DUPHASTON aka Ubat Hormon


السّلام عليكم و رحمة الله


Aku baru blk dr Gombak Medical Centre. Masalah aku mcm biase la 'irrigular period'. Actually, aku dah 3 bln x period nieh... Kat ari² aku nie ghase ngilu². X sure nak period ke ataupun aku peknen. So aku ambek keputusan gi jumpa gynea la... Dari terjadieq benda² yg x diingini, better aku gi check kan... Kali nie aku jumpa ngan doc Azlin. Muda lagik doktornyer... Mcm² dier tanya aku. Aku citer la bla..bla..bla... Then dier scan kat rahim aku... Dier cakap dinding rahim aku dah tebal maybe sebab dah 3 bulan x period kan...

So dier tanya aku samada aku nak peknen atau tak... Aku cakap aku nak peknen la tapi aku mintak doc bagik ubat utk regularkan period aku every month dulu... So doc suggest aku ambek 'DUPHASTON' iaitu ubat hormon. Yang mana ubat nie aku kena makan every month la.. Tapi dlm mase yang sama aku leh peknen... Ubat nie di makan selama 5 hari atau hari ke 11 selepas period. So, kalu aku konsisten makan ubat nie dan plan nak baby kena 'make love' pada hari ke 8,10,12,14 dan 16... Huhu... InsyaAllah la.... Sesambil berusaha berdoa n bertawakal la... Setiap sesuatu yang Allah bagik pada kiter nie, Allah tahu kemampuan kiter dan DIA tahu kiter dapat hadapinyer... So, ubat nie mahal k... Sebijik 3 hengget.... Hehe....

Kemudian, doc tengok weight aku.. hehe.. dier puji la aku dpt turunkan berat badan aku 5 kilo. Dier tanya camne aku buat dan dier banyak bagis nasihat pemakanan pada aku jugak. Kata doc, kalu kiter diet tanpa mengira nutrien yang diperlukan dlm badan, itu adalah satu sebab kenapa kiter x ley peknen... Sebab badan kiter jugak tahu ape yang diperlukan... So, itu sajer info pada hari ni... Hehe

Labels: