Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, February 26, 2008

YANI + ZUL

Photog: Ujang
Date: 23hb feb 2008 | Sabtu

Majlis nie berlangsung kat masjid dekat ngan umah aku... Nie job Ujang. Aku saje2 follow dier.... belaja2 lagik ngan dier... nikah n seterusnya esok majlis persandingan.. watever, SELAMAT PENGANTIN BARU la bat Yani & Zul. Semoga kekal ke hujung nyawa.... amin




photog: Ujang

Nie kenduri kat sri gombak gak..aku pun dah lupa ape nama tempat nie.. ghamai benor kerabat org boyan nie.... heheheh..... Job nie hak milik ujang gak..aku sesuka follow dier... watever, SELAMAT PENGANTIN BARU la yek....

Wednesday, February 20, 2008

dari sehari ke sehari



dari sehari ke sehari, mamat hensem nie makin membesar. dari lahir, meniarap, menyulur, merangkak, memanjat, meniti, tumbuh gigi dan hampir² nak boley berjalan. dah mcm2 perangai dan kerenah. baru setahun ++, aku dah terasa rindu saat dier dilahirkan.. saat dier membesar.... rindu ngan wajah mamat hensem nie ketika dier baru dilahirkan...

dulunya.. dier hanya mampu memandang dan menangis... tapi skarang nie suara dierlah yang memecahkan kesunyian dalam hidup aku... "mama....mama...mama...." "papa..papa..papa...". "ARGGghhhhh!!!". aku ghase tue memang perangai kanak2 sebaya mamat hensem nie... dah pandai meminta... (jgn mintak adik lagik occay!).

Waduh..rindunyer aku pada mamat hensem nie.. dulu? mamat hensem yang besar jugak yang aku rindu, tak dengar suara sehari dah rindu, x jumpa rindu. saat aku nak melahirkan mamat hensem yang kecik tue pun mamat hensem yang besar tue jugak yang berada di sisi. ahh...terusiknya hati nie bila teringatkan saat2 melahirkan mamat hensem yg kecik tue. tapi sekarang mamat hensem yang besar tue dah jatoh no 2.. hehehe.... mcmana pun mamat hensem berdua nie, memang aku rindu tetiap hari walaupun ketika aku menaip ayat2 nie, hati aku membuak2 meronta2 rindukan mamat hensem berdua nie... balik nanti maybe ade yang kena cium dengan aku nie... nak aje aku gomoi2 mamat berdua nie balik karang... hehehe....

bila pegi keje, ghase berat hati.... bila nak balik keje, ghase x sabar... tue la bila kiter dah jadi ibu. anak..anak..anak.... tdo anak, bangun anak, makan anak, semuanya anak.... pendek kata dalam kepala nie anak jer....



herm..ntah la.... apeke hei ngan aku hari nie.. xde keje carik keje... watever, i miss both of you! muahhhs.....

Saturday, February 2, 2008

+1st birthday bash hadzeq+

Date: 2hb feb 2008 | sabtu (hadzeq) + 3hb Feb 2008 | ahad (mama)
Time: 4 pm
Place: Kangar, Perlis

Alhamdulillah....majlis yang dirancang last minit nie akhirnya menjadieq jugak even kecil2an... Majlis nie memula aku x nak la buat tapi memikirkan thn nie adalah 1st year aku sambut behday dengan hadzeq.... Maklum la tarikh sebelah menyebelah jerk... So buat jerk la... even hubby aku tak menyokong aku dalam bab nie... aku x kesah la.... (sedih gak hati nie...) Watever!! Sempat gak aku booking kek seminggu awal... Barang2 utk party tue, aku kuar ngan abah mama g beli kat kangar. Hubby time nie kat Kl lagik belum balik... Bab masak memasak, aku serahkan kat mama la... mama masakkan mee goreng ngan bihun goreng.. agar2 santan pun mama buatkan... aku just siapkan benda lain jer la.. heheheheh..... aku kalu balik kampung, mang rehat sepenuhnya... sebab kalu bab masakan aku mang suker mama aku masak.. kalu aku masak, xdelah aku nak merasa masakan mama aku yang sangat sedap ituew......



Mase kejadian, Ghamai gak yang datang... memula ghisau sebab kul 3 xde org datang lagik. Lepas dr kul 3 tue, maklang, makjang, pakcik teh, sepupu2 aku n budak2 kampung ghamai yang datang la... baru la terasa kemeriahannya....... hepinyer aku nie.. mcm aku lak yang sambut behday.... tapi kire skali la....... hehehehe..bila sumer2 dah ade, kitaorang kluarkan benda2 makan then kumpul ghamai2... aku bagik la party pack kat budak2.... semuanya aku suh pakai topi tue... wekekeke.... thenn.................

"ALLAH SELAMATKAN KAMU..ALLAH SELAMATKAN KAMU... ALLAH SELAMATKAN MUHD HADZEQ..ALLAHH SELAMATKAN KAMU...."



Aku ngan hubby pun tiup la lilin tue then potong kek tue... pada majlis aku.. tiada formal photog.... cuma aku la skali skali pegang kamera tue... then aku serahkan kamera ku pada hubby..... hancusssssssss........ tapi boleh la.... hehehehe......janji ade gak kenangan. Watever, aku bersyukur la anak kesayangan aku nie MUHD HADZEQ dah setahun. Banyak dugaan sepanjang setahun nie tapi mama redha n mama tabah menghadapi apa2 saja.

* Anak mama yang semakin nakal.... semakin manja... semakin lasak....
* Gigi baru nak tumbuh lagik..skrg stay ngan 2 batang!! hehehehe......
* Masih belum berjalan..... baru melangkah 2,3 langkah tue pun malas.... ngada2....
* Dah pandai sebut mama papa...
* Kalu mama lambat suap makan kat mulut, pandai lak sebut 'NAK'!
* Bab meniti2 tepi meja tepi kusi semua dah terra....
* Skrg kalu mama cakap 'JERIT', dier akan jerit sekuat hatinya.... sampai nampak anak tekak...... dan lidahnyer yg kecik tue.....
* Skrg nie x mo mkn bubur nasik tapi nak makan mcamana yang kiter makan... kalu nasik tue + kicap + ikan...kemain suker!
* Dah pandai isap2 straw air kotak.... kalu dutch lady coklat tue suker benor mcm papa dier gak....
* Kalu naik motor, mang tegak jer berdiri kat dalam raga motor tue.... lama pun xpe....
* Kalu mama ngan papa gado, dier mesti jerit2.... kekeke.. even mama papa ngah gurau2...
* dah pandai salam | amin tangan kalu org datang atau mama papa nak g keje..