Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, April 26, 2016

Birthday Treat | Flavour Kitchen Chef Riz

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Buat kalian yg menjengah ke blog Shiemz, Shimz doakan kalian dirahmati Allah SWT hendakNYA.


Meh nak story sket Birthday Treat untuk suami tersayang. Dari pagi ade Larian Spektra di UM, sampai terlupa nak kiss n wish kat hubby. Ahiks.. jangan kecik ati k hubby! Penat woo berlari... Tapi dalam hati rase tak sabar nak belanja hubby makan. Hehe

huduh benor kak jemah.. dah namanya berlari kan.. kalau cun², sila la jd model..

Actually, ingat nak buat surprise birthday tapi memandangkan dah selalu buat surprise birthday untuk hubby, makanya kali nie mals nak bat surprise. hehe..

Monday, April 25, 2016

LARIAN SPEKTRA | Joy Run | Universiti Malaya

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Bagi anda yg menjengah ke blog Shiemz, Shiemz doakan kalian dirahmati Allah SWT hendaknya. Alhamdulillah semalam berkesempatan melibatkan diri dalam larian Spektra | Joy Run 5KM di Universiti Malaya, Kuala Lumpur.


Friday, April 22, 2016

SETIAP MALAM MENDENGAR CELOTEH

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Tuesday, April 19, 2016

DEMO FREELETICS SECARA LIVE DI MHI TV3

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Shiemz doakan buat semua pembaca blog Shiemz dirahmati Allah SWT hendaknya.

Shiemz nak citer 'terobek'story @ pengalaman Shiemz ke MHI TV3 bersama team Freeletics Malaysia pada hari Isnin 11 April 2015 (Isnin) di TV3, Bandar Sri Utama.

Shiemz dapat jemputan dari Team Freeletics nie pun sebab Shiemz join program under Freeletics Malaysia.


Dapat berjumpa dengan Hazlin Hussain dan Zaim Helmi. Kecik je orangnya Hazlin tue, dalam tv nampak berisi.

Wednesday, April 6, 2016

Kuasa Viral

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Shiemz doakan kalian dirahmati Allah SWT walau dimana juga anda berada.

Actually Shiemz pun tak tahu nak mulakan dari mana nak menaip tentang kisah Blog Shiemz yang telah di'Viral'kan oleh seorang brader nie (tak perlu mention nama brader, kat akhirat nanti kita berjumpalah).

Kesnya posting Shiemz yg 7 TAHUN lepas punya posting. 7 TAHUN, DIULANG 7 TAHUN yang lepas yang mana ketika ituew Shiemz jadi urusetia untuk satu interview bagi Artis Budaya Gred B27 di Sandakan, Sabah. Itulah pertama kali dan terakhir kali ke Sandakan. Wallahualam, bila lagi berpeluang menimba pengalaman di sana. 

Tuesday, January 19, 2016

NECK FOR BFMOMS

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Selalu kita dengar Breastfeeding Mom sukar nak menurunkan berat badan.

“Produce susu makin berkurangan la sejak diet nie”
“Berat badan tak turun la walaupun menyusukan anak”

Pelbagai lagi keluhan kita dengar dari Bfmom kan.

Jangan tak tahu Program NECK pun support BFMoms tau.

NECK menyediakan Group Exclusive bagi peserta NECK yang berhasrat untuk tampil sihat, slim & cantik di samping meneruskan penyusuan bayi sehingga berumur 2 tahun.

Kami dari Group BFmoms akan membantu Mommies diluar sana untuk mencapai hasrat tersebut. Group Exclusive ini menyediakan : 

• Jadual pemakanan yg seimbang
• Jadual bagi session pump
• Berdiet dan sesi mengepam secara berjemaah 

Alhamdulillah.. Selepas ini, mommies diluar sana tiada lagi alasan untuk tidak diet ketika breastfeed ok.
So, ape tunggu lagi! Mommies semua jom join Program NECK. 

FROM BFMOMS TO BFMOMS
Now Everyone Can Kurus & Menyusu

Saturday, December 19, 2015

Meet & Greet Hi-Tea with Ambassador of Shaklee Cares

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah, shiemz dan kak tun serta bersama-sama shaklee leaders yg lain menerima jemputan untuk menghadiri hi-tea bersama ambassador of Shaklee Care Tan Sri Datin Paduka Seri Hajah Zaleha Ismail pada 18 dec 2015 di Hotel Royal Chulan.

Sangat happy dan terinspired dengan tokoh ternama seperti Tan Sri. Tan sri merupakan seorang tokoh wanita berjaya yang sangat di hormati, dan terkenal di atas pelbagai sumbangan demi pembangunan wanita, kanak-kanak, serta perpaduan keluarga dan pelbagai lagi.

Pada tahun 2011, Tan Sri menerima Global Peace Award di atas komitmen beliau ke arah keamanan dan perpaduan. Pada tahun 2013 pula, beliau dinobatkan sebagai tokoh ibu harmoni di atas sumbangan beliau kepada masyarakat.

Apa itu shaklee cares?

Sudah lebih 20 tahun Shaklee Malaysia terlibat dengan pelbagai kerja kebajikan di malaysia, sebagai salah satu cara untuk berbakti kepada masyarakat. Dari situ lahirlah shaklee cares, satu yayasan yang fokus untuk menyumbang semula kepada masyarakat, serta membantu melahirkan wanita dan generasi muda yang lebih sihat. Dalam masa 14 bulan ini, shaklee malaysia telah menyumbang hampir rm16 juta untuk aktiviti kebajikan dan kerja-kerja amal di seluruh malaysia. Rujukan : genkimomma


Sangat best bila berpeluang joint event seperti ini. Dah la dapat FREEGIFT (GLA & BOTOL SHAKLEE). Then dapat cabutan bertuah lagi plak tue. Makan pulak sedap². Skali skala dapat makan sedap ape salahnya kan.













Bergambar bersama Tan Sri yg sgt ceria, sporting. Dan siapa tahu beliau sebenarnya dah berusia 80 tahun... Huhuhu

Memang nampak dah berusia tapi beliau sangat cergas dan bertenaga. Seorang tokoh yg sgt berkaliber.







Event habis petang juga dlm pukul 5++. Berbaloi pergi event mcm nie. Ilmu pun dapat aura positif pun dapat. In sha Allah, hopefully Shaklee dapat buat event yg mcm nie lagi. Bagus untuk kebajikan setiap Leaders dalam Shaklee. Penat berkerja kan..

Alhamdulillah.. Since dalam Shaklee, dah 3kali ku dah jd SUPERVISOR. Syukran jazilan Ya Allah...

Sunday, December 13, 2015

Orang GEMUK perlu M.E.S.T.I

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Hari ini Shiemz rasa nak share satu perkara sebab ramai yg pm Shiemz mengadu mereka susah nak turunkan berat badan dan cakap nak join Program NECK.

Ada antara mereka, yg tertanya-tanya kenapa mereka susah nak turunkan berat badan dan ada certainnya cakap susah nak istiqomah nak turunkan berat badan.

Ada yg cakap derang dah banyak kali cuba turunkan berat badan tapi xde HASIL. Dah macam-macam ubat kurus dah mereka cuba, memang turun tapi kemudiannya naik kembali.

Apa yang Shiemz boleh katakan, KESIAN! 

Anda kena ingat kalau orang lain mencuba dan terus mencuba berkali-kali untuk menurunkan berat badan, tanpa berputus asa tapi anda baru 2,3 kali mencuba dah cepat GIVE UP?

Anda kena ingat, nak menurunkan berat badan perlukan keyakinan dan keazaman dan juga pengorbanan. 

Seperti baby yg nak mula berjalan. Pernah tengok kan? Nampak tak perkembangan baby yg mula2 nak start berjalan. Baby nak start jalan mesti start berTATIH dulu itupun jatuh bangun kan? Tapi baby tak give up then baby try bangun dan bertatih kembali. Slow slow slow then terus melangkah laju. Kita yg melihat terus bertepuk tangan dan sebut "good baby!". Baby pun terus langkah demi langkah dgn semangatnya dan seterusnya baby boleh berjalan semakin laju. Setiap hari praktice walaupun baby tahu adakalanya dia akan jatuh. Dan akhirnya baby boleh berlari-lari dgn konfiden. Masha Allah.. 

Omputih kata "PRACTICE PERFECT MAKE PERFECT".

Nampak tak betapa kuatnya semangat baby tu nak dibandingkan kita yg dah dewasa nie. Cepat sangat mengalah. Cepat sangat give up. What the fishh?? Malu laaa...

Bak kata org Kedah "Awat la depa mudah sangat turun berat badan? Awat kami payah sangat?". Sebenarnya nak kurus pun kena lihat NIAT kita. Adakah kerana pandangan mata org lain? Adakah kerana nak kepuasan sendiri? Adakah kerana Allah SWT? Kerana suami? Kerana nak sihat? Anda kena ingat, nak kurus pun kena ade REDHA ALLAH SWT. Kena mohon pertolongan dariNYA dalam setiap doa kita.

Macam Shiemz dan kawan2 dalam Program NECK pun bukan sebulan dua boleh turunkan berat badan. Kami juga ambil masa. Dan kami pun perlukan sokongan orang sekeliling. Dan kami jugak berjaya turunkan berat badan bukan mudah kalau tak kerana formula M.E.S.T.I.

Ape itu formula M.E.S.T.I.

Formula M.E.S.T.I ialah MENTOR, ELMU, SOKONGAN, TINDAKAN & IMPIAN. Jadi 5 elemen ini sangat penting dalam kejayaan menurunkan berat badan.

Jadi, nak menurunkan berat badan bukan mudah. Hari ini anda cakap nak diet, esok boleh kurus. No.. Niat kita bukan kurus semata tapi nak ubah LIFESTYLE YG LEBIH SIHAT

In sha Allah.. Dalam Program NECK anda dapat kenal pasti BIG WHY anda nak kuruskan badan. Dalam NECK jugak anda perolehi formula M.E.S.T.I yg diluar sana belum tentu anda dapat.

Anda usaha anda dapat dan Shiemz orang yg paling bahgia dapat bantu anda. Alhamdulillah.

Anda berazam untuk kurus dan sihat pada tahun baru 2016 nanti, boleh sertai Program NECK di Batch 12 pada Januari 2016. 

Boleh hubungi Shiemz di 
📲 012.606.0940
Info sihat di Channel Telegram
📡 https://telegram.me/coachshiemz

Monday, November 23, 2015

BERAS PUTIH, BERAS MERAH DAN BERAS HITAM

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ




Di dalam kesejahteraan kesihatan yang lebih baik, ape kata saya cadangkan anda menukarkan beras putih (biasa) kepada beras merah atau beras hitam.
Manfaat beras merah/hitam ini bagus untuk diet yang ditempatkan sebagai pengganti manfaat nasi putih, dapat membantu menurunkan berat badan.

Biji-bijan bergizi ini mengandung 110 kalori per porsi dan masing-masing 2 gram untuk protein dan serat. Beras ini merupakan sumber yang baik dari magnesium, fosfor, tiamin, vitamin B-6 dan niacin dan juga menyediakan zat besi dan seng.

KELEBIHAN BERAS MERAH/HITAM

Mencegah kanser. Bermanfaat mencegah kanser kerana memiliki kandungan antosianin yang tinggi. Berdasarkan banyak riset, antosianin ini merupakan salah satu antioksidan yang sangat kuat. Sebagaimana diketahui secara luas, zat antioksidan berperan aktif untuk mencegah penyakit kanser.

Sihat untuk pencernaan
Kandungan serat yang tinggi pada beras merah juga menyehatkan pencernaan sehingga menghindari permasalahan kesihatan yang dapat muncul di kemudian hari. Serat ini sangat baik untuk usus dan membantu lancarnya metabolisme tubuh.
Mencegah diabetes. Nilai kalorinya terendah dibanding dengan jenis beras lainnya, yaitu sekitar 362 kcal per 100 gram. Bagi anda yang menderita diabetes, ada baiknya beralih ke beras merah/hitam kerana kandungan seratnya sangat tinggi serta kandungan kalori yang lebih rendah dibandingkan dengan beras putih.

Mencegah penyakit jantung.  Beras merah memiliki kandungan serat yang tinggi. Ini terasa dari rasanya yang sedikit pera, tidak sepulen beras putih. Setiap makanan yang memiliki kada serat tinggi tentu akan berperan aktif memelihara kesehatan jantung Anda.

Anemia. 
Kandungan zat besinya tinggi mencapai 15,52 ppm. Zat besi merupakan salah satu unsur penting dalam pembentukan darah (hemoglobin). Kerana itu makanan yang kaya akan zat besi sangat dianjurkan bagi penderita anemia.

Anti aging (anti penuaan). 
Hal ini masih terkait dengan kandungan antioksidan yang berperan dalam memperbaiki sel-sel tubuh yang rusak. Sehingga apabila sel-sel tubuh cepat memperbaiki diri, seseorang akan terlihat lebih bugar dan awet muda.

Menurunkan kadar LDL (kolesterol jahat) dan Meningkatkan HDL (kolesterol baik)
Jika anda mengalami masalah dengan kolesterol, seperti halnya diabetes, anda wajib mengkonsumsi beras merah di bandingkan tetap mengkonsumsi nasi putih sebagai makanan pokok anda.

Menjaga kesihatan tulang
Magnesium merupakan zat selain vitamin D dan kalsium yang berperan penting dalam menjaga kesehatan tulang dan gigi. Kandungan nutrisi magnesium juga terdapat pada beras merah sehingga membuatnya dapat membantu kesehatan tulang dan gigi.

Mengapa Beras Merah/Hitam Sangat Bagi Untuk Diet?? Beras merah/hitam memiliki karakteristik yang membuatnya bermanfaat untuk menurunkan berat badan. Wallahualam.

So, sekarang shiemz amalkan makan beras Merah. Agak tawar tapi sedap!! memang best... Serat pun tinggi.. Makanya, sekali makan terus kenyang.. Beras nie selepas masak, memang agak 'seroi²' orang utara cakap. Shiemz masak setengah port pun, boleh 3x makan.

Amacam? Jom ubah gaya hidup sihat anda. Belum cuba belum tahu k.





Sunday, November 1, 2015

NECK talk @ Petronas Leadership Centre

1 comment:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah.. Now Everyone Can Kurus semakin hari semakin dikenali. Semalam team di panggil untuk bagi talk berkaitan KURUS & SIHAT. Our founder Mr Firdaus yg bagi talk di depan lebih kurang 500 kakitangan Petronas di Petronas Leadership Centre.

Sepanjang berada di event tu, Shiemz perhatikan punyalah ramai yg bam². Alahai.. Kesian.. Ku ingin bantu insan² yg begini. In sha Allah.. dengan ilmu yg ada sedikit nie, ku rasa bertanggungjawab untuk membantu. Sebelum mereka terlajak jauh...
 

Terbaek boh!! Our founder bagi talk dlm 15 minit... Alhamdulillah.. ramai yg berminat untuk join NECK... 



 Shiemz and Jemah's Geng. Suwit sangat geng jemah. Siap beli seluar sedondon.. Haha


 Jemah Noraini (KananKu), Jemah Ash (Kiriku) dan Hujung kini, Jemah Tun

 Ku yang kini makin slim & fit

 Wonderpet!


Shiemz doakan Shiemz dapat membantu ramai orang diluar sana untuk Kurus dan Sihat. In sha Allah.. Shiemz rasa bertanggungjawab nak membantu ramai orang dengan adanya ilmu yg Shiemz adanya nie.