DUPHASTON aka Ubat Hormon


السّلام عليكم و رحمة الله


Aku baru blk dr Gombak Medical Centre. Masalah aku mcm biase la 'irrigular period'. Actually, aku dah 3 bln x period nieh... Kat ari² aku nie ghase ngilu². X sure nak period ke ataupun aku peknen. So aku ambek keputusan gi jumpa gynea la... Dari terjadieq benda² yg x diingini, better aku gi check kan... Kali nie aku jumpa ngan doc Azlin. Muda lagik doktornyer... Mcm² dier tanya aku. Aku citer la bla..bla..bla... Then dier scan kat rahim aku... Dier cakap dinding rahim aku dah tebal maybe sebab dah 3 bulan x period kan...

So dier tanya aku samada aku nak peknen atau tak... Aku cakap aku nak peknen la tapi aku mintak doc bagik ubat utk regularkan period aku every month dulu... So doc suggest aku ambek 'DUPHASTON' iaitu ubat hormon. Yang mana ubat nie aku kena makan every month la.. Tapi dlm mase yang sama aku leh peknen... Ubat nie di makan selama 5 hari atau hari ke 11 selepas period. So, kalu aku konsisten makan ubat nie dan plan nak baby kena 'make love' pada hari ke 8,10,12,14 dan 16... Huhu... InsyaAllah la.... Sesambil berusaha berdoa n bertawakal la... Setiap sesuatu yang Allah bagik pada kiter nie, Allah tahu kemampuan kiter dan DIA tahu kiter dapat hadapinyer... So, ubat nie mahal k... Sebijik 3 hengget.... Hehe....

Kemudian, doc tengok weight aku.. hehe.. dier puji la aku dpt turunkan berat badan aku 5 kilo. Dier tanya camne aku buat dan dier banyak bagis nasihat pemakanan pada aku jugak. Kata doc, kalu kiter diet tanpa mengira nutrien yang diperlukan dlm badan, itu adalah satu sebab kenapa kiter x ley peknen... Sebab badan kiter jugak tahu ape yang diperlukan... So, itu sajer info pada hari ni... Hehe
30 Komentar untuk "DUPHASTON aka Ubat Hormon"

Wah~! Smg success kak shiem... faizah pn nk diet gak la pasneh... berat badan berlebihan mmg bahaya kn?tp xleh lg...tunggu thn depan pas bln 5...ahah.... :P

Semoga dimakbulkan doa dan usaha2 Shiemz. Allah maha pemurah, insyaAllah..

Salam, new reader here..
BTW, saja nak share psl experience dgn Duphaston ni. saya dulu di prescribed oleh gynae utk makan ia since dinding rahin sangat thin dan susah nak 'lekat'. Alhamdulillah memang berhasil lah.

oooo shimez cam terbalik plak ngan moon . Moon plak terlalu kerap peyed ...sebulan sampai 3 kali ha amik nko kekurangan darah makssssssssss nak pitam pun ada sebab banyak darah kuar hahhahahha ..

kalau cam tew kena pas sket hormon moon yg suka peyed ke shiemz n shiemz pass hormon shiemz kat moon akakka

chaiyuk! chaiyuk!
semoga hadzeq dpt lah adik, ye!

FAIZAH, Tahniah ek..dah peknen ker? Hehe... Jgn diet2 x bagus kalu dah peknen.. hehe

TUNFRIDA, thanks... aminn

AISYAH, yeke... Bagus gak DUPHASTON nie kan.. Tapi agak mahal jugak.. InsyaAllah, harap² berhasil la usaha shiem pas nie... Changed link k...

KAK MOON, meh kiter tukor² hormon meh... Kalu selalu peyed nie, mang terlalu subur tue... hahaha.... Jenuh nak beli 'pad'... shiem nie 'pad' mang thn setahun la kalu sekali beli.. hahah

ppb_ppkp, shiem xley la masuk blog awak...
Dier akan kuar benda nieh...
-------------------------------
Profile Not Available

The Blogger Profile you requested cannot be displayed. Many Blogger users have not yet elected to publicly share their Profile.
--------------------------------
Nanti tolong tgk profile awk tu.. maybe sbb tu sy xley tgk..

Masa aku buntingkan anak ke 3 & 4, aku kene telan duphaston ni smp kandungan aku 4 bln sbb rahim aku x kuat..mahal kan ubat ni? memula aku amik kat private, pehtu aku refer trus ke spital selayang. FREE! ekekekekeke :P

salam.. saya terbaca mengenai duphaston nie.. saya dah pernah keguguran.. sejak dri saat tue period sya x betul.. last2 doc kasi mkn duphaston.. sya confius.. duphaston nie bgus ke x? sya mercadang untuk hamil dlm msa terdekat nie.. tpi sye msih ader 2 bulan lg utk mkn duphaston.. bahaya x pada rahim sya? sya bimbang kena D&C lg..

kak..sy nak tau psl duphaston..akak ok ke amek duphaston..bkn ape..sy ada amek gak,tp mcm takut2 sket..sy ni dh 3bln cek preg test +ve,tp 2-3 ari pastu sure jatuh..rahim xkuat kata doc n ada yg ckp dinding rahim sy xcukup tebal,sbb 2 dorg suggest mkn duphaston..bln lps sy amek duphaston trus period sy delay 3ari..fyi,sy ni mmg xpenah miss period lgsg..akak amek clomid jgk x??clomid 2 ley bli kat farmasi mcm watson/guardian ker x ek..???

kak..sy nak tau psl duphaston..akak ok ke amek duphaston..bkn ape..sy ada amek gak,tp mcm takut2 sket..sy ni dh 3bln cek preg test +ve,tp 2-3 ari pastu sure jatuh..rahim xkuat kata doc n ada yg ckp dinding rahim sy xcukup tebal,sbb 2 dorg suggest mkn duphaston..bln lps sy amek duphaston trus period sy delay 3ari..fyi,sy ni mmg xpenah miss period lgsg..akak amek clomid jgk x??clomid 2 ley bli kat farmasi mcm watson/guardian ker x ek..???

Duphaston fungsinyer menguatkan rahim. Selain tu awak leh gak amalkan asid folic... mcm akak amalkan gak la...tapi dah lama dah x makan duphaston n clomid coz badan naik sebab makan pil2 tue... Tapi selalunya kalu makan duphaston, period ok... mcm akak mang dtg every months tapi kalu x makan period x ok. Clomid n duphaston kena ambek atas saranan doc n mang xde jual kat pharmacy atau guardian.. lagik pun x bagus sgt makan... kalu terlalu lama amalkan boleh menyebabkan masalah pd rahim @ dinding rahim akan jd nipis. itu ape yg akak bace la.... yg selebihnya, wallahualam..

salam shiemz.. mcm mana kesan duphaston? ain baru cb ambik ubat ni.
tp cara makan lainlah

aIN, kesan dier period jd regular lah,, camne lak cara makan kamu?

shiemz.. doc suh ain mkn duphaston mula hari ke 5 period sehingga 26. time ain mkn sekotak tu, tetiba ain bleeding hr cycle ke 18. lama gak, 13 hari. pastu doc suh ain stop mkn. dia bg ain clomid. sepatutnya ain mkn clomid, tp sejak ain stop duphaston sampai skrg period ain x kunjung tiba. semalam ain ada scan doc dia kata dia tak pasti something putih dlm rahim ain tu kantung ke tak, ain cek upt -ve lg. in case lah ain mengandung betul, kalo ain mkn duphaston 5 hari ia akan bg effect tak pd kandungan? akan sbbkan gugur tak? tlg bg pendapat kawan2...

lupa nak bgtau.. cycle ain skrg sejak bleeding 1st tu dah 71 hari hari ni. dah lama kan?

Ain, kalu mcm tu ikut la nasihat doc... duphaston tu bagus gak kalu makan.. sebab dier kuatkan dinding rahin yang thin dan susah nak 'lekat' bcoz awak penah bleeding kan.... teruskan ajer... awak tunggu lagik 2 weeks then awk check balik pregnancy test... kadang tahap HCG tu x kuat lagik... tapi kalu x berjaya gak pasni akak ghase better awak stop dulu la makan ubat tu... n try normal/natural... mcm akak skrg nie... alhamdulillah...dpt gak secara natural... cuba try sendirik.. then akak advise awak... elakkan minuma ir gas laki bini..jgn makan benda2 tajam... nenas ke ape2 jer la... then amalkan makan togeh... makan madu... asid folic sebiji sehari.... petua kesuburan gak leh amalkan kulit kayu manis...ditumbuk smp halus..then letak dlm nasik... leh aje amalkan... kdg2 x bagus gak amalkan makan ubat doc nie... kalu leh dlm mase setengah tahun jer amalakan ubat doc nie..pastu benti k....

sbnarnya akak, sy bleeding ritu disebabkan duphastonlah. lepas ambik duphaston tu sy bleeding agak teruk. doc cakap maybe sy tak serasi ngan duphaston. sy pun dah jd takut nak makan. skrg ni terpaksa jgk makan 5 biji lg semata-mata nak turunkan period sbb dah lama sangat. terima kasih yerk akak

akak... kalo kt mkn duphaston untuk turun darah, paling lama berapa hari period akan turun? kalo tak turun-turun jgk adakah tu tnadanya kt pregnant? erm... leh tak ain nak tahu tanda-tanda akak alami sblm tahu pregnant?

Ain, susah nak jangka tanda2 preknan setiap orang... lain org lain tandanya... kadang instict kita yg lebey sebab kiter mang plan nak pregnant kan... kalu awak betul2 makan duphaston seperti yg doc suggest pd awak, insyaAllah on the spot period itu akan dtg.. kalau x dtg tunggu la selama 2 minggu selepas period yg berikutnya sepatut dtg... awak try test sendirik... duphaston nie bukan utk turunkan period jer...dier nak kuatkan rahim.. kalu dlm tempoh mase hari ke 8,10,12,14 dan 16 tu awak berusaha bersukan bersama suami, insyaAllah x kemana atas izinNYA.

ain sbnarnya akak dah malas pikir pasal mengndung ni lg. buat pengetahuan akak skrg ain mkn duphaston hanya utk turunkan period yang dah lama sangat bersarang dlm rahim ni. cuma yang ain rasa x suka sangat sekarang ni, ain selalu je rasa pening dan mual tekak terutama masuk tengahari (12pm keatas). perut sy pulak asyik meragam je mcm nak period tp masih tak period. hari ni hari ketiga selepas ain makan duphaston selama 5 hari. dan ain assume period akan keluar hr ni. adakah duphaston ni ada kesan jangka panjang akak yg boleh sbbkan kt selalu sakit kepala? byk betul soalan ain tanya akak. sorry yerk.. hehe

Ain, akak pun susah nak cakap... sebab akak nie bukan lah seorang doc yek... mcm akak pun, x bergantung ngan ubat lagik... cuma amalkan pemakanan yg sihat... turunkan berat badan.. InsyaAllah period akan dtg walaupun x on time.... simptom2 tu akak x berani ckp la.... mcmana pun mcm yg akak kata, awk tunggu la dlm mase seminggu lagik then awk test... InsyaAllah kalu ade rezeki awak.. akan ade la tu nanti... jgn stress n terlalu nak memikir... akak pun x tau kesan dr makan duphaston tu.. tgk orang gak ghasenyer... akak makan ok jerk... :D

salam...blogwalking.terjumpa blog nie masa google duphaston.Anyway,nice info ttg duphaston n salam perkenalan.jgn lupa kunjung balas kat blog saya.Tq

A'kum,
Saye pon irregular cycle, n then gi cek doc, die suh mkn clomid tp x mkn pon sbb nk try naturally dulu... Alhamdulillah after 3 mths kawen dh conceive... But bile cek kat gynea dia kate dh 4-5 weeks... Pastu die bg duphaston n asid folic... Pastu tukar gyneansaje nk dptkan 2nd opinion... 2nd gynea kate klu ikut tarikh last period patut nye dh 7 weeks... But maybe sbb irregular cycle tu lambat sket die lekat n dia pon assume 4-5 weeks jugak... Tp die ckp 'asl doc awk kasi duphaston??'.. Skang ni sy dh confuse dh nk mkn atau x duphaston tu??

Ctnahda, thanks...nanti sy masuk k...

Monasaziera, duphaston tu fungsinyer utk kuatkan rahim jugak... tapi sy x pasti la why dier bagi awk duphaston tue... awak kena tanya doc.... maybe pasal kandungan awak masih awal kot..

Salam. . Sara pun plan nk preggy,da try 6 bln tpi x lekat gak.so,gi pakar.scan sume.doc kate dinding rahim tebal.so,doc bgi asid folic n duphastop.dlm semggu mkn,tros peyed.sara ni peyed mmg x betol.penah smpi 2 3 bulan bru ade.ni period da smpi ari ke 10.rse da kering,pas bersame,tetbe kua cm peyed lg,darah yg ketol2.tu heran.

Salam, google2 terjumpa blog nie.. TQ 4 da info.. xpernah try duphaston tp, nk trylah.. manatau, boleh cepat sket pregy kan.. TQ3..

Assalam..sy pn tgh mkn duphaston ni..tp rasa susah sbb kena mkn ikut time yg sama 3x sehari..nk abihkn 15 ari ni rasa seksa sgt..ni dh 2x termiss..huhu..b4 this pn penah mkn..tp cm xda kesan apapn..
Sila la melawat ke blog sy yer..
~TQ~

hi, jalan2 cari info psl ubat ni.. i makan clomid atas nsht doc, dah 6 bulan xde jugak.. irregular period jugak, skrg doc dah suruh ambil clomid sampai 3 bijik sehari.. so terfikir.. boleh ke campur mkn clomid n ubat ni? ape beza dia ek? boeh kongsi...

hai..singgah cni jap msa google cri psl info psl duphaston.doc sy ada bg ubat ni sbb tkt sy bleeding lg.kes 2x keguguran,stkat ni alhamdulillah ok lg.x tau plak sy duphaston ni blh turunkn period klau x peknen ea?

kat mn boleh dapatkan duphaston? farmasi ada erk??... sy pom sm mcam mslah awak.. urm :(

Tinggalkan Link Blog Anda di Sini




 
Copyright © 2014 LOVE is CINTA - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info | Edited By MH