Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, July 31, 2007

hadzeq

Long time x update. Bz sesangat. Watever, next time la. Moh ler jengok fp yg sentiasa di update.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tuesday, July 24, 2007

2 weeks

2,3 hari selepas Hadzeq kuar dr hospital, aku hantar Hadzeq balik kg. Bagik mama n abah aku jaga utk sementara waktu. Selama 2 minggu jugak dier kat kg dan dlm mase tue jugak di semakin rapat ngan abah aku.


2 minggu lepas tue, aku balik ambek dier. Wahh..sulah tarak kenal mama woo... bikin panas.... Baru hantar 2 minggu kalu sebulan mau x kenal terus... hehhehe... aku dukung dier pun, mata dok tgk wan dier jerk... heh! nie yang jeles nie...

Watever, yang penting anak mama dah sihat malah makin tembam woo... tok dier bagik makan tdo jerk. Mana pegi jejalan mana pun semata² recovered Hadzeq dr sakit dier ghitu. Senang hati mama tgk.... Sekarang mcm² perangai dah nampak. Suka sembur² ayaq liyoq, suka lompat², mulut pun dah bising.... perkembangan yang baik tue....

Hari nie, anak mama dah g taska. Ibu taska cakap, hadzeq nak org dukung jerk.. ekekekke.... tdo pun kejap². Nak main..... hehehe... nie wan dier ajar la nie... ghitu wan dier dok layan dier jerk. Kat taska x semua org leh layan dier.... Takpe la, nak bat camne kan....

p/s: lawati fotopages haku yg makin gegar....

Saturday, July 14, 2007

D70s

D70s

Kamera DSLR nie aku dah beli seminggu sebelum Hadzeq masuk wad. Disebabkan terlalu konsentrate ngan Hadzeq, lupe lak aku nak citer kat sini bahawa tercapai gak hajat aku nak beli kamera nikon D70s. Ekceli, aku memula nak beli D40x tapi setelah cerita² dari pelbagai kedai kat Low Yat tue aku pun ambek la D70s. Berharga dalam 4K++ complete set. Dapat tripod, filter, beg galas dll...

Nak tgk hasil dari nikon D70s leh la lawati fotopages haku... k

Friday, July 13, 2007

rindu........

Rindu...rindu..rindu.........

Tak tahu mcmana nak ceghita kerinduan yang melanda diri seorang ibu mcm haku nie. Boley dikatakan setiap hari aku kol... Pagi skali malam skali.... boley dengar suara dier sket² pun jadieq lah. Kekadang tergelak gak dgr suara dier. Mama cakap dier sibuk nak ambek hp tue... Pas2 skrg nie sibuk mengire jari.... eeee...... geramnya ghase..... tak sabar nak tgg minggu depan... nak peluk n nak cium puas²....



setiap hari sebelum bat kije, aku mesti bukak folder gamba dier. Belek² dulu.... hadeyyy... syahdunyaaa..... Baru aku ghase mcmana perasaan seorang ibu bila dah ade anak... Aku sayang kathubby terchenta aku pun x mcm nie...

Hubby terchenta aku lak, mula² jerk la rindunya... dah seminggu berjauhan, tanya anak dier skali skala jer la... tak sama mcm aku nie. Mesti nak kol even skali pun setiap hari....

"Hadzeq mama bat ape tuee??"
"Hadzeq mama x ghindu mama ke??"
"Hadzeq dah mamam ker??"
"Nanti mama balik ambek hadzeq yek..."

Tak penah lagik aku berjauhan dr anak aku sejak lahir. Mang terasa giler kehilangan dier. Tdo pun mesti ngan haku. Tetiba jer this week xde anak kat sebelah. Sedih woo..... InsyaAllahh... next week aku nak balik ambek Hadzeq... rindunya........

Tuesday, July 10, 2007

alahaii

Semoga anak mama cepat sembuh...

Dah lama ghasenyer tak menaip kat blog nie. Yela, asyid sibuk dgn Hadzeq. Nak monitor setiap perkembangan Hadzeq. Sebagai seorang ibu, hati nie mang berat + berasa sangat sedih dgn keadaan anak. Tapi aku bersyukur. Di hospital ramai lagik baby² + kanak² yang lebih teruk. Ade yg sakit buah pinggang, sakit jantung, hati....dan mcm² lagik.. Mcamana pun, mama mana x ghisau bila tengok keadaan anak x sihat nie. Menangis gak aku bila ibu cakap Hadzeq perlu direfer ke hospital. Bagai nak luruh jantung nie. Tak tahu nak cakap macamana... hubby hanya diam saja disepanjang perjalanan nak mengambil Hadzeq. Maybe dier jugak sedih + ghisau. Mama papa mana x sayangkan anak.

Sampai saja di taska, aku lihat Hadzeq tertido. Nampak pernafasan Hadzeq memang laju.. laju dari sebelum nie.. sian anak mama. Aku pun terus bawa Hadzeq ke hospital Selayang. terus ke tempat kecemasan... lebih cepat! Sesampai saja kat sana... Hadzeq diberi 'Neubeliser'. Heh! baru mama nampak anak mama terlompat² keriangan... hehhehe... lega rasa hati... Saluran nafas dier maybe dah terbukak. Kata doc Hadzeq terpaksa dirawat di wad jugak. Sebab paru² dier telah dijangkiti kuman. heemmm.... apa lagik, dgn mamanya skali la dok wad. Takpe, janji anak mama cepat sihat....

Selama seminggu aku terpaksa menunggu hadzeq di hospital disebabkan jangkitan paru² yang hadzeq alami. Bermula batuk berkahak sehinggalah menyebabkan nafas hadzeq semakin hari semakin laju... Ibu taska hadzeq bawa hadzeq ke klinik. Tengki ibu! Tapi keadaan hadzeq yang semakin x stabil tue, doc telah mengarahkan ibu supaya hadzeq di refer ke hospital utk rawatan susulan. Sehinggalah hadzeq di tahan wad.. hadzeq dicucuk utk dimasukkan air + antibiotik, diberikan oksigen dan diselang selikan dgn neubelizer selama 6 jam sekali. selama 5 hari hadzeq bergantung dgn oksigen. hari ke 5, doc mengesahakan hadzeq semakin stabil dan dier x perlu bergantung dgn oksigen tue lagik cuma dier still dimasukkan dgn antibiotik + neubelizer utk pemecahan kahak.. sian anak mama. Hari nie, anak mama tak ade di sisi mama. Hadzeq telah aku hantar ke kampung utk dikuarantinkan dr baby² kat taska dier. Yela, baby nie cepat sangat berjangkit.. so, mama terpaksa la hantar kasik tok ngan wan jaga buat sementara waktu nie.. 2 minggu lagik mama gi ambek hadzeq.. yea yea yea... mama rindu hadzeq!