Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Wednesday, November 28, 2007

batuk

Semalam mama bawak hadzeq g satu lagik klinik..iaitu klinik negara namanya. hehehe... maklum la hadzeq dah 2 minggu batuk masih x lega.. So, mama ghase ubat yg hadzeq makan tue maybe x sesuai. So mama cakap ngan papa, maybe ubat tue x serasi ngan hadzeq. Papa cakap, tukar.. so petang tue gak lepeas ambek hadzeq terus g klinik... Doc cakap, hadzeq nie sensitif.. So, jgn mandi ngan air sejuk n cairkan air susu. Supaya dier tak gatal kerongkong...

Then, doc cakap kahak dier x teruk tapi ade la dengar sket2 crack kat paru2 dier. Then doc bagik 2 jenis ubat batuk... aku pun luper nama ubat tue... so, hopefully getting better la... tadi g sogo, g kat farmasi n tanya ubat batuk utk hadzeq..ade sejenis ubat tue... mcm bagus gak la..tapi tunggu next week.. kalu x ok gak, aku prefer ubat farmasi lak....

Sunday, November 18, 2007

*G E M U K*

menci haku..menci.... semalam pegi TESCO SELAYANG yang baru bukak.... best gak. Mcm2 ada.... ngah sale giler2. Selepas pegi wed membe opis aku, balik tue lajak ke sana... sesaja nak jejalan... tapi dlm saja2 tue habis gak 70 hengget. Beli rak utk sangkut towel n kain telekung@ sejadah... Mughah punya occay!

Then jejalan...beli wipe tissu hadzeq, towel etc.... hehehhe.... tue je la belinyer.. tue pun hbs 70 hengget.. nasib baik jalan skali skala jerk.. kalu jalan setiap hari mau hbs gaji aku sebulan utk seminggu.. muahahha... Mase jejalan tue aku terjumpa satu baju blouse. santek...santek.. suka benor ler aku nie... ape lagik rembat la.... yela, aku nak g bat keje ke ape xde baju... baju gak agak mughah.. 25 hengget sehelai... siap beli rantai occay! ala...8 hengget jerk.... punya la suker.. laki haku pun suker.... excited nieh!

Balik ghumah, terus terpa ambek baju... then pakai... mak aih! hambek ko..sendat giler kat bahagian dada aku nie.... pinggang pun sendat giler... uwa................ pendek kata mang x best la pakai! menci..menci..menci haku tau! aku kan GUMUK! uwa...aku menci perkataan itueww!

Lastly, aku bagik baju iteuw pada kakak aku... rezki dier la.... muahahhaha..... aku nekad nak kurus lagik peh nie.... Kurus lagik??! muahahhaa... yela..ORANG KATA badan aku dah susut sket skrg nie.. tapi ntah la katne yang susut... muahahhaha.... pehnie, nak kontrol lagik la makan.... dah x daya nak makan hati disebabkan susah nak carik baju yg sepadanan dgn haku... menci haku!!

Monday, November 12, 2007

Demam campak | Roseola

Setelah demam selama 3 hari, rupa² anak mama nie nak kena campak rupernyer... Mama ghase campak yg hadzeq kena nie campak kecil jerk yg dikenali sebagai roseola (lebih bace utk keterangan lanjut). Haku ingat kena ruam ke ape ker.. banyak sangat bintik2 kat badan dier. Skali campak.. terus aku bawak g klinik utk mintak nasihat doc.. alhamdulillah, doc cakap demam campak dier dah ok sket.. lagik pun dah kuar² sumer... Doc just bagik ubat minum | gatal dgn cream utk disapu setiap 6 jam...

SemaLam Hadzeq pun dah ok nampaknyer cuma batuk jer yg belum ok... semalam dalam kul 3 pagi, dier batuk2 then terus muntah.... nasib baik aku sempat ambek lampin dier tue kalu hbs toto... heh! tapi aku nampak gak la kahak2 dier tue.. Ingat lepas balik keje nnt nak g klinik beli antibiotik. Sian anak mama nie.... batuk x lega2 lagik....

Invitation.......................

Antara nak join atau tidak... aku pun x pasti. Yg pasti aku seronok giler dpt tawaran gini... sebagai org baru dlm bidang nie aku terasa berbesar hati coz tawaran nie dtg dari org yg aku respect. Bukan senang nak dpt kepercayaan org terhadap kiter tapi once org dah bagik peluang aku hengat nak je rembat tawaran nie.. Cuma aku kena pikirkan +ve -ve coz sebagai seorang isteri dan ibu aku kena berhati2 supaya aku x menyesal kendian hari.

Balik kang, aku kena mintak pendapat hubby terchenta aku.. samada dier menerima atau tak. Hopefully dier bagik pendapat yg memberangsangkan...

Arghhhh!!! Hepinyer ghase.... seronok x terkata jiwa raga aku nie... peluang dtg sekali....

[17:41] mrikan:
Buzz!!
[17:41] mrikan: a'kum...
[17:42] mrikan: anybodi hooome?
[08:07] shiema_halim: wslama
[08:07] Meebo Message: mrikan appears offline. Your message may not be received.
[08:07] shiema_halim: yes abg min
[08:18] Meebo Message: mrikan is online
[08:18] mrikan:
[08:18] mrikan: bz ke ni?
[08:27] shiema_halim: takde la
[08:27] shiema_halim: knp
[08:28] shiema_halim: leh sy bantu
[08:31] mrikan: hehe
[08:31] mrikan: takdelah
[08:31] mrikan: just nak invite u
[08:31] mrikan: to join our team
[08:31] mrikan: tapi for the start kena ada probation lah sikit
[08:31] mrikan:
[08:31] mrikan: pass kalu
[08:32] mrikan: then buleh start receive regular jobs from PP
[08:32] mrikan:
[08:33] shiema_halim: yeke
[08:34] shiema_halim: bestnyer
[08:34] shiema_halim: mcmana tue?
[08:34] mrikan: for the start kalau ada jobs nanti, min akan bagitau
[08:34] mrikan: u just follow me
[08:34] mrikan: would like to see how u shoot etc
[08:35] mrikan: it will take maybe 4-5 jobs
[08:35] mrikan: baru min convinced u can proceed
[08:35] mrikan: depends
[08:35] shiema_halim: oic...
[08:35] shiema_halim: bestnyer....
[08:35] mrikan: ada associates yg 1 job je min dah confident
[08:35] mrikan: ada yg 7-8 job
[08:35] mrikan: heheheh
[08:35] shiema_halim: hehhehe
[08:35] shiema_halim: yeke
[08:35] shiema_halim: leh gak kalu nak try
[08:36] shiema_halim: tapi utk permulaan sy just folow abg min dulu la yek
[08:36] mrikan: yups
[08:36] shiema_halim: kenapa abg min nak invite sy?
[08:36] mrikan: ok
[08:36] mrikan: nanti kita sambung later k
[08:36] shiema_halim: sy masih baru lagik
[08:36] shiema_halim: ooooo
[08:36] mrikan: sbb baru lah saya nak train
[08:37] mrikan:
[08:37] shiema_halim: ok, insyaAllah...boleh
[08:37] mrikan: gtg now
[08:37] mrikan: later ya
[08:37] mrikan: bye

Sunday, November 11, 2007

Nur Alya Quzandrea

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Majlis cukur jambul Nur Alya Quzandrea... Berlangsung pada 10hb nov di Tmn Tun Dr Ismail.

Thursday, November 1, 2007

photog

By: saifulnang SFCS


Eyes in Details!

Seminggu sebelum raya, terkeluar perkataan tu dari mulut seorang customer saya yang mengatakan tentang "Eyes in Details" dan pada masa tu baru saya mula berfikir, yaa...itu lah kekurangan yang ada pada kita.

Berapa alert kah kita untuk mengambil gubahan bunga telur yang dibuat sendiri oleh ibu pengantin selama 3-4 bulan sebelum majlis berlangsung? berapa ramai kah yang tahu kad jemputan mereka kemungkinannya direka oleh pengantin sendiri. Ada juga hiasan bunga2 yang mereka dan cousin2 mereka buat sejak 2-3 malam sebelum malam acara. Berapa ramaikan antara kita yang mengambil gambar papan tanda tunjuk arah ke rumah pengantin dengan berlatarbelakangkan Twin Tower? Berapa ramaikah antara kita yang sedar, ada cerita yang sedang berlangsung di belakang rumah? Berapa ramaikah antara kita yang pernah bertanya...siapa pakcik yang sedang basuh pinggan tu? Dan berapa ramaikah yang sangat detai sehingga mengambil gambar potret keluarga sebagai foreground dan pengantin bersiap sebagai background yang mana salah seorang ahli keluarga dalam potret keluarga itu telah pun meninggal dunia.

Jika kita jadi lebih "detail" kita akan menghasilkan bukan sekadar gambar yang menarik secara teknikal dan komposisi tetapi gambar2 yang LEBIH BERMAKNA. Gambar yang ada sentimental value. Sebab itu...orang tak kisah bayar lebih untuk ini.

Apa kata anda?



Hari nie aku banyak gak belek² dalm SFCS. Sebab nak belaja mcm2 mengenai photography. Seronok jugak bila leh paham ape itu photography.. perkara² teknikal yang perlu aku tahu, angle yang sesuai supaya gambar yang kiter ambil tue ade value...

Bebaru nie aku ade gak borak ngan sorang pro photog. Ahaks... rahsia la.... banyak benda yang dier citerkan pada aku... termasuklah tentang quotation yang aku bat. Katanya, harga yg aku letak tue terlalu murah... takut nanti photog dah xde value di mata org... betul jugak katanya... harga yang patut aku letakkan mestilah mengikut pada sesuatu keadaan termasuklah mase yang aku korbankan utk anak aku, mase yang aku korban utk suami aku, valur gambar yang aku ambek, cost perjalanan, cost printing, dll.... biarlah kena pada pengorbanan yang kiter dah buat. betul jugak.... jgn org pandang photog nie xde value...

Actually, permulaan nie aku bukan la nak sangat keuntungan dr kerja aku nie tapi output dan pengalaman aku nie biarlah setanding dgn harga yang aku berikan pada customer aku. Tapi insyaAllah.. aku akan terus memperbaiki dan akan menimba ilmu sedalam2nya mengenai photog.