Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Monday, December 24, 2007

balik kg

Sebelum tue..aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha buat kawan2 yang mengenali diri ini. Cewah! Tahun nie mcm thn lepas gak, 1st day ghaya kat umah mentua aku kat Kg. Changkat Gombak. Tapi Mil aku x buat korban pun. So, pagi ghaya g lepak jer umah MIL then dah jemu baru la ke umah mak n pak sedara hubby. Mama ngan abah aku di kampung plak buat korban tue dah mcm satu kewajipan. Every year, mang buat la... Dah 2 thn aku beraya di Gombak. So, x dapat la tgk lembu kena sembelih.. hehehhe.... malam ghaya kedua aku, aku balik ker Perlih. Kali nie test n error naik bas.... muahahha.... sejuk giler....Sampai aku g kat driver mintak slowkan aircond tapi malangnya driver kata "Aircond nie dah habeh slow dah". Sejuk sampai ke tulang tue.... nasib baik hadzeq aku pkaikan dengan baju tgn panjang n sweater. So, x la sejuk sangat.. nyenyak lak dier tdo....
Balik Perlih, g ler beraya kat umah sedara mara yg terdekat jerk... Nasib baik along aku balik. So, hepi gak la... ade la anak sedara aku 2, 3 ekoq tue... ghajin melayan hadzeq nie... Hadzeq plak dah makin cerdik, nak masuk 11 bulan.... dah pandai ejek2 cakap orang "AMmmm....BoiHhh!" hahaha.. clever boy!! Sepanjang aku di kampung, mcm2 gak aku buat... ape lagik.... snap gamba jer la keje aku... wekekke.... Mama aku sibuk ngan aerobik coz this 30th Dec ade lawan aerobik antara bahagian... hehehe.. mama..mama.. klakar aku tgk mama aku tue... masih lagik aktif.... Semoga Allah, kuatkan dan berikan kekuatan pada mama aku tue... Abah aku tue tersenyum jer la tgk mama aku aerobik.. wekekeke....
So, nie antara gamba2 yang sempat aku snap sepanjang berada di kampung....






Nie antara gamba Hadzeq wiz his grandfather n grandmother. Lepas la rindu wan ngan tok dier. Makin ngada2 la Hadzeq tue bila balik kampung. Mana x nya, wan ngan tok dok melayan dier jerk.... Wan siap bagik duit suh beli beskal lagik.... tue skrg aku ngah mencari basikal yg sesuai utk peringkat umur hadzeq.. Balik kampung kali nie, tok la buat bubuq nasik bagik hadzeq..hehehe.. mama dier relekss...... wekekeke
Nie bgcik² dier... tgk la tue, mcm2 gelagat... Hadzeq dah boleh kaki nanti, habis laaa.... x larat la nak folow bgcik² dier nie... Bgcik Nabil (sulong), Bgcik Aqil (2nd) n Bgcik Danish (Bongsu). Maksud nama derang sama macam Hadzeq gak 'YG CERDIK'. Tapi nampak mang cerdik bgcik2 dier nie... Yg sorang pelajar harapan bg umur 4 thn n yg sorang pelajar harapan umur 6 thn... klakar je ghase....Hopefully, Hadzeq pun clever boy mcm bgcik2 dier gak... amin
Nie abah aku... dengan sawah dan kolam ikan dier... Sayang betul abah dengan kolam ikan talapia dier nie... Skrg nie sebuk nak beli ikan keli plak.... macam tue la bila xde anak laki... anak2 berjauhan kan.. itu jer la aktiviti yang dier leh bat.... lepas ni ucu masuk asrama. Tinggal berdua jer la abah mama aku tue... Takpe, pasnie leh balik slalu... sawah abah yang tgh menghijau tue, buat hati aku ghase tenang jerk.. petang tue ngah free, ajak hubby g soting ambek gamba sawah.. muahahha..... sempat gak la kuch2 hotai hey kat situ jap..... hehehhe..... Bulan depan, padi abah nie masak...leh ambek dah la.... skrg nie ngah menghijau.. padi on the way nak masak.....

Tuesday, December 4, 2007

Will be up!