Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Wednesday, October 30, 2013

Inner Neck Anizon Exclusive


## Inner Neck Anizon Exclusive dari Shiemz's Collections ##

Inner yang menjadikan:

♥ Wajah anda lebih bujur.
♥ Menyembunyikan bentuk wajah yang sebenar.
♥ Membuatkan wajah yang lebar kelihatan kecil.
♥ Menyembunyikan double chin anda.
♥ Membuatkan anda lebih selesa walau cuaca panas. 

♠ Sekaligus Menjadikan anda yakin untuk menggayakan apa shj gaya selendang @ tudung
Semua pilihan di tangan anda...

♠ Tunggu apa lagi ?? Jom Grab!! 

♠ Jom sms/whatsapp kami LAJU² @ 012.606.0940
♠ Kami juga menyediakan demo secara xclusive dan PERCUMA di tempat anda~!!
FACEBOOK : https://www.facebook.com/shiemzscollections





 


PHYTO SCIENCE DOUBLE stemcell™




ASSALAMMUALAIKUM WBT! PRODUK TENGAH HOT DI PASARAN!!


MICHELL OBAMA, JENNIFER LOPEZ DAN HELEN MIRREN PON MAKAN DOUBLE STEMCELL!!!

BERITA BAIK TERHANGAT DI PASARAN!!!

PRODUK ANTI PENUAAN, ANTIOKSIDAN YANG TERBAIK DI ABAD INI TELAH DITEMUI!!!

KEAJAIBAN KESIHATAN KEMBALIKAN KEREMAJAAN!!!

PENAWAR KENCING MANIS, MIGRAIN, SAKIT TULANG BELAKANG, KULIT KUSAM, KULIT BERMINYAK, KULIT BERJERAWAT, BERJERAGAT, LEMAH TAK BERMAYA, SINUS KRONIK, TUMIT KAKI MEREKAH, KULIT BERSISIK, SEMBELIT, ASHMA, RESDUNG, KANSER, SUKAR TIDUR MALAM, KEGUGURAN RAMBUT, DLL TELAH DITEMUI!!!

TERBUKTI BERKESAN DALAM MASA 2 MINGGU!!!

CARA PEMBELIAN MUDAH SAHAJA!!

1) LIKE PAGE " https://www.facebook.com/shiemzscollections "
2) Komen " Saya Nak" pada Ruangan Komen dibawah
3) SMS/Whatsapp Kod Kupon Diskaun *DSC2013* ke 012.606.0940

JOM CEPAT².. PANTAS².. PASTI TAK MENGECEWAKAN~!!







Wednesday, September 11, 2013

Inner Neck Anizon Exclusive dari Shiemz's Collections


## Inner Neck Anizon Exclusive dari Shiemz's Collections ## 

Inner yang menjadikan: 

♥ Wajah anda lebih bujur. 
♥ Menyembunyikan bentuk wajah yang sebenar. 
♥ Membuatkan wajah yang lebar kelihatan kecil. 
♥ Menyembunyikan double chin anda.
♥ Membuatkan anda lebih selesa walau cuaca panas. 


 ♠ Sekaligus Menjadikan anda yakin untuk menggayakan apa shj gaya selendang @ tudung Semua pilihan di tangan anda ♠ Kami juga menyediakan demo secara xclusive dan PERCUMA di tempat anda~!! ♠ Tunggu apa lagi ?? Jom Grab!! ♠ Jom sms/whatsapp kami LAJU² @ 012.606.0940 | FB Shiemz's Collections | Email : shiemz82@gmail.com ♠ 









Wednesday, August 28, 2013

Dugaan Bulan Ramadhan (MISSCARIAGE | DENGUE FEVER)

السّلام عليكم و رحمة الله

Lama tak story mory. Alhamdulillah setelah sebulan berpuasaa.... opss.... x sampai sebulan berpuasa akhirnya kita dah berhari raya dan hari nie dah 21 Syawal 1434... Ghinie ade kesempatan sedikit utk bercerita dalam blog nie. Sepanjang bulan Ramadha, pelkbagai dugaan shiem hadapi. Alhamdulillah... Allah SWT masih sayangkan shiem. Allah SWT berikan dugaan yg agak berat utk shiem tanggung sepanjang bulan ramadhan hari tu. Selama 2 minggu jugak terpaksa mengganti puasa. Alalaaaa...... penatnyer! Hehe... Takpelah ade hikmah... Ghamai org tanya 'hang ok ke?', ape yg mampu aku jawab 'AKU OK'. Keciwa, memang keciwa tapi bila dipikirkan balik bukan aku xde anak. Anak dah 2 pun. Ada org lain yg diduga lebih hebat dan x beranak lagik pun. So REDHA ;)

KEGUGURAN 7 MINGGU KANDUNGAN


Jgn tgk kalu x berani tgk.. hehe.. Inilah 'fetus' yg x jadieq tu.. Innalillah...

Seperti bloggers ketahui, shiem ada bukak satu post yg mengatakan yg shiem telah mengandung. Alhamdulillah... Tapi sebenarnya Allah swt pinjamkan sekejap baby yg shiem kandungan tue hanya bertahan selama 7 minggu sahaja. Shiem redha n pasrah sahaja. Keciwa tu ada tapi berlapang dada dengan ape yg telah terjadi. Sebab dan alasan tu susah nak cakap, maybe salah satunya shiem bat keje lasak / Terrrrrrr.. minum ayaq tebu... Apepun tue hanyalah sebuah alasa. Tapi sekiranya Allah SWT sudah tetapkan sesuatu KUN FAYAKUN.. Kita x boleh menolak dan menerimanya dgn hati terbuka. Kat bawah nie kronologi yg shiem tulis kat FB... 

July 24 
Assalammualaikum WBT, hari nie bercuti.. Dapat MC 2 hari.. Dah dekat 6 hari kuar 'brownies'. 2 kali preggy x penah jd mcm nie. Semalam g scan 'fetus' berada dlm keadaan baik. Hihi.. Doc bg ubat 'Duphaston' utk kuatkan rahim. Tawakal jer la... Allah SWT merencanakan yg terbaik buat kita tambahan lagi dlm bulan Ramadhan nie. Apepun mengharapkan yg terbaik sajalah... 

July 28 at 12:14pm
"Innalillahi wa inna ilahi rajioun… Daripada Allah SWT dia datang dan kepada Allah SWT jua kembali segala sesuatu. Semalam pg scan, doc mengesahkan kandungan Shiem dah tak sempurna. So no more makyong Hari nie dah start bleeding (fresh blood) banyak dan period pain dah rasa. Shiem & hubby redha. Semoga Allah memberikan kami ganti sesuatu yg lebih baik, in sha Allah.. Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pegetahuan tentang Hari Kiamat dan Dialah yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yg ada di dalam rahim. dan tiada seorangpun yg dapat mengetahui (dgn pasti) apa yang akan diusahakannya esok. Dan tiada seorangpun mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal."

July 29 
Subhanallah.. Kesakitan.. Keperitan yg ku alami hari ini sgt menginsafkan aku.. Jam kul 2 pagi layan feel sorang2 seperti tgh layan mild contraction nak bsalin tu. Ya rabbi.. Berjalan sana sini menahan sakit sambil bzikir laillahaillaantasubhanakainnikuminalzolimin.. Tetiba terasa seketul daging hampir sebesar penumbuk keluar dr rahimku. Ya Allah.. Subhanallah.. Sedang menahan sebak.. Rupanya ketabahan aku tgugat akhirnya.. Alhamdulillah.. Aku bsyukur dan dlm masa yg sama aku redha.. Tapi perlu ke aku tanam ketulan daging tersebut? Harapan ku agar esok aku x kena D & C. Wallahulam... Mode: Sebak Lega

Kena berpantang jugak seperti org lepas bersalin berpantang. Berstokin, jamu & bertungku.

SUAMI ADMITTED TAWAKAL HOSPITAL (DENGUE FEVER)

Dalam masa yang sama shiem keguguran, en somi lak demam denggi dan admitted di Tawakal Hospital. Ya rabbi...dugaan betul.. dengan nak hangkut anak² lagik. Ulang alik ke hospital. Dengan keadaanku yg baru keguguran. Bersabar sajalah. Sempatlah en somi warded 3 hari 2 malam di situ. Semuanya dilakukan sendirik. Dalam keadaan yg x sihat, drive kete.. Ambek hantar anak2 ke taska then pegi melawat hubby di hospital kemudian nak menjaga si tecik Aminea yg banyak kerenah tue. Subhanallah.. 

Alhamdulillah... Semua dugaan yg kuhadapi ku hadapi dgn sabar. Ujian yg Allah SWT pada org yg mampu lalui. TQ Allah SWT.










Sunday, August 4, 2013

Kad Raya Aidilfitri 1434H Buat Semua Blogger

>السّلام عليكم و رحمة الله

Tiada kata semanis kurma.. Hanya dengan kad digital sebagai pengganti diri. Memohon segala salah dan silap buat semua. Mendoakan semua blogger dirahmati dan diberkati selalu. Semoga Ramadhan kali ini kita dpt menjadi yg terbaik. In sha Allah ;)

Friday, July 19, 2013

7 Weeks Pregnancy

السّلام عليكم و رحمة الله


Hari nie Shiemz MC.Yeahh~!! Malas keje... Weekday yg amat bz.. Keje yg berlambak.. Bos2 yg ntah hape2... Opismate yg memeningkan dan mensetereskan... Sampai Kelmarin (Rabu) dan Semalam (Khamis) ade sedikit spotting kat suaq dalam. Omggg...! Sedikit risau.. So hari nie plan jumpa doc Yoges kat Poliklinik Mediprima. Suka ngan Dr. Yoges kalu pg Poliklinik Mediprima, Sri Gombak. Hehe.. Selingan jap... 



Sebelum jd perkara yg x diingin, Shiem pun g jumpa Dr Yoges. Bgtau doc Yoges yg Shiemz peknen. Dan amat bz di opis sehingga ade spotting 2 hari nie. So doc yoges cakap ' it's common kalu spotting diawal kehamilan'. So doc pun membebel bla bla blaa.. Then dia scan la pewot Shiemz. So dah nampak adik baby tapi belum ade heartbeat lagi. Doc suh dtg 2 weeks lagik. Alhamdulillah.. Janji adik baby berada dalam keadaan ok dan berada di tempat yg sepatutnya. Takut jugak kalu berada di luar rahim. Walaupun dah masuk anak yg ke 3. Lain anak lain kerenahnyer.


Kalau ikut last mestural dah 9 weeks tapi disebabkan period shiem irrigular dan cycle mungkin panjang, so doc cakap lebih kurang 7 weeks. Tak kisah la doc, janji adik baby nie baik2 sajer berada dlm pewot mama nie.. Jgn nakal2... Mama doakan adik baby selamat membesar dan lahir ke dunia dgn selamatnya. Alhamdulillah selama 7w nie, xde monink sickness ke sakit ke memang xde. Since anak yg pertama pun. So pregnant pun mcm xpregnant cuma perot je membuncit. Hihihi....

So, Meh kiter tgk ape yg berlaku semasa kandungan 7 minggu nie.


Sekarang panjang embrio dalam setengah inci / 1.25 sentimeter, saiz sebiji anggur, dan ia mempunyai jari tangan dan jari kaki yang jelas, namun berselaput. Ia seakan-akan biji kacang yang berlompat-lompat, memecut dan berhenti, kemudian memecut semula. Hati bayi terus mengeluarkan jumlah sel darah merah yang banyak sementara menunggu sumsum mengambil alih peranan ini. Minggu kelapan menandakan permulaan tahap perkembangan yang amat giat. 

Antara minggu ini dan minggu ke-20 bayi anda membesar dengan pantas, dan bahagian tubuh badan yang terbentuk semasa minggu-minggu pertama kehidupannya (seperti jantung dan otak) mula berkembang dan menjadi lebih khusus dan rumit. Pada masa ini, gigi dan lelangit sedang membentuk, manakala telinga terus berkembang. Kulit fetus amat nipis, dan saluran darah jelas ternampak. Anda sekarang berada dalam keadaan geliang-geliut trimester pertama, di mana ramai wanita berungut tentang ketidakselesaan dan sakit-sakit. 

Anda mungkin tak dapat menahan muntah, sebab anda sedang menghidapi mabuk hamil, sebahagian daripada akibat hormon-hormon kehamilan dalam badan anda. Anda mungkin terasa hendak kencing lebih kerap dari biasa - uterus anda yang berkembang menekan pundi kencing anda, dan hormon juga menjejaskan imbangan cecair dalam badan anda. Semua ini akan berkurangan apabila kehamilan anda berlanjutan. 

Saturday, June 29, 2013

Alhamdulillah | Rezeki yg Tak Disangka | Produk 2014

السّلام عليكم و رحمة الله


"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya. Sungguh, Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu" (At-Talaq;65:2-3)


REZEKI YG TIDAK DISANGKA-SANGKA

Alhamdulilillah.. Utk sekian kalinya. Rezeki yg tidak disangka2. Tak terkata & tak tahu nak kata apa. Antara percaya dengan tak je nie. Actually, memang nak baby tapi x terpikir akan dpt secepat ini. Memandangkan mase nak dpt Amiena dulu, Hadzeq sudah pun menjangkau usia 4 thn ++. Kali ni, In sha Allah kalu dipanjangkan usia 'adik baby' nie umur Kak Ngah Amiena hampir 3 tahun. Sedang2 elok kot kan. Utk kali nie xde lah pulun sangat nak baby kalu nak dibandingkan mase nak dptkan Amiena dulu. Kali nie pun biase2 je. Takde pun berusaha nak dptkan baby pun. Tapi alhamdulillah la.. rezeki awal tapi xdelah awal sgt pun kan. Hehehe.... Mcm x caye pun ade... 

Actually, mase nak check tue period dah lewat 10 hari. Padahal bukan x biase period tu delay berhari2. Hihihi.... Tapi instict ghase mcm pregnant. Sebabnya en suami saye muntah2 dan x sihat.. Hihi (slalu hubby yg dpt penyakit), kemudian breast ghase sakit, batuk yg berpanjangan smp skrg dan kemudiannya badan ghase sangat letih mcm bat keje berat je. 

Siap pegi redang 15-17hb Jun.. Siap snorkling, siap naik speed boat bagai... Seminggu sebelum g redang sempat mengurut ngn makcik kat umah mil tu. Nasib baik x jadieq ape.. Time tu mmg x tahu pun pregnant. Pastu lepas pegi redang, teringin nak makan telor penyu. Teringin giler.. Member2 cakap mengidam kot.. hahah.. pastu hubby cakap "Mengidam dah byk kali, tapi x lekat pun". Haha.. rupa2nya, time tu bini dier dah ade 'isi' pun cuma x tau jer lagik. 

So mase kejadian (27hb Jun 2013) @ 1 am, tgh study utk paper C (KPSL N27). Petang tue dah beli siap2 pregnancy test yg harga RM7.90 brand Guardian. So, pagi tue beranikan diri test. Dup dap dup dap................. Terbayang2 lagik warna yg keluar, memula keluar 1 warna yg terang dan jelas kat C.... Kemudiann dekat T semakin jelas..jelas.. dan terang... Ya Allah berdesup jantung... terus keluar bilik air, gerakkan hubby bangun. " Pa, mama pregnant!". hubby tgk dgn mata terkelip2.. kemudian dier pun senyum... Kemudian dier kata, baru lagik tu.. Pregnancy murah je tuu... Ego kan..... Esoknya aku pun beli yg mahal punya CLEARBLUE.. Time test tu pukul 130 petang dah kot. Heh!! Hambek.. Terang dan jelas mengatakan PREGNANT, terus ckp ngan hubby. Hihi... Pastu dia cakap ape tau "Awak bab nk hbskan duit no 1" sambil tersenyum. Pastu dier pun usap2 perot panggil "baby". Haha... 

Tapi ghase mcm x caye jer... Ghase mcm hepi pun ade, ghase mcm x bersedia pun ade.. Tetiba ghase mcm sakit bersalinkan Amiena tak hilang lagik.. Acaner?? Camne org yg bersalin tetiap tahun tu yek... hahaha....

USIA KANDUNGAN

Shiem nak story sket tentang pregnancy kali nie. Kalau nak ikutkan last period shiem 17 Mei 2013. So based on perkiraan dalam babycenter.com, kandungan Shiem dah cecah 6 weeks. Insya Allah.. Tapi macamana pun shiem kena jumpa ngn doc utk sahkan kandungan. Tunggu la seminggu dua lagik, kalu pegi scan skrg pun silap2 x nampak ape lagik. Sebab pengalaman dah 2x kan, so kalu pegi pun buang duit jer. In shaAllah baby akan ok...


DATANG BULAN (PERIOD)

Actually, for ya info. Period Shiem sejak anak dara memang x regular. 2-3 bulan sekali (7 days) baru period. Itu biase. Tapi since dapat amiena, kitaran haid berubah menjadi setiap bulan (7 days). Alhamdulillah... Kalu dulu, beli 1 beg pad tue boleh tahan utk 2,3 bulan tapi bila dah jd setiap bulan period, memang 2 bulan je hbs.. Hehe... Tapi period setiap bulan pun, kdg2 x menentu tarikhnya. Meh shiem listkan utk 2013:
  • 14hb Januari
  • 24hb Februari
  • 11hb April
  • 17hb Mei
So, bila period x regular mcm nie, susah la nak plan kan?? Shiem pun x penah makan ubat2 perancang keluarga. Memang jenis susah nak lekat. Badan mcm shiem nie, kalu x nak pregnant kenalah gemokkan badan. Dan kalu nak pregnant kenalah DIET & EXCERCISE. Memang menjadieq~!! Alhamdulillah....

PETUA

Kerlast kau jah.. Siap petua gitu... hahaha.. Bukan ape sangat petua shiem nie. Tapi dari segi pengalaman, itu yg terjadieq pada diri Shiem. Shiem kalu nak pregnant, KENA DIET & EXCERCISE @ dalam erti kata lain TURUNKAN BERAT BADAN. In sha Allah pasti menjadieq!! Shiem nie memang jenis cepat naik berat badan. Mase nak dptkan amiena, memang susah.. Sehingga hadzeq mencecah usia 4 thn ++. berat badan penah cecah 82 kg. Makan ubat hormon bagai tapi x menjadieq2 pun. Lastly berdiet n turunkan berat badan. Berat turun sehingga ke 69 kg. Syukur sangat2 time tu... Kemudian bila dah dpt Amiena berat badan stick ke 74 kg. Makan ubat diet mcm2. Hasilnya 20%-30% shj tapi shiem x putus semangat. Shiem kontrol makan dan pegi gym setiap hari. Excercise & kawal makan. Alhamdulillah... berat badan turun sehingga 67 kg. Dan hasilnya adalah IM PREGNANT~!!

HARAPAN

In sha Allah, harapan seorang ibu yg sedang mengandung. Haruslah mengharapkan yg terbaik utk kandungannya. Sentisa diberikan kesihatan yg baik utk diri ini dan 'adik baby' dlm perot nie. Semoga selamat sehingga ke 9 bulan yg akan dtg. Doakanyek~!! ;)

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru | Abglong bawa souvenir utk teachers


السّلام عليكم و رحمة الله

Hari nie bersempena dengan Hari Guru. Abglong sibuk ajak pegi beli hadiah utk teacher dier.. adeih... jenuh mama cari idea ape nak bg kat techer... haha... Abglong..abglong.... Bila suruh bat kad, kelam kabut.. Mama bg skrip pun tulis lintang pukang.. sekejap huruf besar sekejap huruf kecil.. Haihh.. abglong abglong.... Janji abglong hepi hari nie kat school... ;)

Mama mase sekolah rendah dulu xde beria mcm nie..asal ade bawak makan cukup la.. hehehe.. Takpe, mama ajar anak mama supaya menghargai guru. Supaya abglong jd seorang yg menghormati guru... ;)


Nampak x tulisan dier tu... senget benget n sekejap kecil sekejap tulisan besar.. hahahah
Adik pun tukang mengacau..hbs dicontengnyer tangan.. haihh...