Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, June 23, 2008

+KESUMA bowling tournament @ south city plaza+

Photobucket

Last saturday, aku join bowling antara cawangan opis aku KESUMA. Bowling start kul 3 ptg... hehehe... hubby ngan hadzeq pun follow skali. Sian hubby... aku main satu game jerk. Itu pun satu haprak pun x penah strike~! menci tau~!

SUB (big bos) aku pun x ketinggalan nak join skali. Hehehhee.... okla tue kan.... then, lepas main bowling acara penyampaian hadiah pun diadakan... aku tukang ambek gamba jerk la... kekekke...
Lepas pegi main bowling, aku ngan hubby lepak2 kat tasik sri permaisuri... sesaja nak ilangkan boring.. sesambil ambek gamba anak kesayangan tue.... lepas tue g mkn kat gerai2 dekat down town... cedap, hbs gak la duit aku 34 hengget.... tapi puas hati.... lepas tue kitaorang balik la.. dok umah rehat2 sambil tgk2 tv....


Photobucket
Photobucket



Sunday, June 22, 2008

rumah sewaku

Photobucket

Nie rumah sewa aku..sempat ambek gamba bawah jer.. bilik x sempat ambek lagik..esok aku ambek gamba bilik k.. hehehe... ekceli malu nak letak tapi letak jer la... tirai sliding pun pendek2 jerk... ambek syarat coz on the way mama aku siapkan... tunggu this week la...mama nak dtg dr kampung.. import dr perlis tue... kekekkeke..

So bila dok umah sewa nie, nak hias beriya2 sangat tue idak ler... tunggu umah sendirik la.....

Friday, June 20, 2008

+belaja menulis+



Tgk la si kecik nie, tgh belaja menulis... ape ntah yg ditulisnyer.... bila diamati, hadzeq nie suka pegang satu2 benda mesti dgn tgn kiri... tapi ntah la... aku kalu leh nak ajar dier pegang satu2 benda ngan tgn kanan... tgk dier menulis tue... geram jer tgk tgn tue.. mcm nak gigit2 jerk.. hbs dicontengnyer kat tapak tgn tue.... heheh.... mulut cot cet cot cet sesambil menulis.. ape yg der cakap ntah ler.... kekekkeke

Pepagi tadi, bangun awal... 6.30 dah bgn hadzeq tue.. sekali dier bangun, dah terbau2 dah aku... ghupernyer dier beyak... hehhehe.... bagus gak la sebab memang aku nak kena tukar pampers dier tue sebelum dihantar ke umah mak ngasuh dier tue...

7.15 aku siap kuar umah ngan hubby nak anta hadzeq... suker dier naik motor sesambil mulut sebut "bird".. tgk cat pun "bird".. kekkeke.... sesampai kat umah mak ngasuh dier. Kak ngah yg ambek, dier xmo ar.... dier nak mak gak.... ngan org lain dier mang xmo... ngan kak ngah ke kaklong ker.... jgn harap dier nak even tetiap hari jumpa.. mana x nyer. Derang kalu cium hadzeq siap toyoh idong derang kat pipi hadzeq... x mo la hadzeq.. dier pun ghimaih.. kekekkee

Sian lak aku tgk hadzeq tue. Bila aku hantar dier dlm keadaan dier menangis gitu, ghase aku pun nak nagis... wekekkeke.... tahan jer la......

+nurul waheda & jeffry+





Nie jiran akunyer anak a.k.a mak ngasuh hadzeq telah bertunang pada 07.06.08 sabtu @ sri gombak, sel. Majlis dier agak simple, tapi meriah. Kenduri @ masakan yg dier bat secara gotong royong mang kena la ngan selera aku. Sedap sih....

Then, aku merangkap photog pada hari tue menjalankan tugas aku sebaiknyer walaupun dikacau oleh hero2 tue... hehehhe... manyak cibuk.... mama nak ambek gamba pun x senang...



Hantaran dier ade yg aku buat ade yg jiran2 lain yg buat. Bunga dulang tue akunyer. Dier sewa kat aku. Aku charge gak la even sket... Kalu sesapa nak aku charge 5 hengget sedulang...

walau bagaimana pun... selamat bertunang la kak long. Semoga berkekalan hendak... insyaAllah....

Tuesday, June 17, 2008

hadzeq

Photobucket



Nie my hero.... Sekalang sudah manyak cerdik... sulah manyak bijak... dier manyak cergas... tapi belum pandai sebut nak adik lagik... kekekkee..... manyak nakal... skrg sejak2 dok umah baru. Papagi dah anta g umah mak ngasuh dier ngan motor. Kemain suker.... Sian anak mama, xpe la.. mama berkorban utk hadzeq. Nak carik taska lain pun mama x smp ati nak tinggalkan hadzeq mama tue... Takut x serasi kan.... nanti dah besar sket mama anta g school. kekekke.... tgk la gelagat dier tue, kalu naik kete.. mang dier conquer kat depan.... mama dok belakang... dhn speck matanyer... hahahhaha..... sekarang sudah 1 thn 4 bulan woo... sulah besar... i proud of u my son~!

+sonotron theraphy+

Photobucket
nie mase hadzeq g bat sonotron theraphy...

Photobucket
Bentuk sonotron theraphy

Nie nak citer pasal theraphy yang hadzeq g buat pasal dier batuk last 3 weeks... Dah lama baru nak update.. x sempat la nak upload gamba dr hp ke laptop... So, semalam sempat la sekejap upload gamba nie.... Sonotron theraphy nie dibuat 3x berturut2. Aku tahu pun dr puteri1. Katanya fiza a.k.a delima pcm, penah bat benda nie mase hannah kena batuk. So, mase hadzeq kena batuk, aku pun try pegi.... Ekceli benda nie xde la berkesan serta merta. Ambek mase... Tapi ape yg aku nampak bila hadzeq buat theraphy nie, kahak dier agak kurang... dan batuk dier x berlanjutan smp 3,4 weeks.... Dlm mase 2 weeks jer batuk dier dah nampak kurang.... Alhamdulillah.... Tapi therapy nie agak panas n sesekali hadzeq terkena @ terkejut gak bila terkena api sonotron nie.... Hahaha.. papa dier yg pegang hadzeq pun terasa panasnyer.... So, utk pengetahuan kawan2 kalu ade anak yg kerap batuk leh la cuba....
Cuma hadzeq nie memang dr kecik kerap batuk dan ubat batuk tue dah lali dlm hidup dier... Kalu nak bagik minum ubat batuk, mang senang jerk.. mcm minum air sirap jerk bagik dier..... Tapi hadzeq kalu batuk mang siap pakej ngan semput... hehehhehe.. mesti kena neubeliser. Even kat umah mang dah aero chamber.... sebab kahak dier mang degil nak kuar... kena mkn antibiotik.. kalu x mang x kuar kahak tue.. tapi antibiotik nie x leh kerap2 mkn nanti melemahkan pemikiran kanak2.....
Watever, aku sebagai mama kepada hadzeq, dah lali dgn demam, batuk, selsema hadzeq.. dan aku tahu ape yg perlu aku lakukan dan x mengelabah mcm dulu lagik... kalu batuk ke demam ker.... mula la sebak hati nie.... hehehheheheh

Wednesday, June 11, 2008

bz bangat

Lama aku x update blog. Bz bangat. Lepas g kursus last week, hadzeq lak x sehat. Batuk berkahak...smp semput2 dibuatnya. kena la aku ngan hubby sibuk memunggah umah nak pindah. Sian hadzeq...kena nebulaser. Dah kurus dah anak mama.... herm... Hadzeq nie very sensitif paru2nyer.. x ley silap makan, x ley kena habuk, xley sejuk2.... kalu kena skali mang jawab la mama papa dier.... Siap duit la g jumpa pakar kanak2 kat gombak medical centre. Nasib baik papa leh claim.
Tapi walaupun dier batuk2 mcm tue, kemain aktif... kalu lagu ape2 pun, tgn kepala bergoyang... ahaha.... mata, kepala, telinga, idung, mulut, gigi, tangan, kaki, rambut semuanya dah pandai tunjuk... Dah bijak dah skrg nie....


Pasal keje lak, skrg nie asyid keluar jerk.. g kursus la.. g bagik taklimat la... Last wek g putrajaya. JPA anjurkan taklimat HRMIS setiap agensi. Sejak dok unit HRMIS nie, nie jer la keje aku... sonok lak bila x dok opis. Skali skala dok opis ok la kan.... Buat mase skrg nie, xde citer hangat lagik..tunggu la aku upload gamba umah sewa aku yg baru.... Yahooo~!! Teres 2 tingkat, %%o jerr... ok la kan, sape nak kasik umah teres murah2 gitu.... Lega ghasenyer.....


Wednesday, June 4, 2008

~ Muhd Jayneill NAhish's 1st Birthday ~

besday boy~! hensem kan~!
gamba akan di update kendian~! bz arr... nie pun curik2 jer tau~!

Photobucket
mak yong...~! mummy jayneil.... x lama lagik jadieq bro kepada 2 adik kembar..hehehe

Askum~! Ghase mcm lama x update blog. Bz maa... nie pun aku ade kat putrajaya. Coz ade bengkel HRMIS selama 3 hari. So time2 free nie jer aku nak leh update pun. Nak dipendekkan citer. Job nie aku g dekat sri kembangan, selangor. Hehehe....
Kali nie aku bawak skali la hero aku yang hensem tuh~!(mama mana x puji anak kan?) So, hubby la jaga hadzeq sepanjang majlis berlangsung... Watever, seronok bawak hadzeq sekali sekala. Kemain dier suker.. Tapi dier pemalu sket la coz ghamai aweks2 kat situ. Cung2 lak tue.... Tapi semua dah tergoda ngan besday boy la kan.. jd tumpuan la behday boy. hadzeq berkepit jerk la ngan papa dier. Gamba ade, tapi shiem upload la k.. x sempat nak edit lagik.....
Majlis anak kesayang ayien, muhd jayniell nahish yang cukup setahun pada 310508 Sabtu. Still bertatih2. Tapi hensem gitu dgn t-shirt yang tertera perkataan "Prince Chamc is turning 1". sangat shantek occay... Banner pun ade. Semuanya bertemakan merah.... tapi baby gurl pink theme n boy green theme. Ghamai betul baby gurl. Mang dunia nie dikelilingi oleh kaum perempuan lah~!
majlis berlangsung dr kul 2.30 ptg smp kul 5 jugak lah. berpeluh jugak dibuatnya... Susah betul nak cr angle yang cun. Tambahan lak, aku sorang jerk yg bat kerje. Fuh~! Tak terkata.......... However, im so hepi~! Thanks to ayien coz invited me. InsyaAllah..shiem cuba siapkan secepat mungkin. Gamba job yg lepas pun x siap lagik nie. Coz bz sgt.