Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Wednesday, May 28, 2008

++my love++

Aku ghase dah lama x upload gamba anak aku nie... Yela, kat umah bukannyer keje ambek gamba jerk. Sebagai isteri aku gak ade rutin aku sendirik utk uruskan keluarga... Tapi aku kalu dah start pegang kamera mang x jadieq keje jawabnyer... Tapi disebabkan aku ade job hari tue, aku pun sempat lah snap2 gamba sayang² aku nie.. hehehe... Tue pun ambek syarat jerk. Sebab nak kejar mase. sorry occay~! Tapi utk puteri, aku paparkan la gamba sekeping dua gamba kesayangan anak aku nie... :D

Hadzeq~ sekarang nie kemain lincah lagik... kalu mama cakap "1,2,3!".. kemain dier berlari terkengkang². Hahhaha... klakar la anak mama. Pandai la sebut sket² perkataan tapi paling kerap n paling clear sebutannyer "BIRD,ABANG,ANGAH,MAMA,". hehhee... helikopter=titer,fish=pi,bye=bai.. sebutan hujung² jerk.. hehehe... Tapi kalu dier sembang ngan aku "ma, ma...apecete..amenene" Hahhaha...bahasa scotland dier lah. Ape lagik?! Hahaha... klakar betul la..

Bercerita bab menambahkan umat nie... kat opis ghamai benor la yg bunting. Kalu aku bunting skali jawabnyer xde org la kat opis nie... hahahha... Ghamai gak yg bertanya bila... InsyaAllah, aku ready 2009. Tahun nie ghasenyer belum lagik.. tapi kalu ade tue, rezkiii...jgn ditolak.. hehehe.... InsyaAllah. hati nie kekadang memberontak jerk bila dgr org dah peknen... tingin dah ghase.... belek2 balik gamba peknen, kembang sekuntum aku time tue... hehehe... tapi aku enjoy time peknen.. Kekeke.... Watever, tunggu dan lihat la yek... n korang bila lagik...


Sekarang dier kureng minum susu tapi kuat makan...


kemana sajer mesti bawak kain, terutamanya nak tdo..xde kain bagaikan kurang satu perkara.. Kalu nak tdo, mesti dier mintak kain + pacifier...


nie hubby kesayangan aku... waktu nie beriya dier citer pasal opis dier... yang aku lak, sibuk cuci² kamera sebab ade job petang tue... Kekadang smp terdiam dier sebab aku x konsentrate ngan ape yg dier citer... hehehhe...sorry papa.... :D

Monday, May 26, 2008

Nor Raihana's Angagement

Herm... Sabtu | 240508 ade job dekat Tmn Melawati. Job nie aku dpt dr pegawai aku. Coz yang bertunang nie adik ipar dier. So dier memberi sepenuh kepercayaan kepada aku utk ambek gamba adik ipar dier. Alhamdulillah...segalanya telah selesai. Dan skrg nie aku ngah bz mengedit gamba2 dier... Seronok aku dpt ambek gamba org bertunang dan terdetik gak dlm hati yang aku amatlah jeles bila tgk org bertunang nie. Ini bukan bermakna aku tak bertunang dulu cuma dr segi keshantekkan dan kelawaan yang membuat aku jeles. Yela, mase time aku dulu.. aku make over sendirk jerk... hehehe.. watever, yang paling penting semuanya berjalan dgn lancar... kan?

Penat gak nak carik idea nak posing2 n nak carik angle2.... Selain dr perkara tersebut, empunya badan tue kena la sporting. Jgn nak harap photog jerk... penat satu hal, nak carik idea satu hal.. so sesama la kena carik idea kan... So, dr situ barulah wujud gamba2 yg shantek n lain dr yang lain...

So, utk Raihana + Ahmad Khuzaimah... Selamat bertunang... Even, Fiance Raihana x dtg time majlis tue... Tapi tetap meriah. Banyak jugak gamba yang aku snap utk memuaskan hati Raihana. terpaksalah berposing tanpa tunang disisi kan... heheheh.. so enjoy~!



si comel nie mengantuk, dier xnak beranjak dr katil. So nak sedapkan hati dier..aku ambek la gamba dier... jeng..jeng... comeikan...


Raihana wiz her niece (anak pegawai aku)... berlambak gamba dier jerk... hehehhe


Tuesday, May 20, 2008

+I LOST MY MOTOR+

Assalamualaikum,
Aku memanjatkan kesyukuran kepada Allah subhanawataala kerana dengan limpah kurnianya, aku masih celik mata lagik pada hari nie dan aku berserah serta tabah dengan ape yg telah terjadieq dlm hidup. Redhaa.... Hari nie aku banyak benda nak citer kat sini. Aku ghase bulan nielah bulan yang banyak menguji kesabaran aku. Agak kusut gak memikirkan tentang perkara nie. Ghase mcm nak nangis pun ade. Waaa....~!! Memang banyak ujian betul aku bulan nie..tahun nie...

Perkara pertama, pasal umah sewa. Aku memang nak kena pindah sebelum bulan tujuh nie. Owner umah nak take over ghumah nie. Tapi tak kesah sangat la coz aku mang plan nak pindah. Since aku dah x larat naik turun tangga n since hubby pun nak pindah tempat keje ke subang.. Plan tue nak la carik area damansara ker area selayang ker area yg senang aku ngan hubby g keje. Aku leh g sendirik g keje memandangkan tempat keje aku dah x sehala lagik ngan hubby. Tapi bila mmikirkan barang2 yang berlmbak kat umah nie, hubby kata nak carik umah area2 nie gak kalau boleh nak carik umah teres coz dier mang sayang ngan kete kesayangan dier tue. Selalu berjemur hujan panas kan...

So, carik punya carik...dah jumpa rumah dekat2 kawasan umah aku skrg nie. Double storey dgn sewa RM550. Aku mang dah excited tapi menadangkan rumah tu masih berpenghuni, tuan rumah tu kata nnt kompom balik... dipendekkan cerita, semalam dapat msg
”MINTA MAAF, RUMAH TELAH DIJUAL”. Hahaha... ghase nak hantuk kapla kat dinding jerk bila bace msg tue... Aku sabar jerk ngan hubby. So hari nie terpaksa lah carik umah lain lak... Lagipun aku ngan hubby malas nak pikir lagik pasal umah tue.. lantak lah! Ape punya penyewa.. punya lama aku menunggu keputusan nak dok umah dier nie skali dier bagik msg gini lak...

Perkara kedua lak, waaa.................................... wa.............................. aku mang nak nangis x berlagu. Tapi kalu aku nangis kuar ayaq mata darah sekalipun belum tentu barang kesayangan aku dapat dikembalikan... Korang nak tahu barang aku ape yg hilang??
MOTOR LAGENDA AKU WLB 7256 telah di curik oleh manusia yang x berperikemanusiaan!! Waa.......... aku malas betul nak citer sebab aku mang sayang giler motor aku nie... dah 5 thn aku jaga.... 1st aku kerja, baru aku dapat beli motor nie. Motor aku nie hilang dekat parking umah aku... Mang terkejut giler bila hubby kata motor dah xde. Patut la kening kiri aku berkedip 3,4x pagi tue.. Cuma aku x nak pikir bukan2 jerk... So, Hari Ahad | 200508 adalah hari hilangnyer moto kesayangan aku. Hampeh la pencurik tu!! Damn YOU!!!

So skrg nie aku nak kena pikir beli motor lain lak.. nasib baik aku ada simpanan sket utk beli motor baru tue nanti... aku mang kesal sangat. Sebab aku plan bila dah ade 2 motor, aku satu hubby satu.. so senang la aku bawak diri g keje n x bergantung ngan hubby. Tapi ape kan daya, terpaksa la pasni hubby start keje kat subang kena naik kete sementara leh beli motor lain (2nd hand jerk). Ini baru planning jerk... tgk la keadaan nanti mcmana...

So, skrg nie mang kepala aku amatlah berserabut... pertamanya aku kena pikirkan rumah sewa aku belum belum jumpa then kedua nak uruskan pasal motor yang baru hilang tue.... Skrg ni aku pakai motor adik ipar aku. Nasib baik ade family hubby kat sini. Tapi kalu korang berada ditenpat aku mcana? Aku ghase mcm nangis jerk nie... sebak dah mari..hahhaha... watever aku tabah. Ade hikmah disebalik kejadian... Amin.

Friday, May 16, 2008

+end of BELLA+





Suker dengar lagu terakhir bella nie.. sape yg nyanyi ek.. nanti nak carik la... watever, aku suka la citer nie.. korang suker x? Ape pendapat korang? Cuma aku x puas tgk ending tentang 3 org tue shah, mak ngah ngan zahar.. ape kesudahannyer... hehehe :D

Thursday, May 15, 2008

hadzeq + mama "hepi mother day"

Nie gamba shiem ngan hadzeq dekat ttwangsa last week... Samer x muka hadzeq ngan mama dier? =)

11hb Mei 2008 Ahad - Tahun nie thn ke 2, aku menyambut hari ibu. Thn lepas aku sambut hadzeq baru 3 bln. Sekarang nie hadzeq dah setahun 3 bulan. Alhamdulillah.... Bila tingat mase ngandungkan dan melahirkan dier, mang ghase syahdu dan sekarang aku sedang besarkan dier bersama somi ter chenta... Alhamdulillah.... Sekarang nie bila hadzeq dah boleh jalan dan skrg nie sibuk nak belari... hahaha... klakar betul bila tgk dier lari! Terkangkang2! kekekeke.... Ghamai gak skrg bertanya, bila nak ade yg 2nd child nie? hehhee... jawapan aku senang jerk... nanti ler...... hehhehe
to be continue... nak g makan jap :D
K, sambung balik.. hehehe... skrg aku kat starbucks alamanda putrajaya. Just teman akunyer pegawai lepak2 kat sini. Kalu ikut aku, aku bukanlah jenis lepak kat tempat2 yg mcm starbucks nie occay... hehhe... aku nak lepak kat kedai2 mamak.. kekeke... tapi watever, aku fleksibel... mana2 pun aku leh join... tarak hallah! :D
So, utk bonda aku yg paling aku sayang kat dunia nie JISMANI BTE SAIDIN, i LOVE YOU SO MUCH MAMA! Nobody can change you in my life... Thanks coz jaga angah dr kecik sampai lah dah besar nie occay! Even dah kawen n dah jadieq 'mama' pun, masih lagik kena marah, kena ingatkan... hahhaha.... jahatkan aku! Tapi alhamdulillah masih ade org yang nasihatkan aku... ingatkan aku, wherever im... thanks ma! I cannot live without you... Angah doakan kesejahteraan mama dunia n akhirat :D
Utk my mother in law, thanks for everything... thanks for taking care of me & hadzeq.. also ya lovely son, my hubby! hehhehe.... still caring giler... n im so jeles! kekekke.... watever, thanks n may Allah bless you!
Finally, Thanks pada kawan2 coz wish for this... :D

Friday, May 9, 2008

BOSAN!

Hahaha.... dah siap pun blog aku yg terchenta nie. Bertungkus lumus aku menyiapkan blog aku nie... dah busan aku tgk blg lama...tapi aku nak edit balik header aku yg ntah hape2 nie... hehehhe.. Penat sih..kejap bukak adobe kejap bukak blog pastu upload dlm photobucket... jenuh juling bijik mata... Wataver, selamat bercoti la...

Thursday, May 8, 2008

Hadzeq new toy

Nie toy hadzeq the latest.. toy nie dibeli oleh wan dier (abah aku) dr Perlis. Hehehe.... Harga dlm 89 hengget x silap. Wan dier mang dah lama nak beli. Cuma memandang belum ade yg berkenan. So tahan la dulu. So mase abah aku dtg KL, aku nak g beli susu hadzeq skali terpandang la beskal nie.. wah, ade yg baru.. boley tahan cun gak.... So, lepas abah aku balik dr meeting aku pun ajak abah aku g kedai tue... Abah aku kata, ambeklah... hehehe..ape lagik, rembat la.....


Nie la toy hadzeq, cantek kan....

Balik dr beli toy nie, hadzeq kemain suker.... kalu org cakap kiss cat. Dier g kiss beskal dier nie.. coz beskal dier kan ruper mcm cat... hahahha.... klakar betul anak mama nie.... suker la sangat.... sekarang nie kalu nak ambek dier kat umah sebelah lepas balik keje, aku bawak beskal nie g ambek dier. Coz mana nak sempat aku bawak dier jejalan kat bawah tu ngan beskal dier tue....


Mama dulu x merasa naik benda nie sumer... hadzeq nie kire senang gak la... semua leh dapat... alhamdulillah....


Nie la cat yg hadzeq dok kiss tetiap hari... heheheh

Watever, thanks abah..... I love u so much!

Tuesday, May 6, 2008

Surprise Behday Papa






Bermulalah cerita.... Sebulan sebelum behday hubby. Aku pikir, ape aku nak bagik kat hubby aku sempena ngan behday dier nie. Pikir punya pikir punya pikir, lastly... ting! Dapat idea... hehehe.... satu hari, aku YM ngan din... aku pun bagik cadangan. Din cakap aku proceed jerk.... Mase aku kuar ngan hubby g lepak2 minum kat kedai Tapah ngan din, abang sham, akeng sumer.. sempat lagik aku diskus pasal behday dier... Tapi time nie hubby g kedai bandle... hehehehe.... derang cakap ok jerk....
So surprise hubby nie pun aku plan ngan abang sham & din nak bat kat mcD jln Pahang. Aku mintak din datang opis aku ambek kek sumer... Then abang lak ready nak bawak kek tue mase hubby ngah relek2 makan mcD. Hehe... Hubby mang x budget aku nak bat surprise nie... memandangkan, mcm2 yg aku auta² dier sepanjang planning nie berjalan... Din, msg kat hubby pagi tue... "MLM NIE AKU BELANJA MKN MCD. DOA KESYUKURAN. JUMPA KAT TEMPAT KEJADIAN. MCD JLN PAHANG JAM 9 MLM." (begitulah lebih kureng bunyiknyer).

So, Malam kejadian.... Aku pun bersiap la hadzeq sumer. Ngan Kamera kesayangan aku pun aku bawak. Hubby aku siap cakap lagik "nak bat pe bawak kamera tue..." Hehehe... "Ala..nak ambek² gamba la... suker²" cepat jer menjawab yek... So, sesampai jer kat sana.. aku slumber jer la... member2 dier pun bat slumber badak jerk... Aku g order mkn sumer la... Lepas order.. hubby pun mkn² sesambil borak.... tetiba jerk, kek pun datang. Hehehe... tergelak besar la dier bercampur dgn malu.. Aku tahu sangat perangai laki aku tu... Kawan² Tanya terkejut ke tak.... "tak ar..biase jerk... aku mcm dah budget"... cet! Budget konon.... balik umah aku tanya, terkejut ke tak.. jawabnyer... "terkejut......hehehe....terima kasih mama!" hahaha.... malu nak cakap terkejut la tuh.....
Watever, inilah kenangan yg dapat aku ciptakan buat suami ku utk tahun 2008. Semoga segala perjalan hidup suamiku mendpt keredhaan dan dipermudahkan segala urusannya. Amin.

Monday, May 5, 2008

T GATHERING @ ZOO NEGARA


EKceli lama bangat x update blog disebabkan kebizian berada di tahap kecipanan. Maka aku terpaksalah menangguh segala cerita² aku nie ke hari demi hari. Dan hari nie aku aku cuba masuk dan sempatlah menaip sepatah dua kata bagik, menceriakan kembali blog aku yg sedia ade nie... hehe...
Dipendekkan citer, nie antara gamba2 yg aku dapat snap mase g zoo negara bersama² dengan brother² & sister² photog. Alangkah ghase kecilnyer diri ini disebabkan mereka² yg pro ituew... Bayangkan la..semuanya pakai lense² belalai gajah... aduh..segan sih... Sila la layan gamba² nie k....



Anak ku yg keletihan..sian dier....


wiz papa....~!


wiz the greatest mama~!