Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Tuesday, March 31, 2015

Happy 9th Aniversary

No comments:
 photo Bismillah03.png



HAPPY 9th ANNIVERSARY MY WONDERFUL HUSBAND.. MUahh!!
For My both World Husband, Happy Anniversary to the most adorable, caring, handsome, macho, kurus and loving husband in the whole wide world. I LOVE YOU husband lillahitaala!! Alhamdulillah..

Selama 9 tahun mengharungi rumahtangga bersama².. Susah senang bersama².. Di berikan 3 orang cahayamata yg sangat owesome, cute, comei, handsome, bijak.. Dianugerahkan Allah SWT dengan kehidupan yang agak sempurna.. Terasa bersyukur sangat... 


Apepun, didoakan hubungan ini akan kekal hingga ke akhir hayat kami. Semoga Allah SWT memberkati perkahwinanan kami. Limpahi kepada kami nikmat hidup berkeluarga. Jadikan keluarga kami keluarga mawaddah warahmah.. Jadikan kami suami isteri yang soleh dan solehah bersama dengan anak² kami. AMin Ya Rabbalalamin...


Batuk Berkahak

No comments:
 photo Bismillah03.png

Assalammualaikum WBT

Semoga diberkati Allah SWT buat anda semua. In sha Allah..

Pagi nie, Shiemz bawak si kenit Afiena ke Poliklinik Mediprima, Sri Gombak. Sebabnya dia kena batuk berkahak. Batuknya dah mengalahkan batuk orang tua..


Semalam balik keje selepas Maghrib, Shiemz ajak suami bw Afiena pegi klinik ambek Neubeliser. Selepas kena neubeliser, alhamdulillah clear paru²nya.

Sebelum kena neubeliser tue, Doctor (tak tahu namanya) dengar paru² dia dah dipenuhi dengan kahak dan kemungkinan kena jangkitan paru² (broculitis). So doc cakap "saya rasa dia kena warded nie.. Kalau bagi neb pun takkan ok". Berdegupp jantung kuuuuu.....

Shiemz pun cakap "Doc bg dulu neubeliser, nanti paru² dia akan ok sket". Lagipun dia aktif je.. Takdelah lemah.. Haihh..macam aku plak doktor. Yelakan.. Anak dah 3 kot, memang dah paham sangat bab batuk berkahak nie. Last² doc pun bagi neubeliser.. Selepas tue Shiemz bertanya pada Doc Yoges iaitu doc yg Shiem slalu refer. Doc Yoges cakap, esok pagi datang bawa Afiena ambek Neubeliser skali lagi. Nanti dia akan ok. Fuh lega rasanyaa....



So, pagi tadi Shiemz bawa Afiena skali lagi ke Poliklinik tue. Dan skali lagi kena nebuliser. Alhamdulillah... paru² dier clear... Hopefully Afiena okla kat taska... In sha Allahh... Doakan Afiena ok... Wallahualam...

Monday, March 30, 2015

SUKANEKA SEKOLAH ABGLONG

No comments:

 photo Bismillah03.png

Assalammualaikum WBT

Throwback entry.. Hari sabtu yang lepas, sekolah abglong ada buat Hari Sukaneka sekolah. So, abglong terlibat dalam sukaneka tu.


Semangat betul abglong kalau bab sukan. Cergas aje bangun tidur pepagi tu kan... Mama dan kakngah (Amiena) temankan abglong ke sekolah. Afiena pulak mama tinggalkan ke Taska. Terpaksa buat mcm tu sebabnya papa ada Konvoi Superbike Yamaha R6 ke Melaka. kalau mama bawa Afiena skali jenuh la mama nak handle sorang. 

Seronok tengok abglong ngan kawan² sekolah dia. Terasa indah bila teringat zaman sekolah dulu. Nanti abglong dah besar tgk gamba dia ngn kawan², mesti tercari² mana kawan² dia skrg kan...


Mase sukan bermula tu, mama dan kakngah jadi Pom Pom Gurl Abglong la pada hari tu. Menjerit² mama.. "Laju abglong! Laju!" Dah tak pedulik mama ngan orang lain. janji Abglong steady berlari. Alhamdulillah dalam sukaneka tue group abglong dapat No 1 (Emas) dan no 2(Perak). Banggalah abglong.. 

Dari kul 730 pagi smp la pukul 12 tengahari mama ngan kakngah di sekolah abglong. So, mama beli jela makanan kat sekolah tue.. Memandangkan mama pun dlm Program NECK, mama makan pun asal rasa je la... Nasib baik selera dah tak macam dulu. Hehehe

So, layan je la gambar² kat bawah nie k...




Nampak tak, betapa kurusnya mama ketika ini.. Miahahha












 Mama melayan kerenah anak dara nie... kemain lasak.. nak itu nak ini...



Abah datang KL hari tu, sebab ada meeting VETERAN dekat Kelana JAya..
Cucu manja wan... Hehe

SAYA SUDAH BUKTIKAN

No comments:
 photo Bismillah03.png

Assalammualaikum WBT

Didoakan kalian hari ini lebih baik dari semalam. In sha Allah.. Cakap kat orang sebelah "Saya Kurus Dan Sihat".

Amacam hari minggu korang mesti indah bila bersama dengan ahli keluarga kan? Apepun, isilah masa lapang yang ada ini bersama dengan orang yang tersayang. 

So, minggu adalah minggu ke 8 bagi Peserta NECK Batch 1 & Minggu ke 4 Peserta NECK Batch 2. Minggu TIMBANG BERAT BADAN! Sangat BEST! Dah berhari² bertungkus lumus menjaga kesihatan, mengawal pemakanan agar apa yang peserta makan apa yang peserta minum memberi impact yang baik utk kesihatan peserta itu sendiri. In sha Allah.

Di bawah ini adalah kompilasi timbagan penurunan berat badan peserta. Amacam?? Believe it or not..



Macaman?? Shiem yg terlibat 100% dalam Program Now Everyone Can Kurus rasa bangga dan bertuah. Minggu ke 8 nie Shiem dapat turunkan berat badan yg tidak dijangka. Sape nak tahu?? Sila angkat MOUSE!! Hahaha...

Jeng Jeng Jeng...


 Ini adalah Scale Timbangan suami Shiemz. Dari 77.8 kg ke 66.9 kg
(Penurunan sebanyak 10.9 kg)


DAN ini timbangan Scale Shiemz. Dari 73.1 kg ke 65.1 kg
(Penurunan sebanyak 8 kg)



Nama : Afrizal (Suami)

Tinggi : 161 cm
Berat Asal : 77.8 Kg

Penurunan Berat
Minggu ke 2 : 4.2 kg
Minggu ke 4 : 2.3 kg
Minggu ke 6 : 2.5 kg (68.8 kg)
Minggu ke 8 : 1.9 kg (66.8 kg)

Jumlah Penurunan : 10.9 kg

Target Penurunan pada 12 April : 1.8 kg (65 kg)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nama : Shiemz (isteri)

Berat Asal : 73.1 Kg
Tinggi : 154 cm

Penurunan Berat :
Minggu ke 2 : 1.6 kg
Minggu ke 4 : 0.9 kg
Minggu ke 6 : 2.5 kg (68 kg)
Minggu ke 8 : 2.9 kg (65.1 kg)

Jumlah Penurunan : 8 kg


Target Penurunan pada 12 April : 2.5 kg (63 kg)


Amacam? Ape yang anda rasa bila melihat BUKTI ini?? Kalau anda semua rasa amazing, kami yang menghadapi saat ini, terasa WOWW!! MAVELOUS, AMAZING, PROUD dan macam² lagi dalam hati nie...


Setelah bertahun² cuba diet dan dah beberapa kali cuba menurunkan berat badan, kali ini baru betul² berkesan. Alhamdulillahhhhh!!



BAGAIMANA CARA


Caranya ialah MENTOR. Kenapa MENTOR? Sebab Mentor adalah akar tunjang dan dengan adanya pengalaman dari mentor itu sendiri akan mengubah cara kita berfikir. 

Mentor adalah ShortCut kepada sesuatu kejayaan. Mereka mempunyai kelebihan dan pengalaman dalam bidang masing². Dari situlah kita belajar dari mereka. 




Master Firdaus ~ pakar dalam bidang penurunan berat badan 

dan Founder NECK M.E.S.T.I Kurus.


Abang ketak a.k.a Coach ~ Pakar dalam bidang kecerdasan dan kecergasan. Membantu peserta dalam melakukan senaman hanya dari rumah. (tak perlu ke gym pun)

BERHENTILAH DARI MEMBUANG MASA YANG SIA²

Kalau dulu anda berhabis duit dengan membeli pelbagai produk, yang akhirnya berhenti separuh jalan gara² tiada penurunan berat badan. Semangat yang hanya 'hangat² tahi ayam'. Sanggup menahan lapar dan akhirnya selera makan jadi membuak² (tidak boleh kontrol).

Dalam Program ini, suka Shiem katakan bahawa, kami BUKAN BERDIET TETAPI KAMI MENGAMALKAN GAYA HIDUP SIHAT. Kehidupan yang lebih baik. 


Dalam Program inilah kita disedarkan KENAPA KITA PERLU KURUS? Secara tidak langsung kita mendapat BONUS dengan KESIHATAN YANG LEBIH BAIK. 

Pelaburan ini, bukan setakat 2,3 bulan sahaja tetapi UNTUK SELAMA-LAMANYA. Apa yg kita praktikkan dalam program ini, bukan untuk hari ini TETAPI UNTUK MASA DEPAN.

Saya doakan anda semua SIHAT & KURUS DUNIA DAN AKHIRAT. Wallahualam..

Friday, March 27, 2015

GST Bukan Penghalang Untuk Terus Berniaga

No comments:

 photo Bismillah03.png




Info : UTUSAN

Menjelang pelaksanaan cukai barangan dan perkhid­matan (GST) 1 April ini, Kementerian Kewangan hari ini memperluaskan lagi senarai barang dan perkhidmatan yang dikecuali­kan daripada cukai tersebut bagi memanfaatkan rakyat dan industri.

Antaranya ialah :

a) Bahan Bacaan
b) Ubat-ubatan
c) Yuran Penyelenggaraan -Sinking Fund Kediaman rumah kos rendah dll
d) Perkhidmatan Pendidikan


Apepun, Shiemz tak faham sangat berkaitan GST nie. Ape yang Shiemz tahu ia sikit sebanyak meningkatan taraf hidup atau perbelanjaan hidup seharian. Walaubagaimana, penyelesaian pasti ada. Kita sebagai rakyat Malaysia tidak lagi boleh bergantung harap dengan duit gaji semata-mata. Pendek kata kena ade side income jugak. 

Macam Shiemz, selesa buat bzness Shaklee dan penjualan Inner/Shawl/ dropship. Kena keje keras nak dapatkan Bonus dari Shaklee dan kena keje keras untuk meningkatan penjualan Shawl/Inner. So, dari situ sikit sebanyak dapat menampung cukai GST yang dikenakan.

Apepun Shiemz doakan semoga Allah SWT mempermudahkan segala urusan dalam kehidupan kita. Murahkan rezeki kita dan berikan jalan untuk meningkatkan taraf hidup kita. Wallahualam.