tak mang xde plan kemana pun... this week plak plan nak g tgk wayang... heheheh...




Mamat yg mengada2..... :p

My Fav Drama



Skrg nie rancangan tv yang aku suker tgk... Akasia SPA Q 2 ngan Lestary CINTA UTK AIN. SPA Q mang aku follow citer dr SPA Q 1. Suker sgt... kekadang aku leh replay lagik bila lunch hour... very fanatik ok... hehehe... bukan waktu keje occay... aku x mahu digelar makan gaji buta semata2..... hehehe... Dlm citer SPA Q nie, aku suker watak Qistina yang very2 the lembut... cakap pun baik jerk... hehe... sebab aku bukan mcm tue occay... Tapi dlm baik2 tue geram gak kekadang smp org pijhak kapla dier kan... anak2 pun x respect dier... kalu aku jd dier mau 'wachaa!' Aku kalu ade bzness mcm tue, mau tetiap hari aku g SPA tu... Pastu aku suka watak Fahmi yg very romantik... cakap pun gentleman... waa..... bila la aku nak merasai keadaan yg mcm tue!! (mungkin tidak!) hahahah.... nak buek camno dpt laki x romantik langsung! Tak sabar nak tahu kesudahan citer nie.... Kalu boleh ending tue biaq lah datin sofera tue mati dengan kejam... hahaha..... org jenis tikam belakang n hipokrit.... mencik tau!!

Nie citer Lestary CINTA UTK AIN... Baru episode pertama.. ghase mcm best jerk... ngah layan gak...

Syok sendirik

Nampak gedik x? Kekeke... Ekceli gamba nie aku ambek minggu lepas.... Boring2...syok sendirik.... Pastu, semalam hubby aku check akunyer hp... huuuhu..... Dengan lantas dier berkata:


Papa: Nie gambar ape nieh....?? (dgn nada tegas)
Aku: (Aku mampu tersengih jer la mcm kerang busuk!)
Papa: Papa x suka mama ambek gamba mcm nie... Mulut monchong2.... syok2 sendirik mcm nie...
Aku: Sajer jer tue... suka2... boring2... :D
Papa: x kire la, papa x suka.....
Aku: Yela...yela...

Ate aku jenis suka bergamba.. x heran la kan kalu bergambo gitu ghupernyer... hehe... jd photog mang kurang malu sket... nak menembak2 gitu.. nak tonggek2 gitu kan... watever, i hepi wiz that... hehehe....

Tuesday, February 24, 2009

Upin & Ipin

Herm...Korang dah pegi tgk ker Upin & Ipin nie... Aku plan this week nak pegi bawak anak teruna aku skali. Ngan member baik aku... plan nak g Mid Valley la...sana yang best kot pegi... kalu xley book kat sana, nak g one utama.. sana x ghamai sgt orang... tgk kedaan.. watever after 2 days aku nak start book la... maybe hari sabtu... ghamai yg kata best citer nie... hehe... So, aku pun x nak lepaskan peluang nie la... hehehe

Monday, February 9, 2009

B A N N E R

Photobucket


banner mama aqilah
Photobucket
Contoh: banner nurmala

Nak banner utk blog? Nak banner yg cantek2? Tak tau @ x berapa gheti nak design? Leh la contact shiemz utk perkhidmatan itu. Hanya RM10 dikenakan.. Murahkan.... Mudah sahaja... Sekiranya anda berminat...... Silalah hantar gambar2 anda keluarga anda bopren tunang suami anak atau pun ape2 sahaja gambar (kucing bunga etc) yang ingin anda paparkan... silalah emailkan kepada shiem... InsyaAllah.... shiem cuba merealisasikan impian anda....

Cara-cara utk memerlukan perkhidmatan ini:
  • Penghantaran gambar @ maklumat yang diperlukan
    Sila berikan maklumat berikut:
    Nama
    Email
    No hp (optional)

  • Pembayaran
    MAYBANK No Akaun: 164294258445
    Penerima: Nur Shiema Bt Halim
    Email:
    shiemz82@gmail.com
  • Hantar bukti pembayaran
    Sekiranya anda telah membuat pembayaran, sila emailkan maklumat kepada shiem utk tindakan selanjutnya.

Sunday, February 8, 2009

Photoshoot bersama Mama Aqilah

Herm... Ape nak citer hari nie yek... hehe.. aktiviti aku dr pagi sampai ke malam nie... Ekceli pagi tadi aku ade job photoshoot bersama mama aqilah @ putrajaya (tmn botani). Dalam kul 830 aku dah start bersiap2 nak ke sana. Kali nie aku bawak somi terchenta ngan anak tersayang aku tue... hehe.... dalam kul 930 kami bertolak dr umah n singgah beli nasi lemak then g isi minyak kete. Then direct ke Putrajaya. Mama aqilah time ni belum bertolak. Anak ngan somi baru nak bersiap. Walaubagaimana pun, kitaorang sampai dlm kul 10 then kitaorang makan dulu la nasik lemak... hehehe...amat la sedap mkn nasik lemak ituew... Ekceli kitaorang x tau nak g photoshoot kat mana kat Putrajaya tue. Dlm keadaan cuaca yg agak panas itu... Baru aku tingat member aku penah bat wedding kat Tmn Botani. So aku pun ajak somi terchenta ku kesana...

Dlm kul 1030++, mama aqilah pun sampai bersama anak dara + somi terchentanyer... Hehe... Lama x jumpa... Nie la 1st time aku jumpa mama aqilah.. Sebelum nie pun aku just jumpa mama aqilah jerk... Derang pun bawak kueh mueh ngan air oren... dapnyer.... hehe... Tengkiu mama aqilah n family.... Lepas mkn, kitaorang pun berphotoshoot... Amatlah chomey si kecil aqilah tue... Talkative occay... mcm mama aqilah gak... Kalu aku tanya "Baju mama beli ker??" Dier jawab.... "a'ah.." Aku tanya lagik "Skirt mama beli jugak?" Dier jawab lagik "a'ahh.."

Bunyinyer sejibik mcm mama aqilah... Sebab mama aqilah pun suker sebut "a'ah". Tue yg aku pasan... hehehe... Sampai kul 2 jugak kitaorang berphotoshoot... amat la penat dgn matahari terik ateh kepala.... hehehe.... Watever, thanks mama aqilah coz bg peluang aku ambek gamba family dier... Mama aqilah pun nampak berisi mcm aku gak.... hehehe.... Nak buek camne..... janji abang sayang ye 'yangg...' hehehhe.....Next time leh jumpa lagik.... Papa hadzeq nasib x boring. Katanya papa aqilah amatla talkative jugak... mang anak beranak talkative la... kalu x mau busan papa hadzeq tue menunggu... hehehe... Buat mase nie, nie sajer yg shiem dpt uploadkan... sebab akan di update di fotopages pulak yek... Kalu nak tgk lagik.. sila la lawati fotopages shiemz k..
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

So, sesapa nak mengambil gamba bersama keluarga leh la contact shiem k.

Pakej A (Family, Kids, Cukur Jambul, Birthday Party)
  • 80 pcs 4R print
  • 2 pcs 8R print
  • DVD

Sila emailkan pada shiem @ shiemz82@gmail[dot]com

Saturday, February 7, 2009

Ape nak jadi

Akibat terlalu taksub dengan dakyah kepimpinan politik, segelintir rakyat Perak semalam bertindak di luar batasan termasuk sanggup berbaring di jalan raya semata-mata mahu menghalang kenderaan yang dinaiki oleh Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

Tindakan itu menyebabkan kenderaan baginda yang dalam perjalanan ke majlis mengangkat sumpah Menteri Besar Perak baru, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir di Balai Istiadat Istana Iskandariah, Perak terlewat tiba pada majlis tersebut.
Image Hosted by FileHive.com

Nota Hati: Ape nak jadieq dgn org melayu sekarang. Dah hilang pedoman, taksub... Rakyat Palestin kacau bilau di negara sendirik kerana kezaliman orang lain tapi KITA?? Tak bersyukur dengan keamanan yang ade. Lagik derang yg bat kacau bilau di negara sendiri....

Friday, February 6, 2009

Award from Geejai



1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda >> geejai (thanks sis!)

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum pemenang seterusnya

  • Aku suker cukur kening
  • Aku suker kaler rambut
  • Aku suker gigit jari
  • Aku suker ngadap internet
  • Aku suker ambek gamba
  • Aku suker edit gamba
  • Aku suker berchatting
  • Aku suker make up
  • Aku suka nyakat anak aku
  • Aku suker ketip kuku somi aku
  • Aku suker gigit perot laki aku yg boroi tue..........alamak! terlebih sudah... hahahah

So, lastly aku nak tagged sape ekk.. kalu aku x tagged sape2 leh x? Sebab aku ghase dah ghamai kena tagged kan... so... sesapa ghase nak tagged ambek jer award tue then reply sendiwik occay... heheheh

Wednesday, February 4, 2009

+bukit tinggi a.k.a small honeymoon+

Nak tgk banyak lagi gambar2, sila klik @ shiemz's fp
Mesti korang terpikir, sape photog kitaorang time nih... hehhe... Ekceli kitaorang guna 'tripod'. So guna kan timer utk ambek gamba nie... aku ghase utk ambek gamba2 mcm nie jerk, dah hilang lemak aku aku 2,3 kilo.... Yela, berlari ke sana sini... Hubby aku just pose..pose... Maklom la, aku x nak ganggu mood dier nak ambek gamba tue... Sebab somi terchenta aku nie bukan 'kaki gamba'. So, nak x nak, aku terpaksa la mengalah... Waktu nie hadzeq baru jerk tdo.... So, kami terpaksa la take time nak g pusing2 kat Colmar Tropicale... Kang dok ngamuk la plak... nak jln x senang kan.. so, aku buatkan susu then dier pun tdo.... Aku ambek 'tripod' nieh.... Then snap..snap... Gamba syok sendirik n gamba romantika de amor pun ade.... Kami jarang ambek gamba berdua.. So ambek kesempatan la.... kena la ngan lokasi pengambaran kami tue, mang xde org.. sunyi sepi.... hehehe...... So, ape lagik... posing hbs2 la... Tapi aku x letak la semua kat sini.... jenuh la kan.. korang pun mesti nyampah tgk gamba romantika de amor.... Hampir sejam gak kitaorang bergamba... Lepas dr tue, baru hadzeq bangun... hehehe... kitaorang pun bergerak la utk visit the Colmar Tropicale. Hehehe... watever, aku mang enjoy la that day... hilang segala stress.... :D

Photobucket

Tuesday, February 3, 2009

+burfday gurl & burfday boy+

Nak tgk banyak lagik gambar2, sila klik @ shiemz's fp
Balik dr kampung pagi Selasa... sepatutnya aku kije.. tp disebabkan keletihan yg amat, aku ambek MC on that day... dgn somi terchenta aku skali coti... Ekceli plan nak g mkn jerk tghr tu, tapi somi terchenta aku leh lak ajak g Bukit Tinggi.. hhhaha... aku On jerk la.. x penah tolak occay! kitaorang g sana dlm kul 2++.. Nak smp sana dlm 45 minit jerk... Tak semua tempat kitaorang pegi cuma yg sempat Japanese Tea House & Colmar Tropicale.. pastu ingat nak g main2 ngan rabbit skali kami pegi baru jer tutup.. dah kul 6 pun time tue,... hehhee... x sempat la... Watever, hepi giler la leh g sana... Hubby cakap, coz nak sambut behday mama on that day... hehe..tengkiu Laling... i Love you so much!! Balik umah beli pizza hut then beli kek sepotong kat secret recipe.. hehe.. then tiup... kekkee.... behday hadzeq dah bat kat kg... so kat KL behday mama la plak k....:D