Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, January 26, 2009

+Jamadi & Nurul Hidayah wedding @ kelate+



Nak melihat banyak lagik gambar2, sila klik shiemz's fp

Haha... baru leh nak story mory... start dr 24hb Januari 2009 hinggalah 2hb Februari 2009 aku bercuti panjang.. maklom la cuti ghaya cina 25hb-26hb then hari wilayah lak. Alang2, terus la ambek cuti seminggu direct.... dalam mase seminggu tue jauh perjalanan aku. 25hb (ahad), aku n parents hubby bertolak ke Machang , Kelate sebab cousin Ap (Jamadi) akan kawen ngan cewek kelate... Sebanyak 2 bijik van & 3 bijik kete akan bertolak ke sana. Dalam kete hubby, ada aku + hadzeq wiz 2 BIL aku.. So, xdelah sempit kan.. berjalan jauh... MIL & FIL akan kete lain... Tapi disebabkan kami geng2 muda, kami bertolak lewat sikit la.. dalam kul 12. Yg lain2 semuanya dah bertolak dlm kul 10. Kami lak bertolak kul 12 coz, sebelum bertolak bekpes la dulu kan... Memang penat n banyak cabaran nak ke kelate. Van ade yg rosak (sebelum gua musang) dan terpaksa di 'towing' ke KL. Cuba la bayangkan dalam sebijik van ade berapa org? Mau 7 org gitu kan..... Hambek ko, terpaksa la separuh tue brimpit2 masuk dlm van satu lagik... yg tinggal 3,4 org lagik terpaksa la menompang naik lori... lori ape tue?? lori sampah occay!!! Aduyai...siann.... kul 4 pagi baru smp kelate weii.......... Takpe lah, kami yg ok2 nie bertolak la ke Machang...
Sampai Machang, carik umah lak x jumpa... umah yg pihak pompuan sewakan tue dekat hujung2 donia.... cerok2 hutan ladang getah wei.... aduyai.... xpe la... dlm hati aku 'REDHA' jer la.

Maklom la, aku nie dikategori org luar la kan... means menantu. So, aku redah jerk... Sampai dekat umah tue a.k.a homestay tue.... walaweiiii!!! Ade sejibik umah...Umah papan.... ade 2 bilik... 2 bilik air.... ade 2 bijik kipas.... 1 dapur (tue pun xde tong gas)... Rumah tue yg bakal diduduki oleh mereka2 yang menaiki 2 van & 3 bijik kete?? Yang datang dr jauh?? Wooo...woo.... Ampun la, aku terpaksa kutuk dlm segi nie.... Kalu ye pun xde duit nak sewa yg elok sket, cakap la... kiter leh tong2...... carik umah elok sket... nak tumpang hilang penat lelah........ Dlm hati aku mang gundah gulana tapi x terpancar di wajahku yg bersih nie.. hehe... aku diam jerk..... aku masuk dlm umah tue, aku bukak baju hadzeq.. sian anak aku... berpeluh2... penat.... Tetiba muncul somi terchenta ku dr belakang.... "Mama, jom la kiter carik hotel.." YAHOOoo..!! Mang aku suka la..... mcm nak ciom2 jerk laki aku time tue... tapi aku kontrol cun lagik kat situ sambil berkata "ok".

Somi terchenta aku ajak adik2 dier... adik2 dier pun suka la.... depa pun ghase x selesa dok situ. MIL nampak kitaorang nak kuar, dier pun bertanya "Nak pegi mana?". Grgrgr...... ghisau gak aku, hati org tua bukan leh bace kan... Somi aku cakap "Nak g carik hotel"... MIL aku angguk jerk la... lega ghasenyer..... Lepas tue kitaorang pun cabut la......... carik hotel plak satu maslah.. punya besar Kelantan tue, hotel pun tarak... yg banyak homestay... buat ape homestay... kami nak tumpang tdo jer kan... homestay mcm satu kelaurga lak dok... Kol kawan2 aku..kol kawan hubby... lastly jumpa gak HOTEL AZIMAH dekat dgn UiTM MACHANG.. lega! 80 hengget semalam.. okla kan.... Kat bwah ade gerai mkn....

Mlm tue kitaorang beli nasik, makan dgn penuh lahapnyer... lapa ko...... sejak tghr smp ke malam x mkn..... lepas mkn ape lagik... terbungkang la semuanya.... hahhaha... selesa........ sian pada pakcik2 ap yg baru smp Kelate tue... nak bat camne kan.... Ekceli majlis nikah tue plan kul 9 mlm tapi disebabkan kitaorang smp dah kul 10++ makan majlis tue terpaksa ditunda ke esok harinyer.... Pelik gak, kalu tempat aku mang x ley tunda dah.. maybe tok kadi tue x bz kot kan... hehehe.....



Esok harinyer, kitaorang x pegi pun majlis nikah... yg pegi MIL n the geng jer la yg pegi... Kitaorang egi mase nak sanding jerk.... Dlm kul 12... Pegi umah pengantin pompuan kul 130 ptg... Pegi punya pegi..... Tgk punya tgk... xde org pun kat kenduri tue... hanya kaum keluarga kami yg memenuhi khemah kat situ.. khemah satu lak tue... pastu kaler HIJAU PUTIH! huhuhu.. biasak la tuh kan.... stakat kaler tue aku x kesah lagik... hehhehe..... huhu.. pelik betul kenduri kat kelate nih... aku mang pes time dtg kenduri kat kelantan.... makan beradap kelate pun, ateh lantai jerk.... maybe org susah kot tapi pelamin granddd...... Aku dulu pun tarak pelamin... hahahha... ntah la... yg pasti aku makan kenyang2 la kat situ,... nasib baik ayam masak merah dier sedap... kekekke.... snap gamba2.... lepas tue, kitaorang pun bertolak balik.. kali nie MIL aku tompang sekaki coz nak g pasar siti khadijah lak pas tue....

Sesampai di pasar Siti Khadijah, ape lagik.. membeli belah la... antaranya tudung, bakul tempat letak susu ajik, baju 2 psang, tikar, kopok losong.... MIL aku lak beli baju utk cucu dier kat KL lah... ngan baju kelawarlah... n mcm2 lagik.... mang pueh hati lah.... Pastu bertolak balik... smp KL dalam kul 12... uwaa... letihnyer...... Esoknyer 27hb (rabu) mlm aku bertolak balik ke Perlis lak... Aku ngan hadzeq jerk naik bas.. nasib baik ade bas... ekceli x plan pun nak balik... Tapi disebabkan mslah yg x dpt dielakkan, aku balik gaklah... hehhehe... start 28hb Jan - 2hb Feb aku berada di Kampung.... Wallah...... Sempat la sambut behday ajik kat sana... sila la jenguk2 my fp yek.... :D

Tuesday, January 20, 2009

SEDIH


Friday, January 16, 2009

My Unit

Ayu, Aku, Cik Sar, Cik Edy,Yussa

Sajer semalam sesuka ambek gamba unit aku a.k.a HRMIS nie... EKceli nak letak dlm kad birthday pegawai aku.. Cik Edy (Pen.Peg. Tekno. Makl) 8hb Jan n 16hb Jan Cik Sar (PTD)... Ade aku ambek gamba guna hp dak seunit aku.. nnt aku upload... Gamba nie aku guna hp aku jerk... Kekonon nak bat surprise la... hehe..panggil derang masuk bilik kitaorang... Kitaorang sembunyik belakang pintu. Time tue aku pegang sepotong kek... (sepotong jer occay! x mampu... hehe) lilin sebatang... Surpeise!!! hehehe..nyanyi2...... then tiup lilin.... kekeke.. mcm kanak2 rebina lak.... Watever, HEPI BEHDAY Cik Sar + Cik Edy!


Wednesday, January 14, 2009

SYOK SENDIRIK


Nie gamba syok sendirik occay... sendirik perasan mcm hensem... hahaha... dalam hp aku nie penuh gamba dier syok sendilik... nak delete sayang, simpan jer la... ahahaha... bila tgk balik gamba2 nie, ade talent anak aku nie nak jd photog. Hahaha... Ade seni la setiap gamba yg dier ambek.. hahaha... Kekadang aku ngan hubby geleng kepala tgk gelagat anak aku nie.... Gamba syok sendirik nie, semuanya pasal tiru aksi mama a.k.a aku la tuh... hehehe.... Nak bat camne kan... sedikit sebanyak mesti ade gak turun sket kan....

hensem x saye..hehehe

Award
Thanks mala, 1st time dapat award. Shiem nak bagik sape lagik award nie...herm......................

Tuesday, January 13, 2009

nasik sup @ ani sup


Errrkkk...alhamdulillah! Lunch hour.... member aku ajak g makan nasik sup kat ANI SUP @ MARA. Hehe..sekejap jerk jalan 5 minit g sana. Aku, zaila & ayu makan nasik sup... limau.ais.. tiga2 sama citarasa... hehehe. Dari semalam lagik zaila ajak aku g sana... hari nie baru leh g mkn nasik sup..
Nie lak gamba syok sendirik.. guna hp occay... edit punya edit... kasik cun sket.... baru upload... kuikui.... (tlg jgn kutuk lebih2 occay)

nota sandal: Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

Sunday, January 11, 2009

Ahad

Hari nie bangun pagi, aku meas umah... Aku vakum + mop lantai... Hubby aku pun join gak. Aku vakum atas, hubby vakum bawah... Aku mop la lantai atasbawah... Agak penat tapi aku enjoy la sebab wekend day jer aku nak boley bat kerja2 nie semua... Lepas tu aku mandi, hadzeq lak papa dier yg mandikan... Lepas tu kitaorang g kedai mamak dekat danau kota. Lepak kat sana lama gak coz ade member hubby join skali.. sembang panjang lebar gak la... Pas balik umah hadzeq dah mengantuk.... aku bagik susu terus ZZzzzz...... Dlm kul 2++ hubby tgk badminton.. Lee chong Wei lawan ngan Korea... hehehe... Aku?? Seaching internet jer la keje aku. Sesambil aku update blog. Hehehe... ubah layout sesikit sambil update ape yg patut... Mata jeling2 tgk tv. Coz aku takut nak tgk direct badminton nie..leh tekanan jiwa dibuatnya.. dlm dok kusyuk update blog, sekali aku tgk... dua2 hero aku dah ZZzzz.... Sampai la Lee Chong Wei menang... Hehehe.. lega ghasenyer.. nak menitik air mata aku tgk.... Bangga aku leh tgk rakyat mesia berjaya cam tu walaupun cina tapi sekurang2nya dier bawak nama malaysia kan... hehehe....
tgk la hero aku nie... sonoknyer tgk derang tdoo.. jeles! Sejak lepas bersalin aku x penah tdo tghr... Ntah la kenapa... dulu kerap aku tdo tghr... Smp kembang pipi aku nie. Hehehe....

Nie nak citer sket pasal blog... Sekarang blog aku dah tukar doman kepada www.shiemz.net. Thanks aku ucapkan kepada sahabat aku junaidix. Dier yg tolong aku convertkan doman nie.. Thanks bro! Dier member aku mase aku keje kat TM dulu. Satu bilik ngan aku la.... Tapi aku still contact2 ngan dier tambahan berkenaan website @ msjbox. Aku panggil dier 'ATOK'... ahaha... nak tahu apsal? Pasal..dier mempunyai janggut yg seciput.. hehehhe... Aku x tau la still ade janggut tu ke tak. Maklom la dah ade bini... Takut bini a.k.a carneys dier dok belai2 janggut tu sebelum tdo... ahaha...

Photobucket

Saturday, January 10, 2009

Hari bersama keluarga




Hari nie hari sabtu... aku ngan hero2 kuaq g bekpes kat luar... g lepak kedai tue, aku mkn roti canai smp 2 keping... huhuhu.. seriously, roti canai die amat sedap.... hubby mkn nasik lemak pastu dier ghase roti canai aku sedap..dier pun order skali lah... Pas mkn tue, aku ajak hubby g titiwangsa.. ghasenyer dah lama x pegi sana... hubby pun ok jerk... sesampai kat sana terkejut gak coz tgk perubahan tmana permainan kat situ.. dulu xde, skrg dah adee.. ape lagik.. berlari la hadzeq tgk play ground kan..hehehe...seronok gakk..ade tempat excercise... aku pun tompang berpeluh gak kat situ... hehehe.... So, sempat la aku snap gamba guna hp aku.. let check it out!







Friday, January 9, 2009

Selamat Berpantang

Hari nie hari jumaat. Aku mang suker hari jumaat nie coz mase rehat lama... hehehe.. kul 1145 aku dah kuar nak g pusrawi melawat opismate aku yg baru bersalin semalam... dier dpt baby gurl seberat 3.1 kg, pada pukul 6 ptg kat pusrawi. So org seangkatan aku g melawat dier kat sane lah... Yg mendukacitakan aku x dpt nak ambek gambaby dier coz baby dier dok bawah lampu biru (aku pun lupa nama saintifiknyer..hehe) coz kena demam kuning. Siannyer.. tingat mase hadzeq dulu.. mcm tu gakk... kena pakai cermin mata.... heheheh...


nie namanya hazibi, dier PA bos aku... selamat berpantang b....

Seronok kan kalu leh bersalin kat private tapi aku x mampu la.... Mang layanan tip top la... Tapi ape yg aku x suker bersalin kat private, mahai nak mampus... sekali beranak jerk dah beribu2. Kalu normal charge Rm1,500 tu belum derang offer epidural la... itu la ini la...wah... harga leh aku bat kenduri kendara tue... huhuhu.... xpe la, aku sanggup la tahan sakit dr aku terpaksa hbskan duit... Tapi kalu aku masyuk husband aku masyuk, mang aku nak la bersalin di private. Hehehe...mang selesa gile la.... korang pikirlah camne kan,...







nie gamba2 yg aku ambek. Guna 50mm..

Thursday, January 8, 2009

Dah lama ghasenyer x ambek gamba hadzeq... semalam aku ambek gamba dier... kamera lak x simpan lagik, ateh meja jerk... hehehe.... terus la ambek gamba dier.... snap sana snap sini... dier lak kalu ambek gamba, mesti nak tgk hasil nya... mcm tau2 jerk tue... pastu dlm2 ambek gamba tue leh lak tetiba nangis... ternganga2..... ngada2..... nangis x air mata ponggggg..... saje nak menganga... kena ngan papa dier dok pujuk2 dier... besar kapla dier... aku snap gak gamba dier.. dalam menganga tue, leh gak dier mintak nak tgk.... hahahahah... tersenyum hubby aku tengok telatah dier tue.... wekekekek.... memang nakal sekarang nie... dah mcm2 perangai.... tapi setakat 1-10 tue dah terra gak la... ABC tue lintang pukang lagik.... twinkle2 little star tue dah terra... tetiap hari nyanyi la... heheheh.... moh tgk gamba dier k...


memula nampak ok... mood baik punyer...

speck mang x lekang la...


baring2 main remote control..still ok lagik la...

tgk tue, dok sebalik tirai.... sambil ternganga....air mata xde occay...ngada2 kan mcm tu

tgk tue.... geram betul..lantak la...mama ambek gamba gak...

ngada2 ngan papa..papa layan ajak main ball..tapi x nak...


finally.............

AWARD


From: Geejai

From: Cutemiut78 {contest}

















From: Erryn {Selamat hari ibu}




From: Erryn {Selamat hari ibu}




From: Atie {Friend Forever}