Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Saturday, June 27, 2015

Puding Roti Rendah Kalori

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


PUDING ROTI RENDAH KALORI
=========================
1. Roti – 5 ke 8 keping (bergantung korang nak buat banyak ke sikit)
2. Fresh milk low fat – 2 cawan 
3. Gula – 2 sudu besar ( gula dah dikurangkan)
4. Butter
5. Kismis (1 sudu besar cukup)
6. Telur – 3 biji (gred A punya telur. Kalo gred B, tambah la jadi 5 biji)
7. Esen vanilla
8. Serbuk kayu manis (optional)

Thursday, June 25, 2015

TIPS MUDAH NAK MEMBAKAR KALORI DI BULAN PUASA

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Nak share something dengan korang semua.



TAHUKAH ANDA, naik 1 anak tangga pun mampu membakar kalori kita?

Sekiranya kita adalah seorang yang sibuk untuk bersenam, gunalah peluang yang ada dengan menaiki tangga di rumah ataupun di pejabat.

Jadikan 'naik-turun tangga' sebagai rutin harian kita, bukan shj dapat membakar kalori malah mampu membina kekuatan otot di bahagian bawah anggota badan kita seperti kaki dan peha. Pakej rutin nie dapat meningkatkan tahap kecerdasan dan menambahkan aktiviti harian kita.

Jom lah kita manfaatkan aktiviti 'naik-turun tangga' ini sebagai gym peribadi kita. Jangan terkejut tau kerana ia mampu membakar 403 kalori!! Bestnyer!!

Tambahan pula bulan puasa nie kan, gunalah peluang ini sebaiknya. Semenjak 1 Ramadhan lagi Shiemz tak pernah menggunakan lif untuk naik-turun ke pejabat di tingkat 12. Memang best, rasa bertenaga dan segar.

Amacam? Jom sahut cabaran naik-turun tangga sebagai rutin kita selepas ini.

"Menerusi kajian Jurnal Fisiologi Gunaan, berpuasa sebelum bersenam meningkatkan penggunaan lemak dan menurunkan kadar glikogen otot (iaitu karbohidrat yang disimpan dalam otot). Satu kajian dalam Jurnal Pemakanan pula mendapati penurunan berat badan oleh individu berpuasa yang turut melakukan senaman lebih cepat iaitu sebanyak 27 hari berbanding 41 hari." - INFO

Tuesday, June 16, 2015

Rahim Jatuh atau Prolaps

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ




Rahim jatuh atau dikenali sebagai prolaps rahim boleh berlaku dalam pelbagai peringkat. Pada peringkat awal, rahim hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa, peringkat kedua apabila pintu rahim jatuh sampai ke permukaan faraj manakala peringkat ketiga, keadaan yang sangat teruk iaitu apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran vagina dan permukaan.

Peranakan atau rahim iaitu tempat janin membesar, terletak di dalam pelvis dan disokong oleh otot, jaringan dan ligamen.

Mari kita tengok punca / kesan dan cara penyelesaiannya.

Bekalan Vita-C Semula Jadi untuk Kesihatan Sepanjang Hari

1 comment:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Shiemz doakan kalian dirahmati dan diberkati Allah SWT hendaknya.

Shiemz nak share sket info berkaitan Sustained Release Vita-C.

PERBEZAAN SHAKLEE

“Sains pembebasan berterusan secara semulajadi”

Setiap tablet mengandungi jumlah Vitamin C semulajadi bersamaan 7.5 biji buah Oren termasuk kulitnya (500mg).

Vitamin C ini akan dilepaskan secara berperingkat di dalam tubuh, iaitu bersamaan dengan 1.5 BIJI BUAH OREN SETIAP JAM SELAMA 5 JAM!! Bestkan??

Ujian klinikal juga telah membuktikan vitamin C didalam 2 tablet Vitamin Shaklee (didalam jurang masa 5 jam) mampu kekal didalam plasma darah kita selama 24jam.

Wednesday, June 3, 2015

GERAM ANAK TEMBAM?

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ




Tahukah anda ”Statistik menunjukkan 5.4% kanak2 Malaysia Obes (range umur 7-9 tahun) manakala 6.4% dlm lingkungan usia 4-6 tahun.”


Suka ke suka anak TEMBAM?

Gara² suka tengok anak anda TEMBAM, diberi makan banyak². Disuapkan makanan ringan seperti keropok, coklat, jajan dan lain².

Kecik² memang la COMEL KALAU ANAK TEMBAM tetapi apabila tembam itu dibawa sehingga ke remaja dan seterusnya ke dewasa, mana datangnya comel tue?

KESIAN KEPADA ANAK biarlah berpada². Jangan dia menjadi mangsa ejekkan kawan² apabila bersekolah kerana dikatakan 'gemuk', 'lembab' dan sebagainya.

SALAH SIAPA?



Seawal dari kecillah kita perlu dedahkan mereka dengan pemakanan yang sihat dan memenuhi nutrisi yang diperlukan bersesuaian dengan umur mereka.

TIP MENGELAKKAN ANAK² MENJADI GEMUK
=======================================
  • Elakkan mengambil minuman berkarbonat, sebaliknya ajarilah mereka dengan minum susu yang berkhasiat seperti MealShake.
  • Galakkan anak² kita makan dalam kuantiti yang diperlukan.
  • Galakkan anak² makan makanan yang berkhasiat dan melakukan aktiviti riadah bersama seperti mengayuh basikal, main kejar² dll
  • Elakkan anak² melakukan aktiviti menonton TV atau bermain VIDEO yang berterusan malah galakkan mereka melakukan aktiviti harian seperti membantu membasuh kereta, menyiram pokok dan mengemas rumah.
  • Dedahkan mereka dengan pemakanan yang sihat dan elakkan pengambilan makanan ringan seperti air gas, junk food dan gula².


Jadi, KESIANKAN ANAK BIARLAH BERPADA-PADA bukan KESIAN MEROSAKKAN MEREKA.

Thursday, May 28, 2015

TURUN 15.3 KG DALAM 8 MINGGU

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Shiemz doakan kalian dirahmati dan diberkati Allah SWT hendaknya. In sha Allah..


Shiemz nak share testimoni dari Abang Zaimiey peserta NECK Batch 3. Teruja melihat penurunan berat badan beliau dalam usia 45 tahun. Alhamdulillah...



KONSISTEN / ISTIQOMAH
====================
Seronok tengok Abang Zaimiey yg kuat semangatnya. Setiap 2 minggu penurunan berat badan yang sangat memberangsangkan. Alhamdulillah

KONSISTEN!

Tuesday, May 26, 2015

Gara-Gara Flabby......

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


[Throwback story]

Shiemz doakan kalian semua dirahmati dan diberkati Allah SWT hendaknya.


Dalam NECK sebenarnya dah ade trainer untuk guide semua peserta untuk workout HANYA DI RUMAH. Tapi sebagai seorang peserta yang sangat komited dan mempunyai passion yang bersungguh² nak firm & solid, shiemz ambil EXTRA EFFORT untuk workout di Gym. 

Friday, May 22, 2015

Cara-cara Mengurangkan Selera Makan

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Shiemz doakan korang Kurus dan sihat hendaknya..

Adakah korang antara yang susah mengawal selera makan? Shiemz nak share dengan korang cara nak mengawal selera makan bagi korang yang sedang berdiet.

In sha Allah dengan mempraktikkan ape yang shiemz kongsikan nie, Shiemz yakin korang dapat kurangkan selera makan.


1.   MINUM AIR PUTIH DENGAN  LEBIH BANYAK

Bagi mengelakkan dari rasa lapar dan nak mengunyah², Shiemz cadangkan kawan² banyakkan minum air kosong @ air putih sebagai 'jalan selamat' untuk terasa tidak 'lapar'.

2.   BERSENAM

Percayalah bahawa, dengan bersenama akan membantu korang berasa lapar. Tak percaya, boleh try!!

3.   JANGAN LAMBAT BERSARAPAN!

Sarapan pagi sangat penting dalam diet harian terutamanya dalam menjalani aktiviti harian. Kebanyakkan kita berdiet tetapi elak dari mengambil sarapan pagi. Kesudahannya,  korang akan berasa lapar dan makan banyak ketika makan tengahari. Dengan bersarapan, maka metabolism tubuh anda akan bekerja lebih awal, dan membuatkan anda berasa lebih lama kenyang.

4.  PENGAMBILAN PROTEIN KETIKA SARAPAN

Tahukah korang bahawasanya dengan pengambilan protein dalam diet harian, boleh memberikan energy (tenaga) untuk melakukan aktiviti sepanjang hari. Kalau boleh ambilah makanan yang rendah kalori tetapi berprotein tinggi.

5. PENGAMBILAN TEH

Satu lagi, perkara yang biasa² kita lakukan ialah kita suka 'makan-makan' ataupun 'kunyah-kunyah' ketika kita berasa bosan atau stress. Betul ke betul?

Jadi, ape kata korang gantikan dengan  'makan-makan' ataupun 'kunyah-kunyah' dengan makanan ringan seperti jajan dan sebagainya dengan min um tea hijau panas. Shiemz suka ambil tea hijau jenama Cleanx Tea. Sangat bagus.. Perut rasa kempis shj. 

Ekstrak teh hijau akan meningkatkan ‘norepinefrin’(hormone yang meningkatkan pengeluaran kalori) pada taraf sel sehingga pengeluaran kalori dapat ditingkatkan. Selain itu, teh hijau juga dapat meningkatkan metabolism lemak, pengeluaran kalori dan penurunan berat badan.

 
So, ape tunggu lagi carilah Green Tea yang anda suka... 


6.  MAKAN DENGAN TERATUR

Makan dengan teratur iaitu sebanyak 5-6x sekali adalah di galakkan. Contohnya :

Breakfast 7-8 pagi
Snack 10 pagi
Lunch 1-2 tengahari
Snack 4 petang
7-8 malam

Sebab ape kena makan 5-6x sehari? Sebabnya perkara ini akan menghindarkan korang daripada sering berasa lapar, yang biasanya akan membuatkan korang makan lebih banyak.


Sunday, May 10, 2015

VITALEA MultiVitamin Terbaik

1 comment:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Hari nie Shiemz layan 2 biji Vitalea untuk boost metabolisme. Shiemz rendah metabolisme badan. So wajib ambek vitalea sebanyak 2 biji. 

Pengambilan yang disarankan :

1 tablet Vitalea selepas makan mengandungi 120 tablet untuk 4 bulan @ pengambilan sebanyak 2 tablet untuk 2 bulan.

Semoga dapat turunkan berat badan dengan cepat. In sha Allah..

Vitalea juga Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. 

Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil. 

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan VitaLea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.


So, mari kita baca antara Manfaat Utama Vitalea:

Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

Pelengkap Nutrisi – Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya m ereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.

Keupayaan Sistem Produktif – Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.

Metabolisma – Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.

Elemen Penting Pada Sel Tubuh – Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon, serta menjaga kesihatan tirod.


Melindungi Organ – melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.



Thursday, May 7, 2015

Anda GEMUK Yang Mana?

1 comment:

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Salam sejahtera.

Shiemz doakan anda semua Kurus dan Sihat hendaknya.

Sejak menyertai Program Now Everyone Can Kurus, Shiemz banyak terdedah dengan ilmu-ilmu penurunan berat badan. Alhamdulillah.  Tahu apa itu kalori, tahu berapa pengambilan kalori dan tahu bagaimana cara pembakaran kalori.

BAGAIMANA KITA NAK TAHU YANG BADAN KITA ADALAH GEMUK

Kita akan dikategorikan dalam keadaan gemuk apabila berat badan kita melebihi 20 peratus daripada berat badan ideal. Sebagai contoh, kalau seseorang itu berat badan idealnya ialah 60 kg tetapi jarum di scale menunjukan 75 kg. Maka secara rasminya, kita akan dikategorikan sebagai seorang yang gemuk.

Best ke best bila kita dikategorikan sebagai seorang yang gemuk?? Ohh Tidakk!!

So, sebelum kita nak menurunkan berat badan, ape kata kita check dulu kegemukkan kita dalam kategori apa. Ada sesetengah orang GEMUK AIR, GEMUK ANGIN ataupun GEMUK DAGING.

Bagaimana kegemukkan berlaku? Ia berlaku apabila KALORI INTAKE (kalori masuk) melebihi daripada KEPERLUAN KALORI SEHARIAN atau Daily Calorie Requirement (DCR).