Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, May 26, 2015

Gara-Gara Flabby......

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


[Throwback story]

Shiemz doakan kalian semua dirahmati dan diberkati Allah SWT hendaknya.


Dalam NECK sebenarnya dah ade trainer untuk guide semua peserta untuk workout HANYA DI RUMAH. Tapi sebagai seorang peserta yang sangat komited dan mempunyai passion yang bersungguh² nak firm & solid, shiemz ambil EXTRA EFFORT untuk workout di Gym. 

Friday, May 22, 2015

Cara-cara Mengurangkan Selera Makan

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Shiemz doakan korang Kurus dan sihat hendaknya..

Adakah korang antara yang susah mengawal selera makan? Shiemz nak share dengan korang cara nak mengawal selera makan bagi korang yang sedang berdiet.

In sha Allah dengan mempraktikkan ape yang shiemz kongsikan nie, Shiemz yakin korang dapat kurangkan selera makan.


1.   MINUM AIR PUTIH DENGAN  LEBIH BANYAK

Bagi mengelakkan dari rasa lapar dan nak mengunyah², Shiemz cadangkan kawan² banyakkan minum air kosong @ air putih sebagai 'jalan selamat' untuk terasa tidak 'lapar'.

2.   BERSENAM

Percayalah bahawa, dengan bersenama akan membantu korang berasa lapar. Tak percaya, boleh try!!

3.   JANGAN LAMBAT BERSARAPAN!

Sarapan pagi sangat penting dalam diet harian terutamanya dalam menjalani aktiviti harian. Kebanyakkan kita berdiet tetapi elak dari mengambil sarapan pagi. Kesudahannya,  korang akan berasa lapar dan makan banyak ketika makan tengahari. Dengan bersarapan, maka metabolism tubuh anda akan bekerja lebih awal, dan membuatkan anda berasa lebih lama kenyang.

4.  PENGAMBILAN PROTEIN KETIKA SARAPAN

Tahukah korang bahawasanya dengan pengambilan protein dalam diet harian, boleh memberikan energy (tenaga) untuk melakukan aktiviti sepanjang hari. Kalau boleh ambilah makanan yang rendah kalori tetapi berprotein tinggi.

5. PENGAMBILAN TEH

Satu lagi, perkara yang biasa² kita lakukan ialah kita suka 'makan-makan' ataupun 'kunyah-kunyah' ketika kita berasa bosan atau stress. Betul ke betul?

Jadi, ape kata korang gantikan dengan  'makan-makan' ataupun 'kunyah-kunyah' dengan makanan ringan seperti jajan dan sebagainya dengan min um tea hijau panas. Shiemz suka ambil tea hijau jenama Cleanx Tea. Sangat bagus.. Perut rasa kempis shj. 

Ekstrak teh hijau akan meningkatkan ‘norepinefrin’(hormone yang meningkatkan pengeluaran kalori) pada taraf sel sehingga pengeluaran kalori dapat ditingkatkan. Selain itu, teh hijau juga dapat meningkatkan metabolism lemak, pengeluaran kalori dan penurunan berat badan.

 
So, ape tunggu lagi carilah Green Tea yang anda suka... 


6.  MAKAN DENGAN TERATUR

Makan dengan teratur iaitu sebanyak 5-6x sekali adalah di galakkan. Contohnya :

Breakfast 7-8 pagi
Snack 10 pagi
Lunch 1-2 tengahari
Snack 4 petang
7-8 malam

Sebab ape kena makan 5-6x sehari? Sebabnya perkara ini akan menghindarkan korang daripada sering berasa lapar, yang biasanya akan membuatkan korang makan lebih banyak.


Sunday, May 10, 2015

VITALEA MultiVitamin Terbaik

1 comment:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Hari nie Shiemz layan 2 biji Vitalea untuk boost metabolisme. Shiemz rendah metabolisme badan. So wajib ambek vitalea sebanyak 2 biji. 

Pengambilan yang disarankan :

1 tablet Vitalea selepas makan mengandungi 120 tablet untuk 4 bulan @ pengambilan sebanyak 2 tablet untuk 2 bulan.

Semoga dapat turunkan berat badan dengan cepat. In sha Allah..

Vitalea juga Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. 

Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil. 

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan VitaLea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.


So, mari kita baca antara Manfaat Utama Vitalea:

Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

Pelengkap Nutrisi – Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya m ereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.

Keupayaan Sistem Produktif – Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.

Metabolisma – Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.

Elemen Penting Pada Sel Tubuh – Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon, serta menjaga kesihatan tirod.


Melindungi Organ – melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.



Thursday, May 7, 2015

Anda GEMUK Yang Mana?

1 comment:

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Salam sejahtera.

Shiemz doakan anda semua Kurus dan Sihat hendaknya.

Sejak menyertai Program Now Everyone Can Kurus, Shiemz banyak terdedah dengan ilmu-ilmu penurunan berat badan. Alhamdulillah.  Tahu apa itu kalori, tahu berapa pengambilan kalori dan tahu bagaimana cara pembakaran kalori.

BAGAIMANA KITA NAK TAHU YANG BADAN KITA ADALAH GEMUK

Kita akan dikategorikan dalam keadaan gemuk apabila berat badan kita melebihi 20 peratus daripada berat badan ideal. Sebagai contoh, kalau seseorang itu berat badan idealnya ialah 60 kg tetapi jarum di scale menunjukan 75 kg. Maka secara rasminya, kita akan dikategorikan sebagai seorang yang gemuk.

Best ke best bila kita dikategorikan sebagai seorang yang gemuk?? Ohh Tidakk!!

So, sebelum kita nak menurunkan berat badan, ape kata kita check dulu kegemukkan kita dalam kategori apa. Ada sesetengah orang GEMUK AIR, GEMUK ANGIN ataupun GEMUK DAGING.

Bagaimana kegemukkan berlaku? Ia berlaku apabila KALORI INTAKE (kalori masuk) melebihi daripada KEPERLUAN KALORI SEHARIAN atau Daily Calorie Requirement (DCR).

Tuesday, May 5, 2015

MUSIM MEMPELAM HARUM MANIS

No comments:


 photo Bismillah03.png

Assalammualaikum WBT

Semoga kalian yang ziarah blog Shiemz diberkati dan dirahmati Allah SWT


MEMPELAM HARUM MANIS

Semua sedia maklum, sekarang di Perlis tengah musim Mempelam Harum Manis. Tengah Fenomena Harum Manis.

Pagi nie abah called. Cerita bab 'Harum Manis'. Ini dah macam cerita seram.

Monday, May 4, 2015

Penting Pengambilan Omega Guard Dalam Diet Seharian

No comments:


 photo Bismillah03.png


PROMO UNTUK OMEGA GUARD BUY 6 GET 7

Sempena dengan promotion Omega Guard kali ini Shiemz nak share sedikit pengalaman mengamalkan pengambilan Omega Guard dalam Diet seharian Shiem. 

Memandangkan Shiemz berada dalam program now Everyone Can Kurus, maka Omega Guard adalah suppliment yang Shiemz ambil setiap hari. In sha Allah



PENGAMBILAN OMEGA GUARD DALAM DIET SEHARIAN

Sepanjang dalam Program NECK. Pengambilan Omega Guard amat penting. Sebab ape? Sebab fungsi Omega Guard adalah untuk pembakaran lemak tepu dalam badan kita. Gabungan yang baik untuk pemecahan lemak selain Omega Guard ialah Lechitin. So gabungan keduanya ini sangat penting. 

Lechitin berfungsi dalam pembakaran lemak tidak tepu dan Omega Guard pula dalam pembakaran lemak tepu. 

Dalam program NECK 1 biji / 3 kali sehari (selepas makan) diperlukan bersama 2 biji Lechitin. Ia bertindak pantas membakar lemak² tepu yang melekat di dinding usus, meningkatkan kadar metabolisme dalam badan dan mengurangkan tahap kolestrol.

FREE MULTIVITAMIN VITA-LEA IRON FORMULA

No comments:
 photo Bismillah03.png











Assalammualaikum WBT

Thanks sebab melawat blog Shiemz. Semoga kalian sihat hendaknya.

So, bulan ini SHaklee buat kejutan. Jeng jeng jeng... Kejutan yang tidak disangka-sangka! Shaklee bermurah hati nak bagi SEBOTOL VITA-LEA PERCUMA (Bernilai RM94)  kepada setiap ahli baru Shaklee yang mendaftar bulan May 2015 dengan setiap pembelian produk SHaklee (UV) jugak okeh.

Best ke best?? Terasa macam nak register semula jadi ahli.. Haha








Promo lain bulan May adalah OMEGA GUARD, PHYTOCOL-ST
dan jugak VITALEA KIDS.


Friday, April 17, 2015

Result Timbang Minggu Ke 2 BATCH 3 NECK

1 comment:
 photo Bismillah03.png


Assalammualaikum WBT

Shiemz mendoakan agar anda semua diberi kesihatan yang baik dan sejahtera.

Shiemz nak share dgn korang result timbang Minggu ke 2 untuk Peserta NECK Batch 3. Alhamdulillah.. Allah SWT redha doa kami.. Allah SWT makbul doa kami... Syukur!!





 

Tuesday, April 7, 2015

Bermula di Alam Maya Kini Bersua Muka

No comments:
[THROWBACK ENTRY]

PERTAMA KALI BERSUA MUKA
========================

MY STORY 2 - Mengubah Gaya Hidup Yang Lebih Sihat

No comments:
 photo Bismillah03.png


Assalammualaikum WBT..



Pagi Isnin yang cukup indah. Semoga Allah SWT memberkati dan merahmati kita semua. In sha Allah

Kisah hari ini bersambung dari entry sebelum ini - Bermula Episod Obes


MENGUBAH GAYA HIDUP YANG LEBIH SIHAT

Bermula episod nak menurunkan berat badan. Apabila Shiem melihat penurunan berat badan yang berlaku ke atas kawan baik Shiemz iaitu Dean

Dia yang perkenalkan Shiemz dengan NECK nie dan menerangkan bagaimana beliau menurunkan berat badan.. 

Alhamdulillah... Shiemz pun join NECK bersama suami (walaupun suami kena paksa rela join) pada 1 Februari untuk intake 1 (Batch1).

  • Dalam NECK inilah Shiemz diperkenalkan dengan Mentor
  • Dalam NECK inilah Shiemz diperkenalkan dengan kawan² yang mempunyai visi dan misi yg sama
  • Dalam NECK inilah Shiemz diajar untuk bersenaman di rumah
  • Dalam NECK inilah Shiemz diajar bagaimana nak kira KALORI
  • Dalam NECK inilah Shiemz diajar bagaimana untuk JUJUR dan DISIPLINDalam NECK inilah Shiemz diajar bagaimana untuk MENGUBAH GAYA HIDUP YANG LEBIH SIHAT