Mampukah aku menjadi seperti Khatijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah Penawar hati kekasih Allah dan senang rela bersama… Susah Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak Pendorong kesusahan dan penderitaan Tiada sukar untuk dilaksanakan… Mengalir air mataku Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah Akur dalam setiap perintah Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang Tiada memiliki harta dunia Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga… Ketika aku marah Inginku intip serpihan sabar Dari catatan hidup Sarah…. Tabah jiwaku Setabah umi Nabi Ismail Mengendong bayinya yang masih merah Mencari air penghilang dahaga Di terik padang pasir merak Ditinggalkan suami akur tanpa bantah Pengharapannya hanya pada Allah Itulah wanita Hajar…. Mampukah aku menjadi wanita solehah?A Mati dalam keunggulan iman Bersinar indah, harum tersebar Bagai wanginya pusara Masyitah

Thursday, September 3, 2015

5 PLAN YOUR MEAL

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Plan Ur Eat and Eat Ur Plan! Plan ur meal!! Why?
✔️ Saves money
Bila kita plan pemakanan kita, secara tidak langsung akan menjimatkan wang kita.

✔️ Saves time
Jimat masa. Cepat. Mudah. Tidak terpikir2 nak mencari makan.

✔️ Leftovers
Tiada pembaziran makanan. Sudah semestinya keperluan makanan yg kita beli itu bsesuaian dgn kehendak kita.

✔️ Promotes healthy eating
Menggalakkan pemakanan yang sihat. Bila kita menjaga kesihata, secara tidak langsung kita menjadi seorang pemilih makanan.

Betul ke betul?

Cubalah ubah gaya pemakanan seharian anda supaya anda kekal kurus dan sihat. In sha Allah..

Tuesday, September 1, 2015

PROMO 50% UTK SID YG TAK AKTIF

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


PROMO UTK SID YG TAK AKTIF


Hehe.. Actually, nie ID shiemz yang dulu. ID nie memang dah lama tak update pembelian. Sebabnya aktif dengan SID atas nama suami.

Saturday, August 29, 2015

Facial Hanya Di Rumah NADIA D'SECRET BEAUTY

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah... berkesempatan memanjakan diri setelah 2 hari bercuti menjaga my little baby Afiena yg kena chicken pox..

Facial Hanya Di Rumah NADIA D'SECRET BEAUTY
=====================================

Memandangkan Nadia baru shj launch Projek Baru, so shiemz berkesempatan menjadi customer Nadia. Sebabnya beliau baru je menjalankan 'Projek Facial' secara Komersial HANYA DI RUMAH. Yess... Hanya di rumah... 


So, sesiapa malas ke kedai mana, boleh je contact Nadia. 'Projek Facial' beliau boleh datang rumah korang tau.

Perfume Precious RCW

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Orang nak ber'Che Ta', kita pun nak ber'Che Ta'. Hopefully lps nie kalau orang pandang kiter, orang akan tbayangkan Che Ta lah.. Hehe

Baru bukak plastik kotak, berbau harum abaq hang. Hidung tersumbat pun blh bau.. Haha
Shiemz beli dengan sepupu Shiemz dan jugak dengan kawan sekolah Shiemz dengan harga RM29.90. Gigih kan?? Sampai 2 botol ku rempat. Bukan ape.. nak support sedara mara dan rakan taulan.

Hehe… Tapi berbaloi beli..Memang wangi pun. Shiemz plak jarang ade perfume mcm nie. Selalunya Victoria Secret aje. Ku nie jenis simple person. Tapi skali skala teringin nak beli perfume yg baunya best.

So alang-alang tengah hot perfume Che Ta nie.. Ku rembatlah kan…

Kalau korang nak beli, belilah dengan agen yg betul k.. Takut kena tipu.. Wallahualam…



Nie official Insta Precousbyrcw. So boleh contact agen yang betul k..

Friday, August 28, 2015

Polar FT4

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Jam Polar FT4 antara wishlist untuk tahun nie. Since join NECK memang teringin nak sangat jam nie.

SEBAB ape Shiemz nak jam tangan Polar FT4 nie?

Sebab ia berkeupayaan untuk merekodkan segala denyutan jantung sewaktu bersenam dan jumlah kalori yang dibakar sewaktu bersenam. Memandangkan Shiemz masih dalam proses menurunkan berat badan. Shiemz memang nak sangat jam Polar FT4 nie.


Dengan memakai jam tangan Polar FT4 nie, kalau dipikirkan secara positif selain dari dapat mengira jumlah kalori yang dibakar malah ia juga boleh  mempromosikan gaya hidup yang sihat. Bersama jam tangan ini terdapat "chest strap" yang berfungsi untuk menghasilkan menghantar denyutan jantung untuk dikesan.

Ada juga yang jual “chest Strap" shj dan ia boleh detect denyutan jantung kita walaupun tak pakai jam. Best ke best? Tapi baik beli yg siap boleh kira pembakaran kalori skali kan.



Nie dekat Ebay

Nie pulak dekat Lazada

Shiemz masih dok servay lagi harga.. Ada jam nie lagi bertambah semangat nak ber'workout' kan.. Hehe

Sekarang nie tengah pujuk2 hubby nak beli jam tangan Polar FT4 nie. Doakan Shiemz Berjaya yek.. hahaha


Thursday, August 27, 2015

BASIC H & HERBAL BLEND MULTIPURPOSE CREAM RUMUSAN TERBAIK DEMAM/CHICKEN POX

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah masih diberi peluang untuk update blog hari nie. 

Actually shiemz terpaksa bercuti SEBAB my little baby Nur Afiena (1y1m) kena Chicken Pox plak.. Kafarah buatku.. So, terpaksa cuti untuk jaga Afiena. Sebab kalau tak cuti, nanti berjangkit dengan baby lain pulak kat taska.

So semalam pegi klinik. So doc bagi ubat demam, ubat antiviral dan ubat batuk. Demam takde sangat cuma keluar bintik berair. Kirenyer jenis besar punya campak la.
 Nie belakang badan Afiena... Yang nie yang keluar dulu..

 Dah keluar kat kaki...

 Dekat muka dan kepala pun ade jugak... tergaru-garu di buatnya..

BASIC H & HERBAL BLEND MULTIPURPOSE CREAM RUMUSAN TERBAIK DEMAM/CHICKEN POX

Untuk bila anak-anak demam, Shiemz selalunya menggunakan 2 produk nie terutamanya bila kena demam campak. Kedua-dua ini adalah satu combination yg sangat baik.




Nak reduce suhu badan, shiemz mandikan Afiena dengan BASIC H. Sangat bagus mandikan anak ketika demam dengan Basic H. Insya Allah, cepat je suhu badan tu susut. Selalunya kita rendamkan badan anak dgn 2-3 titis Basic H tapi Shiemz suka direct sapu padan badan mcm pakai sabun tu then biarkan dlm 2-3 minit.

Kalau demam tengah malam sangat bagus. Tapi diingatkan Basic H hanya untuk kegunaan LUARAN shj tau.

Antara kegunaan lain Basic H nie adalah untuk:-

●Sakit gigi (kumur & titiskn 2-3basic H pd gigi yg sakit)
●Sabun Mandi untuk anak-anak yg mempunyai masalah EKZEMA
●Gatal-gatal atau miang pada kulit
●Membasuh botol susu
●Kulit melecur
● Mop lantai & lap meja makan untuk menghindar dari serangga seperti SEMUT, LIPAS & LALAT
●Sembur pokok bunga untuk elak serangga



 

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream pula shiemz sapukan keseluruhan badan Afiena untuk mengurangkan rasa keradangan, kegatalan dan menghilangkan parut badan ketika kena demam campak.

Lepas sapu pada badan, In sha Allah rasa sejuk je dan hilang sedikit rasa gatal-gatal pada badan tue.

Antara Kegunaan lain HErbal Blend Multipurpose Cream:-


  •  Disapu pada ruam-ruam yang ada di badan terutamanya untuk bayi dan anak kecil
  •  Boleh membantu menurunkan suhu badan untuk anak yang demam jika disapu selepas mandi
  • Menghaluskan tumit yang telah pecah
  • Menghilangkan gatal-gatal akibat gigitan serangga dan nyamuk
  • Boleh disapu dibahagian tubuh yang calar atau luka kecil
  • Menghilangkan parut akibat demam campak dan demam pelentung (Chicken Pox)
  • Boleh digunakan sebagai losyen harian

So, mama doakan si kenit mama Afiena cepat sembuh. Kesian Afiena.. Dulu masa dalam pantang 5 hari selepas lahirkan Afiena, mama yg kena demam campak. Dan Afiena terpaksa di tahan di hospital selama 5 hari dan selama itu jugak mama x boleh direct breastfeed dengan Afiena. Kafarah buatku ketika itu.

Apepun pengalaman mematangkan ku. Amin

Saturday, August 22, 2015

Siri Klinik Usahawan agnet Kejayaan Dr Azizan Osan (DAO)

1 comment:

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah bersyukur dengan limpah kurniaNYA, dengan rahmatNYA, dengan keberkatanNYA.. Finally, dapat jugak ku menjejak kaki ke Seminar Siri Klinik Usahawan Dr Azizan Osman (DAO) dekat Wisma MCA, Kuala Lumpur.

Sebenarnya memang tak terlintas pun nak pegi. Sebelum nie, hanya dengar dari mentor dan juga sahabat handai. So yang tolong registerkan tu member seperjuangan dalam NECK, Noraini. Dia memang selalu pegi seminar Dr Azizan nie.

So, sebelum dia pegi tu, dier massage ku. Ajak pegi. Ntah mana datang semangatku, terus aku pun cakap 'OK'. Alhamdulillah, dia terus registerkan.

Masa ku bersetuju tu, tak pikir pasal anak pun. Siapa nak jaga anak-anak bila ku ke seminar tue. Apepun, ku tawakal je laa.. Setiap perkara kebaikan yang bakal ku buat, akan dipermudahkan oleh Allah SWT. In sha Allah



 
So masa hari kejadian tue.. Shiemz tinggalkan Afiena dekat Taska. Abglong dan kakngah pula papanya jaga dekat rumah. Sebab ape papa tak jaga Afiena skali? Sebab lecehkan nak jaga si kenit tu. Dengan susu dia bagai.. Lagipun senang papa nak main hp kan.. Oppsss.. haha




Pagi tu, ku pergi ke Taman Melati. Just naik LRT dengan Noraini. So senang sket parking bagai. Takde susah2 nak cari parking dekat Wisma MCA tue. So saapai je dekat sana, terkejut jugak aku tenagok ghamainya manusia. Semua yang hadir nie semuanya ketandusan ilmu.. kedahagaan aura positif untuk terus berjaya dalam bidang masing2. Begitu juga dengan Shiem. Impian dan harapan ada macam2 tapi jalan tak nampak. Hopefully dengan masa setengah hari dan ilmu yang sedikit utk hari tue, dapat membuka mindaku.

Tapi realitinya memang aura positif menusuk ke kalbu jiwaku.. Membuak2 hati.. Menggunung impian masa mendengar talk dari Dr Azizan. Bara bara bere bere jiwaku ketika itu!! Fuh... Tengok para peserta yang lain siap naik atas kerusi.. Siap bertepuk tangan dan macam-macam gaya ada. Haha.. memang aura membuak-buak abaq hang!!

Seriously, dengan masa yang singkat memang byk yang ku dapat. Alhamdulillah.. Plan oneday nak pegi IMKK pulak. Tapi tunggu si kenitku besar sket. In sha Allah.. 

Thursday, August 20, 2015

PENGAMBILAN PROGRAM NECK BATCH 8 BERMULA

1 comment:

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillahirabbilalamin...

Dah lama rupanya bersarang blog ku ini. Busy tahap melampau ke ape? hahahha

Banyak story ketinggalan.

Baiklah.. Shiemz akan ambil mood utk update blog selepas ini.

Sebelum tu Shiemz nak bgtau, pengambilan Program NECK utk batch 8 sedang bermula. Kalau sesiapa rasa nak KURUS dan SIHAT boleh PM Shiemz.

Ataupun boleh masuk blog NECK untuk keterangan lebih lanjut k.



 


Saturday, June 27, 2015

Puding Roti Rendah Kalori

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


PUDING ROTI RENDAH KALORI
=========================
1. Roti – 5 ke 8 keping (bergantung korang nak buat banyak ke sikit)
2. Fresh milk low fat – 2 cawan 
3. Gula – 2 sudu besar ( gula dah dikurangkan)
4. Butter
5. Kismis (1 sudu besar cukup)
6. Telur – 3 biji (gred A punya telur. Kalo gred B, tambah la jadi 5 biji)
7. Esen vanilla
8. Serbuk kayu manis (optional)

Thursday, June 25, 2015

TIPS MUDAH NAK MEMBAKAR KALORI DI BULAN PUASA

No comments:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Nak share something dengan korang semua.



TAHUKAH ANDA, naik 1 anak tangga pun mampu membakar kalori kita?

Sekiranya kita adalah seorang yang sibuk untuk bersenam, gunalah peluang yang ada dengan menaiki tangga di rumah ataupun di pejabat.

Jadikan 'naik-turun tangga' sebagai rutin harian kita, bukan shj dapat membakar kalori malah mampu membina kekuatan otot di bahagian bawah anggota badan kita seperti kaki dan peha. Pakej rutin nie dapat meningkatkan tahap kecerdasan dan menambahkan aktiviti harian kita.

Jom lah kita manfaatkan aktiviti 'naik-turun tangga' ini sebagai gym peribadi kita. Jangan terkejut tau kerana ia mampu membakar 403 kalori!! Bestnyer!!

Tambahan pula bulan puasa nie kan, gunalah peluang ini sebaiknya. Semenjak 1 Ramadhan lagi Shiemz tak pernah menggunakan lif untuk naik-turun ke pejabat di tingkat 12. Memang best, rasa bertenaga dan segar.

Amacam? Jom sahut cabaran naik-turun tangga sebagai rutin kita selepas ini.

"Menerusi kajian Jurnal Fisiologi Gunaan, berpuasa sebelum bersenam meningkatkan penggunaan lemak dan menurunkan kadar glikogen otot (iaitu karbohidrat yang disimpan dalam otot). Satu kajian dalam Jurnal Pemakanan pula mendapati penurunan berat badan oleh individu berpuasa yang turut melakukan senaman lebih cepat iaitu sebanyak 27 hari berbanding 41 hari." - INFO